Wednesday, August 18, 2010

Oreo-Lemony Cheese Cake

Ramadhan #5 lepas, saya ada buat oreo cheesecake atas cabaran dari kawan-kawan kerana nak tengok kehandalan saya memasak. ehehehe.. tapi sebenarnya memang teringin nak buat pun. sebab suka makan. beli kat secret recipe makan tak puas. lebih baik sendiri buat kan? ada lah beberapa kawan kat facebook mintak resepi. jadi kat sini saya nak share lah. resepi ni seperti biasa saya ubah suai dari resepi orang lain (Puan Azwa ^_^).
Ramuan dan cara-cara nak buat seperti dibawah. ni penting, anda mesti memiliki sebuah peti ais untuk melaksanakan resepi ni.=) 






Bahan-bahan A
250 gm biskut oreo krim dia asingkan, jangan buang
• 125 gm buttercup 

Bahan-bahan B
• 200 ml krim putar(whipping cream)

Bahan-bahan C
• 250 gm krim keju (saya pakai philadelphia cream cheese)
130 gm gula kastor (campuran gula pasir dan brown sugar) 
• 1 sudu besar jus lemon
kulit lemon diparut atau cincang halus (dapat dalam 1 sudu besar ok dah)
• krim dari biskut oreo yang diasingkan
Bahan-bahan D
• 15 gm gelatin halal (saya guna brand nona)
• 100ml air
• >> campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 min

Cara-cara
• Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang 8cm.pastikan di alas dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya mudah utk dkeluarkan.
• Cairkan buttercup dalam kuali atau periuk, masukkan biskut kacau rata kemudian masukkan dalam loyang kek. ratakan dengan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
• Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
• Pukul bahan C hingga sebati dan nampak kembang.Setelah itu masukkan gelatin yg telah di double boilerkan dengan air tadi dan gaul lagi sehingga sebati.
• Kemudian tuangkan bahan ini kedalam bekas yang berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
• Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.
• Tuangkan separuh adunan tadi ke atas lapisan biskut then taburkan sedikit serpihan biskut oreo. kemudian tuang baki adunan. hiaslah sesuka hati, nak ltk biskut oreo ke cerry ke. Sejukkan di dalam peti ais sekurang-kurangnya 2-3 jam.


Selamat mencuba ^^


P/S: tulisan bewarna adalah hasil ubah suai saya dari resepi asal.


5 comments:

akma said...

kay..thanxnmpk sdp n mest sdp..hehe

KayNisa said...

insyaAllah kalau buat dengan kasih sayang mesti sedap.. hehehe tapi bagi orang yang tak gemar oreo akan cakap tak sedap.

Akma said...

org yg x gmr cheeze pon mest ckp x sdp..kekeke...utk penchenta cheeze+oreo cam den ni mesti hingge jlt jari kaki..hehehe

Bitt (doubeIS) said...

look tempting...salah satu resepi yg mudah faham...saya follow..salam kenal :)

KayNisa said...

bitt ss : tq, haah mudah je nk buat :)

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger