Thursday, September 23, 2010

Puding Koktel Berkuah

Note: ada pembetulan resepi, thanks cik nadh kerana menegur. katanya kuah ni cair ek, saya pun heran apesal saya punya pekat. rupa-rupanya tertinggal 1 bahan. nanti nadh try lagi untuk open house nanti yek


walaupun sekadar puasa ganti, menu berbuka tak nak kalah macam dalam bulan puasa. petang semalam time tengah duk kalut-kalut debug error system kat office tu, tiba-tiba teringat nak makan puding koktel berkuah. terasa-rasa kat tekak. apa lagi, google resepi lah, before ni pernah lah buat. tapi tak pernah dapat yang resepinya sedap seperti yang saya makan kat rumah kakak saya waktu kenduri kahwin anak buah saya dulu. dalam banyak-banyak resepi yang saya cari tadi, ada lah jumpa 1 resepi yang super mudah (i loiiiiiiikeeeee....) memang nak menyediakan pun mudah, bahan-bahan pun mudah nak cari.


so kali ni saya nak share resepi lah, tapi maaf lah. saya dah lupa mana source asal resepi tu. sebab saya search resepi tu kat office & lupa nak salin url page tu. just salin resepi aja. nak cepat. nanti kantoi dengan supervisor, dia suruh buat kerja i pergi salin-salin resepi pula. tehehehehe ◠‿◠


bahan-bahan:
1 paket agar-agar serbuk(8grm)
1 tin susu cair
550ml air
3 sudu tepung kastard dilarut dengan 50 ml air
5 sudu besar gula


kuah
*1 tin susu cair
*2 tin air
*1 sudu susu pekat manis
*5 sudu gula
3 sudu tepung kastard dilarut dengan sedikit air
1 tin buah-buahan koktel jenama halal pilihan anda


cara-cara
1. masak agar-agar dengan mencampurkan serbuk agar-agar dengan gula terlebih dahulu. kemudian masukkan air dan susu. kacau sebati, kemudian barulah masak hingga kelihatan pekat. kemudian masukkan larutan tepung kastard
2. setelah agar-agar masak, masukkan dalam bekas dan bekukan.
3. kemudian masak kuah
4. campurkan semua bahan yang bertanda bintang (*) dan masak hingga mendidih
5. kemudian masukkan larutan tepung kastard dan masak hingga kuah kelihatan pekat
6. tutup api dan masukkan buah-buahan koktel beserta airnya. kacau sebati biarkan sejuk sementara menunggu agar-agar keras
7. apa bila agar-agar dah keras. potong kecil-kecil dan letak dalam bekas. kemudian tuangkan kuah ke atasnya. siap-sedia untuk dimakan. sangat sedap jika dimakan sejuk.

saya guna serbuk agar-agar yang ni, senang didapati di kedai-kedai dan pasaraya berdekatan


cun tak puding koktel berkuah saya? rasa dia pun cun tau. tapi siapa-siapa yang batuk tu anda akan batuk dengan dasyat selepas makan, sebab puding ni manis dan sejuk (saya tak boleh makan benda manis & sejuk kalau sedang batuk; batuk sampai perut pun kejang kau (_))


6 comments:

akma said...

kay..nk x resepi puding koktail my mum???mum;s recipes laa kirenye nih...klu nk try...sy leh share...hehehe

KayNisa said...

eh mesti lah nak... nanti kma share dalam blog kma eh

Akma said...

wkey boss..update kkgi sy inform..x pon jenguk2 lew....hehe

Akma said...

updated...dh posting..mudah jek kay..try laa..komen laa sket lps rs eks?hehe

| xDer | said...

buat juadah bln posa nanti best ni..
Recently: Sharing Your Interest

KayNisa said...

memang sedap.. saya selalu buat 1 container besar. 1 minggu tahan makan. memang sedap..

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger