Saturday, December 19, 2009

The Snippet of December

  1. 5 dec: birthday my bestfriend, and am forgot to wish to her (this is 1st time)..happy belated birthday dear Nonie

  2. 7-12 dec: staying at Nadh house study for midterm exam and preparing for final Software Enginering (SE) projects

  3. 11 dec: sangat terkejut serta terkedu dengan berita yang baru didengar di tv, pengantin lelaki yang baru bernikah 4 jam kemalangan maut bersama ibu bapa tercinta serta teman baik di Kilometer 7, Jalan Kangar-Padang Besar. saya tidak dapat bayangkan perasaan pengantin perempuan. baru 4 jam memegang title isteri dan kemudian menjadi balu. dugaan, kita hanya mampu tumpang sedih. hope Teh Afifah Syahirah bertabah hati menempuh dugaan dari yang ESA. Allah tak kan uji hamba-Nya jika kita tidak mampu melaluinya. Semoga Allah mencucuri rahmat ke atas roh arwah-arwah. Al-Fatihah.

    Keadaan kereta mangsa


  4. 11 dec: sahabat baik yang pernah menempuh suka duka bersama bernikah bersama pasangan. Selamat Pengantin Baru Suzen & Hanif

  5. 12 dec: midterm exam yang melelahkan otak setelah 2 tahun. this is my 1st sem of my MIT(SK) Pusat Kembangan Pendidikan, UKM Bangi.



  6. 12 dec: can't attend Suzen's wedding ceremony at Ipoh today is also her 25th birthday


  7. 12 dec: watching theater Natrah at Panggung Sari, Istana Budaya. Sangat berbaloi-baloi!!


  8. the tickets, student price less 20%


    the opening...

    the actor and the director


  9. 12 dec: can't attend Zuha's and Eja's wedding at Ceneh. Congrats dude. both of them is my ex-classmate 4 & 5 Sains SMKCB year 2000-2001
  10. 13 dec: Attending Suzen's wedding ceremony at Hanif sides at parit, Perak with my buddies Ada, Cicak, Cookey, Nadh

    From Right to Left: Cookey, Cicak, Hanif, Suzen, me, Nadh

  11. 14-18 dec : staying at Nadh's home again, preparing and crackin' my head finishing the final SE project
  12. 18 dec : is countdown my final project presentation...lup dup lup dup..heart beating...
  13. 18 dec: today is 1st Muharam 1431, happy new year to all muslim in the world...hijrah itu pasti, bila ianya berlaku kita belum tahu. Hanya Dia yang mengetahui. bersediakah untuk berhijrah ke destinasi itu?





Wednesday, December 2, 2009

Cerita Porno / lucah / 3gp / blue / biru / kuning dan segala

Maria Ozawa si Pelakon JAV terkenal (saya tahu melalui seorang ex-officemate)

Sebenarnya benda ni dah banyak kali berlaku, cuma hari ni baru nak cerita. Kenapa setiap kali saya kerja ditempat baru, saya akan diberi sebuah PC yang didalamnya akan tersimpan cerita-cerita porno / lucah / 3gp / blue film / hentai anime dan banyak jenis lagi. Nyaris dituduh download atau muat turun benda-benda ni. Padahal saya baru sahaja 3 hari bekerja di syarikat tersebut. Silap saya, on the 1st day saya tak buat cleaning yang menyeluruh di PC tersebut. Jadi, moral of the story untuk saya. Setiap kali saya dapat sesebuah PC yang pernah digunakan orang lain dia office, saya akan buat penyucian yang menyeluruh. Kepada si pemuat turun cerita-cerita porno / lucah / 3gp / blue film / hentai anime dan banyak jenis lagi ni, sila save terus dalam thumb drive/ external hdd kamu. Jangan simpan di dalam PC syarikat, akan memudaratkan orang lain ok!! Juga akan memudaratkan kamu jika terkantoi..kalau dah kantoi sila nyanyi atau dengar lagu Kantoi by Zee Avi...nak lirik sila ke sini

Rihanna - Russian Roulette


Take a breath, take it deep
Calm yourself, he says to me
If you play, you play for keeps
Take a gun, and count to three
I’m sweating now, moving slow
No time to think, my turn to go

[Chorus ]
And you can see my heart beating
You can see it through my chest
And I’m terrified but I’m not leaving
Know that I must must pass this test
So just pull the trigger

Say a prayer to yourself
He says close your eyes
Sometimes it helps
And then I get a scary thought
That he’s here means he’s never lost

(Chorus)

As my life flashes before my eyes
I’m wondering will I ever see another sunrise?
So many won’t get the chance to say goodbye
But it’s too late too pick up the value of my life

(Chorus)


Download Rihanna - Russian Roulette (right click - save link as/save as)


More info about Russian Roulette by Wikipedia

Thursday, November 26, 2009

Opick - Tombo Ati

Tombo Ati iku limo perkorone
Kaping pisan moco Qur’an lan maknane
Kaping pindo sholat wengi lakonono
Kaping telu wong kang sholeh kumpulono
Kaping papat kudu weteng ingkang luwe
Kaping limo dzikir wengi ingkang suwe

Salah sawijine sopo iso ngelakoni
Mugi-mugi Gusti Allah nyembadani

Obat Hati ada lima perkaranya
Yang pertama baca Qur’an dan maknanya
Yang kedua sholat malam dirikanlah
Yang ketiga berkumpullah dengan orang sholeh
Yang keempat perbanyaklah berpuasa
Yang kelima dzikir malam perbanyaklah

Salah satunya siapa bisa menjalani
Moga-moga Gusti Allah mencukupi
P/S: Pukul piro saiki? Wes m'bengi urung turu neh? dah turon, tapi ngak mau turu. moto terkelip-kelip jak. Tombi turu ada ngak? (betul ke idak tatabahasa ni...hihi)

Ungu - Dengan Nafas MU

Izinkan ku ucap kata taubat
Sebelum Kau memanggilku
Kembali pada-Mu, menutup waktuku
Izinkan ku serukan nama-Mu
Sebelum nyawa dalam tubuhku
Kau ambil, kembali pada-MU
Karna ku tahu, hanyalah pada diri-Mu
Tempatku mengadu, tempatku mengeluh
Di dalam do'aku
Dan demi nafas yang telah kau hembuskan dalam kehidupanku
Ku berjanji, ku akan menjadi yang terbaik
Menjalankan segala perintah-Mu, menjauhi segala larangan-Mu
Adalah sebaris do'a ku untuk-Mu
P/S: Sangat puitis dan menyentuh kalbu, luarbiasa..muhasabah diri

Wednesday, November 25, 2009

to become infected from a ZOMBIE BITE

The Zombie Bite Calculator
p/s: is too bored tonite

Tuesday, November 17, 2009

Fatal error: Call to undefined function: curl_init()




Today i've found this error. Maybe to some people this error just nothing to them but for me..this error nearly crackin my head..hehe (because i've been stop doing programming about nine month)

So i did asking Uncle Google, then i've found one good solution at this forum :hotscripts.com
So the genius forumers there had suggest to use this method:
  1. you need to stop apache 1st
  2. then you find the php.ini file in apache folder i.e: ..\xampp\apache\bin\php.ini
  3. then you find the word 'curl' inside the php.ini...(you can open this file using notepad or your editor)
  4. you will find this ==> ;extension=php_curl.dll
  5. to enable the curl_init(), you must remove the semi-colon (;) like this ==> extension=php_curl.dll
  6. save your changing
  7. restart back your apache
  8. then run back your website
  9. done..
cool rite??

Thursday, November 12, 2009

Kari Sardin Nenas

Bahan utama mestilah:
  • Sardin (cap ape suke hati kamu lah. Saya guna Ayam Brand™ Chili Mackerel)
  • Buah nenas
Lain-lain bahan:
  • Lobak merah
  • Tomato
  • Bawang besar I : potong bulat atau potong 6 (suka hati kamu nak potong berapa)
  • A.Bawang besar II: dicincang - untuk menumis
  • B.Bawang putih dicincang - untuk menumis
  • C.Serbuk kari 1 sudu (Kalau tak ada yang ni, resepi ni bukan Kari Sardin Nenas ^_~)
  • D.Serbuk cili 1 sudu
  • E.Cili kering ditumbuk/mesin 1 sudu
  • 1/2 cawan santan
  • 1/2 cawan air
Note: Bahan C,D,E disatukan
Cara menyediakan:
  1. Buka tin sardin, untuk mengeluarkan isi dia. Tak buka macam mana nak masak kan?
  2. Nenas sila dibuang kulitnya dahulu. Saya guna separuh sahaja, lagi separuh dah makan dengan kuah rojak..~_^
  3. Kemudian kamu potong ikut citarasa kamu. Ada yang suka dadu, ada yang suka bulat-bulat.
  4. Kemudian celur dengan air panas yang dicampur sedikit garam. Purpose celur ni nanti tanye mak. Tak tahu kenapa, kerana masa mak masak saya setia menunggu di sisi tunggu mak siap masak kerana tidak sabar nak lahap makan
  5. Setelah semua bahan siap sedia. Tumiskan A & B. Agak-agak dah bau (bukan hangit), tumis campuran C,D,E , tumis sampai naik minyak (garing).
  6. Kemudian masuk santan, air, sos sardin. Bila start menggelegak masukkan lobak, tomato, & bawang besar yang dipotong tadi.
  7. Akhirnya baru masuk ikan sardin tu. Kamu rasa lah dulu, dah cukup rasa, sila tutup api dapur.
  8. Kemudian boleh lah dimakan.
Note: Saya suka masukkan sedikit serbuk lada hitam (habit memasak saya, kamu tak nak letak pun tak apa)
Ini adalah gambar Kari Sardin Nenas yang dah siap masak. Maaf le, saya tak pandai nak ambil gambar cantik, wap bau kari telah melaparkan perut mengaburkan mata
--Selamat mencuba...~_^--

Saturday, November 7, 2009

Pink - Glitter In The Air


Have you ever fed a lover with just your hands?
Close your eyes and trust it, just trust it
Have you ever thrown a fist full of glitter in the air?
Have you ever looked fear in the face
And said I just don't care

It's only half past the point of no return
The tip of the ice burg
The sun before the burn
The thunder before lightning
The breathe before the fraze
Have you ever felt this way?

Have you ever hated yourself for staring at the phone?
You're whole life waiting on the ring to prove you're not alone
Have you ever been touch so gently you had to cry?
Have you ever invited a stranger to come inside?

It's only half past the point of oblivion
The hourglass on the table
The walk before the run
The breathe before the kiss
And the fear before the flames
Have you ever felt this way?

La La La La La La La La

There you are, sitting in the garden
Clutching my coffee,
Calling me sugar
You called me sugar

Have you ever wished for an endless night?
Lassoed the moon and the stars and pulled that rope tight
Have you ever held your breathe and asked yourself will it ever get better than tonight?
Tonight
P/S: Fell in love endlessly while listen to this song...

Friday, October 23, 2009

Bob Seger - Old time Rock and Roll





Just take those old records off the shelf
I sit and listen to 'em by m'self
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll

Don't try to take me to a Disco
You'll never even get me out on the floor
In 10 minutes I'll be late for the door
I like that old time rock and roll

(Chorus)
Still like that old time rock and roll
The kinda music just soothes the soul
I reminisce about the days of old
With that old time rock and roll

Don't wanna hear 'em play a Tango
I'd rather hear some blues or funky old soul
There's only one sure way to get me to go
Start playin' old time rock and roll

Call me a relic call me what'cha will
Say I'm old fashioned say I'm over the hill
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll

(Chorus)

(Chorus)

(Chorus)

(Chorus)

Still like that old time rock and roll



P/S: I lllikeee this song...heeeeee risky business thingy..

Tuesday, October 20, 2009

Meatball Spaghetti

Bahan-bahan:

1. Tomato puree 1 tin
2. lobak 1 batang
3. celery 1 pokok (macam tu ke panggil dia)
4. tomato 4 biji
5. Cili kering secukup rasa (nak pedas sila lebihkan)
6. bawang besar yang putih (kulit dia kaler oren, bukan merah)
7. spaghetti 1 paket
8. daging cincang
7. meatball(kat hypermarket seperti giant, tesco, carrefour banyak jual)
8. cendawan butang (yang dalam tin)
9. minyak untuk digaul dengan spaghetti serta untuk menumis
10. daun ketumbar sedikit (optional)
11. keju yang diparut ( saya guna keju serbuk sebab malas nak parut)

Cara-cara:

1. Celurkan spaghetti, apabila dah lembut gaulkan dengan 1 sudu besar minyak (kalau ada minyak zaitun/bijan lagi bagus) serta daun ketumbar yang dicincang halus
2. bahan 2-6 dikisar bersama-sama
3. selesai mengisar, masukkan dalam kuali masak sampai mendidih, masukkan daging cincang, tomato puree biar sampai kuah nampak agak likat, lepas tu masukkan bahan perasa seperti garam, ajinomoto (saya tak guna tok aji)
4. Masukkan meatball dan cendawan butang. bila meatball dah masak dah sedia untuk dimakan

Cadangan hidangan:

Masukkan spaghetti dalam pinggan, letak kuah, tabur keju. Sedia untuk dimakan..

Saturday, October 17, 2009

Mimpi Seram




Kamu pernah mimpi seram tak? Lepas tu, dia ada continuous. Dan setiap kali kamu mimpi seram, kamu akan terjaga pada waktu yang sama. Aku selalu je mimpi macam tu. Siap ada episod 1, episod 2, finale season (tipu je tu)...hehehe

Mimpi 1
Situasi dalam nissan vannete

Dalam mimpi ni, ada seorang hantu(hantu adalah orang ke) muka cantik tapi pucat tumpang naik van. Aku penumpang van tu. Dia tenung aku, aku tenung dia. Dalam van tu aku duduk bertentangan dengan cik hantu. Dia macam nak bagi tahu sesuatu kat aku. Lepas tu aku macam nampak satu visual satu kemalangan yang dasyat. Maka aku faham, cik hantu tu meninggal dalam kemalangan tu. Van terus bergerak dengan kelajuan normal. Sampai di satu kawasan, cik hantu hilang betul-betul di kawasan Rehat dan Rawat yang kami singgah. Aku teringat dalam visual tadi, kawasan kemalangan tu adalah dihadapan kawasan rehat dan rawat ni. Dalam 2 minit, tiba-tiba ada satu kereta laju terbabas dan berlaku satu letupan yang maha kuat sebelum ia tercampak di dalam sungai berhampiran. Tiba-tiba cik hantu muncul kembali betul-betul dikawasan kereta tu terbabas. Dia mengilai kuat. Lepas tu aku terjaga..berdebar-debar. Sebab mimpi tu macam real. Tengok jam, baru pukul 5.59 am. Tapi yang pelik, watak-watak lain sorang pun aku tak kenal.


Mimpi 2
Situasi di kawasan pangsapuri mana pun aku tak tahu

Mimpi bermula dengan adengan aku berlari-lari naik tangga ke rumah sorang kakak ranggi yang aku kenal. Aku nak warn dia ada hantu berkeliaran(aku macam ghost hunter dalam mimpi ni). Lepas aku jumpa kakak tu tiba-tiba aku jatuh, kakak tu nak menghempap aku. Hantu tu dah menyerupai kakak ranggi tu. Aku sedaya upaya baca ayat suci yang mudah. Aku baca al-fatihah masa ni (biasa orang baca ayat kursi). Then hantu tu kalah. Lepas tu aku berkejar ke tempat lain. Aku ternampak sepasang suami isteri nak naik kereta. Entah macam mana aku dapat tahu si suami adalah hantu. Si isteri sedang mengandung. Aku cuba kejar, then si hantu dapat tahu aku kejar. Hantu serang aku, aku cuba baca ayat suci lagi. Al-fatihah, ayat kursi..gagahnye hantu ni. Aku dah mati kutu dan makin lemah, then aku cuba azan. Baru lah hantu kalah..then aku terjaga. Berpeluh-peluh macam betul-betul berlawan dengan hantu. Bila tengok jam, pukul 5.59 am jugak.


Ade lagi satu mimpi, tapi aku kurang ingat. tapi waktu terjaga tu 5.59 am jugak. Tapi aku fikir positif je. Allah nak kejut aku solat subuh awal tu. biasenye subuh dah nak habis baru bangun.

Jika Aku Jatuh Hati

Tengok video ni kat youtube, betul-betul menyentuh kalbu. Rasa nak kembali ke zaman naif, zaman belum mengenal cinta, kerana aku pun mendambakan cinta yang seperti ini. Semoga Allah memberkati cinta aku dan dia.

Tuesday, August 11, 2009

Buku Baru

Data Structures and Algorithm Analysis in C++

Roadmap to the e-Factory


  1. Buku yang pertama untuk subject TTTK6434 Alkhwarizmi dan Stuktur Data.
  2. Buku yang kedua untuk subject TTTR6564 Aplikasi Teknologi Maklumat Dalam Pembuatan
  3. 8 Ogos 2009 daftar di UKM untuk Semester 1 Sesi Akademik 2009/2010 untuk Sarjana Teknologi Maklumat (Sains Komputer)
  4. Jadi buku-buku kat atas tu akan jadi rujukan untuk semester ni juga semester depan-depan (tak kan nak guna untuk sem ni je kot)

  • 2 tahun lepas, 5 Ogos 2007 konvo untuk degree di UTEM

  • Setelah 2 tahun berlalu, sambung belajar untuk master. Rasa macam otak dah agak lemah. Sekarang ni kena makan kismis banyak-banyak nak bagi kuat ingatan macam dulu

  • Ada yang tahu ape petua untuk kuatkan ingatan, cerdaskan minda selain makan kismis, tak makan asam

  • Hmm, bila dah sambung belajar ni, maknanya kena buka buku baru lah kan dalam hidup ni?

  • Hmm, 15 Syaaban baru berlalu. 15 Syaaban juga menandakan buku amalan tahun lepas dah dibawa ke langit, sekarang dah guna buku baru untuk catat amalan seharian, setiap jam, setiap detik, setiap nafas

  • 6 Ogos 2009 baru berlalu, umur pun dah bertambah, rasanya dah 24 buku amalan ke diangkat ke langit? Atau buku tu di buka start dari kita mula akil baligh? Kalau macam tu kena kira dari umur 12 tahun lah. 12 buku dah lah ye agak-agaknya.


  • Haih, takutnye sebab destinasi seterusnya makin dekat. Sebab buku-buku amalan tu akan dinilai. Dapat A ke, B+ ke, jangan dapat fail dah la.


  • Kenapa tiba-tiba cakap pasal ni? Adakah ianya ada kaitan dengan BUKU BARU???

  • Friday, August 7, 2009

    6 Ogos 2009

    Tumpang gambar kek orang...T_T

    25 tahun yang lalu saya telah dilahirkan..
    dah suku abad, haih makin dekat dah ke destinasi seterusnya..
    so, renung-renungkan dan selamat beramal..

    P/S: InsyaAllah 8 Ogos celebrate dengan my sayang..hehehe

    Wednesday, August 5, 2009

    The L Word in the mood..



    Kalau hari tu dah mabuk House MD, sekarang mabuk lain lak... Bukan mabuk todi atau alkohol tau...^_~ Since series untuk season 6 House MD belum out lagi. I layan citer The L Word Season 4 lak. Season 1-3 dah tengok masa study kat uni dulu. Cerita ni quite best, it was about the lesbians life, their conflict between the couple,their self conflict, family.. and some more. nak tahu banyak, sila tengok sendiri citer ni.

    Picked from wikipedia:

    "The L Word" can also refer to love, liberal, lesbian or a variety of other words starting with the letter L.


    Dalam series ni, suka tengok Marina Ferrer (Season 1, Season 4 & 6) dengan Helena Peabody (Season 2-6), both of these chicas very awesome. Gorgeous!




    Karina Lombard (Role: Marina Ferrer)


    Rachel Shelley (Role: Helena Peabody)


    P/S: This movie had been introduced by my friends Suzenna

    Wednesday, July 29, 2009

    Hari mood tak bagus

    Hari ni aku mood tak bagus, pasal ape? Pasal aku asyik kena hadap orang tak bagus. Urghhh, aku harap satu hari nanti kau pun akan rasa apa yang kau dah buat pada kami semua ni!!! Hari ni aku nak balik awal, nak marah ke?? Ada aku kisah??

    P/S: Aku sain offer letter, dalam tu tulis waktu keja aku dari 8.30 am sampai 5.45 pm, so orang tak bagus tu, tak boleh buat kes dengan aku eh!!

    Saturday, July 25, 2009

    P.S, I Love You The Novel

    Now I want to tell about this book, P.S. I Love You. I bought it because it was the #1 international best seller. I bought this book early of this year, but only after 5 month I can read this book. Before this my sister borrowed it from me to read it first. I gave it to her because I knew she will be bored doing nothing until she got offer from university. Now she study at IIUM Foundation Center, PJ. So she returned this book to me and she said I should read this book. Okay now I want you all know what is about the P.S. I Love You actually.


    Its early cover.. I didnt find the book with this cover...tsk T_T

    It's the story of a Holly who is married to the love of her life Gerry, then Gerry dies from cancer and that just takes the life out of Holly. She just fades away, that is until she recieves a package with 10 letters written to her by Gerry before he died to be opened a letter a month. These letters guide her and help ease her pain for losing Gerry. That so touching and sentimentally romantic..
    After I read this book about thirteen chapter, I was really enjoy it. I laughed, I smiled, I criticized, feeling sad..and some others. Truly, this book had made my emotion changing. I've really put me inside the story. I'm also thinking what if the main character was me... of course I'll cannot handle about it. Someone who really I loved most was dead and leave me with the notes that end with P.S. I Love You.. So you guys should read this book. Its language easy to understand. To whom want to improved your language skills, you can read this book...
    Out with latest cover after its major motion picture .. (nanti i cerita kat you all, pasal movie dia pulak)



    Wednesday, July 22, 2009

    Nombor Pendaftaran Kereta Yang Pelik


    Ada siapa-siapa yang tahu tak, kenapa nombor plat ni macam ni? Pemilik dia tempah khas ke?? Kepada tuan punya kereta, minta maaf ye, saya cuma curious je dengan nombor plat ni. Saya cuma nak tahu, malu bertanya sesat jalan kan??. Hehehe =)



    Thursday, July 16, 2009

    Mabuk House

    Aku tengok series ni since 2008, gara2 adik member aku yang download. Lepas tu aku terus addicted dengan series ni. Boleh tergelak sampai kua air mata tengok series ni.. sekarang ni tengah nak habis kan Season 5. Baru habis download, since keje tempat baru aku dah lama xfollow citer ni. Sekarang dah ada sedikit kelapangan..so aku nak enjoy this season tonight..marathon




    P/S: Marathon termasuk Naruto Shippuuden + Bleach ^_^

    Sunday, March 8, 2009

    Rindu Mak, Rindu Ayah


    tiba-tiba rasa sayu
    rindu mak
    rindu ayah
    rindu nak bau mak
    rindu nak bau ayah
    rindu nak peluk mak
    rindu nak peluk ayah
    rindu gelak-gelak dengan mak
    rindu gurau-gurau dengan ayah
    rindu semuanya tentang mak dan ayah
    ya Allah, sampaikan rindu hamba-Mu pada mak dan ayah
     
    Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger