Monday, February 28, 2011

Salam Maulidur Rasul

jom kita pakat banyak-banyak berselawat untuk junjungan besar Nabi Muhammad s.a.w




Cuti-Cuti Malaysia : Ipoh #2

 Breakfast Di Medan Selera Dato' Sagor

hari tu ada janji nak cerita pasal jalan-jalan cari makan di ipoh kan. entry ni saya nak share tempat breakfast yang best korang patut pergi.

nama tempatnya, Medan Selera Dato' Sagor.
kat sini, menu yang best & maybe sukar nak dapat ditempat lain (kalau ada tempat lain, korang sila beritahu ye) ialah roti telur goyang.

roti yang dia guna, roti yang tebal, ala-ala roti yang zaman dulu-dulu punye.
telurnya pulak cantik bergoyang dangdut atas roti
dia punya isi putih menyaluti telur kuning

rasa dia memang sangat .... hmmmppppppp dan nak lagi lagi dan lagi
lokasi dia mudah je, korang cari masjid negeri iaitu Masjid Sultan Idris Shah II Perak. lokasi dia kat pintu masuk masjid.

menu lain yang kelihatan sedap tapi kami tak try, bihun sup. sebab ramai customer lain order.. kami memang dah kemaruk nak roti goyang tu. sebab tu tak order yang lain. lagi pun next destination nak pergi makan mi rebus ramlee pulak. next entry saya cerita eh.. jom layan gambar yang melaparkan perut dulu.. heheh




kak dhila disebelah kiri, a.k.a pemandu pelancong yang turut sama melancong ^_^


Sunday, February 27, 2011

moh kite pakat smart convoy



Wednesday, February 23, 2011

gambar couple islamic

wahhh, saya masih hutang entry jalan-jalan ipoh. nanti ye, pc kat rumah baru lepas format.. so tak boleh nak edit-edit gambar untuk upload.. tak kan nak upload gambar yang saiz besar gedabak tu. nanti lambat lak page nak load.. heheh

ni saya saje je, mood tengah gedik nak kawen nak kawen  nak kawen.. ahahaha.. ayah cakap gatal nye lah wok ayah nih..

selalunya kita biasa tengok gambar kawen couple yang non-islamic kan?  heheh.. kali ni saya nak share gambar-gambar yang agak islamic. susa gak nak google gambar-gambar macam ni yek.. nak lukih sendiri takut jadi alien.. hakhak... lupa nak cakap.. gambar kartun tau. bukan orang betul-betul.. hihi


semoga pohonan cinta bersemi
daunan rindu merimbun di hati
selamanya
di bawah rahmat dan kasih Ilahi




wahh, konsep jawa kot ni. tapi pink theme.. 

wahhh, ini macam perempuan berlagak lah pulak... jangan lah membebankan bakal suami/suami anda dengan permintaan yang bukan-bukan

cute! honeymoon kat pulau-pulau & laut...

OK! Now is a berangan time *wink*

Monday, February 21, 2011

Cuti-Cuti Malaysia : Ipoh #1

last week saya ada beritahu korang saya pergi jalan-jalan ke ipoh kan? memang sangat wow & nak sangat share dengan korang yang nak ada merancang nak ke ipoh. tapi korang perlu keep in mind, ini jalan-jalan cari makan ok! bukan jalan-jalan tengok alam & lawat tempat bersejarah.. hehehe

so kat sini saya nak list tempat makan korang patut pergi:

1. breakfast di jalan dato sagor - telur goyang sangat best kat sini
2. mee rebus ramlee
3. mi banjir udang di kuala sepetang
4. mi kicap di jalan dato onn jaafar
5. dinner di the original white coffee - old town white coffee



sini pulak list tempat yang boleh pergi untuk beli barang-barang atau cuci mata
1. gerbang malam - ala-ala uptown (ada pertunjukan ular)
2. flea market - hari ahad pagi

next entry i will share with korang gambar-gambar best.. masa kat ipoh ye... actually pergi sampai ke taiping.. hehehe

Sunday, February 20, 2011

Kek Lobak Merah Lembap

kek lobak merah again? saya buat atas permintaan kawan yang berada di ipoh. sekarang ni saya berada di ipoh bersama dia jalan-jalan cari makan.. sekitar ipoh dan taiping hingga ke kuala sepetang. alang-alang cuti sem ni, baik saya melawat kawan-kawan yang berada di negeri lain. lagipun saya tak pernah sampai ke ipoh. sampai pun sekadar singgah diperhentian R n  R. tak pun sebab pergi majlis wedding kawan. tak sempat nak berjalan. kali ni saya pergi memang khas untuk berjalan-jalan.

oleh sebab itu, makan saya buat kek lobak merah lembap ni sebagai buah tangan untuk kawan saya di ipoh iaitu kak Dhila

jom tengok gambar kek. baru keluar dari oven ni, later saya update dengan gambar yang dah dipotong.




kenapa ada tag nisaShoppe?? sebab kek ni bakal menjadi produk terbaru di kedai online saya. siapa-siapa nak tempah boleh hubungi saya ye. 

nak resepi?? boleh.. sila rujuk entry saya sebelum ni >> kek loba-loba



Saturday, February 19, 2011

Mari Menaiki Bullet Train

hari ni sabtu kan? insyaAllah aku dah selamat sampai kat Ipoh beberapa jam yang lalu... cehhh ipoh je. ingat kan pergi mana sampai tajuk letak bullet train.. ∩_∩


naik ETS je lah. saje je nak try keretapi baru ETS iaitu electric train service. aku pernah naik keretapi express biasa. alor star - kl fuhhh, lama subhanallah. 12 jam duk dalam keretapi.


kali ni nak try ETS pulak, sebab hari tu kawan housemate bagi tahu 55minit je. sekali pergi tanya kat kaunter 2 jam lahh. pandai-pandai je reka. mesti dia bukan kl-ipoh.. kl-seremban lah tu.. heheh


siapa-siapa yang teringin nak rasa naik ets ni boleh ke laman web mereka, tengok destinasi mana yang ets cover. klik here


khabarnya ada coach crew... ala-ala cabin crew tu.... hemmm


 tiket kl sentral - ipoh

ipoh - kl sentral

note: semoga kami selamat pergi dan pulang 


p/s: pergi ipoh sebab nak jalan-jalan cari makan
- mi kicap mat jasak
- mi banjir udang kuala sepetang
- breakfast di Hollywood canning garden
- popia basah taman kanak-kanak
- minum original ipoh white coffee
- melawat kak dhila yang baru dapat kerja kat sana

Friday, February 18, 2011

saya seorang guru

amboi tajuk, macam tajuk karangan sekolah rendah. ∩_∩
ni nak cerita pasal saya jadi guru walaupun saya tak pernah masuk maktab atau amik diploma guru or master in education..haaa, misti kamu hairan.. macam mana saya buleh jadi guru kan? kan? kan? 


selain dari menjadi seorang cikgu coklat buatan rumah (homemade) profesional part-time saya juga menjadi cikgu memandu tak bertauliah. dah 4 orang anak murid saya... haaa, jangan main-main eh.. (hek ellehhhh, 4 orang je pun.. itu pun mau sembang)






antara yang pernah jadi murid memandu saya (saya tak guna nama sebenar):


1. biskut lemau - waktu dia masih belajar memandu dan belum ada kereta, kadang-kadang saya ajar dia slow-slow bawa kereta. nak bagi mahir. kereta baru dia, saya yang rasmi.. heh, sebab dia belum berani nak bawa masa tu. so saya ajar lah dia macam mana nak bawa kereta dia. kawan saya ni agak ganas bawa kereta, tapi saya truth pada dia akan keselamatan nyawa saya. sebab, bagi saya tidak terlalu membahayakan. sekarang dia dah jadi kaki rempit. jangan marah beb ∩_∩.


2. kakak ipar - ni ajar kadang-kadang je, if saya balik kampung. masa tu dia ada lesen tapi belum beli kereta. akak ipar saya ni agak lucu ganas, entah macam mana dia press minyak sampai termasuk kawasan melebihi benteng parking.. ranap no plat kete saya.


3. manja gedik - baru dapat lesen, terus beli kereta. pakwe dia pesan kat saya, dia masih belum layak untuk bawa kereta sendiri. 2 minggu juga saya bawakan kereta dia. lepas dia dah agak yakin, slowly saya ajar dia. 1st time bawak, sampai nyaris masuk selekoh lane bertentangan... puhhh, kami gelak berdekah-dekah sebab lawak & tak ada orang dari arah bertentangan. hmmm, nak kata bahaya tak sangat.. sebab dia cermat juga lah, maybe sebab dah asyik kena marah dengan cikgu memandu dia yang lagi sorang (bf beliau). sekarang dah ok dah, dah berani bawa laju-laju melebihi had tapi selamat. insyaAllah.


4. tegas tapi takut drive - dah lama dapat lesen, since after spm. maybe umur 17 tahun kot. simpan buat pekasam. tahun lepas, dia buat azam tahun baru iaitu nak memandu pada 1 jan 2010. dan memang ye, hanya pada tarikh tu sahaja dia memandu. tahun ni saya desak juga dia memandu, sebab saya agak penat selalu drive sorang-sorang. lagi pun kesihatan saya benar-benar tak mengizinkan, hanya yang mengalami je faham betapa sakit dan lenguh nya tulang lumbar saya setiap kali pulang dari kelas. kawan yang ni paling merbahaya! series, tiap kali dia drive kalau aku tak menjerit memang tak sah. sila berhati-hati ye. mak awak pun pesan suh saya berhati-hati. lagi satu, kuatkan semangat untuk memandu. kalau selalu drive, lama-lama pandai lah. buat-buat pergi isi minyak ke, pergi ambil adik awak ke. benda-benda teknikal memang selalu kena praktis. kereta pun auto. bukan manual. selamat maju jaya ya. saya pun kena dengar nasihat dan larangan encik bakal suami masa depan. hehehe


nota kaki: opsss, ada yang terasa tak? ini cerita jujur saya. sebab apa yang saya cerita ni benar-benar tentang diri kamu. saya tak letak nama sebenar pun. jadikan ini sebagai cabaran untuk terus pandai memandu. saya dulu lagi pahit orang cakap kat saya, akan ingat sampai bila-bila kecuali dengan kuasa Allah.... "ni kancil je, tak ada air bag. buka merz ada airbag kiri kanan"


Thursday, February 17, 2011

Mari kait buah dengan udang galah

1. musim-musim hujan ni makin rajin abang ngah saya mengail / memancing
2. selalunya kalau pulang ke kampung tak pernah saya tak dapat rasa hasil dari hobi tegar abang ngah saya
3. kadang-kadang dia bawa balik ikan ubi (tak tahu korang panggil apa) - masak stim sedap, n cina suka beli yang masih hidup. harga 1kg leh cecah RM150.
4. macam-macam ikan sungai saya dapat rasa, sejak dari kanak-kanak lagi
5. paling suka kalau dapat ikan lampam goreng garing-garing... makan dengan nasi panas lawan dengan ulam raja cicah budu.. lapor perut wehh!

ikan baung dari sisi - sedap buat singgang pedas

ikan baung dari depan - juga sedap goreng garing, lepas tu siram dengan sambal cili kering yang pekat..pehhhh

6. selain ikan-ikan, abang ngah saya ada juga dapat udang galah. kadang-kadang besar lengan orang dewasa, kadang-kadang saiz lengan bayi je. ikut rezeki lah kan.

udang galah, anak ikan lampam, anak baung...

1st daya dapat 2 ekor je udang galah, tak pe lah.. rezeki yang ni je, sekali 2nd day abang ngah dapat lagi banyak.. masak sekali harung lah kan.. tapi version hasil masakan  saya tak sempat snap gambar. sebab semua dah lapar... makan je. 

yang ni versi yang adik saya masak, abang ngah dapat dalam 3 ekor kali ni. smua besar-besar compared to the 1st n 2nd hasil.

besar kan? isi dia pejal dan manis... sedap nye... nyum-nyum


penuh 1 pinggan adik bungsu ku... akak dia ngendeng2 suh suap.. hehehe

Note: 
a - sebab tu saya suka balik kampung, dapat makan makanan mahal secara percuma... hehehe *∩_∩*
b - abang ngah suka mancing, tapi kalau dapat ikan sure dia bagi orang sebab dia tak makan
c - mak dan adik lelaki tak makan ikan sungai
d - saya, adik perempuan, ayah .... makan ikan sungai sampai tak sedar ada orang panggil... sodap wooo
e - saya dah ajar mak macam mana nak masak ikan stim yang sedap, sebab raya cina tahun lepas saya buat ayah saya makan sampai bertambah-tambah (◕‿-)



100 orang pengikut

wahhh, dah seratus orang ikut blog saya.. kamu-kamu jangan risau. saya rajin lawat blog kamu setiap waktu rehat. hehehe....

jom kite tengok siapa bertuah bakal terima chocs from nisaShoppe

encik goldazone86 bakal menerima hadiah saguhati dari nisaShoppe ... 

kepada encik goldazone86 sila pm alamat kamu ye. saya nak pos coklat.. kalau tak kasi alamat tak dapek lah nak hantar.. (◕‿-)


Wednesday, February 16, 2011

Salahkah Wanita Tak Tahu Memasak?

just want to share a nice entry from iluvislam


Kalau perempuan tidak boleh memasak, dikutuk dan disuruh belajar. Kalau lelaki tak boleh jadi imam kita kata okay saja.

Jangan diperbesarkan nanti mereka terasa hati.

"Apalah perempuan, tak pandai masak siapa nak kahwin dengan awak!" Begitulah kata rakan sejawat lelaki pada seorang anak dara, juga rakan sejawat kami.

Maka jawaplah si gadis ayu itu yang dia tidak sempat belajar memasak sebab dari kecil tidak digalakkan keluarga sebaliknya di suruh menumpukan perhatian pada pelajaran saja.

Setelah tinggal di asrama, peluang pulang ke rumah terhad dan tidak sempat turun ke dapur membantu ibunya.

''Habis sekarang kenapa tidak belajar?" Tanya sang lelaki lagi dengan penuh semangat.

''Sedang belajarlah ni tetapi selain sibuk dengan kerjaya saya juga sibuk belajar agama, jadi belajar memasak tetap tidak diutamakan!" Begitu jawab si gadis yang membuatkan lelaki tadi menggeleng-geleng kepala.

Baginya tidak sempurna seorang wanita jika tidak tahu memasak. Wanita sepatutnya buat begitu juga.

Syarat utama menjadi suami mesti boleh menjadi imam.

Walau ada yang kata, jika itu syaratnya bermakna makin ramai wanita yang hidup bujang seumur hidup.

Lelaki meletakkan kebolehan wanita di dapur sebagai perkara utama dan ungkapan hendak memikat suami, perlu pikat seleranya sering diguna pakai.

Tidak kiralah jika wanita itu berpelajaran atau berjawatan tinggi dan penyumbang utama kewangan dalam rumahtangganya.

Sekarang bukan asing lagi gaji isteri lebih tinggi daripada suami.

Namun kedudukan suami sebagai raja tidak pernah dilupa walau dia tidak mengambil inisiatif mempelajari ilmu menjadi imam.

Ilmu bermain video game di komputer mereka rasa lebih perlu.

Kalau tidak tahu memasak disuruh belajar dan sesudah belajar perlu handal.

Jika handal bukan setakat masak untuk keluarga sendiri, kalau boleh perlu boleh memasak untuk tiga pasukan bola. Begitulah standard yang telah ditetapkan.

Bolehkah kita meletakkan undang-undang itu kepada lelaki juga? Kalau tidak pandai jadi imam, belajarlah.

Mula-mula jadi imam kepada keluarga sendiri, sudah terror boleh mengimam satu taman perumahan juga.

"Sibuk suruh kita handal memasak, mereka tu bolehkah jadi imam?" Dengus teman wanita yang lain.

Betul juga ya? Berapa kerat lelaki yang menjadikan sembahyang jemaah di rumah bersama anak isteri sebagai agenda utama, selain keperluan memenuhi pelbagai seleranya?

Maka bertanyalah wanita kini kepada beberapa lelaki tentang kebolehan yang satu ini.

Ternyata ramai yang menjawab tidak confident menjadi imam sebab takut bacaan al-Fatihah tidak sempurna, salah tajwid atau pun dia merasakan isterinya lebih handal.

Ada yang kata lebih elok dia dan isteri sembahyang sendiri-sendiri.

Ada juga menjawab, rasa kelakar pula apabila dirinya yang rugged menjadi imam.

Isu ini sepatutnya kita beratkan sepertimana masyarakat memberatkan wanita perlu pandai memasak jika mahu bersuami.

Lelaki juga harus boleh menjadi imam supaya kewibawaan mereka sebagai ketua keluarga tidak goyah atau menjadi mangsa 'queen control'.

Kalau tidak pandai, belajarlah sekarang. Jika wanita disuruh belajar, apa salahnya lelaki!

Note: alhamdulillah encik bakal suami masa depan cakap saya pandai masak.. ^_^


Kata-Kata Prof Ungku Aziz


kata-kata prof ungku aziz, renung-renungkan dan selamat beramal


Coconut Jelly

pernah makan jelly kelapa tak?? mesti pernah kan? nyaman je tekak kalau makan jelly kelapa nih. biasanya saya selalu makan yang dalam bentuk macam kat bawah ni


last sunday saya ada pergi mengajar kawan buat coklat kat shah alam. ajar dia kat rumah dia.
sambil-sambil duk ajar dia tu, dia semawa saya kelapa jelly.. saya ok aja. orang pelawa.. kita terima, rezeki jangan ditolak ye x? 

saya terus terbayang seperti gambar di atas. sekali kawan saya keluarkan dari peti ais, wahh... lain bentuknya.. sebiji buah kelapa rupanya.. 

selama ni selalu tengok kat pasaraya saya duk ingat kat dalam tu air kelapa. tak de le saya teringin nak beli kan.  packaging dia memang cantik. my friend cakap rm5 satu, ok lah kan. sebab saya makan sebiji pun dah rasa kenyang. tapi my friend kasi 2 biji... tersadai mak kat dinding... huhu


nampak tak jelly nya? sedapppppp... series!!

nahh, 1 sudu ngap masuk mulut...nom nom nom nom... telan ahhhhhhh... nyaman tekak sehhh

walaupun isi agak tebal sedikit, tapi still lembut dan manis.. berbaloi-baloi (●*∩_∩*●)



Tuesday, February 15, 2011

Pancake Mango

Instead of durian pancake, sumptuous deserts ada jual pancake mango & chempedak... this time im trying the mango filling... nyummmiiyyy

bantal mangga gebus


mouth watering tak?



Monday, February 14, 2011

Mari memasak cupcake 8 minit



ini lah barang bagus yang saya upload beberapa hari yang lalu

Saturday, February 12, 2011

upload barang bagus ke youtube


ni gara-gara nak upload video.. 1st time upload nih.. very the special one. barang bagus lah katakan.. nantikan ye... later i share dalam next entry (◕‿◕✿)


CONTEST KUCING PALING COMEL

ha, sape2 yang ada kucing comel, cute, muah-muah sila lah join contest ni... tapi nak join contest harus lah ada syarat kan? jom tengok apa syaratnya:



1. Letakkan gambar di atas di dalam blog anda bertajuk CONTEST KUCING PALING COMEL, kemudian link kan ke apisv3.blogspot.com  - done

2. Seterusnya letakkan gambar kucing anda atau kucing jiran anda atau kucing di kedai pakmat mahupun     kedai rostam tukang jait. - done




hai, my name is penyet.. i baru saja survive dari accident yang ngeri... syukur kawan tuan saya iaitu cik kayNisa (tuan punye belog kaylizard ni...) tolong hantar ke klinik hewan

3. Tinggalkan link contest anda di dalam petak komen di bawah dalam entry contest anjuran (klik untuk ke contest) - done

4. Macam biasa, setiap peserta kena follow blog apisv3.blogspot.com ;) - done [lihat bukti di bawah ∩_∩]



5. Akhir sekali, tag kan 3 orang member blog anda yang anda rasa diorang berminat untuk join. - done


ok, saya tag 3 kawan aktif berblog & rajin join GA / contest


adik ipar ku comel lotey
kak haiza
liesa

Pemenang akan menerima RM50 berdasarkan gambar kucing mereka yang paling comel.
Good Luck;)

tarikh tutup: 30 April 2011



haaa, hadiah pun menarik kan? apa lagi... jom kite join contest.. (◕‿◕✿)

Thursday, February 10, 2011

8 essentials for authentic red velvet cake


source: www.squidoo.com

a couple month ago, i've been around blog-walking, blog-hoping.. then i've seen these red velvet cake. and you know what, my 1st impression.. wow, thats very RED. since my childhood, my dad not really allow us to eat a food that contains food coloring. not good for our body system especially our kidney.

due to this red velvet cake, i've read every comment that this cake is a devil's food nowadays. so i've set in my mind i have to try this cake at least once in a life.

until when my friend invite me for a potluck at her home, i've been bake one red velvet for them (eventhough that cake got new name "Kek Salah Acuan" because of my new cake mold make the cake stick at the base ^_^ ). seriously this cake worth trying even though the cost to make this cake very expensive (for me a kampung gal, for town gal maybe its not too much ^_^). after get a few comments from my friends, family, family friend.. i'm deciding to put this red velvet into the list of product for NisaShoppe biz.

now Alhamdulillah, few of friends had order the red velvet cuppies from me. Alhamdulillah, that is rezeki from Allah s.w.t.


source: hubpages.com
later i will do the red velvet in heart shape mold. for those yang nak order, u can directly email or ask at the comments field. 

here i'm sharing with u guys the recipe & tips that i've copy from shine.yahoo



Some bakers out there seem to think all they need is red batter and white frosting to make red velvet cake. Not so, says Nicole, who has eight rules for the truly authentic red velvet cake:

1. The cake must have some cocoa, but not too much because it is not a chocolate cake.

2. The cake must have red food coloring; beet juice does not add the right kind of red.

3. The cake must have cream cheese frosting.

4. There should be pecans. (This was news to me.)

5. You must use high-quality ingredients, including White Lily flour, a Southern specialty flour.

6. Precise measurements and meticulous attention to detail are key for this cake; therefore, it must be made in small, easy-to handle, family-sized batches. (Mass-produced batter just doesn't cut it. Sorry, large-scale bakeries.)

7. You must use a hand-held electric mixer, not a stand mixer: Larger machines can over-mix the batter, which sometimes prevents the cake from rising properly.
8. Red velvet cake batter needs vegetable oil, not butter or shortening. Oil yields a very moist cake.

I've looked around for a recipe and was thrilled to discover this one, which incorporates all eight essentials for the perfect red velvet cake.


source: flickr

Paula Deen’s Red Velvet Cupcakes from Food Network

2 1/2 cups all-purpose flour
1 1/2 cups sugar
1 teaspoon baking soda
1 teaspoon salt
1 teaspoon cocoa powder
1 1/2 cups vegetable oil
1 cup buttermilk, room temperature
2 large eggs, room temperature
2 tablespoons red food coloring
1 teaspoon white distilled vinegar
1 teaspoon vanilla extract
Preheat the oven to 350 degrees F. Line 2 (12-cup) muffin pans with cupcake papers. In a medium mixing bowl, sift together the flour, sugar, baking soda, salt, and cocoa powder. In a large bowl gently beat together the oil, buttermilk, eggs, food coloring, vinegar, and vanilla with a handheld electric mixer. Add the sifted dry ingredients to the wet and mix until smooth and thoroughly combined.

Divide the batter evenly among the cupcake tins about 2/3 filled. Bake in oven for about 20 to 22 minutes, turning the pans once, half way through. Test the cupcakes with a toothpick for doneness. Remove from oven and cool completely before frosting.

For the Cream Cheese Frosting

1 pound cream cheese, softened
2 sticks butter, softened
1 teaspoon vanilla extract
4 cups sifted confectioners' sugar
Chopped pecans and fresh raspberries or strawberries, for garnish
In a large mixing bowl, beat the cream cheese, butter and vanilla together until smooth. Add the sugar and on low speed, beat until incorporated. Increase the speed to high and mix until very light and fluffy.

Garnish with chopped pecans, fresh raspberry or strawberry, or sprinkles.


Wednesday, February 9, 2011

Menu untuk yang berdiet: Dong Fun Mee & Kari Sayur ala Thai

dah lama tak post entry resepi. hmmmmm, 2-3 hari ni asyik terbayang-bayang kari sayur yang saya makan masa majlis sambutan xmas kat office last year. sedap sangat. 

saya pun segera lah google the recipe kan. maklumlah, walaupun dah gatal benor nak kahwen.. tapi masak nye idak nak lulus lagi pung. hehehe resepi yang saya dapat ni dari laman web orang puteh. tapi saya tolong translate kan untuk korang ye. lagi satu saya dah modified (as usual) resepi ni ikut kesesuaian bahan yang ada & selera tekak saya yang tak tahan pedas ni. hehehe

saya cakap menu ni sesuai untuk yang berdiet sebab saya guna santan cair, tauhu kering, sayur-sayur. makan pula dengan dong fun atau pun mi sua. menu ni buat kita rasa cepat kenyang kerana kandungan kuah yang banyak. tapi ingat, makan semangkuk bersaiz sederhana sahaja. jangan bermangkuk-mangkuk. tak ada guna nya nak berdiet kalau dah makan rupa itu. ◠‿◠


jom kita tengok resepi kari sayur:

1 biji bawang besar *
2 ulas bawang merah *
4 ulas bawang putih *
2 cm halia *
2 cm lengkuas *
1 batang serai *


kisar bahan-bahan bertanda *


3 biji cili padi di hiris
1 sudu besar serbuk kari daging + 1 sudu kecil serbuk kari ikan
1 paket santan segera + 500ml air
sedikit air asam jawa
garam
1 sudu kicap
2 sudu minyak untuk menumis
1 mangkuk terung yang dipotong
1/2 mangkuk carot yang di potong
1 mangkuk tauhu kering / tauhu goreng
daun kari
daun limau purut

cara-cara:

1. panaskan minyak kemudian masukkan bahan yang telah dikisar. tumis hingga naik bau. kemudian masukkan serbuk kari, cili yang telah dihiris, daun kari & daun limau purut. tumis hingga naik bau dan rempah pecah minyak
2. masukkan air asam jawa. biarkan seketika, kemudian masukkan carrot. gaul rata dan biarkan sebentar.
3. masukkan santan dan terung. kacau sentiasa agar santan tidak berketul. bila dah mendidih boleh lah dimasukkan tauhu kering / tauhu goreng.
4. masukkan garam dan kicap serta bahan perasa yang anda suka. gaul rata... setelah sayur sudah masak boleh lah dihidangkan bersama mee kuning , bihun, mee dong foon.



 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger