Sunday, December 18, 2011

Kek Pisang Coklat a.k.a Kek Coklat Pisang

Hari selasa lepas
konon berangan nak buat muffin pisang
then after kerja, pergi lah mydin usj beli pisang
konon nak buat time cuti minggu la
beli pisang yang hijau-hijau sikit
so sempat lah dia nak ranum by the time kan
tapi hari ni, which is on weekend lah
tiba-tiba tak jadi lak nak buat muffin
sebab terjumpa resepi kek pisang yang mudah
tak perlu pakai mixer, just kacau pakai sudip atau whisk je
saya ni suka kalau buat kek yang tak susah payah ni.. hehe
bahan-bahan dia pun mudah je
jom tengok resepi
sumber resepi ambil kat sini
bahan
2 cawan gula (saya guna 1 3/4 cawan gula perang)*
1 3/4 cawan tepung gandum*
3/4 cawan cocoa powder*
1 1/2 teaspoons baking powder*
1 1/2 teaspoons baking soda*
1/2 teaspoons garam halus*
2 biji telur saiz besar
1 cawan pisang yang telah dilecek - dalam 2 biji pisang saiz besar (saya pakai 4 biji saiz kecil, betul-betul rasa pisang)
1 cawan air suam
1/2 cawan susu
1/2 cawan minyak masak - kes kehabisan minyak jagung
1/2 teaspoons vanilla essence

cara
- panaskan oven 180 °C, dan letakkan rak di kedudukan tengah 
- gris loyang yang bersaiz 8" x 8"
- campurkan semua bahan-bahan kering di dalam mangkuk besar dan sebatikan (yang bertanda *)
- di dalam mangkuk lain, campurkan bahan-bahan basah dan gaul dengan sudip pun boleh, tak perlu guna mixer (saya gaul pakai garfu dalam jug, senang nak tuang nanti)
- kemudian masukkan bahan basah kedalam bahan kering, kacau sebati
- batter memang kelihatan cair
- masukkan kedalam loyang yang telah di gris tadi
- bakar dalam oven selama 30-40 minit atau sehingga lidi yang dimasukkan di tengah kek tidak melekat / bersih bila ditarik
- sejukkan sebelum dipotong

0 comments:

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger