Monday, March 28, 2011

My Girlfriend is a Gumiho

OMG.. lame gile tak update belog kan
banyak hutang entry (entry IPOH) (-'_'-)
entry ni tak ada kaitan dengan jalan-jalan cari pasal makan kat ipoh nun
tapi pasal my new girlfriend
her name is GUMIHO... siapa-siapa peminat cerita korea mesti tahu menatang gapo lah si Gumiho tu kan... hehehe

jom kite tengok my cutey GUMIHO i la biu... muankkks


ini hampir sehari Miho hidup dengan saya, si Miho ni pemberian my very close buddy.. cik cookeyHeart
masa ni 6 march, umur Miho baru 2 bulan setengah kata tuan asal dia lah.. masa dapat Miho dia agak comot, so saya kurung dia 1 hari T__T... tak pernah kurung binatang kucing actually, binatang puyuh dan ayam pernah lah. kawan saya hantar Miho dah lewat malam. saya masa tu baru je pulang dari Melaka. 

kiranya saya kurung dari malam sampai petang esok hari, sebab saya ni bekerja. tinggal makanan dengan air siap-siap. memang hari tu tak sabar nak balik. sebab nak mandikan MIHO. serius, asyik teringat jek. dah makan ke.. ok ke kena kurung (ofkos la  tak hokeyyy T__T) lepas je mandikan Miho, lap dia kering-kering.. pastu amik gambo.. hehe 

ni antara fav pose miho kalau dia penat bermain

^_^, time saya sunyi-sunyi, miho ada teman.. leh dengar saya sembang & luahkan apa yang terbuku kat hati ini.. itu bukan kategori mengumpat kan?? ;p suami masa depan (insyaAllah) pun suka dengan Miho, siap mintak nak bela.. mana boleh! hehehhe

Wednesday, March 16, 2011

saya suka belajar

syukur alhamdulillah,
mana-mana syarikat yang saya join, sure saya akan diberi pendedahan baru dalam bidang yang saya ceburi.
walaupun sukar kerana saya bukan lah seorang yang super fast learner.. tapi alhamdulillah saya boleh! Mungkin kerana saya selalu berdoa agar Allah memberi saya otak yang bijak & cerdas.. Syukran Ya Rabbi.

kadang-kadang motivasi untuk bekerja memang agak down, terutamanya once asyik kena hadap benda sama. kita dah siap kan, tiba-tiba nak tukar. contohnya, asalnya mahu background color yellow, tiba-tiba nak change to green pulak. bukannya boleh nak main tukar macam tu aja. nanti abih keseluruhan kena tukar. yelah, certain benda dah fix color.

2-3 minggu ni, saat-saat motivasi saya down, saya terpaksa melajukan tahap kerja saya (biasanya bila motivasi low, saya kuat berfacebooking, blog-hopping, baca jurnal, chatting jadi kerja-kerja saya menjadi agak slow). tapi once semua kerja dibeban atas batu jemala, and semuanya nak by today. WTH kan? i am not a robot eventhough saya ada belajar pasal robot... (-'_'-)

tiba-tiba 2-3 minggu lepas saya dipanggil meeting. rupa-rupanya nak handover task baru. sebab tulah seperti yang saya dah bebel kat atas saya terpaksa buat kerja laju-laju. suppose benda dah siap dalam seminggu je, tiba-tiba dapat ad-hoc task.. mannn. bila mau siap kerja i kan? benda yang patut siap seminggu dah delay jadi 2 minggu. tak best lah kalau tengok rekod kerja saya kan? tapi apa boleh buat, saya ni pekerja. tak leh nak marah kalau diberi task. (-'_'-)

sebaik sahaja saya siap ad-hoc task dengan task yang dah terdelay tu, semalam saya mula dengan task baru. which is suatu benda baru dalam hidup saya. maybe untuk certai kamu.. alahh... mudah & senang je tu.
saya kena develop web yang sangat simple dengan database yang menggunakan SQLite

selama 1 tahun 4 bulan 14 hari saya kerja kat sini, hidup saya bergelumang dengan smarty & MySQL je. tiba-tiba semalam kena buat SQLite, agak biolite gak lah otak saya semalam. benda mudah dah jadi sukar, ahaks.. nak kena tune otak betul-betul.. asyik nak tercode in smarty way aje. heheh

moga saya cepat faham & belajar SQLite nih.. saya nak jadi pekerja bijak.. bukan pekerja yang layak untuk dapat surat cinta.. InsyaAllah saya start task baru ni semalam, nak deliver this friday.. 4 hari je masa dia.... ohhhwohhhh..FIGHTY OHH!!


Tuesday, March 15, 2011

terkecil hati

dah lama tak update blog, banyak terhutang entry. busy terlampau. semester baru dah bermula, dah kena start buat persiapan untuk thesis next sem... T__T masih banyak journal yang belum dibaca.. huwaaaaa

sebenarnya tengah bengang ni, tadi i mau print database structure for my reference lah kan. yelah, dalam pc mana boleh conteng-conteng.

i suka tulis-tulis & catat apa yang i fikir. lagi senang mahu buat kerja, tak pelah.. i salin satu per satu. kalau tanya kenapa lambat, i cakap lah terpaksa salin db structure tu as for my reference sebutir-sebutir...sebab u tak kasi print!


Tuesday, March 8, 2011

Ujian Kesihatan Jantung

korang dah buat ujian kesihatan jantung? bagi mereka yang kurang rajin untuk ke klinik atau farmasi untuk buat heart health test, anda boleh buat secara online.

kat mana? ohh, anda boleh klik sini => Quaker Oats
langkah-langkahnya, anda perlu mendaftar terlebih dahulu. kemudian jawab beberapa soalan mudah. jawapan haruslah jujur, kalau tak jujur macam mana nak dapat result yang betul kan?

saya punya result macam mana? lihat di bawah

low-risk je tau. kenapa? adalah beberapa point yang menyebabkan saya low risk. walaupun saya berbadan besar, alhamdulillah setiap hari saya melakukan senaman ringan. tak boleh berat-berat dah, tulang belakang tak sihat ^_^ 



Saturday, March 5, 2011

Teater Terima Kasih Cinta

ok, hari tu saya cerita kat korang saya pergi tengok teater muzikal tun dr mahathir kan? haaa, kali ni saya pergi lagi, teater muzikal terima kasih cinta pulak.

membariskan pelakon handalan seperti safura, latiff ibrahim, norish karman, shajiri, vince, diddy, nadia luscious, deja moss, anding, leya hotfm dan ramai lagi.

FYI, teater terima kasih cinta ni diadaptasi dari filem cinta. jalan cerita memang sama cuma ada sedikit perubahan lah. bagi saya yang pernah tengok filem cinta, sepanjang pementasan saya asyik fikir what's next what's next.. pendapat jujur saya, 1 part from my thought say filem cinta lebih menarik, 1 part mengatakan teater lebih menarik. maybe sebab banyak lagu kot. lagi satu, persembahan vince tidak dapat mengabui lakonan piere andre yang memegang watak taufiq. gaya piere yang agak lurus sangat mengesankan hingga saya tak nampak yang sedang buat pementasan hari tu adalah vince.  bukan nak kata saya ni peminat fanatic piere... no no no.. hehehe

saya suka suara safura!

bagi yang minat teater muzikal, sila lah pergi menonton sekarang sementara tayangan masih ada sehingga esok last (6 march 2011). tiket boleh di tempah di ticket2u.biz








FYI, sepanjang cerita ni saya duk ternanti-nantikan lagu terima kasih cinta yang dipopularkan afgan, tapi tak ada pun. hehehe, untuk kasi  hilang kempunan saya nak letak video terima kasih cinta by afgan here... layanzzz




baju kurung memandu

whoaaaa... how come a baju kurung memandu?? u dont believe it??


now u believe me rite... hehehe



Tuesday, March 1, 2011

Cuti-Cuti Malaysia : Ipoh #3

 Minum pagi + lunch di Restoran Mee Rebus Ramlee

ha kalau sebelum ni saya cerita pasal breakfast di jalan dato sagor. kat situ hari ahad tutup tau, lupa nak habaq kat hangpa ◠‿◠.

ha, dalam entry ni nak cerita pasal mi rebus ramlee lak. hari tu before ke ipoh saya dah search tempat-tempat makan yang best kat ipoh. ramai yang suggest mee rebus ramli. jadi saya memang tak nak lepaskan peluang lah untuk merasa mee rebus ni. sebab, dulu kat alor star saya selalu makan mee rebus abu, atau orang sana panggil mee abu. sedappppp....kiranya, setakat ni mee abu memang the best lah yang pernah saya makan.

second, mee rebus tuu dia paktam kat selayang. yang ni pun best. sanggup drive jauh-jauh ke sana semata-mata nak makan mee rebus. yelah, kalau dah kempunan.. mana boleh tahan. nak ke alor star jauh sangat kan.

ok, berbalik pada cerita mee rebus ramlee ni. kalau ikutkan kata dari kawan saya yang asal ipoh, dulu-dulu sedap lah mee rebus ramlee tu. sekarang tak dah. tapi saya nak try gak. yelah, selera orang lain-lain kan.
so saya p lah try dengan kawan-kawan saya. kalau ikut pencarian saya dalam google ada 3 kedai, tapi yang saya jumpa 2 kedai je. 1 dekat jalan yang kalsom bertentangan dengan love signature, lagi 1 berhampiran BSN jalan kuala kangsar..

mula-mula kami try la ke cawangan jalan yang kalsom, tengok-tengok belum buka. so terpaksalah ke cawangan jalan kuala kangsar. malas nak bebel panjang, jom layan gambar


ini namanya cam mee, bihun+mee =  cam mee. 

lychee kang .. biasa je. kurang ummmpppphhh 


bergambar di hadapan restoran mee rebus ramlee, saya tukang snap gambar. masa ni mood agak so-so aja.. hahaha, asalnya happy, because someone condition, suddenly turn not ok.


haaa, ni lah mee rebus nye.. rasanya boleh tahan sedap! tapi bagi yang tak gemas kuah manis.. maybe akan cakap tak sedap  

maaf lah kepada tokey mee rebus ramlee, mee rebus pakcik abu & mee rebus tuu dia pak tam tetap numero uno n dos.. 

restoran ni juga menyajikan makanan lain.. bukan mee rebus aja tau. nasi ayam pun ada. saya tengok ramai juga yang datang makan. termasuk kaum cina. 




 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger