Monday, May 31, 2010

Kisah Rumah Sewa#1 - Episod 6

Ha, dah lama sangat saya tak sambung Kisah Rumah Sewa ni kan? Saya tak sure ada yang jemu atau suka. Tapi adalah beberapa pembaca minta cepat-cepat sambung episod terbaru. Jadi hari ni saya tak nak menghampakan permintaan orang. Orang kata, tak baik putuskan harapan orang ni. Ececece... hehe

Hari tu kita stop kat pasal Kak Peah dan Kak Melah kan? Mari kita berkenalan dengan Kak Peah dahulu. Si Kak Peah ni hari pertama Khatimah berpindah kat flat Lotus tu dia dah mula tegur si Khatimah. Sebab Kak Peah and the gang suka lepak kat bawah tempat park motor. Kat situ ada tempat lepak yang agak selesa. Nak gosip-gosip sambil makan pelam muda cicah kicap memang syok lah kat situ. Saya tahu, mesti ada yang kecur air liur bila saya sebut pasal pelam muda. Sorry lah ek, saya pun kecur...hahah


Ok stop iklan buah pelam sedap. Kak Peah tu sibuk tanya itu ini begitu begini pada Khatimah. Kebetulan Si Orange tak ada pada hari Khatimah pindah masuk. Sebab tu Kak Peah sakan soal siasat si Khatimah ni. Kak Peah sempat berpesan supaya menjaga barang berharga dengan hati-hati kerana rumah tersebut pernah ada kecurian. Khatimah terperasan macam ada sesuatu nak disampaikan oleh Kak Peah, tetapi macam tak jadi cakap. Khatimah cuma bersangka baik sahaja. Kak Peah memang berulang kali berpesan supaya jaga barang beharga elok-elok. Khatimah cuma mengiyakan aja. Dalam hati tertanya-tanya dan risau mula bertandang.

Dari cerita pasal Kak Peah tadi, korang dapat agak tak kenapa si Adibah risau akan Kak Peah? Ha, mestilah ada cerita yang tersembunyi pasal Adibah yang Kak Peah ni tahu. Kebetulan pada hari si Khatimah dan Orange nak mula angkat barang masuk rumah baru, Kak Peah ada panggil mereka berdua. Si Kak Peah yang sedang boyot menanti hari termengah-mengah menjerit nama si Khatimah dan Orange. Muka Kak Peah seolah-olah seperti sedang marah. Korang nak tahu kenapa?

Si Kak Peah ni nak marah Khatimah dan Orange yang sungguh naif ni. Kak Peah direct sound, "Korang apasal tuduh akak ni macam-macam ha? Si Adibah tu suka-suka aja datang maki akak". Khatimah dan Orange dah kehairanan dan berkerut-kerut muka. "Apahal ni kak? Saya tak faham", kata Khatimah dengan muka yang agak blur. "Si Adibah tu cakap, korang bagi tahu dia yang akak ni dah racun fikiran korang supaya percaya dia tu pencuri", Kak Peah memberi statement berbentuk nada marah.

Orange tiba-tiba menyampuk, "Eh, apa pulak kak. Mana ada kami cakap camtu. Mana akak dengar cerita merepek ni?". "Barang-barang kami memang dah ada yang hilang dan hampir hilang, tapi tak ada pula kami bagitahu Adibah akak suruh kami tuduh dia", Khatimah pula mencelah tidak puas hati. "Kami ada syak aja, tapi tak adalah sampai cakap akak suruh kami cakap kat dia yang dia tu pencuri", Orange memberi pukulan servis pada Kak Peah. Kak Peah memberi pukulan balas, "Abih tu apasal tiba-tiba aja si Adiba tu datang marah-marah akak?".

Khatimah kelihatan sedang berfikir, menyelak-nyelak halaman memory dalam otak. "Hari tu masa saya baru pindah saya adalah cakap kat Adibah, akak bagitahu saya supaya berhati-hati kerana rumah tu pernah ada kes kecurian", Khatimah memberi fakta penyelamat untuk dia dan Orange. "Saya tak ada pula buruk-burukkan akak", sambung Khatimah lagi. Kak Peah kelihatan lega, "Ohh, macam tu ke. Maaf lah akak dah salah faham pada korang. Sebenarnya yang mencuri dulu tu si Adibah lah. Mangsa dia adik kawan akak. Adik kawan akak housemate dia dulu. Sebab tu akak bagi amaran pada kamu. Tak sangka pula korang berdua ni dah jadi mangsa terbaru dia". "Aduh kak, apasal tak bagi tahu awal-awal? Saya duduk dengan pencuri lah selama ni", si Orange pula bersuara nada kecewa. "Akak pun segan juga nak cakap. Yelah, karang tiba-tiba aja akak bagi tahu macam tu nanti apa pula korang fikir. Konon akak ni kaki gosip dan fitnah pula. Korang kan baru pindah masa tu. Akak cuma boleh bagi nasihat aja lah", Kak Peah membela diri.

"Tak apalah kak, benda dah nak jadi. Kami pun nak pindah dah. Tengah kemas-kemas barang nak pindah rumah baru ni. Ada umur kita jumpa lagi ye kak. Terima kasih lah akak nasihat saya dulu. Pasal Adibah tu biarlah, lama-lama nanti dapat lah pengajaran kat dia tu", Khatimah pula bersuara. Kak Peah dan Orange pun mengangguk aja.


Mereka berdua meneruskan usaha mengangkat barang untuk berpindah ke rumah ibu bapa Orange buat sementara waktu. Lagi pun bulan puasa semakin hampir, hidup mereka berdua agak kucar kacir sejak pelbagai kes berkaitan si Adibah. Jadi ayah Orange dah keluar kan surat pekeliling mengarahkan kami berdua duduk di rumah mak ayah Orange buat sementara waktu. Kalau tak ada mereka, Khatimah mungkin merempat entah mana-mana lah. Dah la masih baru di bandar besar. Pasrah aja lah.

Ha, amacam episod baru? cukup rencah tak? Saya hutang pasal Kak Melah kan? InsyaAllah saya sambung pasal siapa Kak Melah dalam bulan June. Mungkin juga itu episod akhir untuk Kisah Rumah Sewa # 1. Jumpa lagi di lain episod.. tata titi tutu...




Thursday, May 27, 2010

Tak jadi post certain entry


Saya ada beberapa entry yang saya taip panjang-panjang (pendek pun ada), tetapi tak jadi publish. Kenapa? Sebab entry tersebut benar-benar dari isi hati saya dan jika saya publish entry tersebut saya risau dan bimbang ada yang terguris. Saya tak pandai nak luahkan rasa tidak puas hati saya pada orang tersebut jika orang tersebut adalah kawan baik saya, kawan tersayang saya, ahli keluarga juga mungkin.

Blog saya ni kadang-kadang jadi medium untuk saya lepaskan segala yang terbuku di hati. Tetapi kadang-kadang saya masih terpaksa menahan diri untuk tidak publish entry2 tertentu. Kerana terlalu risau dan ingin menjaga hati  certain 'orang'. Takut ada yang terasa dan selepas ini jika bertemu jadi kekok.

Tetapi hati saya certain 'orang' jarang nak jaga. Kenapa? Adakah kerana sifat saya yang tak pandai nak marah depan-depan. Terima sahaja apa certain 'orang' nak buat. Saya hanya menurut jika disuruh itu dan ini sedangkan saya bukan begitu. Saya pantang diarah itu dan ini. Kecuali jika ada perkataan minta tolong dan memang certain 'orang'itu benar-benar tak mampu nak buat/laksanakan perkara tersebut. Saya seolah-olah telah didominasi oleh certain 'orang' sehinggakan saya tidak pandai berkata tidak. Walaupun dalam hati nak kata tidak.

Saya benci orang hipokrit, tetapi saya pun hipokrit juga. Kerana saya pura-pura senyum dan gembira walaupun hati saya pedih terhiris. Orang kata hati menangis tak siapa pun tahu.

Saya juga mudah sangat nak maafkan kesalahan certain 'orang', padahal kesalahan tersebut memang tidak layak untuk dimaafkan. Mungkin juga saya hanya maafkan separuh saja, sebab saya masih teringat-ingat perbuatan certain 'orang' tersebut. Kalau saya benar-benar maafkan saya mesti sudah lupakan kesalahan dia kan?

Kadang-kadang melalui entry saya juga, ada selitkan sedikit kiasan untuk sedarkan certain 'orang' tersebut. Tetapi saya tak tahulah certain 'orang' tu faham ke tidak. Malah saya pun tak pasti certain 'orang' tersebut baca ke tidak blog saya ni.

Saya ni seorang yang sensitif dan cepat terasa, juga terlalu ikut emosi kadang-kadang. Alhamdulillah saya masih ada sense untuk mengawal emosi dan termometer sensitif saya. Agaknya sebab itulah ada certain entry saya tak dapat publish. Sekian.

Nota kaki: Saat saya tulis entry ni, saya baru sahaja tak jadi nak publish entry yang saya taip malam tadi, terpublish entry copacabana pula ◠‿◠. Bila lah nak sambung kisah rumah sewa dan kisah dongeng si jaja ni. Betul-betul kering idea.

P/S: Pagi-pagi dah start merepek dengan jiwa yang lara bercampur baur.

Barry Manilow - CopaCabana

First time I dengar lagu ni masa tengok Madagascar: Escape to Africa, si Pengguin tu pasang pakai cassette player kot if tak silap sebab si pengguin macam berangan duk kat pantai. 2nd time I dengar masa tengah sesak-sesak on the way nak jemput my buddy cik Nadhilah at her workplace. Time dengar lagu ni I terbayang duk tepi pantai Hawaii dengan my future husband berhanimun kat sana (sooo berangan ahhhaa). 


View of CopaCabana Beach (Rio de Janeiro)


Sambil-sambil tension dengan kereta-kereta besar dan mewah berlagak di jalan raya (maklum le jalan menuju ke tempat my buddy's workplace ni kawasan mewah) I boleh goyang-goyang ikut rentak lagu. Maybe because of the catchy melody. Ok, here I've paste the lyric and you can  enjoy the song. Enjoy!





Her name was Lola, she was a showgirl
With yellow feathers in her hair and a dress cut down to there
She would merengue and do the cha-cha
And while she tried to be a star, Tony always tended bar
Across a crowded floor, they worked from 8 till 4
They were young and they had each other
Who could ask for more?

At the Copa (CO!), Copacabana (Copacabana)
The hottest spot north of Havana (here)
At the Copa (CO!), Copacabana
Music and passion were always the fashion
At the Copa....they fell in love

(Copa Copacabana)

His name was Rico, he wore a diamond
He was escorted to his chair, he saw Lola dancin' there
And when she finished, he called her over
But Rico went a bit too far, Tony sailed across the bar
And then the punches flew and chairs were smashed in two
There was blood and a single gun shot
But just who shot who?

At the Copa (CO!), Copacabana (Copacabana)
The hottest spot north of Havana (here)
At the Copa (CO!), Copacabana
Music and passion were always the fashion
At the Copa....she lost her love

(Copa. . Copacabana)
(Copa Copacabana) (Copacabana, ahh ahh ahh ahh)
(Ahh ahh ahh ahh Copa Copacabana)
(Talking Havana have a banana)
(Music and passion...always the fash--shun)


Her name is Lola, she was a showgirl
But that was 30 years ago, when they used to have a show
Now it's a disco, but not for Lola
Still in the dress she used to wear, faded feathers in her hair
She sits there so refined, and drinks herself half-blind
She lost her youth and she lost her Tony
Now she's lost her mind!

At the Copa (CO!), Copacabana (Copacabana)
The hottest spot north of Havana (here)
At the Copa (CO!), Copacabana
Music and passion were always the fashion
At the Copa....don't fall in love

(Copa) don't fall in love
Copacabana
Copacabana




Wednesday, May 26, 2010

Quote of the day # 1



I've found this quote from the net and I want to share with you guys. Found it on Pak Habib's Blog.

Mengkritik tidak bererti menentang
Memuji tidak semestinya menyokong
Menegur tidak bermakna membenci
Dan berbeza pendapat adalah
kawan berfikir yang baik


Tuesday, May 25, 2010

Bleach The Movie 3: Fade To Black

Bleach on Naruto Shippuden version (Source: Mr Google. Click on the pic to enlarge)


For those who really addicted to bleach here i've found one page to download Bleach the Movie 3: Fade To Black( DVD RIP Eng Subtitles).  I've just finish downloading this movie, so far the link still not broken. Video quality is ok. Enjoy your pop corn anime!



Ichigo on vizard form (Source: Mr Google. Click on the pic to enlarge)

Wednesday, May 19, 2010

Lady Antebellum - Need You Now





Picture perfect memories scattered all around the floor
Reachin' for the phone 'cause I can't fight it anymore
And I wonder if I ever cross your mind
For me it happens all the time


It's a quarter after one, I'm all alone and I need you now
Said I wouldn't call but I lost all control and I need you now
And I don't know how I can do without
I just need you now


Another shot of coffee can't stop looking at the door
Wishing you'd come sweeping in the way you did before
And I wonder if I ever cross your mind
For me it happens all the time 


It's a quarter after one, I'm a little dizzy and I need you now
Said I wouldn't call but I lost all control and I need you now
And I don't know how I can do without
I just need you now


woah woaaah.


Guess I'd rather hurt than feel nothin' at all
It's a quarter after one I'm all alone and I need you now
And I said I wouldn't call but I'm a little dizzy and I need you now
And I don't know how I can do without 


I just need you now
I just need you now (wait)
Ooo, baby, I need you now


P/S: whiskey >> coffee, drunk >> dizzy ;  i really need you now (T_T)


Tuesday, May 18, 2010

The Series of Weng a.k.a Ting Tong # 2

Lumrah manusia normal yang tidak maksum, seringkali mahukan sesuatu yang memang dah sahih tak akan dapat. Suka berkeluh kesah bersama kak esah, sentiasa tercari-cari sesuatu yang diri sendiri pun tidak pasti apa yang di cari. Merungut tak tentu hala konon tidak bahagia sedangkan diri sudah terlebih bahagia, nasib baik tak masuk hospital bahagia.


Ya Allah, kuatkan iman imam (very cute typo) hamba MU yang lebih nipis dari kulit bawang. Kebahagiaan akhirat, itu lah kebahagiaan yang hakiki.

Al-Baqarah:286
Allah tidak memberati hamba-NYA melainkan apa yang terdaya olehnya. Ia mendapat pahala kebaikan yang dilakukannya, dan ia juga menanggung dosa kejahatan yang dilakukannya. (Mereka berdoa dengan berkata): "Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau mengirakan kami salah jika kami lupa atau kami tersalah. Wahai Tuhan kami ! Janganlah Engkau bebankan kepada kami bebanan yang berat sebagaimana yang telah Engkau bebankan kepada orang-orang yang terdahulu daripada kami. Wahai Tuhan kami! Janganlah Engkau pikulkan kepada kami apa yang kami tidak terdaya memikulnya. Dan maafkanlah kesalahan kami, serta ampunkanlah dosa kami, dan berilah rahmat kepada kami. Engkaulah Penolong kami; oleh itu, tolonglah kami untuk mencapai kemenangan terhadap kaum-kaum yang kafir".

P/S: Pemilik belog keserabutan dengan esaimen dan kerja yang berduyun-duyun tiba


Sunday, May 16, 2010

The Series of Weng a.k.a Ting Tong # 1

really high ambitions


I have series of an assignments this semester. When it comes to thing about this task, I really can't breath. This is only 2nd semester. I have 3 more semester to go. This semester become so busy and hard for me. Seriously it's been so long time i don't have enough sleep. I can't finish reading my stack of books that i've buy at last KL Book Fair. I can't watch my favorite tv drama House MD, my fav anime: Naruto and Bleach. It's being long long time I've not updating the Kisah Rumah Sewa and Kisah Dongeng Si Jaja.


I have:


1. to plant an AVL tree
2. midterm exam
3. 4 journal to review, i hate summary writing since secondary school (thats why your grammar belly tunggang langgang)
4. the Medium Access Layer problem solving (i really pray this kind of question is not in the final exam)
5. to date with Mr Huffman
6. after sending back Mr Huffman, I have to date with Mr Johnson because my buddy will off to Monte Carlo (huh, how dare you live me alone with Mr Johnson)
7. next week, my lecturer will give another group assignment (this time what kind of algo Doc?)
8. have to study for presentation; Broadcast storm issues in enterprise wide infrastructure
9. oral presentation (Mr Johnson in the morning, Broadcast storm at the evening)
10. ready for final


Note: I'm so sorry to all my friend who invited me to their wedding ceremony, I really can't make it. Even my BFF wedding I can't go...huwaaaaa, so sad. (only attend to a high profile wedding invitation, ngeh ngeh ngeh)






Saturday, May 15, 2010

I hate this # 1

That is sooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo stupid!

P/S: i'm not in the center of mind rite now






Thursday, May 13, 2010

Peringatan dan teguran untuk saya!!



AMARAN, entry kali ni agak kasar ayat dia! Peringatan untuk diri saya yang mudah lalai dan tak reti nak bersyukur. Nauzubillahi min zalik. Astaghfirullah al 'azim.


Kenapa suka persoalkan apa yang Allah dah suruh? Allah dah suruh tu buat jelah. Jangan nak soal-soal dan bagi alasan itu ini begitu begini.


Cuba kau fikir, Allah suruh kau buat sikit sahaja. Antaranya:


1. Solat fardhu 5 waktu sehari semalam. Sekejap saje solat, bukan lama pun kalau nak banding dengan tempoh masa yang kau spent tengok AF. (tak tengok AF, sebab TV pun tak ada)
2. Puasa wajib bulan ramadhan dan ganti semula yang dah tinggal (ganti dengan segera, jangan berangan ada orang akan tolong ganti if tiba-tiba kau tiada nyawa!)
3. Tutup aurat kepada ajnabi!
4. Bayar zakat kalau dah mampu. Incometax tu kau bayar selepas kau campur tolak darab bahagi bayaran zakat. (selalu berat hati nak bayar zakat konon-konon takut tak cukup duit, padahal shopping sakan offline dan online tu tak kira pula duit cukup ke tidak!!)
5. Hormati dan taati mak ayah kamu (if dah ada suami nanti, sila hormati dan taati suami) selagi tak langgar hukum Allah
6. Kalau dah mampu sila buat haji di Mekah, bukan main dam haji! (saat entry di post saya belum mampu, insyaAllah sooner or later i'll be there, ameeen)


Yang disenaraikan di atas adalah antara (tak semua disenaraikan, nak senarai semua kena buat sequel entry pula, selepas sequel triquel eh?) task yang paling memang paling kena buat tanpa excuse atau dolak dalik. Cuba kau fikir, rahmat yang Allah dah beri pada kau? Think! Think! Think! (sangat tegas) Allah tak dalih-dalih pun nak beri pada kamu. Antaranya:


1. Sepasang mata yang cantik dan tidak rabun
-cuba Allah tarik sedikit nikmat mata kamu ni, tiba-tiba jadi rabun. Tak ke susah payah kamu kena spent duit untuk beli cermin mata. Mahal tau cermin mata ni, dulu pernah rasa rabun. Sungguh tidak nikmat, macam tak puas nak pandang dunia indah ciptaan Allah ni kerana terhalang dek cermin mata. Alhamdulillah dah tak rabun. (tapi sekarang kadang-kadang terasa rabun, Oh No!)


2. 10 jari jemari yang runcing (sebenarnya jari saya gemuk) yang kau guna untuk:
-makan
-korek hidung
-picit jerawat
-taip komen kat Facebook
-pegang stereng waktu drive
-nak pakai cincin berlian waktu menikah nanti (insyaAllah)
-untuk urut-urut dan picit-picit badan mak yang lenguh-lenguh (nanti dah ada suami, guna untuk urut dan picit suami pula)
-jangan lupa, kamu guna waktu nak cebok!
-guna masa nak kopek durian, sungguh tak feel makan durian orang yang kopekkan kecuali dalam mood nak mengada-ngada.
-dan lain-lain

3. Nikmat rasa kat lidah
-cuba kau order mi goreng mamak, tiba-tiba bila kau makan fuh tak da rasa! Tasteless! Tawor hebey kata orang negeri Penyu. Mesti kau maki-maki tukang masak kat kedai tu kan? "Oi tukang masak, kedai kau tak de garam ke???" Sebab kau mesti nak makan makanan yang ada rasa. Itu lah salah satu nikmat yang Allah dah beri kat kau, nikmat rasa! Ada rasa masam, manis, pahit, kelat, sedap, masin dan lain-lain rasa. Cuba kau tak dapat rasa semua tu? Tak nikmat hidup kau beb! Bersyukur lah!!

4. Membuang air kecil mahupun besar
-Cuba tiba-tiba kau tak dapat buang air kecil mahupun besar? Seksa! Kembung perut. Sakit senggugut lagi bes dari sakit perut tak dapat berak 7 hari! Pernah masuk dalam paper, ada PATI (tak tahu apa PATI sila tanya prof Google) mati sebab tak berak tau! 
-Pernah kau bersyukur selepas kau membuang??? 

5. Nikmat kenal dan boleh nampak spectrum of colours (mentang-mentang tajuk esaimen pasal radio spectrum)
-Cuba mata kau tak kenal warna? Boleh ke kau buat design cantik-cantik kat website? (eh, aku ni pengaturcara, bukan pereka web) Mr. Supervisor (SV) suruh buat warna hijau kau letak warna biji kundang. Tak ke haru dunia kau. Mesti nanti waktu kau nak shopping baju raya, kau jadi tak teruja nak pilih baju warna apa. Sebab kau tak kenal warna pun. Nak matching tudung atau shawl dengan inner Syria pun kau dah terkedu macam cicak telan kapor! So kesian lah geng!!

6. Ada telinga
-Telinga bukan untuk dengar je tau, untuk di pulas-pulas atau ditarik jika kau degil! Cuba kau tak ada telinga? Macam mana rupa kau? (Ayah cakap orang tak ada telinga ni macam biawak. Macam tu lah agaknya.) Walaupun telinga kau capang (telinga saya tak capang), kau tetap kena bersyukur kerana ianya adalah telinga!

7. Banyak lagi rahmat yang Allah dah beri pada kau, tak tersenarai dah sebab terlampau super duper banyak!! Jadi tolong lah bersyukur dan buat apa yang Allah suruh.



Sekian luahan rasa dari sudut rohani yang agak sihat kepada mental yang tak sihat.



P/S: Kepada yang tidak gemar pada entry ni, kamu duduk diam-diam kerana entry ni adalah peringatan untuk SAYA! Kepada yang gemar, renung-renungkan dan selamat beramal (Prof Izi Haji Ali punye tagline)


Wednesday, May 12, 2010

Cliché # 1

Sumber: Prof Google

Kenapa bila kita menegur atau buat statement yang agak islami, orang akan terus judge kita as ustazah (ustaz), mak haji (pak haji).. huh, sungguh tak suka!!

Kalau orang tu tahu kita pergi kelas mengaji Quran atau usrah pun dah ada yang akan buat bunyi-bunyi sumbang "Eh, sejak bila insaf?" atau pun, "Wah dah jadi ustazah kamu ni".

So lame!

Friday, May 7, 2010

Status Anak Luar Nikah





Soalan:
Assalammualaikum...
Bagaimanakah status anak luar nikah yang dibinkan bukan dengan Abdullah..bukankah anak luar nikah ini boleh mengawini ayahnya (yang berkahwin dengan ibunya)..jika begitu bagaimana pula setiap sentuhan antara mereka bukankah dianggap berdosa kerana mereka bukanlah muhrim .Bagaimanakah kedudukan anak ini...salam.

Jawapan:
Hukum asal anak luar nikah hendaklah dibinkan kepada ibunya. Ini berdasarkan kepada maksud sabda Rasulullah SAW:


            "Anak (luar nikah) itu adalah hak ibunya dan bagi bapa (penzina) adalah batu sahaja"
(Hadis riwayat Bukhari dan Muslim)




Walau bagaimanapun mengikut keputusan Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Kebangsaan pada 28-29 Januari 1981 adalah seperti berikut: "Anak zina atau anak di luar nikah (anak tak sah taraf)sama ada diikuti dengan perkahwinan kedua pasangan ibu bapanya atau tidak hendaklah dibin atau dibintikan kepada Abdullah ".


Penzina harus berkahwin dengan anak zinanya dengan syarat dia tidak mengahwini ibu kepada anak zina itu. Sekiranya penzina berkahwin dengan ibu anak zina tersebut dan melakukan persetubuhan maka haramlah penzina berkahwin dengan anak zinanya.


Apabila berlaku perkahwinan antara penzina dan ibu kepada anak zina, maka anak tersebut menjadi mahram (haram berkahwin) dan anak tiri kepada suami ibunya (penzina).


Nota:
1. Jawapan kepada soalan disediakan oleh Panel Kemusykilan Agama, JAKIM
2. Setiap borang yang dihantar hendaklah mengandungi hanya satu soalan sahaja.
3. Jawapan yang diberi adalah berdasarkan Mazhab Shafie kecuali dinyatakan sebaliknya.


Sumber 





Thursday, May 6, 2010

Boys Like Girls Featuring Taylor Swift - Two Is Better Than One




I remember what you wore on the first day
You came into my life
And I thought hey
You know this could be something
Cause everything you do
And words you say
You know that it all takes my breath away
And I am left with nothing

So maybe its true
That I cant live without you
Maybe two is better than one
There's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
I'm thinking two is better than one

I remember every look upon your face
The way you roll your eyes
The way you taste
You make it hard for breathing
Cause when i close my eyes and drift away
I think of you and everything's okay
I'm finally now believing

Then maybe its true
That I can't live without you
Maybe two is better than one
There's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
I'm thinking two is better than one
(oh yeah)
I remember what you wore on the first day
You came into my life
And i thought hey

Maybe it's true
That I cant live without you
Maybe two is better than one
There's so much time
To figure out the rest of my life
And you've already got me coming undone
And I'm thinking
That I cant live without you
Cause maybe two is better than one
But there's so much time
To figure out the rest of my life
But I've figured out
When all is said and done
Two is better than one
Two is better than one.



download this song here

p/s: i love you




Monday, May 3, 2010

Kisah Dongeng Si Jaja # 3


Dalam keadaan yang semakin cemas, badan Nisak semakin hilang sedikit demi sedikit. Makin lama makin transparent dan hilang terus dari pandangan mata. Nisak seolah-olah bertukar menjadi manusia invisible ataupun seolah-olah ditelan dimensi. Seolah-olah dah termasuk ke alam lain. Yang tinggal hanyalah buah anggur yang masih belum habis dimakan oleh Nisak tergolek di atas rumput. Kak Dhila dan Jaja dah kelam kabut serta semakin tak keruan. Jaja mula menangis teresak-esak seperti bayi yang lapar susu. 

Bayi lapar susu 

Orang sekeliling dah mengerumuni kawasan kejadian seolah-olah ada lelongan ubat-ubat gagah serta kuat yang biasa kita lihat dikawasan Masjid India ataupun pasar malam. Mereka berdua dah buntu, orang ramai menjadi hingar menyaksikan kejadian Nisak yang lenyap begitu sahaja. Keadaan ini seolah-olah seperti dalam tayangan gambar yang penuh dengan khayalan imaginasi yang boleh dikatakan terlalu merepek. Tetapi ia benar-benar terjadi. 


Sedang orang ramai hingar bingar mengerumuni Kak Dhila dan Jaja yang masih dalam keadaan blur, tiba-tiba datang seorang pakcik berkopiah lalu bertanya pada Kak Dhila dan Jaja apa yang terjadi. Kak Dhila  mula menceritakan kejadian dari awal hingga saat Nisak ghaib. Jaja pula masih memangis tersedu-sedu. Pak cik berkopiah mengangguk tanda faham lalu mengajak mereka berdua untuk jemaah di masjid terdekat. Selesai Isyak pakcik itu berjanji untuk menyelesaikan masalah kehilangan Nisak. Pakcik itu mengambil buah anggur yang masih bersisa lalu diletakkan dalam plastik.

Masjid Biru atau Masjid Sultan Ahmed, for more info click here

Mereka berdua segera mengekori Pakcik Fahmi (pakcik kopiah putih bernama Fahmi) ke masjid untuk menunaikan solat maghrib.   Pakcik Fahmi rupa-rupanya adalah imam di masjid tersebut. Usai solat maghrib, isteri  Pakcik Fahmi iaitu Makcik Tiha menyuruh Kak Dhila dan Jaja turut serta solat hajat secara berjemaah agar segala urusan menyelamatkan Nisak menjadi mudah. Mereka berdua masih menanti sehingga selesai solat isyak. Makcik Tiha menjemput mereka berdua ke rumah yang tidak jauh dari masjid untuk makan malam. Mereka bersetuju demi menyelamatkan Nisak. Melalui cerita Makcik Tiha, Pakcik Fahmi adalah seorang komander sewaktu zaman perang Jepun dahulu.

Selesai makan malam,  Pakcik Fahmi menyuruh Kak Dhila dan Jaja minum jus anggur yang telah dicampur dengan sedikit air yang telah dibaca ayat-ayat suci al-Quran. Sebelum mereka minum jus anggur tersebut,  Pakcik Fahmi telah memberi sebotol air masak untuk bekalan mereka di alam dimensi tempat Nisak terperangkap. Air tersebut juga adalah untuk diberi pada Nisak minum kerana Nisak mungkin sudah tidak seperti Nisak yang asal. Pakcik fahmi berpesan agar berhati-hati kerana di dimensi lain mungkin mereka akan bertukar bentuk iaitu dalam bentuk apa-apa sahaja makhluk dengan kekuasaan Allah s.w.t.  

[Al Baqarah:117]


Allah Pencipta langit dan bumi, dan bila Dia berkehendak sesuatu, maka Dia hanya mengatakan kepadanya: "Jadilah!" Lalu jadilah ia."

Pakcik Fahmi juga berpesan supaya berhati-hati kerana makcik anggur yang memberi buah anggur tersebut mungkin akan berada di alam dimensi tersebut.  Beliau juga berpesan untuk usaha sedaya mungkin supaya Nisak tidak terserempak dengan makcik anggur tersebut. Kak Dhila dan Jaja menganguk tanda faham.  Sambil berpegang tangan kerana takut terpisah, Kak Dhila dan Jaja pun minum jus anggur tersebut dimulai lafaz bismillah.

Selesai minum jus anggur tersebut, mereka hilang sekelip mata. Tidak seperti Nisak yang hilang secara perlahan-lahan. Pakcik Fahmi cuma berdoa agar segalanya selamat. Makcik Tiha hanya terdiam dan tidak berkata apa-apa. Mereka berdua seolah-olah tahu dimana letaknya alam dimensi tersebut. Maka bermulalah pengembaraan Kak Dhila dan Jaja dalam misi mencari Nisak yang telah hilang.


Adakah mereka berdua akan bertemu dengan Nisak? Bagaimana pula keadaan Nisak di alam dimensi? Adakah Nisak masih seperti Nisak atau dah bertukar menjadi makhluk lain seperti yang digembar gemburkan oleh Pakcik Fahmi. Wait till next epidode. (✿◠‿◠)




 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger