Friday, December 31, 2010

Resepi Kek Lobak Merah Yang Mudah

Kek lobak lembab atau nama orang putih dia moist carrot cake ni sangat mudah nak buat. saya ambil resepi dari beberapa sumber. seperti biasa saya suka modified resepi orang. hehehe.. nak yang original resepi boleh ke Perut Kenyang, My Resepi, Sleepless in KL. kek ni hasilnya sedap, tapi bagi yang tak gemar makan sayur atau lobak mungkin akan menolak untuk makan kek ni (◠‿◠)




jom tengok resepi nya


1 cawan (100 g) pecan/walnut  dibakar & dicincang kasar
½ cawan (340 g) carrot mentah  diparut halus
*2 cawan (280 g) tepung serbaguna - saya guna tepung kek blue key
*1 sudu teh baking soda - tak guna pun
*½ sudu teh baking powder - tak guna pun
*½ sudu teh garam
*½ sudu teh serbuk kulit kayu manis
4 biji telur gred A
½ cawan (300 g) gula halus - saya guna 1 cawan brown sugar
1 cawan (240 ml) minyak sayur - saya guna minyak masak
2 sudu teh esen vanilla - tak letak pun
1 sudu teh ovalette
1 sudu besar susu pekat manis


panaskan oven dan sapu butter/marjerin/mentega pada loyang

cara-cara
1. ayak bahan-bahan bertanda (*)
2. pukul telur hingga kembang
3. masukkan gula, pukul lagi. kemudian masukkan susu pekat manis, esen vanilla, ovalette. pukul hingga adunan kembang
4. masukkan minyak, pukul lagi
5. masukkan bahan-bahan yang telah diayak sedikit demi sedikit, pukul rata/sebati
6. masukkan parutan lobak dan walnut. kacau sebati dengan menggunakan spatula
7. bakar selama 45 minit pada suhu 180°C - saya guna microwave-oven dan hanya bakar selama 8 minit







Thursday, December 30, 2010

Halloooo, Contest Kira Guli siapa pemenangnye???

hallo para kawan-kawan
balang guli saya dah hampir 5000 butir dah tu..tak lamo dah tu..
hai tak sabarnye nak tahu siapa pemenang

sumber: tanye prof google ;p

ingat ye, siapa siapa yang dapat capture nombor dari 4995 - 5005 sila email pada saya. sebab mana lah tahu kan nanti nombor 5000 tak ada orang capture... tapi seperti yang dah ditetapkan, hanya nombor terdekat dengan 5000 atau 5000 itu sendiri yang saya akan ambil sebagai pemenang. hadiahnya uno sajo...





Wednesday, December 29, 2010

Good Luck Malaysia

ucapan goodluck dari saya sebagai rakyat Malaysia kepada pasukan malaysia untuk piala AFF...
abaikan cahaya-cahaya laser merah seperti yang diwarwarkan tu.. hekhekhek
jangan risau nanti ada altrowoman datang tolong laser depa..tak percaya??? nah lihat dibawah ni



siap ada pedang color biru hokey.... nanti kakak altroman ni tolong laser depa... kuikuikui 



kalau ada penonton tiba-tiba pakai bikini hatta berbogel terus, hangpa jangan duk nak terdistract nah
main betul-betul...


1Malaysia = Malaysia#1

akhir kata, selamat maju jaya skuad harimau... Malaysiaku Cemerlang Gemilang Terbilang


layan goreng








Tuesday, December 28, 2010

allergy

banyak kategori makanan yang saya tak boleh makan. jika makan, maka saya akan gatal..hehehe, bukan gatal gediks awww awwww yawww tu.. gatal-gatal yang ala-ala gores dan menang.. tergaru-garu sana sini. lepas tu jerawat kecil-kecil naik kat muka.. hohhhh..mencik tau..
antara makanan yang saya alah :


1. spesis burung seperti ayam, itik, angsa, puyuh dan seangkatan dengannya
2. telur dari spesis burung sperti telur ayam, telur itik, telur puyuh dan seangkatan dengannya
3. makanan laut seperti udang, sotong, kerang, ketam.. ketam akan buat saya jadi pening-pening mabuk
4. sesetengah ikan seperti ikan tongkol, ikan kerisi, ikan bilis.. ikan yang orang-orang bersalin tak leh makan tuuu.. hehe




kesimpulannya:
saya layak untuk menjadi seorang vegetarian tegar T___T. makan sayur saja lehhh


mari belajar loghat negeri penyu #1

dulu aku nakal
suka-suka aku je tiba-tiba hilang dari rumah
kesian mak aku tercari-cari sebab nak suruh jaga kedai
bila balik rumah, mak mesti leter
antara perkataan wajib yang mak suka sebut:
mu gi mano? hilang sapatak peghahh (gh tu baca seperti huruf ghain , bukan ro  ye adik2..)

hilang sapatak peghah = hilang ghaib tak dapat dikesan


haa, lepas ni kalau siapa-siapa terdengar ayat camni dah tahu lah maksud dia yek. mana lah tahu tiba-tiba kena kerja kat negeri penyu. terkahwin dengan orang negeri penyu ke... eheheheh


Note: loghat mak saya agak campur sebab dia dibesarkan di jerteh daerah besut. korang mesti tahu kan? besut tu dah hampir dengan kelantan.. so loghat mak saya agak bercampur.. hehhee

p/s: kena kasik tutorial kat encik bakal somi lah nampak gaya ek.. ekekekeke. sebab aku kalo dah jejak je bumi penyu tuh, otomatik tak reti kecek luii doh.. duk makang ikang sapa jatuh tungging tepi lokang dok starang doh la... hehehe

Monday, December 27, 2010

Layar Internet, Waktu Kosong & Kerja

artikel ni saya ambil dari web UZAR


Soalan:

Saya merupakan seorang eksekutif di sebuah syarikat yang agak besar. Saya terlibat didalam bidang "development" produk. Masalah yang saya hadapi ialah jika tiada produk baru yang dikeluarkan maka kerja saya pun akan berkurangan  sehingga kadangkala boleh dikatakan sampai tiada kerja langsung.Waktu tiada kerja ini kadang kadang mencecah berminggu-minggu.

Saya tidak nafikan, bila ada produk baru yang akan dikeluarkan, maka saya akan mulai sibuk dalam tempoh development produk tersebut. tetapi apabila produk ini sudah masuk ke tahap "Mass Production" atau pengeluaran, maka saya tidak lagi bertanggugjawab.

Jadi di waktu tersebut bila sudah tiada kerja, maka saya akan habiskan waktu pejabat dgn Surf internet, berEmel atau sesekali keluar dari tempat kerja untuk ke bank dan sebagainya.

Persoalan saya sekarang ialah tentang status gaji dan pekerjaan saya. Saya ingin bertanya pandangan Ustaz tentang masalah saya ini. Adakah berkat pekerjaan saya sekarang ini. Saya bukan sengaja menghabiskan waktu kerja saya dgn bersenang lenang melihat Internet dan sebagainya. Tetapi saya memang tiada langsung kerja pada waktu itu.Untuk pengetahuan, saya lihat rata rata rakan sekerja saya juga berkeadaan sama seperti saya.Bila tiada kerja maka masa pejabat akan dihabiskan dengan surfing, emel, berbual dan sebagainya.

Apa pandangan ustaz tentang masalah ini. Dan saya juga ingin meminta pendapat ustaz tentang apa yang boleh saya lakukan di waktu saya tiada kerja.

Diharap ustaz faham masalah yang saya utarakan ini dan saya amat berharap agar ustaz dapat memberikan jawapan kepada saya agar dapat menjadi panduan buat saya dan semoga kerja saya diberkati olah Allah.

Jawapan:
Alhamdulillah, apabila muncul perasaan risau dan mengambil berat akan pendapatan kita, itu adalah satu tanda yang baik terhadap iman di dalam diri.
Nabi telah memberi jaminan kebaikan buat mereka yang menjauhi syubhat dengan katanya juga:- 
فمن اتقى الشبهات استبرأ لدينه وعرضه ومن وقع في الشبهات وقع في الحرام

Ertinya : Barangsiapa yang menjauhi syubhat, telah selamatlah agamanya dan kehormatannya, barangsiapa yang menyertai syubhat, ia seolah telah jatuh dalam yang haram" ( Riwayat Muslim, no 1599, 3/1219) 
Berdasarkan pertimbangan hukum, kedudukan gaji seseorang pekerja menjadi tanggungan ke atas majikan melalui kontrak kerja (‘Aqd al-‘Amal). Kita dapat melihat contoh aqad ini dari kisah Nabi Musa dan Nabi Syuaib a.s.
قَالَ إِنِّي أُرِيدُ أَنْ أُنكِحَكَ إِحْدَى ابْنَتَيَّ هَاتَيْنِ عَلَى أَن تَأْجُرَنِي ثَمَانِيَ حِجَجٍ فَإِنْ أَتْمَمْتَ عَشْرًا فَمِنْ عِندِكَ وَمَا أُرِيدُ أَنْ أَشُقَّ عَلَيْكَ سَتَجِدُنِي إِن شَاء اللَّهُ مِنَ الصَّالِحِينَ
Ertinya : Berkatalah dia (Syuaib): ""Sesungguhnya aku bermaksud menikahkan kamu dengan salah seorang dari kedua anakku ini, atas dasar bahawa kamu bekerja denganku lapan tahun dan jika kamu cukupkan sepuluh tahun maka itu adalah (suatu kebaikan) dari kamu, maka aku tidak hendak memberati kamu. Dan kamu insya Allah akan mendapatiku termasuk orang-orang yang baik ( Al-Qasas : 27)
Dari ayat di atas, jelas Nabi Syuaib menawarkan kontrak kerja selama lapan tahun kepada Nabi Musa.
Dalam konteks kerjaya di zaman ini, perincian kontrak khususnya berkaitan tugasan dan tanggungjawab akan diberikan. Justeru, kerjaya seseorang melayakkannya kepada gaji tentunya berbeza mengikut jenis dan karakter kerjaya terbabit. Jenis dan karakter tugasan itulah yang perlu dirujuk untuk melihat sama ada gaji yang diterima boleh berubah menjadi syubhat dan haram.
Secara ringkas dan sekadar memberikan contoh, ia seperti berikut :-
1-   Kerja yang dibayar berdasarkan jam kerja. Contohnya kerja part time di kilang pembuatan, guru separuh masa dan sebagainya.

Ulasan : Bentuk kerjaya sebegini tidak dinafikan memerlukan pekerja untuk kekal bekerja sepanjang jam yang akan diberi gaji. Jika tugas telah disiapkan sebelum jamnya tamat, pekerja sewajarnya terus menyempurnakan kerja yang telah siap itu atau terus bekerja iaitu dengan melakukan apa sahaja yang boleh meningkatkan prestasi kerja yang telah dan akan dilakukan kemudian hari. Ini bermakna, culas dalam menggunakan setiap minit dan jam yang diberikan gaji boleh membawa kepada gaji syubhah.

2-   Kerja dibayar berdasar tugasan specifik. Sesuatu tugasan itu pula berkemungkinan boleh disiapkan lebih awal atau melebihi waktu biasa kerja.

Ulasan : Antara kerja sebegini konsultan, penterjemah dan sebahagian Pensyarah di Universiti. Yang mana mereka dikehendaki menyiapkan tugasan specific dalam satu tempoh yang diberi. Pensyarah contohnya dikehendaki mengajar dalam jam tertentu manakala baki waktu adalah untuk melakukan kajian dan mendalami ilmu berkaitan dengan bidangnya, bagi menambah kepakaran dirinya. Bagi konsultan, menyiapkan tugasan specific ini mungkin tidak dihadkan oleh sesuatu jam tertentu. Tidak kira berapa lama jam diperlukan untuk menyiapkannya, pembayarannya telah ditetapkan lebih awal. Tatakala itu, sekiranya konsultan dan pensyarah ini melayai internet sekali sekala bagi mebuat kajian, menenangkan fikiran dan apa jua yang tidak bercanggah sama sekali dengan sifat kerjanya. Menurut pendapat saya, gajinya tetap kekal sebgai halal dan harus.

Bagi penterjemah dan sepertinya. Apabila habis terjemahan yang dibuat, tiadalah gaji diberikan untuk waktu-waktu lain. Gaji berdasarkan projek dan tugasan tertentu sahaja. Melayari internet dan berehat dan seumpamanya bagi petugas dalam bidang ini juga tiada masalah, kerana gajinya dibayar bukan berdasar masa tetapi tugasan yang diberikan. Jika kerja dapat disiapkan segera, tentunya dia bakal perolehi pendapatn yang juga segera. Jika dia banyak menghabiskan masanya untuk layari interent, lambat pulalah gaji dapat dinikmati.

3-   Kerja yang diikat dengan tempoh waktu khas setiap hari, sama ada terdapat kerja atau tidak, pekerja mesti sentiasa ada di pejabat sepanjang tempoh terbabit.
Ulasan : Contoh tugasan sebegini adalah pekerja rasmi di pejabat kerajaan, swasta sama ada bersifat pentadbiran utama, sokongan atau pengurusan utama.
Semua jenis kerjaya ini biasanya mempunyai waktu bekerja setiap hari iaitu 9 pagi hingga 5.30 petang. Namun tugasan yang perlu dilakukan, sebahagiannya boleh melebihi jam 5.30 petang untuk disiapkan, khususnya bagi jawatan pengurusan tertinggi, tetapi gaji mereka tidak bertambah kepada lebih masa tadi, ia hanya berubah berdasarkan penilaian lain.
Bagi tugasan sebegini, adakalanya kerja tiada dalam waktu kerja harian mereka, membawa mereka kepada menghabiskan masa, sekadar duduk, melayari internet dan sebagainya. Bagi saya gaji mereka tetap halal disebabkan komitmen mereka yang tetap terus berada di kerusi mereka menanti kerja-kerja yang akan tiba pada bila-bila masa. Hasilnya, rehat mereka, internet mereka adalah HARUS selagi mana ia tidak memberikan sebarang kesan kepada prestasi kerja mereka, tidak menyebabkan kos luar biasa kepada syarikat dan TIDAK DITEGAH oleh syarikat dalam pekeliling umum kepada seluruh kakitangan.
Namun begitu, yang terbaik, waktu kosong tadi dimanfaatkan untuk apa jua aktiviti yang boleh meningkatkan tahap efisyen diri. Namun tidak dinafikan, rehat adakalanya memang diperlukan bagi menghasilkan kerja yang lebih baik. Tanpa rehat mencukupi, sesuatu tugasan khususnya yang memerlukan kerahan idea dan minda sukar disiapkan.
KESIMPULAN
Justeru, melihat kepada soalan tadi, tidak boleh dinafikan sama sekali, sebahagian tugasan boleh disiapkan lebih awal dan sementara menunggu tugasan baru, tiada kerja specifik yang diperolehi, ketika itu pada hemat saya kes saudara tergolong dalam kategori ketiga ini. Tanggungjawab saudara di ketika tiada kerja adalah perlu sentiasa ada di tempat kerja, bagi memastikan kiranya terdapat kerja, ia boleh segera disampaikan. Dengan itu, anda sudah dikira melaksanakan tugasan. Namun sebaiknya, sebagaimana disebutkan di atas, masa tersebut dimanfaatkan untuk meningkatkan kepakaran diri agar boleh dimanfaatkan oleh majikan dan umat seluruhnya. Termasuklah di dalam hal tersebut, menggunakan waktu kosong untuk meningkatkan ilmu Islam dan ketaqwaan kepada Allah.
Tiada sebarang unsur haram berlaku walau banyak masa di habiskan dengan rehat dan melayari internet asalkan sahaja ia semuanya tidak menganggu tugasan utama dan sampingan yang dipertanggungjawabkan.  Manusia bukanlah robot yang mampu untuk setiap inci dan saat bekerja. Justeru, rehat mereka dalam tempoh yang berpada pada hemat saya masih tergolong dalam takrif ‘KERJA' kerana kerja yang baik dan berkualiti adakalanya memerlukan tubuh dan minda yang fresh atau segar. Dalam konteks itu, rehat amat diperlukan tetapi jangan terlebih rehat sehingga termasuk di dalam bab ‘curi tulang' dan tidak efisyen di dalam pelaksanaan tugasan. Wallahu'alam
Sekian


Hantu Kak Limah Balik Rumah

semalam aku ada presentation untuk pre-proposal thesis aku. alhamdulillah ok. still ada penambahbaikan. maklum lah aku tak pernah tulis thesis nye proposal. dulu waktu degree, memang totally diberi format untuk siapkan dissertation.content pun biasa lah, cilok sana sini... sekarang dah matang, mana boleh main cilok-cilok. karang kantoi plagiat artikel orang tak pasal-pasal kena reject proposal.. ye dak?

selepas aku berhempas pulas menyiapkan slide untuk presentation,, aku nak release tension lah kira nya. 1 sem ni aku tak enjoy mana. berhempas pulas menuntut ilmu, esaimen bertimbun-timbun. kalu yang subjek automata tu kebanyakannya aku kopi pes. serius aku kurang pandai subjek tu. hope final exam aku boleh jawab. ada 19 hari lagi nak seat paper tu. risau..risau..

sebelum aku start pulun membaca buku untuk final exam revision, aku nak pergi lapang kan otak aku yang sarat ni dengan menonton wayang. adik manja aku asyik ajak tengok hantu kak limah.. susah siot nak dapat tiket kak limah nih. bukak web wayang semua fully booked. damn!! kami pun try & error redah jugak pergi one utama. sampai sana, tengok-tengok hanya ada beberapa seat yang terpisah jauh-jauh. tak mau aku. nanti kalau ada babak seram kak limah, aku nak peluk siapa? i penakut hokeyyyy!

aku pun ajak adik aku blah dari one utama. kitorang try e@curve / cineleisure. pergi sana alhamdulillah ada gak seat paling depan tayangan 9.40 pm. ambil je, sebab jarak screen dengan seat sejauh 10meter. so tak de lah mendongak sangat kan. hehehehe

sebelum tayangan bermula, ada lah 2 trailer cerita seram iaitu khurafat by skop production dengan damping malam by metrowealth... perghhhh... citer khurafat serius seram waktu hantu tu tunjuk muka dari celah lobang keranda... dah la aku penakut ya rabbi. memang terjerit-jerit ayu sekejap aku masa tu... siapa-siapa minat cerita seram. nanti pergilah tengok khurafat jan 2011 nanti. damping malam, bagi aku biasa je kot. kalau dah ahmad idham dan metrowealth.. kite dah boleh agak macam mana style dia kan??

sumber: google

balik pada cerita kak limah, part aku rasa seram masa kak imah tidur sebelah usin. walaupun aku dah tengok babak tu dalam trailer, tapi aku still rasa takut...babak paling lawak lak masa dorang pakat lari selepas terjumpa rangka mayat dalam rumah kak limah. si usop yang lumpuh pun boleh lari.. memang hampeh. heheh

siapa-siapa yang minat tengok wayang, p lah tengok. karya mamat khalid memang best. dari rock ke man laksa, kemudian keluar pulak zombie kampung pisang di kala malam bulan mengambang, sekarang keluar pulak hantu kak limah balik rumah...memang aku suka!! hehehe..


Sunday, December 26, 2010

Piala AFF-Suzuki 2010

semua duk bercerita pasal piala suzuki aff sekarang. malam ni penentu segalanya. hope harimau malaya berjaya menumpaskan garuda (betul ke ni maskot indon???) Malaysia Boleh!! Malaysia Ku Gemilang!!!

1Malaysia =  Malaysia#1

sahih jalan seremban-kl jem esok. aku tak mau guna jalan tu balik dari kelas esok. serik dah terkena waktu N9 lawan Kelantan tahun lepas. jem berapa kilometer aku pun tak tahu. 



proposal

pukul 2pm nanti aku ade presentation. sekarang aku tak tido lagi sebab aku tak tahu kenapa slide presentation aku kelihatan pelik. aku ada miss some point ke?? duuhhhhh, takut pulak. tak tahu ape nak letak. reference pun tak membantu. betul-betul buat ikut kepala aku je ni. hope tak kena tembak dengan meriam buluh le esok. ameen.. serius semester ni aku stress berganda. every week ada esaimen. sampai esaimen untuk lagi 1 subjek aku tak sempat tengok. asyik tengok esaimen dari prof tu aje... tak pe... dont worry.. bak kate prof. it is very simple..

wish me goodluck eh.. thanks 

Friday, December 24, 2010

Contest Kira Guli 5000 Biji

sekarang dah 4816 biji, dah hampir ke-5000.. fuhhh, den tak sabar nak tahu sapo pemenangnya..


 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger