Tuesday, March 1, 2011

Cuti-Cuti Malaysia : Ipoh #3

 Minum pagi + lunch di Restoran Mee Rebus Ramlee

ha kalau sebelum ni saya cerita pasal breakfast di jalan dato sagor. kat situ hari ahad tutup tau, lupa nak habaq kat hangpa ◠‿◠.

ha, dalam entry ni nak cerita pasal mi rebus ramlee lak. hari tu before ke ipoh saya dah search tempat-tempat makan yang best kat ipoh. ramai yang suggest mee rebus ramli. jadi saya memang tak nak lepaskan peluang lah untuk merasa mee rebus ni. sebab, dulu kat alor star saya selalu makan mee rebus abu, atau orang sana panggil mee abu. sedappppp....kiranya, setakat ni mee abu memang the best lah yang pernah saya makan.

second, mee rebus tuu dia paktam kat selayang. yang ni pun best. sanggup drive jauh-jauh ke sana semata-mata nak makan mee rebus. yelah, kalau dah kempunan.. mana boleh tahan. nak ke alor star jauh sangat kan.

ok, berbalik pada cerita mee rebus ramlee ni. kalau ikutkan kata dari kawan saya yang asal ipoh, dulu-dulu sedap lah mee rebus ramlee tu. sekarang tak dah. tapi saya nak try gak. yelah, selera orang lain-lain kan.
so saya p lah try dengan kawan-kawan saya. kalau ikut pencarian saya dalam google ada 3 kedai, tapi yang saya jumpa 2 kedai je. 1 dekat jalan yang kalsom bertentangan dengan love signature, lagi 1 berhampiran BSN jalan kuala kangsar..

mula-mula kami try la ke cawangan jalan yang kalsom, tengok-tengok belum buka. so terpaksalah ke cawangan jalan kuala kangsar. malas nak bebel panjang, jom layan gambar


ini namanya cam mee, bihun+mee =  cam mee. 

lychee kang .. biasa je. kurang ummmpppphhh 


bergambar di hadapan restoran mee rebus ramlee, saya tukang snap gambar. masa ni mood agak so-so aja.. hahaha, asalnya happy, because someone condition, suddenly turn not ok.


haaa, ni lah mee rebus nye.. rasanya boleh tahan sedap! tapi bagi yang tak gemas kuah manis.. maybe akan cakap tak sedap  

maaf lah kepada tokey mee rebus ramlee, mee rebus pakcik abu & mee rebus tuu dia pak tam tetap numero uno n dos.. 

restoran ni juga menyajikan makanan lain.. bukan mee rebus aja tau. nasi ayam pun ada. saya tengok ramai juga yang datang makan. termasuk kaum cina. 




1 comments:

hasrul hassan said...

Salam.
Aisey .. lama benar tak pergi Mee Rebus Ramli ni .. belum kesempatan lagi tahun ni.

http://hasrulhassan.blogspot.com

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger