Wednesday, December 1, 2010

Kuil Angelina Jolie

Wow! Hebat lah, ada Kuil Angelina Jolie pulak dah. kat mana? 
Sumber: Berita Harian
Kuil Kemboja abadikan nama Angelina Jolie

PHNOM PENH: Aktres terkenal Amerika Syarikat, Angelina Jolie mungkin tidak memiliki daya penarik kepada penduduk Kemboja, lokasi terkini penggambarannya, namun penganut Hindu menggunakan namanya untuk sebuah kuil mereka.

Rajan Zed, presiden Persatuan Universal Hindu, memberitahu agensi berita WENN, bintang itu amat disayangi penganut Hindu di Kemboja.Justeru, mereka menamakan sebuah kuil tempat ibadat di Angkor dengan nama ‘Kuil Angelina Jolie.’

“Ia tapak kurun ke-12 digelar Ta Prohm, selain dikenali sebagai Brahma Lama dan pada asalnya dinamakan Rajavihara atau rumah agama diraja. Kini ia digelar Kuil Angelina Jolie,” kata Rajan.

Jolie pernah menjalani penggambaran filem Lara Croft: Tomb Raider pada 2000. Kawasan kuil itu tempat pelbagai adegan penggambaran filem Tomb Raider dengan Jolie memegang watak Lara Croft memerangi satu persatuan rahsia digelar Illuminati kerana memiliki satu azimat lama.

Sebuah restoran tempatan menjual koktel ‘Tomb Raider’ menjadi pilihan Jolie. Sementara itu, anak lelakinya, Maddox dilahirkan di wilayah Siem Reap, tempat terletaknya kuil itu. 


Penghormatan tidak rasmi yang diberi kepada Jolie bersama tanggungjawab kerana Zed menggesa pelakon itu menggunakan statusnya sebagai “penaung suci Kemboja” bagi membantu memulihara tapak itu. – AgensiNote: agak-agak, dalam kuil tu akan ada patung atau gambar angelina jolie tak? Lepas ni mesti akan jadi satu lagi tarikan pelancong untuk pergi selepas kuil angkor wat 


0 comments:

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger