Sunday, August 22, 2010

Juadah Ramadhan 1431H #5 - Nasi Goreng Kampung

nasi goreng kampung, siap ada salad dan telur masin serta ikan masin (◕‿-)

untuk iftar hari ni saya teringin nak makan nasi goreng kampung. tapi tak nak lah yang tapau dari kedai. then google lah cari resepi nak buat nasi goreng kampung. jumpa kat myresepi. bahan-bahan dia pun mudah dan senang. dah nama nasi goreng kampung kan, mesti lah mudah nak sediakan. walaupun berbuka seorang je hari ni, menu tak nak kalah. ehehehe.. housemate saya keluar berbuka dengan teman lelaki dia. agak-agak ada yang tanya tak? saya tak keluar berbuka dengan teman lelaki ke? ehehehe, meh saya jawab. dah semalam. tapi tak ada gambar nak share, maklum lah teruja dah nak berbuka dengan yayang. kamera pun boleh lupa nak bawa. handphone pun tak canggih. tak ada kamera..huhe
pisang bakar coklat berkeju (terlampau manis walaupun tak letak gula, memang bergelas-gelas air masak saya minum lepas tu)


berbalik pada menu iftar saya tadi, selain nasi goreng kampung. saya ada buat desert menggunakan pisang (pisang again??) pisang yang beli hari tu tak habis lagi, maklumlah bulan puasa. perut ni cepat penuh. tak mampu nak habiskan pisang sesikat dalam masa yang singkat. saya buat pisang bakar coklat berkeju. jumpa resepi di sini . selain menu pisang, saya ada buat anggur coklat. ala, yang macam strawberry coklat tu. tapi saya guna buah anggur. kebetulan hari ni saya ada siapkan tempahan coklat. ada lebihan coklat tu saya celup lah anggur. tak susah pun. ◠‿◠
anggur dan  badam bersalut coklat

korang jangan terkejut ye, sebab saya ada buat roti jala juga..(amboi,banyak nye makan). bukan apa, saya buat roti jala ni jumaat lepas, ada lebihan batter dia. hari ni tinggal menjala aja. tak susah. baki kari hari jumaat hari tu pun masih ada lagi. dapat lah dalam 3 keping roti jala.hehehe sebagai tambahan pelengkap nasi goreng kampung tadi, saya buat sup ayam dengan kangkung goreng belacan. saya ni kalau makan apa-apa pun mesti nak kena ada sayur. kalau tak ada sayur rasa macam tak kenyang aja makan. kalau tak ada sayur, saya cuba adakan buah-buahan. kira nak bagi complete 1 piramid makanan lah kot... hehe
roti jala dan kari ayam
nasi goreng kampung, sup ayam, kangkung goreng belacan


untuk minuman pula cadangnya nak minum kickapoo.tapi on the way nak balik rumah tadi ada nampak gerai jual air kelapa. apa lagi, minum air kelapa lah saya. sedap minum di saat cuaca panas terik ni. 
ni semua untuk saya seorang, memang nafsu lion betul lah...huhe (◕‿◕)

tapikan, sebaik sahaja azan berkumandang. saya makan sebiji tamar dan seteguk air kelapa. perut dah terasa macam kenyang. memang saya jenis cepat kenyang kalau buka puasa. tak makan nasi pun boleh, tapi nafsu makan di siang hari tu mengalahkan kemampuan kapasiti perut sendiri. huhe.. selepas minum air kelapa seteguk, saya cuba makan anggur coklat sebiji dan sesuap pisang bakar coklat berkeju. memang full dah. mata duk jeling roti jala dan nasi goreng. mampukah nak telan lagi ni... saya pergi solat maghrib dahulu sebab saya risau. kalau saya lantak semua hidangan tu, harus maghrib nanti terbabas. sebab saya sat lagi mesti saya dah umpama ular sawa kekenyangan.. hehehehe ◠‿◠ selamat bertarawih ye. jom ke masjid terapung puchong (pandai-pandai je bagi nama kat masjid *∩_∩*




0 comments:

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger