Sunday, August 8, 2010

Balik Kampung Cari Makan

Best tak tajuk entry ni? hehehe, kalau tak best duk diam-diam tau ^_^. 6 ogos (birthday saya ni) yang lepas saya dan adik uncut (busyuk) manja saya balik kampung. Saja-saja nak balik sebab last balik masa raya cina dulu. Lama sangat-sangat dah tu. Rindu kat mak ayah tahap gajah dah. 2-3 hari before balik dah pesan siap-siap kat mak nak makan durian. Anak bertuah sungguh, hehehe. Malas nak cerita panjang mari tengok apa yang saya dah lantak makan sepanjang kat kampung.

Kategori buah-buahan

buah sentul bukan mat sentul ye, kait sendiri kat kampung ayah

buah duku, jiran dan orang kat surau bagi

buah salak, mak beli sebab anak dara berdua dia suka sangat

jagung manis, abang ngah beli kat kuala berang (ni kategori buah ke??)


buah binjai, jiran bagi


durian sedap nyam-nyam, nak beli durian ni kena tempah dulu. siap kena ada turn tau.


rambutan, the most favorite ever. ada rambutan che embong, rakyat, gula batu, che man

Kategori nasi, lauk, desert


sarapan hari pertama dengan ini, pulut dengan kelapa lauk ikan masin. terbaek!! berebut dgn adik lelaki. tapi ni gambar dari internet, gambar version sendiri tak sempat snap. bagun subuh, lepas solat tengok-tengok mak dah siap tanak pulut. apa lagi tinggal ngap aja. tak ingat kamera dah... hehehehe

lunch dengan ini, nasi lemak orang-orang surau masak. sempena nak sambut ramadhan, ada hamba Allah yang pemurah derma kambing untuk jamu makan jemaah pada waktu malam. jadi nasi lemak ni untuk mereka-mereka yang masak kambing pada waktu siang. kambing saya tak sempat makan sebab dah nak balik ke kota "kay illll" (sebutan KL style abang ngah saya)


sarapan hari kedua dengan nasi dagang, saya pun dah pandai buat. bangun pukul 3.30 pagi gara-gara adik lelaki dah nak balik dungun sebab sana ahad kerja. kemaman dan dungun ni sejam lebih jugak lah. sebab dia nak buat bekal kerja (dah kena save duit sikit, dia dah nak kawen..hehehe), terpaksalah bangun awal pagi nak buat nasi dagang ni.

cendol, makan dengan susu je... kegemaran sejak kecil ^_^


ikan baung, ditangkap segar dari sungai oleh abang ngah . memang setiap kali balik kampung insyaAllah dapat makan ikan sungai. sebab abang ngah suka memancing dan 2 adik perempuan comel dia suka sangat dengan ikan sungai. tak kira lah lampam, haruan, ubi (tak tahu korang panggil ikan apa, kami panggil ikan ubi), lain-lain ikan juga.

Kategori seafood

ketam tak masak lagi, sekilo RM10. meriah adik lelaki saya makan ketam. saya makan sekor je, sebab lepas makan ketam mesti pening-pening high gitu


tukang bakar


ketam bakar



udang celup tepung dan ikan celup tepung

ikan bakar, udang dan sotong bakar tak ada gambar sebab dah ngap dulu. hehehehe


cuti kali ni memang meriah. antara dialog paling bes.

kak: jom makan ikan bakar kat tanjung lumpur
amat: jom-jom, aku nak ketam bakar
adik: bes nye
mak: senyum je sepanjang masa 
ayah: ahhh, tak payah bazir duit. pergi je ke beserah beli ikan segar balik bakar sendiri. 
anak 3 orang: hoyeah...
mak: masih lagi senyum...

hasilnya memang mengagumkan. kos beli seafood tu semua RM52 je. makan sampai tak larat nak angkat bontot. hehehehe



0 comments:

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger