Saturday, December 31, 2011

Caramel Pudding Cake also known as Kek Puding Karamel

kek ni saya buat masa cuti xmas yang lalu
lagipun adik bongsu nan seorang (ada ke adik bongsu 2 orang??)
adik bongsu saya yang bertapa kat asrama kes nak final exam pesan suruh bawa makanan sedap-sedap on xmas day... chopp, kami tak sambut xmas tu. cuma time xmas tu saya cuti..
saya dengan adik ipar saya fikir lah nak masak apa ye... sebab teringin nak buat desert selain dari bawak nasik dan lauk pauk.. then saya terfikir caramel cake & adik ipar cakap dia pernah makan dan sedap. saya pun memang dah google the recipe actually. tapi terpaksa google lagi sekali sebab confuse tang pudding dia.. perlu kukus dulu kah? tak kan main tuang je cake barter tu kan?
so, this is the combination recipe. source dah tak tahu siapa punya. main salin je.. maklum lah kat kampung.. line slow macam siput gondang daaa...

pandangan atas.. memang nampak tak lawa, 1st time buat dan acuan dia saya guna periuk
rumah mak saya manalah ada acuan kek bagai ^^

nampak tak the pudding... seriously the taste of cake soooo moist and nyummmeehhh
the pudding part memang superb... sebab caramel pudding ni one of my fav food... huehuehue


Bahan-bahan
(A) - Bahagian Karamel
2 sudu besar gula (untuk buat gula hangus a.k.a karamel)
guna loyang bersaiz 7" x 7"
*tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula cair dan warna bertukar menjadi perang atau keemasan. tutup api dan biarkan sejuk

(B) - Bahagian Pudding
1/2 tin susu cair
40gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur

* kalau nak lebih tebal, gandakan bahan

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
60gm gula kastor
3 biji  kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
1 sudu susu pekat manis
45ml minyak masak atau minyak sayuran

(D) - Cara Buat Meringue
6 biji putih telur
50gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar



Cara membuatnya:
1. Kacau semua bahan (B) perlahan-lahan. tak perlu guna mixer. cuma kacau macam nak buat air. slow and steady gitu. jangan sampai berbuih. nanti pudding dia berbuih-buih. nanti jadi tak cantik sebab ini bukan puding buih ^^
2. masukkan (B) tadi ke dalam loyang gula hangus/karamel yang dah mengeras tadi. sewaktu menuang anda akan bunyi karamel keras tu. bunyi macam mana tak reti nak explain. anda dengar lah sendiri
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bahan (D) smpai jadi kembangdan bila kita angkat letak atas kepala pun dia tak jatuh. ada petua tau, make sure telur putih tu tak bercampur dengan bahan-bahan lain seperti kuning telur atau air. bekas yang nak guna untuk mix the meringue ni mesti bersih dan kering. insyaAllah meringue akan cepat jadi dan tak jatuh walaupun bekas diterbalikkan
5. campurkan adunan (C) + (D) kemudian gaul dengan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan, kalau nak warna warni lah
7. masukkan barter ke dalam loyang perlahan-lahan.. ingat bahan puding tadi tak perlu dikukus terlebih dahulu. just tuang cake barter perlahan-lahan kedalam adunan puding
8. Bakar cara double boiling/steam bath - selama 1jam suhu 160-180C mengikut kondisi oven anda
9. Bila masak angkat dan rest the cake sampai sejuk supaya mudah nak dikeluarkan dari acuan. masa nak keluarkan tu memang nampak macam berair sikit because of the pudding
10.Masukkan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih enak

kek ni sangat gebu dan moist.. dia punya texture tu ala-ala texture new york cheese cake. saya cakap texture ye, bukan rasa.. nanti ada lak yang tersalah faham. kek ni memang tak rugi kalau cuba. sebab rasa dia memang superb!!

ombak rindu memang buat saya menangis


1. kata mila emylia : redha tu ikhlas... pasrah itu menyerah
kata nisa: tak redha mahupun pasrah...hanya tuhan yang membalas
2. aku kesian kat watak wafi (julia ziegler): 6 tahun bercinta dengan lelaki yang rupa-rupanya suami orang, hampehh

sekian komen aku lepas tengok ombak rindu...

Friday, December 30, 2011

hyperlink blog kesukaan nenek hilang gara-gara menukar baju T__Y


nak kena cari balik
mana-mana blog yang nama/url dia senang taip tu senang la nak cari
mana-mana yang nama agak pelik-pelik tu nanti-nanti lah nenek nak cari noh ... sedih-sedih
sumber pembacaan berkurang dah ni.. uhukd

tukar baju


ramai blogger duk tukar template
aku pun nak tukar jugak lah...

apesal letak gambar pisang?
aku google 'tukar baju' keluar gambar pisang
aku pun letak lah.. haha

Sunday, December 25, 2011

Peach Cobbler Sedap dan Mudah


saya ambil resepi dari sini

teringin nak makan peach cobbler ni gara-gara baca novel 5 tahun 5 bulan karya hlovate
dah berapa kali ulang baca dah
tengok kat dapur ada 1 tin peach in syrup
apa lagi google recipe lah
lagi pun di waktu petang nan indah dihiasi hujan dan guruh kilat sabung menyabung ni
perut mudah terasa lapar
craving nak makan sesuatu yang sedap (asyik craving aje, sebab tu badan pun makin chomelll)
tapi tak tahu nak makan apa

bila tengok resepi peach cobbler mudah macam makan kacang goreng aje
jom lah kite ke dapur sambil bergurau senda dengan my gumiho yang gomok

resepi dan cara-cara:

panaskan oven 180C

1/4 cawan butter cairkan kemudian tuangkan butter cair kedalam baking pan sederhana besarnya

*1/2 cawan tepung gandum
*1 ts baking powder
*1/3 cawan gula
*pinch of salt
*1/2 cawan full cream milk

campurkan bahan * dan kacau sebati, kemudian tuang kedalam butter cair.
tuang je, tak perlu kacau-kacau dah.

1 tin besar buah peach
sudukan buah peach perlahan-lahan kedalam adunan tadi, susun cantik-cantik (saya susun tak cantik pun .. heheh)
tak perlu gaul atau kacau, hanya letakkan sahaja buah peach tersebut dan sedikit sirap peach

bakar pada suhu 180C selama 30 ke 40 minit

hidang panas atau sejuk. sedap juga makan dengan aiskrim

Saturday, December 24, 2011

cicak cicak cicak metalik

cicak metalica
balik kerja jumpa kereta ni
mata terus tertancap kat binatang nan se ekor tuh

cuba nak usha pemandu
tapi laju sangat dia bawak
sang kancil dan buaya saya tak mampu nak kejar.. hahha


Friday, December 23, 2011

jika terpaksa kerja overtime maka harus lah stress dan perut lapar melampau-lampau

sebelum
.
.
.
.
.
.
selepas

Sunday, December 18, 2011

Kek Pisang Coklat a.k.a Kek Coklat Pisang

Hari selasa lepas
konon berangan nak buat muffin pisang
then after kerja, pergi lah mydin usj beli pisang
konon nak buat time cuti minggu la
beli pisang yang hijau-hijau sikit
so sempat lah dia nak ranum by the time kan
tapi hari ni, which is on weekend lah
tiba-tiba tak jadi lak nak buat muffin
sebab terjumpa resepi kek pisang yang mudah
tak perlu pakai mixer, just kacau pakai sudip atau whisk je
saya ni suka kalau buat kek yang tak susah payah ni.. hehe
bahan-bahan dia pun mudah je
jom tengok resepi
sumber resepi ambil kat sini
bahan
2 cawan gula (saya guna 1 3/4 cawan gula perang)*
1 3/4 cawan tepung gandum*
3/4 cawan cocoa powder*
1 1/2 teaspoons baking powder*
1 1/2 teaspoons baking soda*
1/2 teaspoons garam halus*
2 biji telur saiz besar
1 cawan pisang yang telah dilecek - dalam 2 biji pisang saiz besar (saya pakai 4 biji saiz kecil, betul-betul rasa pisang)
1 cawan air suam
1/2 cawan susu
1/2 cawan minyak masak - kes kehabisan minyak jagung
1/2 teaspoons vanilla essence

cara
- panaskan oven 180 °C, dan letakkan rak di kedudukan tengah 
- gris loyang yang bersaiz 8" x 8"
- campurkan semua bahan-bahan kering di dalam mangkuk besar dan sebatikan (yang bertanda *)
- di dalam mangkuk lain, campurkan bahan-bahan basah dan gaul dengan sudip pun boleh, tak perlu guna mixer (saya gaul pakai garfu dalam jug, senang nak tuang nanti)
- kemudian masukkan bahan basah kedalam bahan kering, kacau sebati
- batter memang kelihatan cair
- masukkan kedalam loyang yang telah di gris tadi
- bakar dalam oven selama 30-40 minit atau sehingga lidi yang dimasukkan di tengah kek tidak melekat / bersih bila ditarik
- sejukkan sebelum dipotong

Thursday, December 15, 2011

Puding Kiwi tak letak susu - kes modify resepi orang ^^


sangatlah senang nak sediakan pudding ni
saya siapkan pudding ni sambil-sambil buat karangan
karangan apa jangan tanya, stress ok. haha
resepi asal saya kutip kat sini, sini, dan sini..
macam sama je resepi dorang ni,
sebab dorang pun ambil dari source yang sama iaitu sini

bahan-bahan:
serbuk konnyaku jelly 10g
gula 200g
air 650ml
* air 300ml
* buah kiwi - boleh tukar buah-buah lain juga
kisar kasar bahan-bahan bertanda *

cara-cara
1. campurkan sebuk konnyaku jelly dan gula, gaul sebati
2. masukkan air 650ml
3. masak api perlahan sampai mendidih
4. masukkan buah yang dikisar
5. kacau sebati dan tutup api
6. masukkan ke dalam jelly mould
7. sejukkan

[keratan rentas pudding]

Wednesday, December 14, 2011

Tengku Sophia?? Siapa beliau nih?

ni aku petik dari official page Wardina

Siapa Tengku Sophia ni? Boleh tak sy x nak ambik tahu. Orng mcm ni JANGAN layan-membazir masa, wht ur going2 change her opinion? Dnt bother.
betul juga kan? tak perlu lah nak ambil tahu hal dia ni. tapi aku sempat la usha2 sikit tuiter si tg sopia nih, orang indo rupa-rupanya. so tak de hal lah.. orang-orang indo kan suka butthurt ngan orang malaysia.. heheh
kita doa lah supaya benda-benda ni tak melarat-larat. doa supaya dihindari dari keburukan, dekatkan pada kebaikan. InsyaAllah ^^

Tuesday, December 13, 2011

entry mana yang buat duit nuffnang saya naik mendadak??

mari kita drum roll....nombor teratas adalah yang paling hot!! ^__^

1. gambar couple islamic - gambar-gambar ni saje je letak, sebab banyak sangat koleksi dalam hardisk. nak delete sayang. jadi saya letak kat sini sebagai backup

2. Resepi Kek Lobak Merah Yang Mudah - ramai peminat carrot cake rupanya.. hehe, lagipun resepi dia memang sangat mudah. saya leh siapkan dalam masa 30 minit je termasuk siap bakar!

3. Puding Koktel Berkuah  -  resepi mudah yang saya modify dari beberapa source ^_^

entry ni aje yang banyak membantu akaun nuffnang saya naik mendadak. tak perlu nak letak entry-entry merepek pun.. hehe

lagi satu yang penting, ejaan dalam entry tu penting. gunakan ejaan penuh, bukan short-form yang pelik-pelik. sebab bila kamu nak google anything, tak kan kamu nak taip short-form kan?

Monday, December 12, 2011

resepi aglio olio cara saya


resepi saya mudah je
thanks to 'mak su' ajarkan resepi ni - siap pm kt facebook semata-mata nak resepi ni.. heheh
resepi saya mudah je, sebab basically aglio olio(garlic & oil) ni memang spaghetti yang basic je penyediaan dia

bahan-bahan
bawang putih di cincang
olive oil
spaghetti - rebus sampai lembut
oregano
* cili padi di cincang
* serbuk lada hitam
* serbuk lada putih
* udang / sotong / ayam (saya tak suka campur, suka letak salah satu sahaja)
* carrot di potong halus

yang bertanda * adalah optional

cara
panaskan olive oil, jangan tunggu sampai panas sangat ( biasanya lepas letak minyak saya terus letak bawang)
masukkan bawang putih , tumis hingga naik bau
masukkan cili padi, oregano, udang, carrot
goreng hingga layu dan udang masak
masukkan spaghetti dan bahan perasa
gaul sebati dan boleh diangkat

Sunday, November 20, 2011

pecah kaca pecah gelas

saya dah pernah jatuh sekali
saya kena jalan dengan hati-hati
macam berjalan di atas lantai yang ada serpihan-sepihan kaca
perlu hati-hati supaya kaki tak luka terpijak kaca
supaya dapat menggapai pelangi impian..
selepas dilanda hujan badai semalam

tiba-tiba mood nak berjiwang.. tapi ada sikit-sikit adaptasi dari novel baju melayu hijau serindit ^^

Monday, November 14, 2011

pagi 9 zulhijjah yang hening lagi bening

gambar dicari dalam google

ni kisah lama
dah berlalu 9 hari yang lepas
konon nak puasa sunat arafah
biasanya aku akan set alarm untuk bangun sahur
pasal perut aku sedikit ngade-ngade kalau tak sahur
janji minum air masak seteguk pun jadi dah
tak perlu nak susah-susah nak bangkit masak nasi lauk telur mata buh kicap bagai

sebab konsep aku
beza puasa orang islam dengan non-islam adalah sahur (ye tak?)
lagi satu
aku terbaca 1 hadis mana ntah
aku dah lupa
malaikat akan doakan orang-orang yang bangun sahur
jadi, aku mesti sahur
kalau tak sahur
puasa aku seolah-olah kurang bererti...heheh

tapi kan, malam sebelum tu aku tak set alarm
sebab menjadi tabiat buruk aku
kalau balik kampung dan adik bongsu comel aku ada
aku mesti arahkan dia pasang alarm kat henpon dia
sebab alarm dia sangat annoying ko tahu!

tapi kan, apa masalah entah.. henpon dia tak berbunyik
pastu jam kat bilik aku tu pulak asik tunjuk pukul 3.45
aku tak tahu jam tu kehabisan bateri
aku peram la sampai aku rasa macam
apasal dah cerah ni?
aku bangun capai henset.. rupa-rupanya dah 6.20 am
kat kampung aku sekarang ni 6.15 pun dah terang benderang kot

apa lagi, aku membebel-bebel la kat adik aku
sebab alarm dia tak bunyik (suka jiwa nak salahkan orang..hahah)
pastu aku teruskan lah jugak berpuasa

aktiviti wajib aku kalau balik kampung
harus lah pergi melepak 7-8 kali kat umah abang ngah aku
sebelah rumah mak aku je
tak sampai 4 langkah dah sampai (langkah aku besar)

kak ngah aku (kak ipar) pakar membuat kerepek pisang
kerepek pisang dia perhghhh.. sedapppp
sampai tak sedar aku leh habiskan sebalang

aku p mengendeng kat tempat kak ngah aku menjahit (dia juga seorang tukang jahit)
sembang-sembang ngan dia
pasal dah lama tak bergosip - aktiviti wajib (tak ngumpat ehhh, gosip je ^___^)
pastu tiba-tiba datang anak buah aku - along, sua kat aku sebalang kerepek pisang
aku pun syok la ngap ngap ngap
pastu dah macam kenyang kot aku makan
nak amik lagi kerepek tu
pastu baru aku teringat...
ehhhh... cek de pose laaa (anak-anak buah panggil aku cek de)
cepat-cepat aku lari ke toilet kumur-kumur
memang rezeki sungguh.. hahaha

tu je lah nak cerita pun ... keh3

Thursday, November 3, 2011

suatu petang yang tak berapa nak indah

yeay dah 5.30
alamak... hujan la der
tik tok tik tok
5.45
macam dah reda hujan ni
boleh jalan dah ni
jalan melenggang mak limah ke mydin carpark
dah elok masuk kereta
baca doa naik kenderaan
dengan hati riang bawa kereta sebab tak sabar nak balik ruma
perut dah bunyi-bunyi krukkk krukkk kruukkk

kena bawa pelan-pelan
pasal baru lepas hujan lebat
jalan-jalan sekitar usj 1 ni dinaiki air sket
ala-ala paras buku lali gitu
hujan dah reda
boleh bukak tingkap
sejuk gedi dah dalam opis
masakan dalam kereta pun mahu aircond?
nenek tak daya nak tahan sejuk-sejuk ni cucu oii..^___^

elok je bawa kereta
sebelum sampai kat simpang trafict light sebelum petronas kfc
ada satu wira biru muda
suka jiwa dia main cilok-cilok laju-laju
kan baru lepas hujan
air atas jalan paras buku lali
harus lah bawa kereta pelan-pelan
tapi si pemandu wira biru muda ni tak kisah
dia nak cepat
pasal sudah mahu tercirit
vrommm dia celah kat sebelah kanan makcik
srapppp air jalan paras buku lali masuk dalam kereta
tahniah
makcik baru je mandi dengan air jalan paras buku lali
syukur tak masuk mulut makcik #___#

aku tak redha kat kau wahai pemandu wira biru muda WHW 6919
nah, aku bagi publicity sikit kat kau
semoga kau insaf
bukan aku je bengang
kereta belakang aku pun sumpah-sumpah kau sampai terangkat-angkat tangan dia
aku cuma mampu beristighfar...
Astaghfirullahalazim...
Astaghfirullahalazim...
Astaghfirullahalazim...

Wednesday, November 2, 2011

Wish You Were Here



I can be tough
I can be strong
But with you, it's not like that at all

There's a girl
who gives a shit
behind this wall
You've just walked through it

And I remember all those crazy things you said
You left them running through my head
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here.
All those crazy things we did
Didn't think about it, just went with it
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

I love the way you are
It's who I am, don't have to try hard
We always say, say like it is
And the truth is that I really miss

All those crazy things you said
You left them running through my head
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here.
All those crazy things we did
Didn't think about it, just went with it
You're always there, you're everywhere
But right now I wish you were here

[Chorus:]
Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

[Bridge:]
No, I don't wanna let go
I just wanna let you know
That I never wanna let go

(let go let go let go let go)

No, I don't wanna let go
I just wanna let you know
That I never wanna let go

(let go let go let go let go let go let go let go)

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here (I wish you were)
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

Damn, Damn, Damn,
What I'd do to have you
here, here, here
I wish you were here.
Damn, Damn, Damn
What I'd do to have you
near, near, near
I wish you were here.

orang cakap kalau hati tengah sedih jangan duk ngada-ngada layan lagu sedih
tapi aku suka juga nak layan lagu sedih
sebab aku nak nangis
kalau tak
air mata aku tak mau keluar
sebab bagi aku
ubat patah hati yang terbaik after mengadu pada Allah dan membaca love letters Nya
adalah menangis
jadi aku nak menangis supaya segala kesedihan tu keluar..insyaAllah

Wordless Wednesday #4 : she had him

Thursday, October 20, 2011

Ikan Ayu


Jalan Ikan Ayu.. ^-^

♥ CUKUPLAH AKU MENCINTAI DALAM DIAM ♥

copy from facebook.

[image from google]

Kalau kita sukakan seseorang,
jangan beritahu si dia.
Nanti Allah kurangkan rasa cinta padanya
Tapi luahkan pada Allah,
beritahulah Allah.
Allah Maha mengetahui siapa jodoh kita ..

Cintai Dia Dalam Diam,
Dari Kejauhan Dengan Kesederhanaan & Keikhlasan

Jika benar cinta itu kerana ALLAH maka biarkanlah ia mengalir mengikut aliran ALLAH kerana hakikatnya ia berhulu dari ALLAH maka ia pun berhilir hanya kepada ALLAH
"Dan segala sesuatu Kami ciptakan berpasang-pasangan supaya kamu mengingat kebesaran ALLAH."
(Adz Dzariyat : 49)

Tetapi jika kelemahan masih nyata dipelupuk mata maka bersabarlah, berdoalah & berpuasalah
"Dan janganlah kamu mendekati zina; sesungguhnya zina itu adalah satu perbuatan yang keji.
Dan suatu jalan yang buruk."
(Al Israa' : 32 )


Ketika kau mendambakan sebuah cinta sejati yang tak kunjung datang,
Allah SWT mempunyai Cinta dan Kasih yang lebih besar dari segalanya & Dia telah menciptakan sseorang yang akan menjadi pasangan hidupmu kelak.
Ketika kau merasa bahawa kau mencintai seseorang,
namun kau tahu cintamu tak terbalas
Allah SWT tahu apa yang ada di depanmu & Dia sedang mempersiapkan segala yang terbaik untukmu

Cukup cintai dalam diam
bukan kerana membenci hadirnya
tetapi menjaga kesuciannya
bukan kerana menghindari dunia
tetapi meraih syurga-NYA
bukan kerana lemah untuk menghadapinya
tetapi menguatkan jiwa dari godaan syaitan yang begitu halus & menyelusup

Cukup cintai dari kejauhan
kerana hadirmu tiada kan mampu menjauhkan dari ujian
kerana hadirmu hanya akan menggoyahkan iman dan ketenangan
kerana mungkin membawa kelalaian hati-hati yang terjaga

Cukup cintai dengan kesederhanaan
Memupuknya hanya akan menambah penderitaan
menumbuhkan harapan hanya akan membumbui kebahagiaan para syaitan

Cintailah dengan keikhlasan
Kerana tentu kisah Fatimah dan Ali Bin Abi Talib diingini oleh hati
tetapi sanggupkah jika semua berakhir seperti sejarah cinta Salman Al Farisi..??
".. boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu.
ALLAH mengetahui, sedang kamu tidak mengetahui."
(Al Baqarah : 216 )

Jangan memberi harapan pada yang belum pasti,
kelak ada insan yang bakal dilukai,
Jangan menaruh harapan pada yang belum tentu dimiliki,
nanti hati yang kecewa sendiri.
Sebaliknya,
gantunglah segenap pengharapanmu kepada Yang Maha Memberi,
nescaya dirimu tak sesekali dizalimi,
kerana Dia mendengar pengharapanmu setiap kali & Dia menunaikannya dgn cara-Nya yang tersendiri

Cukup cintai dalam diam dari kejauhan dengan kesederhaan & keikhlasan
Kerana tiada yang tahu rencana Tuhan
mungkin saja rasa ini ujian yang akan melapuk atau membeku dengan perlahan

Kerana hati ini begitu mudah untuk dibolak-balikkan
serahkan rasa itu pada Yang Memberi dan Memilikinya
biarkan DIA yang mengatur semuanya hingga keindahan itu datang pada waktunya
"Barangsiapa yang menjaga kehormatan orang lain, pasti kehormatan dirinya akan terjaga."
(Umar Bin Khattab ra)


If you really love her, you won’t touch her.
Not even the slightest bit.
You’ll protect her dignity and sacredness as a muslimah.
Just hold her in your heart for a few more years ..
then you can do it the halal way


“Sesiapa sahaja yang memberi kerana Allah, menolak kerana Allah, mencintai kerana Allah,membenci kerana Allah & menikah kerana Allah, maka bererti ia telah sempurna imannya.” 
(HR. Al-Hakim)

HZ COPYPASTE FROM ALLAHSEEKER.BLOGSPOT.COM

Wednesday, October 19, 2011

Senyumlah-senyumlah ahaiii cek mek molek

lama dah tak makan dan buat kuih cekmek molek
teringin lak...ada sapa-sapa nak?
hehe.. yang ni recycle gamba lama je
buat masa ramadhan tahun 2010

bahan nak buat pun senang je
perlukan kerajinan je

bahan:
1. ubi keledek, mak pesan jangan pakai keledek kaler oren
sebabnya isi dia terlalu lembik
nanti berkati-kati lak tepung nak kena guna
dah tak ada rasa ubi
2. tepung secukupnya
3. gula pasir / gula merah / gula perang
4. minyak untuk menggoreng

cara-cara:
1. rebus keledek sampai empuk, bila dah empuk toskan hingga sejuk
tapi kalau anda memiliki kulit yang tahan panas, tak perlu tunggu sejuk ^_^
2. lecek ubi hingga hancur/halus
3. gaul dengan tepung sedikit demi sedikit hingga doh tak lekat kat jari
4. bila doh dah cantik, ambil sikit-sikit buat leper-leper then letak gula kat tengah-tengah kemudian gulung
5. makesure lubang tertutup rapat or else nanti masa goreng gula meleleh-leleh keluar masuk minyak
goreng hingga perang dan siap untuk di makan...
6. hati-hati masa nak makan, gula kat dalam cair dan panas.. boleh menyebabkan kecedaraan pada lidah anda.

Tuesday, October 18, 2011

Oven Baked Chicken

potluck 2 minggu lepas
selain moist carrot cake
saya ada buat ayam bakar jugak
bakar dalam oven sahaja
bahan-bahan dia pun senang
campak-campak
gaul-gaul sebati
then masuk oven
bakar sampai air nampak kering
atau kalau nak ayam tu moist.. bakar jangan sampai terlalu kering
resepi sila cekidaud di sini



gambar masa baru letak dalam oven je ada
gambar yang dah masak tak ada
sudah di ngap baru ingat nak ambil gambar...


Monday, October 17, 2011

Kelebihan Membaca Surah Yasin

Saya copy paste dari web di sini

Rasulullah S.A.W. telah bersabda yang bermaksud: “Bacalah surah Yasin kerana ia mengandungi keberkatan.” Iaitu:
  1. Apabila orang lapar membaca surah Yaasin, ia boleh menjadi kenyang.
  2. Jika orang tiada pakaian boleh mendapat pakaian.
  3. Jika orang belum berkahwin akan mendapat jodoh.
  4. Jika dalam ketakutan boleh hilang perasaan takut.
  5. Jika terpenjara akan dibebaskan.
  6. Jika musafir membacanya, akan mendapat kesenangan apa yang dilihatnya.
  7. Jika tersesat boleh sampai ke tempat yang ditujuinya.
  8. Jika dibacakan kepada orang yang telah meninggal dunia, Allah meringankan siksanya.
  9. Jika orang yang dahaga membacanya, hilang rasa hausnya.
  10. Jika dibacakan kepada orang yang sakit, terhindar daripada penyakitnya.
  11. Rasulullah S.A.W bersabda: “Sesungguhnya setiap sesuatu mempunyai hati dan hati al-Quran itu ialah Yasin. Sesiapa membaca surah Yasin, nescaya Allah menuliskan pahalanya seperti pahala membaca al-Quran sebanyak 10 kali.”
  12. Sabda Rasulullah S.A.W lagi: “Apabila datang ajal orang yang suka membaca surah Yasin pada setiap hari, turunlah beberapa malaikat berbaris bersama Malaikat Maut. Mereka berdoa dan meminta dosanya diampunkan Allah, menyaksikan ketika mayatnya dimandikan dan turut menyembahyangkan jenazahnya.”
  13. Malaikat Maut tidak mahu memaksa mencabut nyawa orang yang suka membaca Yaasin sehingga datang Malaikat Redwan dari syurga membawa minuman untuknya. Ketika dia meminumnya alangkah nikmat perasaannya dan dimasukkan ke dalam kubur dengan rasa bahagia dan tidak merasa sakit ketika nyawanya diambil.
  14. Rasulullah S.A.W bersabda selanjutnya: “Sesiapa bersembahyang sunat dua rakaat pada malam Jumaat, dibaca pada rakaat pertama surah Yaasin dan rakaat kedua Tabaroka. Allah jadikan setiap huruf cahaya di hadapannya pada hari kemudian dan dia akan menerima suratan amalannya di tangan kanan dan diberi kesempatan membela 70 orang daripada ahli rumahnya tetapi sesiapa yang meragui keterangan ini, dia adalah orang-orang yang munafik.
tak sure ni dari hadis sahih atau tidak.. kena google atau tanya pada ustaz-ustazah yang lebih alim lah.
saya cuma nak share & untuk rujukan saya di kemudian hari.. insyaAllah.

The Secret Life of Nora

dah lama tak pergi tengok teater
last teater yang saya tengok LAT Kampung Boy The Musical


kali ni saya pergi tengok teater The Secret Life of Nora
lakonan mantap Datin Seri Tiara Jacquelina, Ryan Silverman,
Aznil Hj Nawawi, Adibah Noor dan Tony Eusoff serta dibantu
Aaron Khaled dan Stephanie van Driesen.



cerita dia menghiburkan
ada babak sedih (i nangis tau..ehem)
babak lawak tu banyak lah...

teater dwi bahasa pertama yang saya tonton

saya ada 1 komen aja, watak Mr.J untuk Pak Nil tu macam dah biasa sangat
macam watak Prof Klon dalam Cicakman pun ada


teater ni tiket dia agak mahal
so, saya and the gang decide amik yang paling murah = RM 53
seat kat upper circle
sumpah nenek tak nak duk situ dah
gayat ya rabbi


tapikan, kami bernasib baik
sebab pihak IB transfer kami ke seat Stalls,  Seat S bahagian tepi kiri
seat ni suppose beharga RM 240
tapi dah pihak IB yang kasik.. kami duduk aje lah


lepas intermission break
saya dan kawan saya transfer tempat duduk lagi sekali
kali ni ke Seat M.. which is depan and area tengah-tengah..
kalau tengok wayang kan.. duk tengah-tengah paling best..
boleh nampak lagi jelas dan dekat
best!
nak tahu seat ni harga dia berapa?
RM350 kau... sebab untuk sesi siang
kalau untuk sesi malam.. seat M beharga RM 400
mahal kan? hehehe.. tapi dah rezeki..

tayangan mula pukul 3 pm - 6 pm
intermission break 4.30 pm, so sempat lah nak solat asar

next teater yang bakal ditengok Teater Badai Semalam


pelakon kelas A berlakon >> Erra Fazira (sumpah nenek nak tengok sangat Erra nih), Umie Aida, Ziela Jalil

Kek Lobak Lembab

kek lobak lembab a.k.a moist carrot cake
buat masa potluck last 2 weeks
previously saya bakar guna microwave
kali ni bakar guna oven
rasa lebih moist kalau guna oven
untuk resepi sila cekidaud di sini



Tuesday, October 4, 2011

Pineapple and Celery Juice

[nampak macam air tebu]

3 potong nenas
3 batang celery, daun tak perlu ambil

masukkan dalam juice maker
juice dicampurkan dengan sedikit madu, tak nak campur pun tak apa
sedia untuk diminum

khasiat buah nanas/nenas
  1. mengandungi bromelain - enzim penghadaman yang kuat yang boleh memusnahkan bakteria dan parasit yang tak elok untuk badan.
  2. membantu protein dihadamdan boleh menghalangpembentukan darah beku.
  3. bromelain adalah anti-radang semula jadi mengurangkan pembengkakan dan keradangan di dalam badan. Bermanfaat untuk pesakit arthritis, menggalakkan penyembuhan selepas kecederaan.
  4. Satu sumber terbaik antioksidan semula jadi vitamin C, membantu menyembuh selsemadan bromelain mengurangkan mukus, membantu menyembuhkan batuk dan jangkitan tekak.
  5. baik untuk tulang kerana nenas adalah sumber mangan yang baik iaitu mineral yang diperlukan untuk tulang yang sihat.
  6. Jus nanas mentah adalah penawar untuk rasa loyadan mungkin berguna semasa mengandung (i wonder sket yang ni, orang selalu cakap makan nanas tu boleh gugurkan kandungan ???????).
  7. Makan nanas adalah ubat untuk sembelit!!!!

khasiat celery
  1. kaya dengan natrium dan kalium
  2. jus daripada celery boleh dijadikan minuman elektrolit (contoh minuman elektrolit:100+)  sesuai untuk  rehydrate badan selepas kerja keras (ex: bersenam)
  3. Menenangkan dan melepaskan tekanan, boleh membantu mengurangkan tekanan darah, sesuai untuk pesakit darah tinggi
  4. Mengandungi sebatian coumarin yang dikatakan mempunyai ciri-ciri anti-kanser, dan boleh membantu mengurangkan migrain.
  5. a natural diuretik, which can help flush out the toxin from your body (melawaskan kencing)

Monday, October 3, 2011

Broccoli dengan Sos Keju

nama orang putih dia broccoli with cheese sauce

bahan-bahan:
1 ketul broccoli (tak tahu nak panggil apa, ketul, kuntum..apa-apa je)
saya guna macam dalam gambar kat atas ni, kat pasaraya biasanya dia jual saiz macam ni
potong broccoli kecik-kecik macam gambar kat bawah
2 sudu butter
2 sudu tepung gandum
1 cawan susu (saya substitute ke 4 sudu susu tepung+1 cawan air )
1/4 sudu garam
1/8 serbuk lada putih
cheese 2 keping

cara memasak:
rebus air hingga mendidih
masukkan broccoli
rebus dalam 2-5 minit sampai dia jadi tender-crisp, bila kunyah tu dia lembut tapi rangup
angkat dan tos, cepat-cepat siram dengan air sejuk untuk hentikan proses memasak
siram sampai wap berkurangan
letak dalam pinggan atau mangkuk hidangan

sauce preparation:
cairkan butter
masukkan tepung
masukkan susu, garam, dan serbuk lada putih
kacau hingga nampak merenih/berbuih dan sedikit likat
masukkan cheese
kacau hingga sebati
tutup api dan tuangkan ke atas broccoli tadi
sedia untuk dimakan.. 


broccoli ni sangat berkhasiat, saya share kat sini ye..

You’ll find it difficult to locate another single food source with as much naturally occurring health-promoting properties as broccoli. A single cup of steamed broccoli provides more than 200 percent of the RDA for vitamin C (again, more than oranges), nearly as much of vitamin K, and about half of the daily allowance for vitamin A, along with plentiful folate, fiber, sulfur, iron, B vitamins, and a whole host of other important nutrients. Calorie for calorie, broccoli contains about twice the amount of protein as steak — and a lot more protective phytonutrients (A substance found in certain plants which is believed to be beneficial to human health and help prevent various diseases).

Broccoli’s phytochemicals fight cancer by neutralizing carcinogens and accelerating their elimination from the body, in addition to inhibiting tumors caused by chemical carcinogens. Studies show evidence that these substances help prevent lung and esophageal cancers and may play a role in lowering the risk of other cancers, including gastrointestinal cancer.
Phytonutrients called indoles found in broccoli help protect against prostate, gastric, skin, breast, and cervical cancers. Extensive studies have linked broccoli to a 20 percent reduction in heart disease risk. In Chinese medicine, broccoli is used to treat eye inflammation.
If you can eat a little broccoli every day, your body will thank you for it. If you can’t swing it, aim for eating it as regularly as possible. Like many other vegetables, broccoli provides fantastic nutrition both in its raw form and when it’s properly cooked. Cooking reduces some of broccoli’s anticancer components, but lightly steaming it will preserve most of the nutrients. Broccoli is available fresh year-round in most areas, but if you can’t find it where you live, frozen broccoli is a good substitute. 
source: Power-food 
lepas ni tiap kali nak shopping barang dapur, jangan lupa masukkan broccoli dalam list ye ^_^

Wednesday, September 28, 2011

Emo Toons

source: search via google long time ago
reason: want to delete from my pc
put here as a backup...ngeeee ...  ^_~















































yang ni pun emo jugak... tempting okeh tgk eskrem comel-comel nih..hehhe
 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger