Sunday, October 31, 2010

assignment + chocolate order = not enough sleep

when we want something, we had to sacrifice another thing.

assignment:
i want a good mark, so that i have to finish it and submit on time to my lecturer

chocolate order:
i've take an order from my friend. she order for her niece wedding. the wedding is on 30th Oct which is on yesterday. i also have to finish this order on time an deliver it to my friend (customer).

work:
now at office i have an alpha testing on our new system and have to present it in front of technical person, business person, and lastly in front of client. STRESS!!!

class:
this is 1st time i sleep in whole class session. i dont know what my lecturer think. im so sorry prof. sooo sleepy.

sunday:
seriously i dont have enough sleep. my sister ask me to make a penang laksa today. and the penang laksa i only made in my dream. because today is only the day i can rest enough. to cover back the un-enough sleep on the other day. instead of laksa, i only made a pizza & baked macaroni for my sis which is very easy & i only grab all the ingredients inside the icebox. sorry eh. later i'll make a delicious penang laksa for u.

sausage pizza


baked potato-macaroni 




Tuesday, October 26, 2010

main beach volleyball

fuhh, dah lama tak meloncat-loncat main bola tampar pantai
tadi supervisor aku suruh main
aku cakap tak mau
dia suruh jugak
hisyyyy.. paksa-paksa pulak


haaa, tengok. kan aku dah menang
hakhak

korang jangan kagum lak
hebat lak office minah ni ada pantai
siap leh main bola tampar pantai

actually kami boleh main panah memanah
perang perang
bola sepak tak sure pulak

jangan over kagum


kami main pakai menatang kat bawah ni je...





nama gadget ni PlayStation Move. siapa-siapa hantu playstation sila lah ke kedai segera untuk membeli gadget canggih ni.

aku panggil benda alah ni lampu suluh... hehehe 

Note: details kat sini




kau busuk

tak tau la kenapa lately ni aku makin menyampah dengan kau.
aku yang busuk ati atau kau memang busuk?


Friday, October 22, 2010

kelas moral

aku paling benci orang main kepala aku
kepala aku ni khas untuk mak pak aku je
if dah ada suami, aku kasik kat suami aku
aku suka kalau aku sedih mak atau pak aku usap-usap kepala aku
insyaAllah rasa tenang beb.

tapi kau ni suka-suka je nak main usap kepala aku kenapa??
kau sape hah??

aku ketuk kepala kau dengan botol air aku ni nak??


Thursday, October 21, 2010

macaroni bakar darah dan larahati

wow!! nama resepi dasat. bakar darah & larahati. hekhek, saje je.. walaupun duk layan syahdu, perut masih mintak di isi. bukan puteri raja ada inang dan dayang tolong masak. jadi, mak kena lah masak sendiri nyah..


macaroni bakar ni kalau diikutkan, memang akan fikir susah dan renyah dia punya resepi dan cara nak buat. lepastu bahan-bahannya pun mak aih pelik-pelik benor. orang kampung macam saya ni mana nak kenal ye dak. orang kampung lain tak tau lah kan. saya ni kemunduran lah kot ek.. hehe


saya malas nak pakai resepi pelik-pelik yang letak sos putih bagai tuh. resepi saya main blend & letak je bahan-bahan yang ternampak kat depan mata. panjang benor membebel, moh tengok resepi. 


bahan-bahan (untuk 2 orang makan):


4 genggam macaroni (kalau tangan kecil macam budak 10 tahun, sila tambah 2 genggam lagi
1 biji bawang besar *
2 ulas bawang putih *
2 pelepah celery *
4 biji tomato saiz sederhana *
cili padi 10 biji (tak suka pedas, sila kurangkan) *
2 sudu besar cili kering yang dah digiling/diblend
1 sudu besar serbuk lada hitam
1 sudu besar serbuk lada putih (optional, tak letak pun boleh)
1 cube ayam maggi
4 batang sosej dipotong nipis
2 biji cendawan butang yang dalam tin dipotong nipis
minyak untuk menumis
4 keping keju (nak guna keju jenis lain pun boleh)
kicap
sos tomato


cara-cara:
1. rebus macaroni hingga masak dan lembut (saya suka overcook, nanti dia akan serap sos dan keju kedalam texturenya)
2. blend bahan bertanda (*), letak dalam mangkuk -- A
3. blend pula bahan bertanda (*), letak dalam mangkuk lain --B
4. panaskan minyak dan tumis A bau wangi,
5. masukkan cili kering yang di blend, then masukkan sosej beserta cendawan butang
6. masukkan bahan B dan renih seketika
7. kemudian cedokkan 1 senduk air rebusan macaroni. ni petua nak kasi kuah tu pekat yang sedap.
8. masukkan 1 gelas air.
9. masukkan serbuk lada hitam dan serbuk lada putih serta kiub ayam maggi
10. masukkan kicap dan sos tomato secukup rasa, masak hingga pekat
11. apabila kuah/sos dah pekat. tutup api. ambil macaroni yang dah masak tadi toskan airnya. kemudian gaul bersama kuah/sos hingga bersebati. 
12. masukkan ke dalam loyang yang telah digriskan terlebih dahulu.
13. susun keju hingga menutupi keselurihan macaroni
14. bakar dengan suhu 130°C sehingga keju kelihatan kekuningan dan keemasan (saya guna microwave oven dengan darjah suhu 60%, selama 15 minit)


dari atas macam ni lah rupa dia

ni dari pandangan tepi, pandangan lain tak ada. sebab dah lapor.. penat tau saya nangis...sampai perut jadi super lapar...heheheh


amacam?? sonang kan? lepas ni boleh la korang masak untuk yang tersayang...awww~~~ 







Wednesday, October 20, 2010

kuliah

tak sangka aku berbakat menjadi cikgu
errr, borang KPLI open lagi ke?


2 0 1 0 2 0 1 0

aku benci bila semalam kau cakap lain
hari ni kau cakap lain
sudahnya aku yang susah
kau memang suka susah kan aku ek?
benci kau lah...

sekarang aku tak ada mood nak buat kerja
tunggu minggu depan aku hantar
masa tu baru kau tahu langit tu tinggi

tak susah nak buat kerja dengan aku
aku memang follow spec
tapi kau suka-suka bolak balik spec tuh
sekarang aku nak pergi tidurrrr
good nite!!! zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Tuesday, October 19, 2010

cari rumah sewa

saya sedang cari rumah untuk disewa. sewa range below RM 500. area puchong ke taman kinrara.
saya ada gak search kat mudah.com. adalah jumpa satu iklan tu. condition rumah tu macam ni:
Rumah ada periuk nasi elektrik, pembakar roti, seterika & cerek eletrik. Persekitaran sangat selesa, tanpa gangguan & 'LINE CLEAR'. Ada banyak public transport (RapidKL/teksi & kerap)
korang nampak tak perkataan line clear? pengiklan tu siap uppercase lagi perkataan tu. agak-agak korang ape yang dimaksudkan dengan perkataan line clear kat situ? setakat yang saya tahu, nasi kandar sedap kat penang, kedai dia nama line clear.. hekhek

p/s: ada jugak orang carik umah yang line clear ek. line streamyx yang clear kot. tak pun line telefo yang clear. hekhek



Sunday, October 17, 2010

popcorn saturday nite movie

real wooo, tengok darah mengalir-ngalir atas tangga. orang histeria ala-ala tarik rambut.. nasib black maria tak datang. kalau datang gak, berkelip-kelip disco la lampu biru proton putih tuh sampai ke pagi.

sejak setahun lebih aku duk kat perkampungan rajinikanth ni, dah banyak kali aku tengok kes parang-parang nih. syok-syok orang tu makan burger daging special cheese, tiba-tiba shiappppp dah hilang separuh tangan.. main sentap je parang tu kat siapa-siapa je dia suka.

korang tahu dak kat mana area puchong or kinrara yang rumah sewa dia murah. aku nak pindah la. bosan dah tengok movie darah-darah nih. aku tak suka. aku suka citer harry potter, yang ada magic-magic. haishh..

handsome tak kanda rajinikanth?? padayappa!!


Thursday, October 14, 2010

peramah

tiba-tiba hari ni aku jadi over peramah
tebiat ke??



aku kena pinang

ramainye orang
mak suruh aku pakai cantik-cantik
jantung duk
degup degup degup
duduk dipenjuru sambil perhati orang yang makin memenuhi rumah
kak ngah makin kecoh pulak aku tengok
adik & anak buah aku yang team anak dara
semua duduk keliling aku
happy semuanya
aku je berserabut
betul ke keputusan ni..
huhuh..

pakcik makcik berkenaan bersembang dan menetapkan
cincin di sarung
semua tadah tangan berdoa tanda bersyukur
belum sempat habis doa
.
.
.
.
.
kringgggggggggggggggggg

ohhh, dah pukul 6 pagi.. mimpi rupa-rupanya.
berpoluh-poluh den mimpi kena pinang
kalu betul-betul macam mano agak nye..


p/s: terlalu berfikir sampai masuk dalam mimpi.. huhuh


Wednesday, October 13, 2010

menyorok

kamu rasa weird tak, if ada one of kawan kamu suka sorok makanan kegemaran dia? contohnya kawan kamu suka kek lapis, then dia beli. dia sorok dan langsung tak offer pada kamu. agak-agak kamu akan terasa tak dengan perangai kawan kamu ni?


sebab saya ada sorang kawan, mak dia suka chocolate. if mak dia beli chocolate yang mahal-mahal tu, mak dia akan sorok dan makan sembunyi-sembunyi. langsung tak offer kat anak. takut habis.. cute kan mak kawan saya ni. heheh



p/s: agak-agak saya akan jadi macam mak kawan saya ke? sorok makanan sedap dari anak-anak.. heheh


Tuesday, October 12, 2010

handsaplast

beberapa tahun yang lampau..

moknah: khatimah, mari tolong mok nih.

khatimah: tolong amende mok?

moknah: tolong mesin nyor nih. mok tak leh buat. nanti luka tangan mok. payoh nok masok, basuh baju..bla bla bla

khatimah ambil buah kelapa then mesin elok-elok kasik mak



beberapa tahun kemudian

waktu pagi: di dapur
khatimah: adusss, luka dah tangan aku.


waktu petang: di office
khatimah: sakitnye jari nak menaip. bisa-bisa. dah la jari utama untuk menaip.. huhuk




Update: sepatutnya aku jumpa hadis ni dulu sebelum aku post entry nih.. maluuu

"Sabda Rasulullah SAW yang bermaksud:”Sesungguhnya orang mukmin akan menerima tekanan hidup kerana tidak ada satu bencana sama ada kerana terkena duri atau yang lebih besar, tidak juga ketakutan melainkan Allah akan mengangkat darjatnya satu darjat dan menghapuskan satu kesalahan dengan kesabarannya menghadapi bencana dan kesusahan tersebut.” (H.Riwayat al-Hakim)"

hotline

Source: Pasta hotline by *sharadhaksar 
please press 1 for english

sila tekan 2 untuk bahasa melayu
.
.
tet aku tekan nombor 2
.
.
sila tekan 1 untuk option 1

sila tekan 2 untuk option 2

sila tekan 3 untuk option 3

sila tekan 4 untuk option 4
.
.
tet aku tekan nombor 3
.
.
sila masukkan nombor kad pengenalan baru anda
.
.
tet tet tet tet.. aku masukkan nombor ic baru (aku tak pernah ada nombor ic lama)
.
.
.
harap maaf, sistem kami mengalami gangguan teknikal. sila hubungi kami sebentar lagi
.
.
.
terus aku teringat ayat ruji teamate aku
...baldihellll..
.
.
berapa duit dah aku habis selama beberapa minit duk mendengar arahan.. hampes betul

Monday, October 11, 2010

foot detox

aku tak tahu lah benda ni ada kaitan ke tidak  sebenarnya
aku dah 2 minggu tak pakai foot detox
kesan dia
...
aku kembali mengantuk dipejabat
tidur pun tak lena
...
nak kena beli  stock baru ke?


audience


israel pun ada...

kemalangan maut

10.10.10
kemalangan maut melibatkan 2 buah bas dan beberapa kenderaan lain
lokasi : PLUS
.
.
.
setiap hari sabtu aku memang selalu lalu kat PLUS sebab nak ke bangi. bas memang banyak.  yelah, dah main road nak ke utara dan selatan.
aku memang selalu kecut perut kalau ada bas berselisih, kadang-kadang dicucuknye bontot cik kebal aku. memang hampes pemandu bas tersebut
gaya bawa bas memang gaya kanak-kanak merempit
.
.
.
isu kemalangan maut melibatkan bas memang dah basi pada aku
sebab kebanyakan punca utama kemalangan tu berlaku sama je
nak naik bas pun dah takut sekarang
tapi kalau dah terdesak terpaksa juga kan
.
.
.
kerajaan tak nak buat perkhidmatan keretapi bullet antara bandar ke? teringin gak aku nak  naik.


Sunday, October 10, 2010

binary day

Source: Binary by ~robote

it's a binary day
once for a life time
10.10.10


Note (from wiki): 
The binary numeral system, or base-2 number system, represents numeric values using two symbols, 0 and 1.


bleach

Source: fanpop.com

wahhh, ichigo dah sampai.. 
cepat lah release next episode..
really can't wait..




10.10.10

Source: ******* Ceremony by *MinasTirith

sepatutnya hari ni, tapi belum masa nampaknya. 
insyaAllah, dah ada hari lain yang lebih baik.
hope tak lama lagi..


Saturday, October 9, 2010

taufu fa

Source: heaven. by ~Miglee

makan taufu fa panas
hilang baran aku kejap



Friday, October 8, 2010

tak ada air

dulu masalah air ni selalu kena masa duk kat kampung. lebih-lebih lagi waktu zaman negeri kelahiran aku diambil alih oleh parti pembangkang. siap kena catu lagi. ahad dan rabu wajib tak ada air. kesian kat kami sekampung tau. lepas je dapat balik kat kerajaan pusat, keadaan bekalan air kembali menjadi normal.

semalam balik kerja tak ada air. kami pergi meeting ramai-ramai. katanya ada tunggakan air sebanyak RM 53,000. Terjojol bijik mata uncle india hensem kat sebelah aku. dah la pakai kurta.. menambahkan lagi kehenseman beliau. ehehehe... FYI, kat tempat tinggal aku ni. berlaku sedikit kecelaruan dalam management air. dulu, pihak developer yang uruskan. tak ada masalah langsung. aku duduk dengan family member aku masa tu, bil bulanan kami around RM 14 - RM 18 je.

tak lama lepas tu, tukar management. bila dah tukar management, yang ni yang jadi haru. kononnya pihak management songlap duit bil air yang penduduk bayar. padahal benda ni tak berlaku pun (pihak management dan penyokong mereka yang cakap, aku dengar aja). ada beberapa penduduk buat report siap masuk dalam paper berbahasa tamil. aku ada belek paper tu malam tadi. memang nampak la gambar beberapa penduduk kat situ, sorang dua ada gak yang aku kenal. tapi benda apa yang ditulis tu aku tak faham lah, kena mintak tolong google translate tolong terjemah bagi aku faham.

jadi, sebaik sahaja kes ni masuk paper. pihak management tak mahu teruskan tanggungjawab dorang. jadi, lama juga lah aku tak dapat bil air. last aku bayar bil bulan june. korang bayangkanlah berapa bulan dah aku tak perlu bayar bill. happy? langsung tak, sebab aku fikir nanti bil sampai mesti besar nombor yang tercatat diruangan tunggakan.

Source: .Drop. by ~Doodoox

disebabkan dah lama tak bayar bil, jadi pihak syabas dah bagi kata dua pada pihak bekas management. tapi didiamkan aja. sekali semalam pihak syabas terus pergi kunci paip utama kat kawasan perumahan tu. kata aunty yang aku terjah semalam, dari petang lagi dah tak ada air. dorang sempat la nak tadah. aku yang duk perah otak kat opis buat kerja, mana nak tahu kena tadah air. nak buat beristinjak pun tak ada air tau. kesian aku kena tahan malam tadi. hope tak kena batu karang lah. heheh..

lepastu, dalam meeting tu. encik pengerusi cakap, atleast setiap rumah kena bayar RM1000.  aku cakap what??? tak logic, aku duduk dengan member aku berdua aja. kami bukan mandi macam anak dara (kadang-kadang je, kalau aku stress). semua makcik pakcik, kakak abang, adik-adik serta bayi mulai bising macam kat pasar. FYI again, penduduk kat situ terdiri dari orang-orang yang berpendapatan yang rendah (majoriti). dah nama pun kawasan perumahan low cost.

bila dah hingar macam tu, encik pengerusi seraya mengarahkan kami supaya diam. kami diam (masih ada bunyi sok sek). pengerusi cakap tu kalau bayar full. tapi kita cuma perlu bayar RM150/house sahaja. atleast kita dah boleh dapat around 30k lebih. nasib baik 150 je. mampu la aku nak bayar, lagi pun logic lah. dari bulan july - september. 3 bulan tak bayar bill, bagi rumah aku amount 150 tu still tak patut. kamu bayangkan, aku duduk dengan family member aku pun bill hanya RM14-RM18 je. bila member aku pindah, aku duduk sorang, kemudian berdua. agak-agak kamu berapa ajalah bil air kami kan? kadang-kadang je rumah aku ada tetamu menyinggah.

tapi kami bayar je. nak air beb. tak kan aku nak g kerja tak mandi. tak boleh, nanti pitam aku. aku memang spesis tak boleh tak mandi. sebab lahir-lahir je aku dah terjatuh dalam air. haha, punya tak sabar nak mandi beb. ahaks..

jadi selesai je aku bayar, aku terus hallo kat kawan aku, nak tumpang mandi. aku nyaris pitam dah. dah la kelaparan tak makan. siap mandi, lepak jap, keluar makan pastu balik rumah konon-konon nak ambil barang sebab kawan ajak tidur je kat rumah dia. yelah, nanti nak pergi kerja mau mandi dengan apa. logic gak kan. balik rumah kami try buka paip. then yahooo, tak perlu berjauhan dengan spongebob kesayangan. rumah aku dah ada air. walaupun nampak macam berselut sikit. tak apa lah. tak yah susah-susahkan member aku kan. syukur sangat-sangat. malam tadi setelah sekian lama, aku tidur lena. tak mimpi apa-apa dan tak terjaga langsung. elok azan subuh baru aku terjaga. syok! spongebob tergolek kat bawah katil..ahaks.

P/S: panjang entry kali ni, sebab aku teruja dapat update belog kat office. lama dah tak dapat update belog dari office tau.


google translate

kawasan perumahan saya, kalau kamu tengok. betul-betul macam perkampungan abang hero super glam si rajinikanth (tak kenal sila google). kalau hari jumaat malam tu, memang ramai lah abang hero hensem yang pakai kurta, kakak heroin pakai sari. meriah. lip lap lip lap gitew.. nak dijadikan cerita. semalam, elok je sampai rumah lepas balik kerja (dan shopping ayam dan udang saiz m yang super murah di giant), ramai sangat kaum-kaum mak hero/heroin, abang hero, kakak heroin.. adik-adik dan anak anak berjalan ramaia-ramai menuju ke dewan orang ramai. kami dah naik hairan. apesal kecoh sangat ni. dewan orang ramai pun penuh je. macam ada perayaan pulak. meriah dalam stress je muka kakak heroin dan abang hero. kami pun boh layan malas nak amik port terus masuk umah. sebab belum solat dan perut super lapar (perut aku dah berhiphop, perut housemate dah berdangdut goyang gerudi).

masuk je rumah, si housemate nak cuci tangan sebab dia pegang plastik ayam. buka je paip air, hoh!!!! tak de air lahhhhh... whattttt???? tak de air (super terkejut. dah lama tak kena macam ni). semua paip dah kami test pulas. kot-kot la paip rumah tu nak main aci tak de air kan. memang mengecewakan tak ada air. kami pun cepat-cepat keluar rumah. tengok kat dewan orang ramai tadi makin penuh (kami intai je dari beranda, sebab rumah depan dewan). terus terfikir, ni nak meeting pasal air ke? kami pun buat keputusan nak join meeting lah. turun tangga terserempak dengan mak hero/heroin. terus lah aku buat soalan terjah.

      k: aunty, tak ada air ka?
      a: ya la, dari tadi siang juga tak ada. itu syabas juga, sudah kasi kunci itu paip utama
      k: aiyoooo, kami baru balik kerja. belum mandi ni. kenapa tak ada air pula ni
      a: kita ada tunggakan dengan itu syabas. RM53,000.00 wooo, kamu pergi sana juga meeting la.
      k: ok aunty. kami pergi sekarang

kitorang pun p lah kat dewan tu. memang ramai lah abang hero dan kakak heroin. tiba-tiba terselit dua orang serikandi tanah melayu. ekekekeke... ala-ala bawang ptuihhh dengan bawang mereangg je tadi... mujur lah ada jiran kami yang baru pindah tu join meeting. kami pun beramas mesra la dengan jiran baru. sambil bergosip dengan hal-hal air ni.

kami semua di panggil masuk ke dalam dewan. mula-mula memang faham lah butir bicara perbincangan hal ehwal masalah air ni. sebab 1bahasa. tiba-tiba keluar sorang kakak heroin yang sungguh super hebat berdebat. !@#$%^&(...  memang hebat lah dia berdebat tadi, tapi satu patah haram pun aku tak faham. masa tu, satu je aku fikir.. GOOGLE TRANSLATE tak ada ke? saya nak translate ni. tak faham lah kakak...

P/S: nasib baik ada rumah member berhampiran, p tumpang mandi kat rumah dia. punah harapan nak makan udang handsome yang dipilih dengan super tekun di giant.



Thursday, October 7, 2010

kerongkong bengkak

lapar
makan
.
.
.
.
diluahkan semua
perut kosong
kerongkong membengkak
.
.
lapar
.
.
sakit itu penghapus dosa kecil
.
.

Source: hungry by ~inextremo

Note: bayi kalau lapar tengah malam, mak suap kan. bukan bayi kalau lapar tengah malam??? mata terpejam sambil suap makanan sendiri. sakitnye nak telan... T__T




Wednesday, October 6, 2010

fikiran luar kotak


Source: Out of the box by ~Alizee103 (deviantart)




~ jom berfikiran luar kotak ~


Tuesday, October 5, 2010

mari belajar membuat pizza

actually i buat pizza ni bulan ramadhan hari tu. tapi belum sempat nak post dalam belog comel ni.. hehehe, kiranya post tertunggak lah ek.. jom kita tengok gambau camne nak buat pizza.


nak buat pizza mestilah ada tepungnya kan? saya guna tepung pizza cap nago aje. kalau beli tepung ni, anda tak perlu beli yis mauripan lagi dah. sebab dia dah letak siap-siap mauripan sepeket kat dalam tu. ikut arahan pada kotak macam mana nak mengadun tepung pizza ni.



bila dah siap adun dan diuli tepung pizza tu, biarkan dalam 30 minit. pastikan adunan kembang semangkuk. dari sebesar penumbuk menjadi sebesar mangkuk seperti gambar di bawah

bila dah berkembang pesat macam ni, kamu tumbuk-tumbuk adunan ni untuk keluarkan angin dia. bukan orang aja berangin tau, tepung ni pun berangin.. agak-agak kamu geram kat siapa-siapa. tumbuk sekuat-kuat hati seolah kamu tumbuk muka orang yang mau geram tu.. ehehehe selesai ditumbuk, kamu biarkan lagi dalam 10 minit. kemudian tumbuk lagi dan kemudian canai menjadi leper. tak kisah lah nak leper bulat, atauleper petak. janji tak terlalu tebal dan tak terlalu nipis..sedang-sedang aja seperti di bawah


kemudian kamu cucuk-cucuk adunan dengan sudu garfu, nak kasi keluar angin..nanti mengelembung lak pizza kamu.. 

haa, macam ni la cucuk...cucuk tang sini, cucuk tang sana

kemudian, disebabkan saya berangan nak makan pizza stuff crust yang dalam kerak dia ada keju tu, maka saya gulung lah lat tepi tu then kat dalam dia letak keju...nyam-nyam, banyaknye keju

nampak tak keju yang terkeluar tu...

kemudian, letak kan sos pizza samada homemade atau pun di beli dari kedai runcit berhampiran. kemudia tabutkan inti-inti yang anda suka




kemudian taburkan mozarellah & chedar cheese sebanyak mana yang kamu mahu

gambar jauh


gambar dekat..nampak tak cheese?? nyam-nyam.. i suka cheese banyak..

kemudian kamu bakar lah sampai masak, 20 minit je kalau pakai microwave oven. kalau oven biasa dalam 30-40minit suhu 170°C. 

ini lah rupa pizza ku yang sudah masak dan tinggal untuk dingap aja... 




amacam?? ada rupa tak pizza i?? selamat mencuba bagi sesiapa yang mahu mencuba. senang je tau. tak susah pun... ◠‿◠


Monday, October 4, 2010

Lamb Kabsah yang diidami sampai termimpi-mimpi

saya masih berada dalam fasa mengidam mengalahkan orang pregnant.. *sigh*.. hari tu ada kawan facebook tag saya gambar lamb kabsah.. mak aih sedapnyeeeee.. kecur air liur. dah la sedang berpuasa.. saya memang tak mampu tahan kalau bab-bab kambing nih. memang favourite..


kebetulan adik saya dah final exam dan bakal bercuti panjang. jadi sebelum dia pulang ke kampung halaman, lebih baik saya belanja dia makan sedap-sedap. jarang juga saya bawa dia makan sedap-sedap. biasanya saya masak aje apa-apa yang dia mahu makan. maklumlah, kakak dia suka masak dan makan lepas tu tembam.. keh-keh-keh.


kononnya nak ajak member iaitu Nadh. tapi dia demam teruk diiringi oleh batuk serta selsema. kesian lah pula nak bawa dia jalan-cari-makan jauh-jauh kan. saya pun cancel lah. lepas je kelas terus hantar nadh ke TTDI then saya shoot ke puchong terus. dengan niat di hati nak berehat serta tidur. mata dah terpejam-pejam waktu drive bangi-ttdi-puchong. memang tawakkal betullah. 


tapi bila balik rumah, cakap je cancel-makan-luar kat adik. muncung dia serta merta bertukar menjadi panjang. sungguh tidak cute. saya pun cakap, yelah-yelah. kasi kakak tidur dulu dalam 15 minit. sebaik je lepas maghrib, kami pun ke bukit jalil untuk membeli tiket bas (nasib baik ada, kalau tak terpaksa lah tunda kepulangan adikku kekampung halaman...kakak sia super busy sampai lupa beli tiket..ngeh-ngeh-ngeh∩_∩). selesai beli tiket, kami dengan tanpa hala dan tuju hendak makan di kedai mana. menonong je drive. ikut suka hati. dalam kepala ada beberapa senarai iaitu, Mohd Chan Abdullah-Bangi, Mama Chop Papa Grill-Bangi, Rahimah Kitchen-Puchong, Saba' Restaurant - Cyberjaya, Bumbu Bali-Bandar Puteri. 


saya drive sepanjang LDP sampai toll menghala putrajaya, dah nak belok ke jalan untuk ke Bangi tiba-tiba adik cakap nak nasi arab..nasib baik kakaknya cekap membelok-secara-mengejut-tetapi-masih-selamat menghala ke cyberjaya. berpandukan peta yang ada (peta tu dah print siap-siap sebab plan asal memang nak pergi pun tapi nadh demam kan, so cancel tetapi terpergi juga. next time i bawa u pula ye nadh. promise!) kami pun cari lah kedai makan bernama saba' restaurant tu. sampai dah tersesat di cyberjaya kau. penat makcik nak drive dikala hujan gerimis mengundang serta lampu yang kelam suram serta seram...awwww~~ 


di saat nyaris give up nak cari kedai makan bernama saba' restaurant, akhirnya kami terserempak dengan petunjuk kewujudan kedai tersebut iaitu bangunan HSBC. menarik nafas lega, kami meneruskan hasrat murni ke kedai makan bernama saba' restaurant. masih lagi mencari, maklum lah 1st time datang cyberjaya, saya dengan bijak menggunakan kaedah cuba jaya dengan memasuki suatu lorong berhampiran Wisma Nouvelle, Cyberjaya milik allayarhamah Datuk Sosilawati Lawiya. search punya search, akhirnya hah tuuuu dia Saba' Restaurant. menarik nafas lega dengan pantas masuk ke dalam, order dengan pantas kemudian balik rumah. kami tapau je. sebab keadaan sangat tak selesa. mungkin kerana hujan. jadi, seat tak cukup. meja kami terkena tempias hujan dan kesian.. 


nak tahu kami order apa? jom tengok gambar...



barbican apple & peach


chicken hanith untuk my adik comel..


chicken hanith, the ayam very tender n juicy n spicy.. best


lamb kabsah untuk saya.. lamb tu sangat sedap..licin den makan walaupun jam dah pukul 11 malam... hehehe


lamb kebab sandwich


lamb kebab sandwich


sambal (tomato+cili hija di blend = sedap) dan ulam timun dan tomato


bagi saya, suasana kat saba' cyberjaya tak berapa cantik compared to saba' ampang. kat sana suasana dia lebih tenang. tapi saya tak tahu lah kot-kot suasana tak tenang kerana cuaca yang hujan. next time saya try pergi sewaktu cuaca nya elok. next time saya teringin nak try makan kat nasi arab damsyik yang kononnya dah masuk rancangan jalan jalan cari makan. duk usha juga cawangan yang kat subang tu.. hope next time ada masa i nak p sana pula. hehehehe 


Sunday, October 3, 2010

Open House #2

kali ni open house ke kampung teluk panglima garang pulak. ni rumah customer tetap saya. selalu order chocolate kat nisashoppe. thanks kak ila. kak ila ni saya kenal masa satu office dengan dia dulu. waktu nak pergi interview, macam garang je suara dia dalam phone. hehehe...tapi dia baik sangat. dari zaman anak dara, dah jadi isteri orang, sekarang dah jadi mak orang dah. kak ila tetap maintain.. i jealous tau... heheheh

tadi kat open house kak ila, banyak juga makanan yang sedap-sedap. antaranya, laksam (i loiikeeeeee), nasi dagang, bihun sup, nasi lemak, lontong, jelly kelapa, air sirap, kuih raya, buah duku, dan tak lupa carrot cake yang sangat sedap. tapi banyak-banyak ni, tak semua saya bedal. 3 menu utama, yang lain tu sekadar untuk pencuci mulut je. nasi lemak dan lontong memang saya tak sempat rasa. gara-gara perut dah full dengan kuah sup dan air sirap. pedas betul sambal kicap tu.. memang makan berulam air le jawabnya. mana tak kembung perut i.. heeheheh.. ramai betul tetamu kak ila tadi. maklum lah, dia buat kat rumah mak ayah dia. senang kan, sekali harung je buat open house.

ada laksam, lontong, kuah kacang, nasi lemak, sambal sotong super pedas, carrot cake

bihun sup, air sirap, serta bayi yang baru pandai meniarap...hehehe ◠‿◠

jelly kelapa di model kan oleh Gee

jelly kelapa yang nyaman jika sedang kepedasan

biskut gajus berkeju yang sedap (tahun depan boleh tempah ◠‿◠)

ada rendang ayam dan kuah lodeh juga

dhia dan aunty G yang sentiasa perasan kakak ∩_∩

inilah kak ila... 

dhia yang bermata bulat dan kak g bermata coklat

dhia & aunty nisa

thanks kak ila atas jemputan ye. tahun depan if buat open house jangan segan-segan jemput saya ye.. hehehe


 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger