Monday, August 30, 2010

Kisah Rumah Sewa#1 - Episod 7 (Finale)

Amacam puasa korang tahun ni? Mantap? InsyaAllah kan. Saya nak sambung episod terakhir kisah rumah sewa#1. Lagipun dah elok dah siri finale ni, sebab setting dia memang bulan Ramadhan. 


Selepas dah settle punggah barang, Khatimah dan Orange tinggal sementara di rumah family Orange. Buat kali pertama Khatimah berpuasa setelah menjadi seorang pekerja. Lagi sedih terpaksa menumpang rumah family Orange. Betul-betul terhutang budi pada Orange dan family dia. Tuhan saja yang mampu balas budi dan jasa mereka. 


Walaupun tinggal di rumah family Orange, mereka berdua tetap mencari rumah sewa baru. Rancangannya lepas raya nak pindah masuk rumah baru lah. akhirnya mereka beruntung sebab pakcik Orange ada beritahu kawan dia sedang mencari penyewa. So budak berdua tu pergi lah usha rumah sewa baru tu. berkenan dan terus bayar deposit. Budak berdua ni kemas rumah tu sedikit-sedikit. Rumah baru ni dorang dapat bilik asing-asing. so ada privacy lah sikit kan. Dorang decide nak beli katil. Katil bujang aja. Maklumlah, rumah baru ni lantai simen aja. Tak ada tiles. Sakit juga pinggang nak tidur walaupun dah alas dengan tilam nipis.


Sumber: internet


Maka suatu hari di bulan puasa, budak berdua ni pergilah ke kedai perabot dengan tujuan nak beli katil bujang. lepas dah selesai membeli katil, ada seorang kakak tu menegur si Orange.


"Eh, adik ni yang sewa rumah pakcik akak hari tu kan?" orange dan khatimah terpinga-pinga. Siapa pulak kakak cun ni? mereka berdua bertanya dalam hati. "Err kak, saya tak kenal kakak ni siapa. Akak salah orang ke?", tanya Khatimah sambil tersenyum. 


"Ohh, kamu berdua ni tak kenal akak kot. dulu kamu tinggal dengan adibah kan? Flat Lotus?" Budak berdua tu mengangguk serentak. "Macam mana akak tahu?" Orange bertanya. "Mestilah akak tahu sebab rumah tu pakcik akak punya, dia amanahkan akak untuk kutip sewa. Kesian kamu berdua dah kena tipu dengan si Adibah tu", kakak cun menyambung. "Hah? Yeke?", Khatimah dan Orange serentak terkejut. "Si Adibah tu memang ada cakap anak buah tuan rumah duduk kat tingkat atas, tapi bila kami tanya yang mana satu dia cakap tak perlu kenal," Orange menjelaskan pada kakak cun. "Ohh, tak apa. Akak faham, Kak Peah dah cerita semua. Akak pun tak tahu macam mana nak suruh si Adibah tu keluar dari rumah tu. Anyway, kamu panggil je akak ni Kak Melah", kakak cun baru memperkenal kan namanya.


"Hemm, boleh akak tanya?," Kak Melah buat muka berkerut. Si Orange pantas mengangguk. "Sewaktu kamu nak sewa situ, ada tak dia mintak deposit?," soal Kak Melah.  "Eh, mestilah ada kak. Ni pun dia belum pulangkan lagi deposit. Katanya nak mintak pada akak". Khatimah menjawab dengan jujur. "Dah agak dah, kamu ni entah mangsa dia yang ke berapa. Akak tak pernah mintak deposit pun." "Huh ye ke? Hidup-hidup kami ni kena tipu kak. Alhamdulillah kami dah pindah keluar. Deposit tu dia janji nak bayar." Khatimah dah mula berasap. Dalam hati cuma cakap sabar..sabar..dan sabar.


"Dia pandai-pandai aja reka. Sebelum ni mangsa dia pun kena macam tu. Akak harap dia pulangkan lah deposit kamu tu. Akak pun dah bincang dengan pakcik akak. Mungkin kami nak halau Adibah keluar dari rumah tu. Risau lepas ni orang lain pula jadi mangsa dia."
Orange segera memintas, "Kak, saya sokong. Halau je perempuan keparat tu. Suka-suki dia nak tipu orang. Dah la pencuri. Allah saja yang mampu balas". Kak Melah hanya mengangguk dan tersenyum. Dia mohon untuk berlalu kerana husband dia dah tunggu lama dalam kereta.


Si Khatimah dan Orange hanya mampu maki 2-3 das walaupun sedar mereka sedang berpuasa. Memang tak lama lepas tu, ex housemate yang tinggal dengan Adibah ada cerita. Berlaku lagi 2-3 kali kecurian dan tak lama lepas tu Adibah dihalau keluar dari rumah tersebut. Orange dan Khatimah pernah beberapa kali terserempak dengan Adibah berjalan kaki sewaktu pulang dari kerja. Apabila dia tersedar Khatimah dan Orange memandang, dia cepat-cepat menunduk pandangan. Malu agaknya. Alhamdulillah deposit rumah dia pulangkan. Semoga Allah memberi hidayah dan petunjuk pada Adibah supaya kembali ke jalan yang benar. Sekian.


P/S: Sorry lah, ending dia macam ni aja. Otak dah tak berapa nak kreatif nak bercerita. 


Note: Kepada sesiapa yang baru nak baca cerita ni boleh ke link di bawah


Kisah Rumah Sewa#2 - Episod 1

akU s3nTap!!


bengkaknya hati aku. aku dah tolong masak, kau tolong la cuci pinggan & periuk. sedap la muncung kau eh. reti tolong makan je. dah banyak kali test, saja nak tengok dia ni macam mana. betul lah seperti yang dijangka. selfish. penting kan perut sendiri. 3 hari ni lagi aku tahan diri. lepas makan dia duk lepak-lepak. sampai orang lain tolong kutip pinggan mangkuk yang kau guna pergi basuh. watahell..!! kesabaran aku ada limit jugak. kau ni tak reti ke??

kalau aku, housemate aku dah masak. serious aku akan tolong cuci pinggan mangkuk walaupun penuh 1 sinki. yelah, kawan tu dah penat lelah masak untuk isi perut kita yang lapar. tak kan lah lepas dah kenyang kau nak suruh kawan kau tu jadi hamba lagi sekali cuci pinggan mangkuk lak. guna otak lah sikit!! pastu, kalau makanan tu aku tak tolong tutup. dia pun memang akan pandang je. tak reti nak tolong tutup. nak kena bagi tahu aje. haihhh, kalau adik aku lama dah maki. nasib la kau tu housemate je. memang aku dah hilang sabar!! esok aku tak mau masak. masak ape yang aku nak makan je. bulan puasa ke, bulan tak puasa ke. kalau highway pun ada limit kelajuan. ini pulak kesabaran aku yang memang jenis kurang sabar. kali ni, sungguh-sungguh kesabaran aku dah overlimit!! sentap!!



Saturday, August 28, 2010

Juadah Ramadhan 1431H #9 - Cek Mek Molek Laksa Utara

hari ni ikut planning nye nak pergi beli kerepek kat tempat murah. konon-konon pukul 8.30 lah. tiba-tiba dah tunda ke pukul 12. sebab dah tak jadi pergi awal pagi, saya bantai tidur lah. bosan tak tahu nak buat apa. nak sambung baca novel, belum sampai mood lagi. sebab minggu lepas dah habis 3 novel saya khatam. gara-gara tak mahu tidur selepas sahur. if tidur alamat pening-pening lah kepala kat office. tapi ada juga hari tu saya tidur, kesian housemate kena kejutkan saya. hihi, memang stock orang main mercum kebum-kebum tak dengar punyelah. hehehe

dari khamis lagi dah plan nak makan apa sepanjang cuti 3 hari. untuk hari ni plan dengan housemate nak masak laksa. resepi mama dia.  tapi sayangnya saya tak dapat join masak. sibuk membeli kerepek. dah lepas asar baru balik rumah. punyalah penat memborong kerepek. banyak juga beli, rambang mata dah. semua kerepek nampak sedap. tapi sayang sangat, kerepek pisang dah habis. itu tokey kedai cakap, pisang nangka susah nak dapat tahun ni. agaknya tahun ni orang asyik tanam pisang abu atau pisang tanduk kot.. hihih

dalam duk penat beli kerepek, sebelum sampai rumah sempat lagi singgah giant beli ubi keledek. sebab dah janji dengan housemate nak buat cek mek molek. dia nak belajar sebab boyfriend dia suka makan. orang sayang boyfriend kan.. (◕‿-) tapi korang jangan kagum lah, cek mek molek saya bewarna purple you. hehe, malas dah membebel jom tengok gambar. cekidaud...


yang ni belum goreng, cantik kan warna dia.. hihi ◠‿◠


yang ni tunggu masa nak ngap aje... ◠‿◠




Friday, August 27, 2010

Juadah Ramadhan 1431H #8 - Mi Kari & Konnyaku Jelly Laici

tiap kali bulan puasa, family saya mesti akan buat mi kari. favorite ayah. suka sangat dia kalau ada mi kari. kuah mi kari untuk ayah mesti rasa manis-manis sket. jadi mak terpaksa buat 2 jenis kuah, sebab adik bawah saya tak makan benda yang manis-manis. saya dengan yang bongsu, semua pun kami telan janji sodap. ehehehe

disebabkan hidup merantau, nak tunggu balik kampung kut tak tahan kempunan. jadi saya buat lah sendiri. sedap tak sedap belakang kira. saya cari resepi kat internet, jumpa satu resepi tu. tengok testimonial semua cakap sedap. dalam resepi tu ada letak ikan sardin. teringat pula housemate tak makan sardin, so saya tak letak lah ikan sardin dalam kuah tu. (baik kan saya? walaupun dalam hati meronta-ronta nak letak sardin ◠‿◠). apa-apa hal pun jom tengok gambar.

curry mee

untuk pencuci mulut pula, saya nak habiskan stock serbuk jelly konnyaku. maka terhasillah konnyaku jelly lychee. sedap dimakan sejuk-sejuk. (◕‿-)


cantik tak? saya guna acuan coklat


saya kasi zoom sikit, amacam? 




Wednesday, August 25, 2010

Juadah Ramadhan 1431H #7 - Paprik dan Puding Roti

hari ni stress dengan kerja sampai tahap picit kepala. dah 2 hari migrain datang.. tapi stay cool. malas nak layan dengan migrain yang datang bertandang jarang-jarang. stay focus on my task, because the due is on 30th August right before merdeka holiday.. i'll must do my best to finish it with flying of colour.insyaAllah.. give me the strength Ya Rabb. my brain really need rest, it's unstopable banging and hanging here and there. i dont want to take the medicine. my best remedy is sleep and rest at home. i'm too bored to take the medicine though.. (-'_'-)


for today's iftar menu, my housemate wanna eat paprik ayam. then i ask her to masak sendiri (i'm not being such a meany housemate, just to make she learn how to cook well ◕‿◕). she said ok. lagi pun saya teringin nak makan puding roti dan sup cendawan. so, fair and square lah kan. saya masak puding roti dan sup cendawan, dia masak paprik. hehehe (◕‿-)


kitorang memasak sampai dah azan pun belum habis, maklum lah. sampai kat rumah pun dah hampir pukul 7 (╥_╥). siap je masak, kami mandi and solat maghrib dulu lah. berbuka dengan kurma sebiji sahaja. lebih suka buat macam ni, sebab if berbuka dengan makanan berat terus, nanti nak solat pun jadi malas dah. hehehe malas membebel panjang, jom tengok juadah kami hari ni. untuk puding roti tu resepinya saya ambil dari page kak hanilieza dengan sedikit modification mengikut selera saya.. hehehe


saya makan paprik ayam+sayur yang banyak ni dengan roti 


puding roti bakar bersos custard, rasa dia nyam..nyam..nyam.. ◠‿◠

hemm, esok nak makan apa pulak ye? esok last day kerja untuk minggu ni. maklum lah jumaat tu cuti nuzul quran. tapi tak semua negeri cuti on this day kan? jangan jealous for those yang tak dapat cuti.. hehehe



Monday, August 23, 2010

Juadah Ramadhan 1431H #6 - Teppanyaki


ni iftar pertama kat luar. biasanya masak kat rumah aje. kawan dari jauh datang, iaitu kak dhila. setelah berbincang panjang nak makan kat mana, ada lah beberapa yang di shortlisted kan. akhirnya teppanyaki menjadi pilihan. siap check halal ke tidak. heheheh

tak nak bercerita panjang, mari kita tengok apa yang kami bertiga dah makan sewaktu iftar tadi...
the menu


chawa mushi


gyoza




teppanyaki sayur (betul ke??)


sukiyaki



beef teppanyaki


salmon teppanyaki


paul the teppanyaki, oppsss... cuttlefish teppanyaki laaa ◠‿◠


us (◕‿-)



Sunday, August 22, 2010

Juadah Ramadhan 1431H #5 - Nasi Goreng Kampung

nasi goreng kampung, siap ada salad dan telur masin serta ikan masin (◕‿-)

untuk iftar hari ni saya teringin nak makan nasi goreng kampung. tapi tak nak lah yang tapau dari kedai. then google lah cari resepi nak buat nasi goreng kampung. jumpa kat myresepi. bahan-bahan dia pun mudah dan senang. dah nama nasi goreng kampung kan, mesti lah mudah nak sediakan. walaupun berbuka seorang je hari ni, menu tak nak kalah. ehehehe.. housemate saya keluar berbuka dengan teman lelaki dia. agak-agak ada yang tanya tak? saya tak keluar berbuka dengan teman lelaki ke? ehehehe, meh saya jawab. dah semalam. tapi tak ada gambar nak share, maklum lah teruja dah nak berbuka dengan yayang. kamera pun boleh lupa nak bawa. handphone pun tak canggih. tak ada kamera..huhe
pisang bakar coklat berkeju (terlampau manis walaupun tak letak gula, memang bergelas-gelas air masak saya minum lepas tu)


berbalik pada menu iftar saya tadi, selain nasi goreng kampung. saya ada buat desert menggunakan pisang (pisang again??) pisang yang beli hari tu tak habis lagi, maklumlah bulan puasa. perut ni cepat penuh. tak mampu nak habiskan pisang sesikat dalam masa yang singkat. saya buat pisang bakar coklat berkeju. jumpa resepi di sini . selain menu pisang, saya ada buat anggur coklat. ala, yang macam strawberry coklat tu. tapi saya guna buah anggur. kebetulan hari ni saya ada siapkan tempahan coklat. ada lebihan coklat tu saya celup lah anggur. tak susah pun. ◠‿◠
anggur dan  badam bersalut coklat

korang jangan terkejut ye, sebab saya ada buat roti jala juga..(amboi,banyak nye makan). bukan apa, saya buat roti jala ni jumaat lepas, ada lebihan batter dia. hari ni tinggal menjala aja. tak susah. baki kari hari jumaat hari tu pun masih ada lagi. dapat lah dalam 3 keping roti jala.hehehe sebagai tambahan pelengkap nasi goreng kampung tadi, saya buat sup ayam dengan kangkung goreng belacan. saya ni kalau makan apa-apa pun mesti nak kena ada sayur. kalau tak ada sayur rasa macam tak kenyang aja makan. kalau tak ada sayur, saya cuba adakan buah-buahan. kira nak bagi complete 1 piramid makanan lah kot... hehe
roti jala dan kari ayam
nasi goreng kampung, sup ayam, kangkung goreng belacan


untuk minuman pula cadangnya nak minum kickapoo.tapi on the way nak balik rumah tadi ada nampak gerai jual air kelapa. apa lagi, minum air kelapa lah saya. sedap minum di saat cuaca panas terik ni. 
ni semua untuk saya seorang, memang nafsu lion betul lah...huhe (◕‿◕)

tapikan, sebaik sahaja azan berkumandang. saya makan sebiji tamar dan seteguk air kelapa. perut dah terasa macam kenyang. memang saya jenis cepat kenyang kalau buka puasa. tak makan nasi pun boleh, tapi nafsu makan di siang hari tu mengalahkan kemampuan kapasiti perut sendiri. huhe.. selepas minum air kelapa seteguk, saya cuba makan anggur coklat sebiji dan sesuap pisang bakar coklat berkeju. memang full dah. mata duk jeling roti jala dan nasi goreng. mampukah nak telan lagi ni... saya pergi solat maghrib dahulu sebab saya risau. kalau saya lantak semua hidangan tu, harus maghrib nanti terbabas. sebab saya sat lagi mesti saya dah umpama ular sawa kekenyangan.. hehehehe ◠‿◠ selamat bertarawih ye. jom ke masjid terapung puchong (pandai-pandai je bagi nama kat masjid *∩_∩*




Friday, August 20, 2010

Puding Pisang Microwave

2 hari lepas saya ada beli pisang untuk buat lempeng pisang, jadi ada lah lebihan pisang. risau jadi lebu dan membazir, saya duk fikir nak buat ape dengan pisang ni. nak buat puding raja, risau housemate tak makan. sebab guna susu. housemate tak minum susu. jadi saya tanyalah prof google guna keyword resepi pisang. ada lah beberapa yang listed dalam serp (search engine result page) tu. dalam banyak-banyak tu saya terjumpa resepi mudah dan cepat di blog resepi. kamu dah sedia maklumkan, saya ni wanita bekerjaya.. semua masakan mestilah cepat dan pantas tetapi sedap...hehehe. seperti biasa saya akan sesuka hati akan modified sedikit resepi yang saya ambil tu, if you all nak original recipe boleh klik pada hyperlink kat atas.

puding pisang versi saya, gelap sikit sebab guna brown sugar kot



sedap juga kalau makan dengan sos coklat atau ice-cream


bahan-bahan:
100g butter
3 biji pisang masak dilenyek
50g brown sugar
100g tepung gandum
1 sk serbuk kayu manis
2 biji telur
2 sb susu

cara-cara:
letak butter dalam loyang then cairkan dalam microwave
tambah semua bahan ke dalam butter yang telah cair dan gaul sebati
letak hirisan pisang dan masak selama 8 minit atau sehingga masak

note: saya terlupa nak letak telur dan susu, dah siap masak baru teringat. maklumlah nak kejar waktu berbuka. walaupun 2 bahan tu saya terlupa letak, rasanya tetap sedap. housemate cakap rasa seperti lepat.. hehehe



Thursday, August 19, 2010

Juadah Ramadhan 1431H #4 - Nasi Lemak Ayam Goreng Lemon

bulan puasa ni terlebih rajin blog-hopping. tiba-tiba terlompat kat blog siapa entah saya dah lupa. tengok gambar nasi lemak. leleh terus. jangan terkejut kalau saya cakap preparation nasi lemak saya ambil masa 2 hari. day 1, saya prepare sambal dulu. lagipun housemate ada sebut-sebut nak sambal untuk makan dengan mi siput. jadi saya buat lah lebih-lebih untuk portion nasi lemak juga. before ni, sebelum bulan ramadhan pun memang dah selalu buat stock sambal, sebab senang. bila nak makan tinggal cedok dan reheat aje. maklum lah, wanita bekerjaya macam saya ni mana sempat nak masak (macam lah orang lain tak kerja...hehehe ◠‿◠). 

sambal kan senang nak mismatch dengan apa-apa lauk. udang, sotong, ayam.. tinggal campur je. untuk nasi lemak ni pun, saya prepare sambal sotong. disebabkan dan ada ready-made sambal, saya balik rumah tinggal nak potong sotong tu then campur je dalam sambal. cepat kan? untuk nasi pula, sekejap aja nak masak. sebab pakai rice cooker. untuk ayam goreng lemon pula, saya ambil baki gravy yang saya buat untuk masak nasi tomato(klik untuk dapatkan recipe gravy) last week. memang pantas dan cepat...hehehe ◕‿-

nasi lemak saya hidangkan dengan ayam goreng lemon, salad, telur puyuh, sambal sotong

sini saya nak share recipe nasi lemak beserta petua sekali. saya belajar dengan mak angkat saya (dia ada buka cafe di uitm puncak alam).





preparation untuk 2 orang makan (berbuka dan sahur)

2 cawan beras
2 1/2 santan (dari kelapa parut)
    ✿ jika kamu guna santan kotak maybe boleh guna sukatan ni ( 1/2 cawan santan dan 2 cawan air)
1 ulas bawang putih, bawang merah dimayang
1/2 inci halia dimayang
1 sk halba
1 sk garam
1 sb minyak masak
daun pandan

cara-cara:
ini petua 
beras dicuci dan direndam 5 minit
santan pula direnih seketika dalam periuk

apabila santan dah nampak nak mendidih, masukkan semua bahan dan letak dalam rice cooker. boleh teruskan kerja-kerja kamu yang lain. kerana petua yang saya beri tu untuk mengelakkan nasi kamu melekat-lekat pada periuk. 



Wednesday, August 18, 2010

Oreo-Lemony Cheese Cake

Ramadhan #5 lepas, saya ada buat oreo cheesecake atas cabaran dari kawan-kawan kerana nak tengok kehandalan saya memasak. ehehehe.. tapi sebenarnya memang teringin nak buat pun. sebab suka makan. beli kat secret recipe makan tak puas. lebih baik sendiri buat kan? ada lah beberapa kawan kat facebook mintak resepi. jadi kat sini saya nak share lah. resepi ni seperti biasa saya ubah suai dari resepi orang lain (Puan Azwa ^_^).
Ramuan dan cara-cara nak buat seperti dibawah. ni penting, anda mesti memiliki sebuah peti ais untuk melaksanakan resepi ni.=) 






Bahan-bahan A
250 gm biskut oreo krim dia asingkan, jangan buang
• 125 gm buttercup 

Bahan-bahan B
• 200 ml krim putar(whipping cream)

Bahan-bahan C
• 250 gm krim keju (saya pakai philadelphia cream cheese)
130 gm gula kastor (campuran gula pasir dan brown sugar) 
• 1 sudu besar jus lemon
kulit lemon diparut atau cincang halus (dapat dalam 1 sudu besar ok dah)
• krim dari biskut oreo yang diasingkan
Bahan-bahan D
• 15 gm gelatin halal (saya guna brand nona)
• 100ml air
• >> campurkan air dgn gelatin atas double boiler dan sejukkan selama 5 min

Cara-cara
• Hancurkan biskut sehingga jadi serbuk.Sediakan loyang 8cm.pastikan di alas dengan plastik wrap atau kertas minyak supaya mudah utk dkeluarkan.
• Cairkan buttercup dalam kuali atau periuk, masukkan biskut kacau rata kemudian masukkan dalam loyang kek. ratakan dengan padat.Sejukkan dlm peti ais selama lebih kurang 30 minit agar ia menjadi keras.
• Pukul krim putar sehingga pekat dan gebu.Ketepikan.
• Pukul bahan C hingga sebati dan nampak kembang.Setelah itu masukkan gelatin yg telah di double boilerkan dengan air tadi dan gaul lagi sehingga sebati.
• Kemudian tuangkan bahan ini kedalam bekas yang berisi krim putar tadi dan gaul rata dgn menggunakan whisk.
• Keluarkan adunan biskut dlm peti ais.
• Tuangkan separuh adunan tadi ke atas lapisan biskut then taburkan sedikit serpihan biskut oreo. kemudian tuang baki adunan. hiaslah sesuka hati, nak ltk biskut oreo ke cerry ke. Sejukkan di dalam peti ais sekurang-kurangnya 2-3 jam.


Selamat mencuba ^^


P/S: tulisan bewarna adalah hasil ubah suai saya dari resepi asal.


Sunday, August 15, 2010

Juadah Ramadhan 1431H #3 - Nasi Tomato


dah lama mengidam nasi tomato. sebelum bulan puasa lagi, tapi nak laksanakan tu punyalah tak rajin. lagipun adik kesayangan tak cuti.tak seronok kalau masak sedap-sedap dia tak ada. kebetulan minggu ni dia balik. jadi saya masak lah nasi tomato ni untuk dia. dia siap request nak ayam goreng berempah. sebab tu tiba-tiba ada ayam goreng lemon mamak style nih. senang je nak buat. untuk nasi tomato dan ayam masak merah saya refer kat page kak hanieliza , ayam goreng lemon tu pulak kat sini. tapi dengan suka-suka hati saya, ada yang saya tokok tambah sikit...hehehe. jom kite tengok resepi (bahan yang saya guna cukup-cukup untuk 3 orang makan untuk berbuka dan sahur, saiz perut mestilah kecik ◕‿- ).



Nasi Tomato
Bahan-bahan: 
3 cawan beras - cuci dan toskan 
1/2 cawan susu cair 
4 biji tomato - cincang 
1/2 cawan sos tomato 
2 s/b buttercup 
5 s/mb minyak 
Garam secukup rasa 
3 cawan air (guna cawan yang sukat beras) 
daun pandan disimpul / daun sup cincang 
kismis secukup rasa

bahan tumis 
2 ulas bawang putih - hiris 
4 ulas bawang merah - hiris 
1 inci halia - hiris 
3 biji Buah pelaga 
3 biji Bunga cengkih 
1 inci Kulit kayu manis 
2 kuntum Bunga lawang 

Cara: 
1. Tumis bawang merah, putih, halia dan rempah 4 beradik dengan butter hingga kuning dan naik bau. Gunakan periuk rice cooker tu.
2. Masukkan susu cair, tomato, garam, kismis dan gaul rata. Tambah air dan biarkan mendidih. 
3. Masukkan beras dan daun pandan/daun sup dan alihkan periuk kedalam tempat rice cooker dan biarkan masak. 
4. Apabila nasi telah kering, kacau rata tapi jangan sampai hancur.. 
5. taburkan bawang goreng sewaktu menghidang



Ayam Goreng Lemon Mamak Style
Bahan kisar:
1) 2 inci halia
2) 6 ulas bawang putih
3) 3 pelepah daun kari

Bahan lain:
4) 1sb serbuk cili kering, 1sb serbuk lada sulah dan 1sb serbuk lada hitam
5) 2 sb serbuk kari ayam/daging
6) 1 biji lemon
7) 4 sb plain yogurt
8) 1sb serbuk jintan putih, 1sb serbuk jintan manis, 1sb serbuk ketumbar
9) 1/2 biji bawang besar - dihiris nipis (dimayang)
garam secukup rasa
minyak secukupnya utk menggoreng
10) 6 ketul ayam

Cara-cara
1. kisar bahan untuk dikisar
2. gaulkan kesemua bahan - bahan pada ayam termasuk bahan yang dikisar tadi, perahkan jus lemon dan perapkan sebentar sekitar 30 minit pun cukup.
3. goreng sampai masak. gorengan ayam ni akan menghasilkan kerak/serdak yang sedap serta rangup.


Ayam Masak Merah
Bahan-bahan:
6 ketul ayam

Bahan untuk dikisar:
3 sudu cili kering yang dah kisar
2 tangkai cili merah
3 cm halia
3 ulas bawang putih
1 labu bawang besar
1 batang serai 
4 biji tomato
2 sb sos tomato

kacang peas
bawang besar potong bulat
minyak masak untuk menumis
Garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa

Cara:
1. panaskan minyak dalam kuali kemudian tumiskan bahan-bahan yang sudah dikisar hingga garing.
2. Setelah itu masukkan ayam, kacang peas, bawang besar, garam, gula dan serbuk perasa secukup rasa.
3. Gaulkan hingga sebati dan rata.
4. Apabila telah kering bolehlah diangkat

Selamat mencuba ya ◕‿-


Note: Siti Hajar, kamu try lah resepi ayam lemon tu. memang aku menambah-nambah nasik tadi. sampai sekarang masih kenyang. hehehehe... buruk lantak btui ◠‿◠



Saturday, August 14, 2010

NisaShoppe masih membuka tempahan coklat raya


Tempahan masih dibuka hingga 15 Ramadhan bersamaan 25 Ogos. Jom tempah (◕‿-)



Thursday, August 12, 2010

Juadah Ramadhan 1431H #2 - Wadai Kepeng

wadai kepeng

terbaca status facebook seorang kawan, dia teringin nak makan wadai kepeng. saya pun apa lagi, kecur beb. 1st time makan kat rumah mak angkat. dia buat untuk juadah tempahan katering, saya tolong tengok dan tolong makan terus jatuh chenta. menu tradisi orang banjar katanya. disebabkan saya dah kemaruk dan teringin sangat-sangat serta merta google resepi. kat sini saya share dengan korang resepi nya.

bahan:

2 cawan tepung pulut
air, garam, kapur sirih

bahan kuah
1/2 biji kelapa diambil santannya
gula melaka 1 keping
3 sudu gula pasir
garam secukup rasa

cara:
1. tepung pulut, campuran air garam dan kapur disatukan dan digaul sebati sehingga tidak melekat.
2. gentel kecil-kecil sebesar duit 5sen dan dipicit ditengahnya. bentuknya akan menjadi seolah-olah bentuk sel darah merah (rujuk gambar)


3. masak kuah dengan memasukkan santan, gula merah, gula pasir, sedikit garam dan kacau hingga mendidih. (note: jika ada durian boleh dimasukkan/ nangka pun boleh)
4. setelah mendidih masukkan tepung pulut yang dah dibentuk tadi kacau hingga timbul (menandakan dah masak) 
5. boleh diangkat dan dihidangkan. enak dimakan panas/suam/sejuk. 



Wednesday, August 11, 2010

Juadah Ramadhan 1431H #1


from left to right: air rendaman kurma, jus aloe vera & anggur, macaroni, sup cendawan, kismis, cekodok udang, ayam masak kicap, nasi putih ◠‿◠

Ni juadah hari pertama puasa #1 ramadhan. Juadah orang bujang yang bekerja. Dah kahwin nanti tak tahu lah macam mana juadah. Sempat ke tidak nak masak untuk suami dan anak-anak. Juadah macam ni pun ambil masa sampai pukul 8 malam nak siap. Berbuka depan dapur lah jawab nya ◡≦


Tuesday, August 10, 2010

Ahlan Ya Ramadhan

Salam Ramadhan kepada kawan-kawan, jom kita bermaaf-maafan semoga dapat menjalani ibadah puasa dengan hati yang bersih, jauh dari kekotoran rohani dan jasmani.



Sumber: Internet


Sama-sama kita tingkatkan amal dan ibadah di bulan yang mulia ni.


Nabi SAW bersabda; ‘Tidurnya orang yang puasa tetap dalam ibadat dan diamnya dianggap tasbih dan amalnya dilipat gandakan dan doanya mustajab dan dosanya diampunkan.’ ( Riwayat Al Baihaqi)

Jangan ada yang lupa niat ya (peringatan untuk saya juga). Mesti bangun sahur walaupun hanya seteguk air, kerana amalan bangun sahur ini membezakan antara puasa orang Islam dengan puasa orang Yahudi dan Nasrani (ahli kitab).


Rasulullah saw bersabda yang bermaksud: “Bersahurlah kamu kerana pada sahur itu ada berkat.”(Hadis riwayat Bukhari, Muslim, Ahmad, Tirmizi, Nasai dan Ibnu Majah).

Sabda Rasulullah yang diriwayatkan oleh Imam Muslim, yang bermaksud: “Perbezaan di antara puasa kami dengan puasa ahli kitab (Yahudi dan Nasrani) ialah adanya makan sahur.” 


Lafaz niat puasa Ramadhan sepenuhnya (sebulan):


 Sumber: www.muftiselangor.gov.my


 Sahaja aku berpuasa untuk sebulan, bulan Ramadhan pada tahun ini kerana Allah Taala.



Lafaz niat puasa bulan Ramadhan:


Sumber: www.muftiselangor.gov.my

“Sahaja aku berpuasa esok hari kerana menunaikan fardhu bulan Ramadhan pada tahun ini kerana Allah Taala”.



Doa buka puasa:

Sumber: www.muftiselangor.gov.my

“Ya Allah, kerana-Mu aku berpuasa, dengan-Mu aku beriman, dengan rezeki-Mu aku berbuka, dengan rahmat-Mu Ya Allah yang Maha mengasihani”



Sunday, August 8, 2010

Balik Kampung Cari Makan

Best tak tajuk entry ni? hehehe, kalau tak best duk diam-diam tau ^_^. 6 ogos (birthday saya ni) yang lepas saya dan adik uncut (busyuk) manja saya balik kampung. Saja-saja nak balik sebab last balik masa raya cina dulu. Lama sangat-sangat dah tu. Rindu kat mak ayah tahap gajah dah. 2-3 hari before balik dah pesan siap-siap kat mak nak makan durian. Anak bertuah sungguh, hehehe. Malas nak cerita panjang mari tengok apa yang saya dah lantak makan sepanjang kat kampung.

Kategori buah-buahan

buah sentul bukan mat sentul ye, kait sendiri kat kampung ayah

buah duku, jiran dan orang kat surau bagi

buah salak, mak beli sebab anak dara berdua dia suka sangat

jagung manis, abang ngah beli kat kuala berang (ni kategori buah ke??)


buah binjai, jiran bagi


durian sedap nyam-nyam, nak beli durian ni kena tempah dulu. siap kena ada turn tau.


rambutan, the most favorite ever. ada rambutan che embong, rakyat, gula batu, che man

Kategori nasi, lauk, desert


sarapan hari pertama dengan ini, pulut dengan kelapa lauk ikan masin. terbaek!! berebut dgn adik lelaki. tapi ni gambar dari internet, gambar version sendiri tak sempat snap. bagun subuh, lepas solat tengok-tengok mak dah siap tanak pulut. apa lagi tinggal ngap aja. tak ingat kamera dah... hehehehe

lunch dengan ini, nasi lemak orang-orang surau masak. sempena nak sambut ramadhan, ada hamba Allah yang pemurah derma kambing untuk jamu makan jemaah pada waktu malam. jadi nasi lemak ni untuk mereka-mereka yang masak kambing pada waktu siang. kambing saya tak sempat makan sebab dah nak balik ke kota "kay illll" (sebutan KL style abang ngah saya)


sarapan hari kedua dengan nasi dagang, saya pun dah pandai buat. bangun pukul 3.30 pagi gara-gara adik lelaki dah nak balik dungun sebab sana ahad kerja. kemaman dan dungun ni sejam lebih jugak lah. sebab dia nak buat bekal kerja (dah kena save duit sikit, dia dah nak kawen..hehehe), terpaksalah bangun awal pagi nak buat nasi dagang ni.

cendol, makan dengan susu je... kegemaran sejak kecil ^_^


ikan baung, ditangkap segar dari sungai oleh abang ngah . memang setiap kali balik kampung insyaAllah dapat makan ikan sungai. sebab abang ngah suka memancing dan 2 adik perempuan comel dia suka sangat dengan ikan sungai. tak kira lah lampam, haruan, ubi (tak tahu korang panggil ikan apa, kami panggil ikan ubi), lain-lain ikan juga.

Kategori seafood

ketam tak masak lagi, sekilo RM10. meriah adik lelaki saya makan ketam. saya makan sekor je, sebab lepas makan ketam mesti pening-pening high gitu


tukang bakar


ketam bakar



udang celup tepung dan ikan celup tepung

ikan bakar, udang dan sotong bakar tak ada gambar sebab dah ngap dulu. hehehehe


cuti kali ni memang meriah. antara dialog paling bes.

kak: jom makan ikan bakar kat tanjung lumpur
amat: jom-jom, aku nak ketam bakar
adik: bes nye
mak: senyum je sepanjang masa 
ayah: ahhh, tak payah bazir duit. pergi je ke beserah beli ikan segar balik bakar sendiri. 
anak 3 orang: hoyeah...
mak: masih lagi senyum...

hasilnya memang mengagumkan. kos beli seafood tu semua RM52 je. makan sampai tak larat nak angkat bontot. hehehehe



 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger