Monday, March 29, 2010

Timeless Korean & English Version

My sister ask me to watch this kind of video with title :Timeless (Korean version). Mula-mula tu tak nak tengok. Sebab macam jiwang sangat (macam la tak bercinta, ahhhaa..) Bila dah tengok tu rasa macam syok pula sebab siap ada jalan cerita ala-ala movie lagi. I thought it is an OST. So i tanya lah Prof. Google kot-kot ada cerita Timeless ni. Rupa-rupanya memang video music semata-mata. My sister said, the Korean music video always like this. Buat video dah rupa macam movie & always touching and boleh juga buat tangkap leleh syahdu shahdan lagi.. hehe. So, kat sini I nak share dengan u all lah video dia. English and Korean version. But i lebih suka Korean version eventhough i'm not speak in Korean.. hehehe

1. EN Version : Kelly Clarkson feat. Justin Guarini






2. Korean Version: Jang Ri Inn feat Xiah Junsu






Cerita Along #2: Along, Ayah, Lesen Memandu & Kereta Kebal

Along mula belajar memandu sewaktu umur 20 tahun. Gara-gara Along bakal menyewa dirumah sewa yang jarak jauh dari kelas. Jadi Along terpaksalah belajar memandu. Along hanya lulus ujian memandu untuk kali kedua. Ujian kali pertama Along gagal untuk ujian jalan raya gara-gara pihak pengurusan bandar Cukai, Kemaman tiba-tiba sahaja tukar jalan jadi satu hala, biasanya dua hala. Kelemahan Along ni, kalau Along dah mula gabra abih la entah apa Along buat nanti. Kalut semacam aje. Dah la Inche JPJ tu badan besar macam Giant, masuk-masuk kereta terus baring dengan kaki kat dashboard. Along memang dah kecut perut, jantung dah sampai ke perut agaknya. Ujian parking dan bukit Along lulus dengan bergaya. Cikgu memandu pun naik angin kerana Along lebih pandai memandu berbanding seorang lagi pelajar perempuan dia. Tak apa lah, dah Along belum ada rezeki.

Jadi, untuk ujian kedua Along buat betul-betul. Walaupun Inche JPJ kali ni masih lagi berbadan seperti Giant, tetapi dia tidak meletak kaki di dashboard dan dia bercakap elok-elok dengan Along. Kerana dia tahu Along kekalutan. Dia siap cakap, awak anggap saje saya ni macam teman lelaki awak. (Dalam hati Along : macam mana nak anggap Inche ni macam boyfriend, boyfriend pun Along tak ada. Bukan sahaja tak ada, couple pun tak pernah. Heheheh). Jadi Along bayang aje seolah-olah ayah Along yang garang tu ada kat sebelah.

Jadi Along memandulah dengan hati-hati. Along lulus ujian. Sebaik sahaja Along lulus ujian, ayah Along segera membeli sebuah kereata kebal untuk Along. Along tanya ayah, warna apa kereta kakak nanti? Ayah cakap putih. Dalam hati, kenapa tak beli warna hitam. Tapi cepat-cepat Along tukar fikiran, ayah beli pun dah cukup bagus. Hehe Akhirnya dapatlah Along sebuah kereta kebal yang comel. Along panggil kereta kebal kerana kereta Along tu multipurpose. Ala-ala poket doraemon gitu. macam-macam boleh sumbat. Hahahaha..


Sebelum ayah menyerahkan kunci kereta kebal tu pada Along, ayah suruh Along hafal doa menaiki kenderaan. Siap kena hafal depan dia, selagi tak hafal selagi tu tak dapat bawa kereta. Along dah janji pada ayah, dah kerja Along akan bayar balik pada ayah. Seronok juga bila dah ada lesen memandu, Along bawa mak dan ayah pergi bandar Kuantan beli barang untuk kedai runcit mak. Hantar adi pergi asrama. Tia-tiap hari rabu bawa mak pergi pasar untuk beli barang-barang kedai. Sambil-sambil tu Along mahirkan diri memandu dengan lebih cekap walaupun asyik kena marah dengan ayah. Hehehehe, Along bawa kereta macam siput ayah marah, bawa macam kuda pun ayah marah. Tapi semuanya demi kebaikan Along.

Sebaik sahaja cuti semester habis, Along terpaksa bawa kereta ke Melaka. Jadi, adik Along iaitu Amat hantar Along sampai ke Melaka. Amat hanya bawa suku jalan sahaja, sampai sahaja area Gambang Along dipaksa bawa sendiri. Along bawa kereta sampai lah ke Melaka. Waktu ni Amat banyak ajar Along. Macam mana nak potong, macam mana nak tukar-tukar gear. Macam-macam lah. Rasanya ini saje kot yang nak cerita. Hehe, tamat. Ke ada lagi sambungan? Nantilah, banyak kerja lah pulak sejak akhir-akhir ni.


Thursday, March 25, 2010

Tropical Jelly Triffle

Bahan-bahan:

1. Kek Span / Swiss Roll / Kek Gulung
2. 1 tin susu cair
3. 1 tin air ( sukat guna tin susu cair)
4. 1/2 tin air
5. 4 sudu besar tepung kastard
6. Buah koktel nenas bersama nata de coco 1 tin


7. Pudding mangga (ada orang panggil sumi/jelly)


8. Konyyaku Jelly
9. 9 Sudu gula (5 dalam susu, 4 dalam jelly)

Cara-Cara:

1. Kek dipotong kecil-kecil dan letak di dasar bekas. Basahkan dengan air buahan koktel. Ketepikan


2. 1 tin susu cair + 1 tin air dan didihkan


3. Sementara tunggu susu didih, larutkan 4 sudu tepung kastard bersama 1/2 tin air
4. Setelah susu didih, masukkan larutan kastard. Masak hingga likat serta pekat


5. Apabila dah likat kastard tadi, tuang ke atas kek.
6. Taburkan buah koktel dan puding mangga di atas kastard. Biarkan kastard mengeras sedikit sebelum anda memasak jelly.

7. Kemudian masakkan jelly. Ikut arahan dibahagian belakang pembukus. Setelah jelly masak secukupnya, tutup api dan biarkan seketika (jangan sampai keras pula). Anda boleh campur pewarna atau perasa untuk jelly

8. Apabila dah tidak terlalu panas, tuangkan jelly ke atas kastard tadi. Sejukkan di dalam peti ais.


9. Boleh dihidangkan bersama whipped cream, ice cream, atau pun yogurt. Juga hirisan mangga segar atau lain-lain buah tropica

P/S: tips masak jelly, masukkan campuran serbuk jelly dan gula tu sesudu demi sesudu. Kerana jika dimasukkan sekaligus, dikhuatiri berketul dan tak cantik.

Wednesday, March 24, 2010

Pencerobohan & Kecurian


Hari ni saya digemparkan kisah rumah kawan saya dimasuki orang. Walaupun tiada barang-barang yang dicuri (setakat ini dikhabarkan belum ada barang yang hilang, diharap begtulah). Waktu kejadian: pagi. Waktu tu kawan saya sedang memasak di dapur, manakala pintu depan terbuka. Mungkin kerana sewaktu emaknya keluar ke tempat kerja, emaknya terlupa nak tutup. Memang kita nampak situasi ni boleh diklasifikasikan sebagai kes cuai, tetapi pada hemat saya perkara ini dah nak terjadi dan setiapnya ada hikmah yang tersembunyi. Mungkin dari kes ini di masa depan akan lebih berhati-hati dan berjaga-jaga.

Bila tahu kes ni, saya segera teringat ibu dan ayah di kampung. Mereka tinggal berdua sahaja. Seemenjak dua mejak ni, banyak kes kecurian berlaku dikampung. Saya memohon supaya kedua ibu bapa saya mendapat perlindungan dari yang Maha Esa. Ameen

Saya sendiri pernah mengalami orang masuk rumah ni ( sebenarnya asrama). Sewaktu si petualang tu masuk, waktu dah subuh. Sebelum si petualang masuk. Saya dah terjaga dalam jam 6.15; tetapi dek kepenatan belajar dan kerja sambilan. Saya nak sambung tidur dalam 15 minit lagi, dalam keadaan mamai saya ternampak kelibat bewarna hitam berambut pendek menyelinap dan seolah-olah sedang mencari sesuatu.

Saya sangka kawan saya. Kerana dia juga berambut pendek. Apabila kelibat tersebut nampak saya bergerak-gerak mahu bangkit solat subuh, dia segera lari. Saya meraba-raba celah bantal saya. Mencari-cari telefon bimbit saya. Tiada! Hairan bin ajaib. 10 minit yang lalu saya masih memegangnya untuk melihat waktu.

Nokia 6030i yang dicuri

Saya bingkas bangun dan melihat dua kawan saya masih lena tidur, dan dua-dua tak pakai hitam. Siapa pula yang masuk tadi? Pintu bilik pun terbuka. Walhal sebelum tidur saya dah mengunci pintu bilik. Confirm memang kunci. Cuma tak selak. Hanya kunci tombol sahaja.

Cepat-cepat saya kejutkan kawn-kawan saya. Gempar satu rumah (asrama berbentuk rumah kedai). Ramai-ramai panggil Pak Guard, rupa-rupanya dah banyak kes pencuri masuk waktu subuh. Entah ilmu apa dia pakai, senang sahaja dia bolos. Maklum lah, asrama kami waktu itu berada dikawasan yang terdedah. Cuma dilindungi pagar yang tak berkunci. Silapnya, ada pelajar yang keluar malam tak kunci pintu bawah. Jika salah satu pintu tak dikunci. Berdendang la si pencuri nak menceroboh. Dan kebetulan pintu bilik kami tu rosak rupa-rupanya. walaupun dikunci tetap masih boleh dibuka. Selama ni tiada siapa yang perasan. Haru biru betul.

Itulah, benda dah nak jadi. Sedih pun sedih. Yelah, bukannya keturunan yang dilahirkan dalam dulang duit atau emas. Hilang telefon bimbit, kenalah beli baru. Kebetulan saya kerja sambilan di 7E. Jadi duit gaji itulah saya buat beli telefon bimbit dan membayar yuran (waktu ni saya extend semester kerana saya drop PSM; gara-gara nak focus PSM sahaja dalam 1 sem). Marah memang lah marah kat si pencuri tu. Tapi redha jelah.


Bila teringat hal ni, saya sedar. Sebenarnya banyak kali Allah menduga saya dengan pelbagai ujian. Jika dulu cepat benar iman saya lumpuh. Sekarang Alhamdulillah, jika ditimpa ujian saya cepat-cepat ingat pada Allah. Terima kasih pada Kak Haiza kerana mengenalkan buku La Tahzann pada saya. (◑‿◐)


Tuesday, March 23, 2010

Kisah Rumah Sewa #1 - Episod 4

Apabila mereka berdua masuk ke dalam rumah, keadaan rumah sangat pelik. Langsir bertutup, sedangkan selama ni tak pernah tutup pun langsir tu. Rumah memang gelap dan kelam, ada bau asap rokok. Siapa yang merokok? Adibah memang pernah beritahu suatu masa dahulu dia adalah seorang perokok. tapi dia beritahu dah berhenti. Stress sangatkah sampai nak kembali merokok? Pelbagai persoalan-persoalan berlegar di minda Khatimah dan Orange.Mereka berdua memegang payung sebagai langkah berjaga-jaga. Risau juga kan, mana tahu si Indon tukang repair sinki sedang menyorok. (Waktu ni, seorang pakai skirt dan lagi seorang pakai baju kurung) .
Gambaran payung yang digunakan Khatimah dan Orange untuk keselamatan mereka berdua

Khatimah lantas ke dapur untuk memeriksa sinki. Tiada tanda-tanda yang menunjukkan sinki tu dah dibaiki. Confuse! Betul ke ada orang datang repair sinki ni? Terdetik di hati Khatimah.

Kedua-dua mereka terkeliru. Apabila menoleh ke arah sinki yang lagi satu, ada sampah set A&W. dan ianya dua. Bekas air ada dua, bekas burger pun dua, semuanya dua. Memang untuk dua orang makan. Apakah? Keliru lagi. Kak Rosmah pulang ke kampung, tak kan si Adibah nak makan banyak. Dia kan sedang berdiet.

1 Set A&W

Orange memanggil-manggil nama Adibah. Sementara Khatimah masuk ke bilik untuk mengambil laptop. Adibah keluar dengan rambut kusut masai dan muka yang masam mencuka. "Nah deposit korang", kata Adibah. Orange mengambil duit tersebut dengan pantas. Takut serta seram sejuk tengok muka Adibah waktu tu. Macam orang baru lepas...(kamu fikir lah lepas apa). Mereka lantas ke bilik untuk mengambil barang-barang yang perlu termasuk laptop.

Apabila orange mengambil laptopnya, kunci laptop tersebut dah terkopak. Cuma nasib masih menyebelahi Orange, bahagian yang attach pada laptop gagal ditanggalkan (Sila rujuk gambar di bawah).

Bahagian yang dah tertanggal - B, A masih OK, C pula dah longgar-longgar

Masa tu tuhan saja yang tahu, samada nak terjah si Adibah atau keluar aje dari rumah tu. Khatimah dan Orange sama-sama sepakat keluar dengan segera selepas mengambil barang-barang penting, lagipun keadaan Adibah amat mencurigakan. Mana tahu ada lelaki dalam bilik tu, tak pasal-pasal kenduri besar lelaki tu. 

Setelah beberapa hari, Khatimah dan Orange pulang ke rumah di Lotus. Waktu itu si Adibah tiada di rumah. Kebetulan kak Rosmah ada di rumah. Khatimah mengadu tabung nya di kopek. Duit-duit yang dilipat berbentuk hati telah di curi. Duit-duit tu sangat berharga kerana insan-insan tersayang yang beri pada Khatimah. Lipstick dan lipgloss cap Maybeline kepunyaan Khatimah juga hilang.

Gambaran lipstick( Khatimah punya yang jenis lama, gambar ini version baru) dan lipgloss kepunyaan Khatimah yang di curi 

Khatimah segera mengesyaki si Adibah yang curi, tetapi dia tiada bukti. Khatimah bukan saje-saje nak syak Adibah, tetapi sebab pernah sekali Adibah pegang-pegang barang lipstick dan lipgloss tu. Dia siap tanya harga seolah-olah mahu beli. Lagipun, Khatimah ni bukan jenis suka-suka beli lipstick kerana dia jarang pakai lipstick mahupun lipgloss. Jadi, kalau kedua-duanya dicuri, agak bengan dan marah jugalah.

Kak Rosmah mengajak Khatimah dan Orange masuk bilik Adibah dan menyelongkar. Mereka bertiga masuk ke bilik tersebut. Barang-barang Adibah di selongkar dengan penuh hati-hati. Apa yang di cari tidak ditemui, tetapi mereka terjumpa sesuatu yang lain. Apakah yang di temui oleh Khatimah, Kak Rosmah, dan Orange di dalam bilik Adibah? Nantikan sambungannya di lain hari.(◕‿◕✿)

P/S: Suspens tak? Hehe, saya agak sibuk sejak akhir-akhir ni. Jadi harap maaf jika ada yang ternanti-nanti nak baca sambungan Kisah Rumah Sewa #1


Monday, March 15, 2010

FIND THE MAN IN THE COFFEE BEANS


Doctors have concluded that if you find the man in the coffee beans in 3 seconds, the right half of your brain is better developed than most people.  If you find the man betwee in 3 seconds and 1 minute, the right half of the brain is developed normally.  If you find the man between 1 minute and 3 minutes, then the right half of your brain is functioning slowly and you need to eat more protein.  If you have not found the man after 3 minutes, the advice is to look for more of this type of exercise to make that part of the brain stronger!!! And, yes, the man is really there!!!


P/S: Find that man, because i can see him right there (✿◠‿◠)


Kisah Rumah Sewa #1 - Episod 3


Khatimah pura-pura pejam mata. Adibah sedang menyelongkar barang-barang Khatimah. Khatimah lantas bertanya "Apesal kau selongkar barang-barang aku?", Adibah terus berkata nak cari kunci kereta. Khatimah hairan dan bertanya nak buat apa kunci kereta. Adibah jawab nak pinjam. Khatimah cakap tak boleh, dia merayu-rayu dan buat muka 1 sen berkarat. Khatimah cakap, "Ok. Aku hantar kau, pinjam tak boleh". Adibah cakap ok. Adibah masih cuba memujuk untuk meminjam kereta, Khatimah tetap berkeras untuk tidak memberi keretanya. Khatimah cuma cakap, "Boyfriend kau kan ade kereta, pinjam lah pada dia." Si Adibah tu terus diam. 

Khatimah segera pulang setelah menghantar Adibah. Khatimah merasa sangat-sangat sakit hati dan menangis sambil menelefon Orange untuk mengadu. Orange mengadu pada ibu bapanya. Ibu bapa Orange memarahi Orange kerana Khatimah tidak ikut pulang bersamanya. (Tak pasal-pasal Orange pula kena marah. Kesian dia).Khatimah juga mengadu pada ibu bapa tercinta di kampung, ayah cakap pindah lah, cari rumah lain, lagipun budak Adibah tu pelik. Ayah rasa tak sedap hati. 

Setelah Orange pulang dari SA,Orange memberitahu Khatimah untuk pindah segera. Ibu bapa Orange suruh bawa Khatimah sama. Khatimah bersetuju. Buat sementara waktu Khatimah akan menumpang rumah ibu bapa Orange di SA. Kebetulan waktu itu semakin hampir dengan bulan Ramadhan. Mereka berdua sepakat memberitahu Adibah bahawa mereka berdua nak pindah dan mahu duit deposit dipulangkan. Adibah mohon untuk diberi masa kerana dia perlu mengeluarkan wang terlebih dahulu. Orange dan Khatimah pulang ke rumah ibu bapa Orange. Mereka berdua tidak pindah sepenuhnya lagi. Cuma angkat barang yang perlu sahaja. 

Gambaran laptop berjenama kepunyaan Orange

Untuk pengetahuan pembaca, Khatimah dan Orange memiliki sebuah laptop. Laptop Khatimah tidak berjenama dan buruk. Manakala laptop orange adalah laptop berjenama dan baru kerana syarikat tempat mereka bekerja membekalkan laptop untuk kegunaan Orange. Pada minggu itu, kedua-dua mereka tidak membawa pulang laptop tersebut. Dan hanya dengan mengunci laptop tersebut dengan menggunakan kunci laptop dengan harapan laptop itu tidak dapat dicuri. Mereka berdua menganggap si Adibah yang bedebah tu tidak keterlaluan untuk mencuri laptop tersebut. 

Sewaktu berada di SA, Orange cuba menghubungi Adibah untuk bertanya mengenai duit deposit. Adibah memberitahu dia akan letak duit tu di atas meja kecil di dalam bilik kami. (Bilik-bilik dirumah tersebut tiada kunci, jadi si Adibah memang akan dapat masuk ke bilik siapa sahaja yang dia suka sewaktu ketiadaan kami). Orange memberitahu kami akan datang segera untuk mengambil duit deposit tu. Adibah memberi alasan tak perlu datang sekarang, kerana ada Indon lelaki nak datang repair sinki yang bocor. Orange cakap tak apa, kami nak datang juga. Adibah berkeras supaya kami tak datang kerana risau indon mengganggu kami. Orange cakap ok walaupun sebenarnya tak ok. 

Gambaran tukang paip indon yang membaiki sinki bocor

Walaupun Adibah memberi pelbagai alasa, kami tetap pulang ke KD untuk mengambil duit deposit dan laptop. Lagipun kami dapat rasa macam ada yang tak kena serta ragu-ragu. Apabila sampai di rumah, setelah membuka pintu rumah, kami terkejut dengan keadaan rumah.

Apakah yang terjadi? Tunggu di episod seterusnya, 




Friday, March 12, 2010

How to send an email with arabic content in PHP script

Today's learning is about how to send an email with arabic content in PHP.

Check your htmlMimeMail setting. maybe you some file name htmlMimeMail.php. then

you just go to that file, do change:

Before:

        $this->build_params['text_encoding'] = '7bit';
        $this->build_params['html_charset']  = 'ISO-8859-1';
        $this->build_params['text_charset']  = 'ISO-8859-1';
        $this->build_params['head_charset']  = 'ISO-8859-1';


After:

        $this->build_params['text_encoding'] = '8bit';
        $this->build_params['html_charset'] = 'utf-8';
        $this->build_params['text_charset'] = 'utf-8';
        $this->build_params['head_charset'] = 'utf-8';


You can also set your header as below :

header('Content-type: text/html; charset=utf-8');

Before:




After:

Thursday, March 11, 2010

Kisah Rumah Sewa #1 - Episod 2


Khatimah tinggal dirumah tersebut dengan aman dan tenteram sehinggalah satu kejadian berlaku. Aircond kereta Khatimah mengalami kebocoran. Seperti wanita-wanita biasa yang hanya tahu memandu kereta, Khatimah fikir itu adalah masalah yang sangat besar. Khatimah menjadi resah gelisah serta berkeluh kesah bersama Kak Esah. Dia mengadu pada Orange dan Orange mencadangkan untuk ditunjukkan pada teman lelaki Adibah. Adibah bersetuju, Adibah membawa kereta untuk ditunjuk pada teman lelakinya. Apabila pulang, Adibah berkata, kos membaiki dalam RM100++ . Khatimah bersetuju. Tetapi sebelum Khatimah menyerahkan keretanya sewenang-wenang untuk dibaiki, Khatimah terlebih dahulu menghantar keretanya ke pusat servis kenderaan bertauliah, kerana keretanya dah cukup masa untuk diservis. Khatimah memberitahu pada pekerja pusat servis itu tentang masalah kebocoran aircond yang dihadapi. Pekerja tersebut membetulkan masalah tersebut kurang 1 minit. Hanya kerana getah aircond yang tertanggal. Cajnya hanya RM0=tiada caj dikenakan. Tahap keraguan Khatimah terhadap kejujuran Adibah semakin tinggi.

Sejak dari hari tu, Khatimah tidak lagi sewenang-wenang memberi pinjam keretanya pada Adibah. Buat pengetahuan pembaca, Orange sering pulang ke rumah ibu bapa setiap hari minggu atau hari cuti. Orange juga sedang dalam proses belajar memandu. Kaitannya, ketika Orange tiada, Adibah makin ligat mempergunakan Khatimah. Kelemahan Khatimah adalah dia tidak pandai untuk berkata tidak. Tetapi sejak insiden aircond bocor tu, Khatimah menjadi agak berani untuk "say no" . Khatimah mengadu pada Orange, dan family Orange mencadangkan hari minggu Khatimah mesti ikut Orange pulang ke rumah ibu bapanya di S.A.

Atas nasihat keluarga (keluarga Khatimah dan keluarga Orange), Orange dan Khatimah mula berura-ura untuk pindah rumah. Mereka berdua mula mencari iklan-iklan rumah kosong untuk disewakan. Mereka lebih rela membayar sewa mahal sedikit daripada tinggal bersama seorang pemcuri. Pada suatu hari, Khatimah tidak ikut Orange pulang ke S.A kerana Kak Rosmah mengajak picnic ke Pantai Bagan Lalang. Khatimah teruja kerana tidak pernah ke sana. Adibah juga turut serta, kerana dia tahu jalan ke sana. Kak Rosmah turut membawa anak dan adik perempuannya ke sana. Mereka mandi laut dengan gembira. Selepas selesai mandi laut, mereka pun ke bilik air untuk bertukar pakaian. Khatimah yang agak bijak membawa beg masuk kedalam bilik air, tetapi Kak Rosmah dan adik nya meninggalkan beg diluar bilik. Dan hanya berpesan pada anak kecil Kak Rosmah untuk menjaga beg itu.

Adibah mengambil kesempatan dengan mencuri telefon bimbit mahal kepunyaan adik Kak Rosmah. 
Adik Kak Rosmah hanya menyedari telefon bimbitnya hilang sewaktu cuba menghubungi teman lelakinya. Dan tiba-tiba Adibah juga berpura-pura kononnya telefon bimbit murah dia hilang. Khatimah merasa lega kerana telefon bimbit nya tidak hilang. Kak Rosmah mengesyaki Adibah yang mencuri telefon bimbit tu kerana sewaktu keluar dari bilik persalinan, Adibah sedang memegang beg adik Kak Rosmah. Tetapi kami tidak adpat berbuat apa-apa kerana tiada bukti kukuh.

Setelah tiba di rumah, Khatimah merasa penat sangat. Kak Rosmah dan anak serta adiknya juga begitu. Adibah pun turut kepenatan. Kami semua berehat dibilik masing. Apabila malam menjelma, Adibah ingin mengajak Khatimah untuk keluar makan-makan sambil berjumpa teman lelakinya. Khatimah menolak ajakan itu kerana terlampau penat. Adibah mula mencari akal untuk meminjam kereta Khatimah. Tetapi Khatimah sudah pandai dan bijak. Dia cakap tak boleh.  Adibah terdiam dan kembali ke biliknya. Waktu tu dah agak hampir lewat malam. Khatimah dah terlelap, tiba-tiba Khatimah terasa seperti ada orang menyelinap ke bilik nya... 

Apakah yang terjadi seterusnya? Nantikan di episod seterusnya [koya citer bersiri pula.. kekeke (✿◠‿◠)]



Tuesday, March 9, 2010

Kisah Rumah Sewa #1 - Episod 1

Gambaran rumah flat yang menjadi lokasi Kisah Rumah Sewa

Kisah ini terjadi pada tahun 2007. Khatimah (bukan nama sebenar) adalah budak kampung yang baru sahaja tamat pelajaran. Masih juga belum konvo. Khatimah tergolong dalam golongan 'Fresh Graduate'. Rakan Khatimah iaitu Orange telah menawarkan satu pekerjaan untuk Khatimah kerana ada 1 kekosongan ditempat kerjanya. Setelah sesi interview, Khatimah ditawarkan pekerjaan tersebut.

Dengan gembira Khatimah memberi tahu Orange, dia dapat pekerjaan tersebut. Lalu Orange dengan senang hati menawarkan Khatimah untuk menyewa bersamanya untuk mengurangkan kos sewa bilik. Untuk pengetahuan pembaca, Khatimah dan Orange telah berkawan sejak tahun 2003. Khatimah bersetuju untuk menyewa bersama Orange. Maka bermula lah hidup Khatimah di bandar yang penuh dugaan dan pancaroba.

Khatimah menyewa sebuah bilik di sebuah flat bernama Lotus di KD dengan kos sewa RM100. Khatimah berkongsi bilik dengan Orange. Di rumah tersebut ada lagi dua penghuni yang turut menyewa disitu. Seorang bernama Kak Rosmah, seorang lagi bernama Adibah.

Kak Rosmah ni seorang janda dan mempunyai 3 anak, dia baru sahaja bercerai. Kesian, suami dia menagih dadah. Kak Rosmah berasal dari sebuah negeri di pantai timur (ada 3 negeri di pantai timur, kamu fikirlah mana satu). Kak Rosmah mempunyai ijazah, jadi; bukan satu masalah untuk dia memperoleh pekerjaan. Kak Rosmah bekerja sebagai pegawai stor di sebuah cawangan kedai rangkaian 24 jam terkemuka di Malaysia yang terdapat di KD. Kak Rosmah seorang yang baik, pandai masak juga. Khatimah paling suka sayur taugeh yang dimasak Kak Rosmah, sedang diet pun Khatimah dan Orange masih boleh menambah.

Beginilah rupa sayur taugeh goreng yang dimasak Kak Rosmah

Adibah pula seorang gadis yang berasal dari selatan tanah air, katanya mempunyai diploma dan bekerja sebagai kerani di jabatan kerajaan. Mempunyai seorang teman lelaki yang bekerja sebagai mekanik.

Khatimah tidak berapa menggemari Adibah, Orange juga (tetapi tidak diceritakan, pendam di dalam hati sahaja). Hal ini adalah kerana Adibah suka mengambil kesempatan terhadap Khatimah kerana Khatimah mempunyai kereta, walaupun Adibah sebenarnya memiliki sebuah motorsikal. Adibah kerap mengajak Khatimah keluar ke shopping mall. Khatimah tidak suka diperlakukan begitu, tetapi Khatimah berfikir dari segi positif. Kelebihan Adibah ialah dia tahu segenap ceruk jalan-jalan sekitar bandar PJ & KL, serta SA juga bandar-bandar lain yang berdekatan. Khatimah fikir, jika dia menurut ajakan Adibah ke shopping mall atau makan di luar, Khatimah dapat belajar selok belok jalan-jalan sekitar. Jadi untuk masa depan, Khatimah tidak perlu risau jika perlu kemana-mana berseorangan. Untuk pengetahuan pembaca, Khatimah seorang yang mudah tersesat dan sangat fobia kalau tersesat. Jadi, tindakan Adibah mempergunakan Khatimah untuk keluar sebenarnya adalah situasi menang-menang.

Bersambung di Kisah Rumah Sewa#1 - Episod 2

P/S: Watak dalam kisah ini telah ditukar atas sebab-sebab untuk tidak mengaibkan sesama ummat. Peace kacang peas..

Monday, March 8, 2010

Cerita Along #1

Ini cerita imbas kembali mengenai Along sewaktu dia kecil dahulu. Umur dalam lingkungan 6-10 tahun. Along seorang anak yang bijak, degil, keras kepala, dan kerap sakit kepala.

Mak dah bawa along ke macam-macam klinik. Klinik kerajaan, klinik swasta, klinik murah, klinik mahal, dan lain-lain klinik juga. Walaupun mak tak banyak duit, mak tetap bawa Along untuk berubat. Dulu, nilai RM tu tersangat lah tinggi (duit lebih mahal dari barang). Mak tetap bekorban untuk memastikan Along tidak sakit kepala lagi. Puas dah berubat, tetapi Along tetap sakit kepala. Sakit kepala tahap hantuk kepala ke dinding. Memang sakit. Along membesar dengan ubat-ubat. Dadah memenuhi saraf-saraf Along. Ada suatu hari, ada seorang makcik beritahu mak, cuba cara kampung untuk ubat sakit Along. Mak bersetuju.

Mak bawa Along ke rumah bomoh tu. Rumah bomoh tu kalau jalan kaki, makan masa 15 minit juga. Tapi mak bawa juga Along. Hanya dengan berjalan kaki. Along ni bukan lah dari keluarga senang. Ayah along pun hanya ada sebuah motor Honda petak aje. Ayah pun dalam seminggu, hanya 2-3 hari aje ada di rumah. Hari-hari selebihnya mak cakap ayah pergi kerja. Bomoh tu bukan lah yang guna jampi serapah pelik-pelik. Cuma guna ayat-ayat suci al-Quran. Pakcik bomoh tu dipanggil Pak Beruk. Gara-gara dia membela seekor beruk. Pakcik tu memberi air tawar untuk diminum, juga untuk buat mandi. Sakit kepala Along hanya ok sekejap aje. Lepas tu sakit kepala dia datang lagi.

Saudara-mara pun tahu Along kerap sakit kepala. Kalau balik kampung, makcik atau pakcik mesti akan tanya. Sakit kepala lagi ke si Along ni. Mak cakap kerap juga, tapi tak ada lah sampai ponteng sekolah.

Tak lama lepas tu, ada pula orang cadangkan berubat dengan bomoh lain. Bomoh ni nama Pak Hamid. Dia cakap loghat Kedah yang sangat pekat, mak dan abg Ngah terpinga-pinga apabila pak hamid minta daun peria yang disebut dalam loghat kedah yang pekat. Along baring aje dengan kepala yang berdenyut-denyut bagai nak pecah. Mak cakap daun peria tak ada. Pak Hamid minta daun sirih pula. Mak cakap daun sirih banyak lah. Abg Ngah tolong ambil daun sirih dibelakang rumah, masa tu daun sirih kat belakang rumah memang banyak. Mak tanam. Pakcik kiai yang jaga masjid selalu datang beli sirih. Orang-orang kampung pun ada datang beli sirih yang mak tanam. Ok, sambung cerita Pak Hamid. Pak Hamid ambil daun sirih dan satu jag air dan membaca ayat-ayat suci. Air untuk minum, daun sirih pula untuk di ramas dalam 1 baldi untuk buat mandi. Alhahdulillah, dengan izin Allah yang Maha Kuasa cara daun sirih ni memang melegakan sakit kepala Along. Setiap kali sakit kepala datang, Along akan petik sendiri daun sirih dan buat mandi. Ayah ada ajar, bila nak petik daun tumbuhan untuk buat ubat ayah suruh baza ayat ni: "Assalamualaikum Nabi Ilyas, nak petik daun/bunga/ranting (apa yang mahu dipetik) untuk buat ubat (sebut nama penyakit)". Kalau tak silap, Nabi Ilyas ni samada penjaga tumbuhan atau pun penjaga ubat-ubatan. Tak ingat dah, sesiapa yang tahu boleh lah beritahu ye.

Pernah juga mak bawa Along ke klinik kerajaan, klinik tu jauh. Masa tu kat kampung Along belum ada klinik kerajaan lagi. Kalau ada pun, hanya dibuka pada hari sabtu. Kliniknye pun berbentuk sebuah rumah aje. Tak nampak macam klinik pun. Kampung Along memang agak daif suatu masa dahulu. Disebabkan terlalu kerap ke klinik untuk rawatan sakit kepala, doktor mencadangkan x-ray. Apabila Along mendengar perkataan x-ray tu, dia tidak lagi sakit kepala (pura-pura tak sakit) walaupun sebenarnya sakit. Kerana dia membayangkan x-ray tu satu prosedur membelah kepala untuk mencari punca kenapa kerap sakit kepala.

Mak memang banyak bersusah payah untuk Along, walaupun mak sakit lutut. Jalan pun lambat-lambat. Mak tetap usaha bawa along untuk berubat. Along sayang mak sangat-sangat. Terima kasih mak.




 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger