Wednesday, July 21, 2010

Sambungan telur dalam bakul

Ha, ni sambungan entry Makanan Orang Bujang. Cara-cara nak buat eggie in the basket seperti dalam gambar-gambar yang berikut.

Bahan:

roti
cheese
telur
black pepper / white pepper
marjerin / mentega

Dan cara-caranya:

Pertama: Tebuk tengah roti seperti gambar kat bawah. Kemudian sapu marjerin / metega pada setiap kepingan roti. 1 set telur dalam bakul mestilah menggunakan 2 keping roti. Untuk setiap set, hanya sekeping ditebuk, kerana yang lagi satu akan jadi dasar bakul.. 



Kedua:  Letak cheese di setiap penjuru roti yang tidak ditebuk

Cheese diletakkan di setiap penjuru

Bahagian yang ditebuk akan jadi cover kat atas

dah bercantum


Ketiga: Bakar roti untuk seketika, sekadar untuk cairkan cheese supaya gabungan roti dah melekat

sebelum bakar

dah bakar


Keempat: Masukkan telur kedalam bakul, kemudian bakar di dalam oven. Kadar masak ikut selera korang lah. Saya suka yang kuning dia half-cook.

pandangan atas; letak cheese sikit, nak banyak pon boleh. ikut selera masing.

pandangan sisi: sebelum masuk telur, saya ada tabur black pepper atas roti tu


Kelima: Tadaaaaaa...telur dalam bakul now ready for serve




Tak berapa cantik sebab roti wholemeal berlubang dan bocor, jadi sebahagian telur putih dah meresap ke dalam roti. Selamat mencuba. 


Note: telur dalam bakul ni ada versi goreng, tapi yang tu kena guna kuali canggih yang tidak lekat. saya belum ada kuali macam tu. so tak dapat try lagi.. balik kampung nak serve kat mak ayah. Mesti mereka kagum (dah boleh kawen anak aku ni...awww~~~~~)





2 comments:

sue-sama said...

waa...sedapnye..terliurrr

NisaShoppe said...

try lah buat, mmg sedap

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger