Tuesday, June 29, 2010

Chocolate Gembira

Ha, entry kali ni saya nak buat promosi mengenai blog perniagaan saya iaitu NisaShoppe. Setakat ini, NisaShoppe hanya menjual homeMade chocolate dan jika sesiapa berminat untuk belajar buat coklat pun saya boleh ajar dengan harga yang berpatutan.

Sesuai untuk hadiah kepada yang tersayang

Sebenarnya NisaShoppe dah lama wujud. Awal tahun 2009 kalau tak silap, masa tu saya dalam keadaan kecewa dengan pekerjaan saya yang entah apa-apa. Kerja penat-penat tak dapat gaji. Sampai fikir nak buat kerja berniaga online & buat freelance sahaja. Tetapi tak jadi nak teruskan niat murni sebab dapat offer kerja dari kampeni yang lebih bagus.

Awal April 2010 hari tu, kawan saya Cik Nadhilah ajak saya join kelas membuat homeMade chocolate.
Mula-mula berat hati juga memandangkan kos yang perlu dikeluarkan agak tinggi pada saya. Saya pula agak kesuntukan duit sejak sambung belajar. Maklumlah, 2 semester pertama saya tanggung sendiri perbelanjaan. Tak minta mak ayah pun (ohh bangganya... hehehe). Lepas saya attend kelas tu, agak lama juga saya nak mula buat coklat ni. Memandangkan saya terlalu sibuk dengan kerja dan pelajaran memang tak ada masa pun nak praktis ilmu yang dipelajari tu.

Untuk hantaran pertunangan dan perkahwinan


Entah macam mana mungkin rezeki Allah nak bagi, saya bagi tuan rumah saya rasa coklat buatan saya dan dia cakap sedap. Dia tempah 2 kotak. Alhamdulillah. Syukur. Lepas tu hasil berchating dengan niat asal nak tanya khabar ex-colleague yang baru sahaja habis pantang melahirkan anak, rezeki datang lagi. Dia menempah untuk majlis pertunangan adik ipar dia. Mula dari itu baru lah saya berani nak expose pada kawan-kawan lain mengenai perniagaan coklat saya ni.


Kak Ila dah banyak kali tempah untuk majlis pertunangan adik ipar dan kawan-kawan dia.

Saya ni agak low self esteem sebenarnya, malu dan segan nak expose dengan sesuatu yang saya buat. Sekarang pun masih berani-berani takut nak promo pada kawan-kawan pasal bisnes saya ni.


pakej doorgift pun ada


InsyaAllah, jika rezeki itu milik saya, Allah akan berinya pada saya. Yang penting usaha tangga kejayaan. Kawan-kawan yang sedang baca ni, rajin-rajin lah jenguk NisaShoppe. Amacam? (◕‿-)

Note: Dulu saya tak suka HomeMade chocolate selepas terkena dengan yang sangat-sangat tak sedap. Saya beli pada kawan masa tu. Tetapi selepas cikgu coklat saya beri rasa coklat yang dia nak ajar saya buat, huuuuuu... saya memang sukakannya. Saya memang choc lover, kalau saya sedih, choc lah yang saya makan untuk beri rasa sedikit ketenangan. Sebab itu saya panggil Chocolate Gembira.



Wednesday, June 23, 2010

Rahsia pergerakan dalam solat




1. Niat Sembahyang : Sebenarnya memeliharakan taubat kita dari dunia dan akhirat.

2. Berdiri Betul : Fadilatnya, ketika mati dapat meluaskan tempat kita di dalam kubur.

3. Takbir-ratul Ihram : Fadilatnya, sebagai pelita yang menerangi kita di dalam kubur.

4. Fatihah : Sebagai pakaian yang indah-indah di dalam kubur.

5. Ruqu' : Sebagai tikar kita di dalam kubur.

6. I'tidal : Akan memberi minuman air dari telaga al-kautsar ketika di dalam kubur.

7. Sujud : Memagar kita ketika menyeberangi titian SIRATUL-MUSTAQIM.

8. Duduk antara 2 Sujud : Akan menaung panji-panji nabi kita didalam kubur.

9. Duduk antara 2 Sujud (akhir) : Menjadi kenderaan ketika kita di padang Mahsyar.

10. Tahhiyat Akhir : Sebagai penjawab bagi soalan yang dikemukakan oleh mungkar & nangkir di dalam kubur.

11. Selawat Nabi : Sebagai pendinding api neraka di dalam kubur.

12. Salam : Memelihara kita di dalam kubur.


13. Tertib : Akan pertemuan kita dengan Allah S. W. T.


Note: Anggap sewaktu nak solat tu seolah-olah kita nak jumpa kekasih hati yang tercinta. Seolah-olah nak jumpa kekasih (pakwe/makwe) buat kali pertama. Kalau nak keluar dating kita boleh wangi-wangi, cantik-cantik... apa salahnya apabila berjumpa dengan KEKASIH AWAL DAN AKHIR kita buat yang lebih baik. One more thing, dah ada kajian oleh penyelidik dari UM, solat boleh menjadi satu terapi sakit belakang, mati pucuk dan lain-lain. InsyaAllah, renung-renungkan dan selamat beramal.





Tuesday, June 22, 2010

Maher Zain - For The Rest of My Life




I praise Allah for sending me you my love
You found me home and sail with me
And I`m here with you
Now let me let you know
You`ve opened my heart
I was always thinking that love was wrong
But everything was changed when you came along
OOOOO
And theres a couple words I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart
I feel so blessed when I think of you
And I ask Allah to bless all we do
You`re my wife and my friend and my strength
And I pray we`re together eternally
Now I find myself so strong
Everything changed when you came along
OOOO
And theres a couple word I want to say
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you. loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart now that you`re here
Infront of me I strongly feel love
And I have no doubt
And I`m singing loud that I`ll love you eternally
For the rest of my life
I`ll be with you
I`ll stay by your side honest and true
Till the end of my time
I`ll be loving you.loving you
For the rest of my life
Thru days and night
I`ll thank Allah for open my eyes
Now and forever I I`ll be there for you
I know that deep in my heart


P/S: Cinta mencintailah kerana Allah.. Ku mohon pada MU Ya Rabb, semoga apa yang hamba MU rancangkan menjadi kenyataan. Ameen. InsyaAllah



Monday, June 21, 2010

My between L5 and S1 vertebrae got injured

Today I got seriously damn back-pain. Just because of my mistake when I'm handling with one pail of water. Cracked! and it make me hard to walk, to lay down, sit and stand and etc. Astaghfirullah.. astaghfirullah.. I just thing this is the reminder from HIM for everything I've done. I pray for a forgiveness. I hope I can go through with this trials.



Or think you that you will enter Paradise without such (trials) as came to those who passed away before you? They were afflicted with severe poverty and ailments and were so shaken that even the Messenger and those who believed along with him said, "When (will come) the Help of Allah?" Yes! Certainly, the Help of Allah is near! [2:214]




When got this cracked thing, I just thing this just like as always. Because I had a series of back-pain. Not only this time. I had an accident when I was kid. My back was hardly hitting the concrete side of a drain. Since that I always had a back-pain. I thought it is not a serious problems. But then, when my friend tell her story I'm slowly getting worried about this pain. I do some research. Seeing a doctor. But theres no result until what was happen today. After that cracked, I just put on my back some hot oils (Minyak Hangat Afiat).




But after a few hours, it seems not gonna relieved. I can't move easily. When I sat, and want to stand up it is realy hurt. I cry because it is really hard for me. I call my 'pakcik' to bring me to hospital. I went to KPMC Puchong. Had a long talk with doc (forgot his name ∩_∩). Then got an X-Ray. After an X-Ray, all I could see is a serious face from the doc. He ask me to touch my feet. Seriously I can't do that. Before this it was so easy for me to do. Ohhh, I'm so afraid. From the X-Ray, doc had explained to me that my L5 and S1 had being so close. Supposed it's not like that.


Narrowed space between L5 and S1 vertebrae, indicating probable prolapsed intervertebral disc (Source:wikipedia)

Doctor had suggest me to get an MRI as soon as possible for my good sake. When it comes to MRI, I just afraid of one thing. My claustrophobia thingy! Seriously I'm easily hard to breath when I'm stuck in small room (elevator), a very long tunnel such like SMART tunnel (very long like never end..as for me ∩_∩). My niece had fainted in the MRI scanner. I don't know how its gonna happen when it comes to me.. (a very long sigh). 


You see the small space? all I can imagine is a coffin!  (Source:wikipedia)


Now I had to search which hospital had a good MRI services, good spine master practice. From my several friends experience, some of them had a surgery and some of them only get a physiotherapy. The doc advice my only go for physiotherapy, because i'm too young to go through with a surgery. Surgery is a last resort after all conservative treatments (non-surgical therapy) have been tried. I hope I only go for physiotherapy.


I'm still not telling about this thing to my parent. I don't want to make them worried especially my mother. I hope this gonna be better soon. I really pray for this. I've so many thing not done yet. I want go for pilgrimage to Mecca, being a wife, a mother and etc. InsyaAllah, HE will help. 


 Sufficient for us is Allah , and [He is] the best Disposer of affairs.[3:173]
P/S: This post to make my English gone be better.. still practicing.

Monday, June 14, 2010

Hidup yang ketat

(x(x_(X_x(O_o)x_x)_X)x)

Penghujung semester kedua dah nak tamat. Ada baki 3 semester lagi, life being so hectic. Saya rasa nak quit study je. Penat!!! Ya Allah hamba Mu yang sangat lemah mohon sedikit kekuatan dan semangat, Ameen.


Wednesday, June 9, 2010

Beza antara ikan keli halal dan haram





Haram (Ikan yang diternak orang bukan Islam diberi makan perut ayam, bahan buangan, bangkai dan organ dalaman babi. Semua benda itu tidak halal untuk umat Islam)


1· Kepala berbentuk 'V'


2· Bentuk badan mirip torpedo


3· Badan berwarna hitam berkilat


4· Bahagian bawah badan berwarna putih melepak


5· Bahagian antara bawah kepala dan badan berwarna kuning


6· Apabila digoreng akan meletup kerana banyak lemak


Halal (diberi makan palet halal iaitu campuran beras hancur, tepung ikan, kepala ikan bilis, minyak sawit, bahan buangan kelapa sawit, kiambang dan vitamin)


1· Kepala berbentuk 'U'


2· Bentuk badan tirus


3· Berwarna hitam kelabu dan tidak berkilat


4· Bahagian bawah badan berwarna putih kelabu


5· Tiada warna kuning kelihatan di bahagian antara bawah kepala dan badan


6· Digoreng tidak meletup




Sumber: Buaya Merah


Monday, June 7, 2010

Mabok nak jahit baju sendiri

haha, aku mabuk nak jahit baju sendiri sebab upah jahit baju kat sini mahal macam gajah.




Super letih


Meow tetap comel walaupun dia letih, macam aku jugak..ehehehe


Huh, mengantuknya. Saya rasa dah lama saya tak berehat sepenuhnya seperti orang. Hidup dah macam robot. Letih dan penat, seriously i need rest... Semoga saya success dalam final exam tak lama lagi. Lepas tu saya nak rest sangat-sangat. 


Note: Actually letih layan karenah orang yang langsung tak mengerti perasaan orang, Ya! dia memang species tak ada perasaan untuk ambil tahu hal orang lain, kecuali ambil tahu hal si kumbang tu aja.. biarkan... selagi mampu tahan aku tahan, dah tak tahan tengok lah perangai aku yang ntah pape tu. Aku memang hipokrit sebab kau lagi super hipokrit..!!!




Tuesday, June 1, 2010

Cliché # 2


your reason
sound so cliché
i hate it when u said like that
because i know what deep inside your heart
just say it
i can cope with it my self

you so hypocrite!

damba sinar Mu

apabila dosa terlalu menimbun
apabila lebih takutkan hamba ciptaan Mu
apabila dosa dah jadi rutin
apabila yang mungkar itu lebih menakjubkan
apabila malu nak laksanakan suruhan Mu wahai Pencipta
...


Ya Rabbi, hamba Mu yang hina meratib sembah pada Mu
ampuni dosa hamba Mu ini
hamba Mu khilaf
hamba Mu menangis dalam hati
...


Ya Rabbi, hamba Mu ini mahu pulang dalam keadaan putih
tidak terpalit satu warna pun


Ameen


Maher Zain - Open Your Eyes

When my mood realy down, feeling sad suddenly, no self motivation, lost in my own self, I will listen to this kind of song. InsyaAllah will regain my self motivation, my mood, my happiness. Whenever I need HIM, HE will always with me, all praises to Allah, HE always love me...



Look around yourselves
Can't you see this wonder
Spreaded in front of you
The clouds floating by
The skies are clear and blue
Planets in the orbits
The moon and the sun
Such perfect harmony


Let's start question in ourselves
Isn't this proof enough for us
Or are we so blind
To push it all aside..
No..


We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..


Look inside yourselves
Such a perfect order
Hiding in yourselves
Running in your veins
What about anger love and pain
And all the things you're feeling
Can you touch them with your hand?
So are they really there?


Lets start question in ourselves
Isn't this proof enough for us?
Or are we so blind
To push it all aside..?
No..


We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..


When a baby's born
So helpless and weak
And you're watching him growing..
So why deny
Whats in front of your eyes
The biggest miracle of life..


We just have to
Open our eyes, our hearts, and minds
If we just look quiet we'll see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..


Open your eyes and hearts and minds
If you just look bright to see the signs
We can't keep hiding from the truth
Let it take us by surprise
Take us in the best way
(Allah..)
Guide us every single day..
(Allah..)
Keep us close to You
Until the end of time..


Allah..
You created everything
We belong to You
Ya Rabb we raise our hands
Forever we thank You..
الحمد الله
Alhamdulillah..


Artist: Maher Zain
Album: Thank You Allah
Copyright: Awakening Records 2009


 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger