Friday, December 31, 2010

Resepi Kek Lobak Merah Yang Mudah

Kek lobak lembab atau nama orang putih dia moist carrot cake ni sangat mudah nak buat. saya ambil resepi dari beberapa sumber. seperti biasa saya suka modified resepi orang. hehehe.. nak yang original resepi boleh ke Perut Kenyang, My Resepi, Sleepless in KL. kek ni hasilnya sedap, tapi bagi yang tak gemar makan sayur atau lobak mungkin akan menolak untuk makan kek ni (◠‿◠)




jom tengok resepi nya


1 cawan (100 g) pecan/walnut  dibakar & dicincang kasar
½ cawan (340 g) carrot mentah  diparut halus
*2 cawan (280 g) tepung serbaguna - saya guna tepung kek blue key
*1 sudu teh baking soda - tak guna pun
*½ sudu teh baking powder - tak guna pun
*½ sudu teh garam
*½ sudu teh serbuk kulit kayu manis
4 biji telur gred A
½ cawan (300 g) gula halus - saya guna 1 cawan brown sugar
1 cawan (240 ml) minyak sayur - saya guna minyak masak
2 sudu teh esen vanilla - tak letak pun
1 sudu teh ovalette
1 sudu besar susu pekat manis


panaskan oven dan sapu butter/marjerin/mentega pada loyang

cara-cara
1. ayak bahan-bahan bertanda (*)
2. pukul telur hingga kembang
3. masukkan gula, pukul lagi. kemudian masukkan susu pekat manis, esen vanilla, ovalette. pukul hingga adunan kembang
4. masukkan minyak, pukul lagi
5. masukkan bahan-bahan yang telah diayak sedikit demi sedikit, pukul rata/sebati
6. masukkan parutan lobak dan walnut. kacau sebati dengan menggunakan spatula
7. bakar selama 45 minit pada suhu 180°C - saya guna microwave-oven dan hanya bakar selama 8 minit







2 comments:

Bingai @ Bangang said...

Selamat Tahun Baru!

Saya juga ingin menjemput anda menyertai Salasilah Keluarga

Aku Yang Bingai
Bolasepak - Kontrak Rajagopal bagi telur di hujung tanduk?

Jia Nur Fizza said...

sedapnya..nk try..=)

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger