Thursday, August 12, 2010

Juadah Ramadhan 1431H #2 - Wadai Kepeng

wadai kepeng

terbaca status facebook seorang kawan, dia teringin nak makan wadai kepeng. saya pun apa lagi, kecur beb. 1st time makan kat rumah mak angkat. dia buat untuk juadah tempahan katering, saya tolong tengok dan tolong makan terus jatuh chenta. menu tradisi orang banjar katanya. disebabkan saya dah kemaruk dan teringin sangat-sangat serta merta google resepi. kat sini saya share dengan korang resepi nya.

bahan:

2 cawan tepung pulut
air, garam, kapur sirih

bahan kuah
1/2 biji kelapa diambil santannya
gula melaka 1 keping
3 sudu gula pasir
garam secukup rasa

cara:
1. tepung pulut, campuran air garam dan kapur disatukan dan digaul sebati sehingga tidak melekat.
2. gentel kecil-kecil sebesar duit 5sen dan dipicit ditengahnya. bentuknya akan menjadi seolah-olah bentuk sel darah merah (rujuk gambar)


3. masak kuah dengan memasukkan santan, gula merah, gula pasir, sedikit garam dan kacau hingga mendidih. (note: jika ada durian boleh dimasukkan/ nangka pun boleh)
4. setelah mendidih masukkan tepung pulut yang dah dibentuk tadi kacau hingga timbul (menandakan dah masak) 
5. boleh diangkat dan dihidangkan. enak dimakan panas/suam/sejuk. 



2 comments:

akma said...

ape ler rsnye kay???nk torai gok laa...hehe.tq 4 da recipe..hehe

KayNisa said...

try la, favret org banjar ni. sy blajar makan pun sbb mak angkat keturunan banjar yg buat.

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger