Thursday, November 25, 2010

Secure account update notice

Perhatian: Sila klik di atas gambar untuk melihat paparan yang lebih jelas. Saja nak share dengan kamu-kamu yang sudi singgah atau tersinggah kat blog ni.

Merujuk gambar di atas, ini sebenarnya adalah email berkategori spam dan memang dah masuk dalam spam folder pun. Tapi atas rasa bertanggungjawab, saya nak sebarkan info ni atas dasar sharing is caring. For those people yang tak tahu ini adalah spam (FYI: certain email yang bukan spam, kadang-kadang akan tercampak ke folder spam juga), mereka mungkin dengan membuta tuli terus ke web tersebut untuk update the secrecy data. Saya tak reka atau pun kata, perkara ni memang pernah terjadi. Hatta orang yang mahir pun kadang-kadang boleh tertipu. Cuba refer gambar di atas, tempat yang saya dah circle (rectangle lah) warna merah tu, tang ayat "Secu red account update". Dia akan link kan kamu ke url seperti dalam next red box yang saya dah buat tu (http://bakorwilbojonegoro dot jatimprov dot go dot id/templates/beez/M2uaccess dot do=/Account dot htm). Url address tadi akan terus memaparkan web seperti dibawah. Memang saya terkejut kerana serius hampir sejibik dia tiru login page maybank2u yang sebenar (refer gambar paling last).

Ini adalah palsu

Tempat yang saya bulat (petak) merah tu, akan link kan kamu ke page maybank2u. Mungkin itu hanya trick semata-mata konon nak menunjukkan web mereka adalah web yang sebenar.


Ini web sebenar

FYI lagi, bagi web-web bersecurity tinggi, pada url mereka haruslah https bukan http semata-mata. Hoh? apa beza http & https? Sat nak google (kalau pakai ayat saya sendiri, kot korang tak faham ◠‿◠). Jadi ada baiknya saya google.

Sebenarnya banyak beza antara http & https. Mari saya huraikan untuk kamu-kamu yang mungkin belum tahu. Kepada yang sudah tahu duduk diam-diam ok ◠‿◠. The different between http & https as below:

1. http menggunakan port 80 manakala https menggunakan port 443
2. Https works by transmitting normal http interactions through an encrypted system, so that in theory, the information cannot be accessed by any party other than the client and end server . Meaning, segala data rahsia yang kita masukkan akan di encrypt menjadi code-code yang tidak difahami manusia, tetapi akan difahami oleh our machine (komputer). Sebagai contoh, password kamu adalah abc123, encrypting system akan menjadikan character abc123 tadi menjadi 1 kod baru samada 32bit, 64bit, 128bit dan seterusnya lah. Contohnya macam ni : ahjHmkHi789+7hb*#nB9GF66yuhTh=f.

ada banyak lagi, tapi saya bagi yang basic saja. want to know more, apakata kamu pula pergi google. hehehe, dah tentu prof google sangat pandai mencari  dan memberi maklumat ◠‿◠.

Ok, kembali pada spam email maybank2u ni, haruslah kamu-kamu berhati-hati. Sebelum buat apa-apa, sila rajinkan diri bertanya pada customer service mereka dari kena tipu sampai habis licin akaun simpanan kat bank.

Fuhhh, panjang lebar gak menaip entry kali ni. Hope entry kali ni dapat membantu kamu-kamu dan saya juga supaya tak tertipu kelak, insyaAllah.

P/S: if ada info yang salah sila betulkan ye. heheheh.

Note: sekarang saya sedang buat research pasal spamdexing. banyak lagi info yang saya perlu tahu untuk kesuksesan thesis saya. doakan saya berjaya ye. InsyaAllah ^_^


7 comments:

cikcoklat a.k.a Haiza said...

akak da penuh inbox spam tu...slalu delete jer...jadah pe ntah nak hupdate..da sah2 spam kan...tp kwn akak da tekene..sian dia duit ilang report pon xdpt blk

deqdeq said...

tima kasih......mmg great sharing....deqdeq ni pun mmg x peka sgt la bab2 mcm nih....

KayNisa said...

kak, sy slalu cek spam tu. sbb kdng2 email yg bkn spam termasuk sana. nak2 kalau ada violation keyword dalam email tu, trus lompat masuk spam. ksiannye kwn kak. smlm sy try buat phishing report, bile dah submit kua error lak. hampeh btui.

KayNisa said...
This comment has been removed by the author.
k0m4nd3r said...

Email Category: Spam

Crime Category: Phishing

Saje nk share kat entry orang gak. :D

KayNisa said...

deqdeq: sy pn kdg2 nyaris terpedaya gak. tp sy akan mouse over dulu kt any link, nk tgk tu link btul atau tipu2 pnye. sbb takut tdonlod virus ke ape ke kn.

KayNisa said...

incik komander: thanks for sharing.. aku pun xtau psl tuh, siap ade crime category. bagus2 ^^

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger