Wednesday, May 18, 2011

Menu untuk yang berdiet: Ayam bakar berpoligami masam manis pedas

wahhh... nama menu tak leh blah
mesti tak ada siapa nak try sebab ada perkataan poligami kat situ
tapi mungkin kaum adam berminat nak cuba kot
nak tahu kenapa saya bubuh nama dia sikit punya kontroversi?
sila lihat dia punya resepi, pasti dapat jawapan
tapi kalau yang jenis bijak-bijak tu, awal-awal mesti dah tau kenapa kan?


lagi satu hal nya, kenapa layak jadi menu untuk yang berdiet? 
sebab saya guna spice dan asam-asam, dan ianya dibakar
jadi sesuailah masuk kategori menu untuk yang berdiet bukan?


jom tengok resepi, serious ni resepi ikut suka nak bubuh apa saja yang ada sambil berperang dengan gumiho yang dah gian memanjat sana sini (menyesal ajar dia memanjat (-'_'-))


bahan-bahan:
  1. ayam sekilo bukan seekor ye, diulang sekilo
  2. 2 sudu cili kering blend (saya blend siap-siap, buh dalam balang simpan dalam peti es)
  3. 3 ulas bawang putih cincang lumat, ada lesung lagi bagus. tumbuk je bagi lumat
  4. 2 ulas bawang merah dimayang halus
  5. 1 sudu teh serbuk jintan manis
  6. 1 sudu teh sebuk jintan putih
  7. 1 sudu teh sebuk ketumbar
  8. 1 sudu serbuk kunyit
  9. 1 sudu jus lemon ~ saya tak perah dari buah lemon, saya guna yang dalam botol punya. kat bawah show gambar
  10. 1 sudu asam jawa diramas dengan air yang sedikit sebab nak yang pekat. kalau cair nanti ayam bakar jadi ayam berkuah pula
  11. 2 sudu sos tiram
  12. 2 sudu kicap ~ saya guna kicap lemak manis cap jalen (my fav)
  13. 2 sudu madu ~ now musti dah faham kenapa berpoligami bukan? sebab dia bermadu (◕‿-)
  14. garam secukup rasa
  15. sedikit butter utk gris loyang pembakar ~ calit sikit-sikit je sebab ayam dah ada lemak.
  16. ½ biji limau nipis
cara-cara:
  1. campur semua bahan dari nombor 1-14, gaul bagi rata dan sebati
  2. perap 30 minit, nak bagi terasa betul-betul sampai kedalam tulang ayam tiru macam saya ~ perap 1 malam!
  3. panaskan microwave 1 minit~ saya tak ada oven, siapa-siapa nak bakar dengan oven mesti bijak mensetting sendiri suhu oven anda. maaf ya puan-puan dan tuan-tuan
  4. gris loyang dengan butter, sikit je tau. kalau banyak-banyak nanti terus tak layak jadi menu diet!
  5. perah limau nipis ke atas ayam yang dah ready dalam loyang pembakar
  6. masuk dalam microwave, pilih setting untuk bakar ayam
  7. kemudian bakar sampai masak ye

sila abaikan roti canai hangit gara-gara leka cuci pinggan (ni hidangan versi dinner malam ni)

amacam? nampak sedap tak? dont judge by it rupa ok. rasa dulu baru taw...

lemon juice dalam botol yang saya beli kat giant, harga rm5++




rasa ayam bakar berpoligami masam manis pedas ni memang sedap, tak berniat nak masuk bakul pun. tapi memang sedap sebab rasa dia yang macam-macam tu. ada masam, manis, pedas..masin-masin tu tak sure ada ke tidak. tapi berpoluh-poluh juga lah ketiak saya disaat berpiknik ditepi tasik tuh, pedas!! lagi pun waktu lunch ko. bukan dinner atau breakfast.. gara-gara nak bagi inche tunang makan punya pasal. ◠‿◠ hikhik..paksa rela dia datang, bila cakap ayam bakar terus sepantas kilat dia datang...heh, lebih sayang ayam bakar berbanding saya, nak merajuk lah 5 jam. 

boleh makan dengan nasi, roti bakar, roti canai, capati, spageti, ratah begitu sahaja pun sedap. kalau nak tiru macam saya, saya makan dengan nasi serai. lawan dengan kuah dalca... fuhhhh, menambah-nambah inche tunang makan. ngahahaha. kami berpiknik ditepi tasik sebelah masjid terapung kat puchong.. port baekkk punya....!

p/s: miho pun terloncat-loncat riang dapat makan ayam bakar+nasi serai+kuah dalca, biasanya makan biskut warna-warni dia tu aje. hope perut dia ok.

2 comments:

Raf_Zique said...

Wahh..nampak sedap n harus dicuba...time ni semangat berkobar2nak buat..balik umah kang hampeh apabila katil dan bantal melambai2....tp akan diusahakan jugak utk mencuba...

KayNisa said...

try lah, kalo anak xtahan pedas kurang kn cili tu.

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger