Thursday, June 30, 2011

jalan pulang ke rumah dari tempat kerja

tanggal 16 jun 2011
dengan rasmi saya tidak lagi bekerja dia syarikat asia (nama palsu)
tanggal ni juga, saya dengan rasminya menjadi pekerja dia syarikat nautica (juga nama palsu)

jika dulu, saya perjalanan pulang kerja
jalan dia memang boring
tak ada tempat menarik untuk disinggah
tak mencabar minda langsung
kalau ada pun
pasar malam hari jumaat
dan pasaraya giant - hampir setiap hari pergi
beli barang basah
tak suka stock banyak-banyak
nanti busuk dan tak fresh walaupun ada peti ais

sekarang
jalan pulang memang seronok dan tersangat mencabar minda
nak tahu kenapa?
sebab ada ini

ada ini juga

then ada ni

oh mannnn, ni pun ada okeh

ni pun...sedap-sedap pulak tu

ini pun, dari tak pernah boleh termakan dah

ha, mencabar minda bukan? dah tak boring dah.
tiap kali pulang kerja hati mesti girang
walaupun tak singgah selalu
tapi tak ada la boring sangat

Wednesday, June 29, 2011

bila saya mengidam saya upload gambar #2 ~ tutti frutti

wordless wednesday!



Saturday, June 25, 2011

JJCM: Nasi Arab Damsyik

tadi final paper untuk subject advance artificial intelligence
memang intelligence lah saya mengarang hikayat tadi
most of my friends agak kecewa dengan paper hari ni
seperti yang dah dijanjikan
kami pergi meronggeng
nak bagi lega hati duka cita lara

ronggeng bukan ronggeng cik kiah
ronggeng ni ronggeng makan sampai tak larat nak gerak dah

kami pergi try makan nasi arab kat restoran baru kat bangi
My Rice, My Healthy ~ panjang betul nama restaurant
yang lagi hairan
logo dia seekor ayam
mati-mati ingat jual nasi ayam atau masakan ayam
alih-alih jual nasi arab
haha...

tadi saya cuma order nasi arab damsyik kambing
dah itu menu yang gah terpampang kat signboard restoran ni
haruslah yang cheff recommended kan?


daging kambing tersorok bawah nasik - banyak! sedap!
sambal, kuah kari? acar jelatah pun sedap!! tapi manis sikit lah, saya ok je. 
nasi dia sedap, tapi a bit oily and basah-basah gitu..dan nasi dia tak panjang..
normally saya makan nasi arab, nasi dia panjang-panjang dan kering...tapi sedap


ni kawan saya, nama dia nadhilah... (makcik, aku promote hang lagi kat sini...haha)
dia tak suka kuah-kuah manis
sambal manis
acar jelatah manis
sebab dia tak suka benda yang manis-manis... hehehe


ini namanya ruz bin laban
macam dadih
tapi ada nasi
saya conclude dia sebagai dadih nasi / dadih tapai.... haha
puding nasi pun boleh
sedap kalau makan sejuk-sejuk peti ais..
nak nak di cuaca panas terik nan rembang...perghhh...nyaman

harga untuk nasi damsyik tu RM12
ruz bin laban tak tahu sebab tauke kedai kasi kami try untuk testimonial...

Friday, June 24, 2011

JJCM: Ole Ole Bali

sebenarnya saya jalan-jalan tolong makan je
tak ada la jalan-jalan cari makan
sebabnya vendor belanja kami 1 office makan kat Ole-Ole Bali
saya serious tak tahu mana lokasi
yang saya confirm berhampiran Subang Parade
dari dalam restaurant boleh dengar laungan azan tanda masuk waktu zuhur dari masjid darul ehsan subang jaya
ohhh, baru ingat
kat Subang Empire
memang kawasan shopping orang-orang kaya
orang-orang kebanyakan jarang nak ke situ
tadi memang tak snap gambar apa pun
yelah
tak kan saya nak buat aksi kanak-kanak dihadapan otai-otai office tu
malu lah dorang kat vendor nanti
hahah
saya search la beberapa gambar yang saya ambil dari beberapa blog
gambar apa yang saya makan je
yang saya tak makan taku kuasa nak cari
sebab tak tahu nama... nama makanan kat sana memang pelik

[alpukat + yogurt = sedap!!! , tapi waroeng penyet punya lagi sedap ]

[barley lime = manis mengundang diabetes]

[beef nasi campur - ada grill cumi-cumi, sate lilit, rendag beef, rempeyek, sambal cili merah, sambal cili hijau mix serai, grill fish, kangkung goreng, grill udang, oseng tempe kacang panjang]

[cumi-cumi, ikan]

[buku menu]

[interior design - kalau ribut datang jangan la benda alah ni hempap kepala]

[rempeyek]

[sate lilit - ikan mix with spice balut sebatang serai yang gemuk, lepas tu bakar]


komen:
harga - gila mahal
keselesaan - ok dan cantik, boleh apply kat rumah masa depan
kesedapan - ada yang sedap, ada yang tak sedap - berbaloi orang belanja. beli sendiri?? nehi kabi nehi
kesihatan - tak bagus! too oily, and some more seafood mix with landfood (ade ke landfood...haahaha), kan dalam islam..Nabi S.A.W dah cakap jangan campur makanan laut dan darat. kalau nak makan lauk seafood.. biar semua sumber protein terdiri dari seafood. kalau nak makan daratan punya, biar lauk tu dari jenis darat je. sebab musabab sila google. malas lah nak cerita. nak sambung ulang kaji pelajaran ni. good luck untu saya. challlloooo beteyyy.


note: all picture i've got from this and this. thank you arigatouuu

Tuesday, June 21, 2011

H U T A N G



sensitive word bagi aku
sebab aku ada hutang kawan
and aku terhutang budi dengan dia
yelah
dulu aku pernah tak dapat gaji sampai 3 bulan ++

nak mintak pada ayah
rasa segan pada akauntan ayah nanti
so aku pilih mintak pinjam (ayat sopan untuk berhutang) dengan kawan aku ni
so, aku memang banyak-banyak terima kasih lah kat dia

aku berhutang
tapi alhamdulillah aku bayar
sebab aku sentiasa ingat
roh orang berhutang
terawang-awang
selagi hutang dia tak langsai
takut beb!

tapi kali ni aku bukan nak cerita sangat pasal hutang aku pada orang
tapi pasal orang-orang yang lama dah tak jumpa & contact
tiba-tiba sms / facebook message
cakap nak pinjam duit
aku rasa macam...watahelll kan?
tiba-tiba muncul terus nak pinjam duit
aku pun bukan orang senang nak senang-senang kasi orang pinjam duit
kalau adik beradik ada la aku kasik pinjam
adik beradik tu, tak nak la berkira sangat
ape-ape hal itu lah waris aku nanti

kalau korang la
korang nak bagi ke pinjam kat orang-orang yang jenis tiba-tiba je muncul lalu cakap nak pinjam duit?
mesti tak kan?
kecuali korang ni terlalu banyak duit sampai tak tahu nak buat apa
so korang beramal jariah memberi hutang pada orang tadi

tu jelah pun aku nak cerita hari ni
since aku pun dah lama tak update blog aku ni kan
banyak nak cerita
tapi malas la
kerja sekolah banyak
aku kena belajar betul-betul
karang sia-sia je aku hutang ptptn ribu riban then endup with failure...
uuuuuuu....no no no no... nehi kabi nehi okeh!


ni doa untuk elak berhutang atau elak dari bebanan hutang


Tuesday, June 14, 2011

kenapa selalu tak sihat?

dulu masa kecik mak selalu bagi minum air glucolin.
sedap
selalu dapat yang grape flavour....
apesal dah besar tak minum dah eh?




note: minyak ikan kod sedap tak? lately asyik tak sihat.

Sunday, June 12, 2011

peteh ganu peteh

ni nak buat ucapan tahniah untuk seluruh rakyat warga negara malaysia
yang nombor kad pengenalan dia

######-11-####



jom nyanyi sket....


Allah daulatkan Tuanku Sultan
Terengganu Darul Iman
Allah peliharakan Tuanku Sultan
Sejahtera sepanjang zaman
Allah rahmatkan Tuanku Sultan
Memerintah rakyat aman


Friday, June 10, 2011

Cinnamon TeaCake

terliur tak dengan lelehan custard tu? ^_^


hari tu saya dah buat corn custard teacake
rasa dia memang sedap
masih terasa-rasa kegebuan kek tu masuk dalam mulut.. melting je dalam mulut..
tak perlu nak kunyah-kunyah.. hehe


hari ni saya cuba resepi lain pula
Cinnamon TeaCake
bahan-bahan dia pun mudah dan simple je nak buat
sumber resepi asal saya ambil kat sini dan sini
tapi kalau dah nama saya kayNisa..
harus lah saya modify resepi tu kan?
jom kite tengok hasil ubah suai saya kali ni


bahan kek
60g butter
1/4 cawan gula castor

1 sudu teh vanilla extract
1 biji telor

1 cawan tepung naik sendiri

1/2 cawan susu
1/2 sudu teh cinnamon powder


bahan kastard
1 sudu besar tepung kastard
1 sudu besar gula
2/3 cawan susu
15g butter
1 sudu teh vanilla
1/4 sudu teh cinnamon powder


sediakan kastard
ayak tepung kastard bersama serbuk kayu manis
campurkan dengan bahan-bahan lain
kacau supaya tepung tidak berketul
kemudian double boiled sampai kastard menjadi likat dan pekat


menyediakan kek
panaskan oven pada suhu 170°C
gris dan alaskan loyang dengan kertas minyak(baking paper)
ayak tepung bersama serbuk kayu manis dan ketepikan
pukul butter bersama gula, extrak vanilla sampai kelihatan creamy
kemudian masukkan telur, pukul hingga kembang/gebu
masukkan tepung berselang seli dengan susu ~ tepung>susu>tepung>susu
mix well
masukkan separuh batter dan buat lubang di tengah
masukkan kastard ke dalam  lubang yang telah dibuat
cover dengan lebihan barter
bakar hingga masak ~ boleh refer resepi asal kena bakar berapa lama
(tak sure berapa lama, microwave saya hanya perlu 8 minit untuk bakar hingga masak)




kalau korang ikut resepi ni betul-betul, rasa dia just nice dah. saya modify sebab resepi asal terlalu manis. boleh say hi kat diabetes gitu. heheh 

bila sedih atau stress buat apa?

selain ambil wudhuk dan solat
ataupun baca quran
ataupun beristighfar
ini adalah salah satu cara saya untuk legakan stress atau kesedihan






makan ice-cream!
yep!! saya akan makan ice-cream!
balik kerja harus singgah giant
cari ice-cream ni
kalau awal bulan (gaji baru masyukkkk)
saya ke tesco!
kenapa tesco??
sebab kat tesco puchong ada baskin robin!
hahah
makan ice-cream melegakan hati sedih
sambil membayangkan saat-saat indah makan ice-cream di tepi tasik ayer keroh sambil mendengar laungan gajah (tasik tu bersebelahan zoo melaka)


NESTLÉ LA CREMERIA  perisa Almond Pecan Praline meang fav saya
kalau tak ada perisa ni, baru saya ambil perisa Vanilla Cashew Delight
sedap dan nyaman gitu..
kasik 1 sudu untuk miho (errr, bahaya tak?)

tempting bukan?

puding caramel microwave

semalam sembang-sembang dengan member
cakap pasal beberapa makanan yang teringin sangat nak makan
pastu tiba-tiba tersebut pasal puding caramel

saya selalu buat kalau balik kampung
sebab mak punya fav
suka lebar dia kalau saya buat makanan kegemaran dia
kawan pun mintak la resepi
malangnya otak saya tak simpan pulak resepi tu
ingat-ingat lupa je

try la sms adik, sebab dia ada simpan resepi tu
dia lak kat rumah abang long
sms kak ngah pun tak dapat gak
kak ngah tengah drive

haishhh...
try la google gambar puding caramel
ada la beberapa gambar lawa
saya klik kat gambar yang lawa tu, kot-kot ada resepi kan kat web dia
akhirnya dapat lah jugak resepi mudah dan simple
tapi dalam bahasa indonesia lah
sourcenya kat sini

tapi macam biasa lah, saya ada ubah suai sedikit resepi asal
(tak boleh ke kalau ikut betul-betul resepi tu hah??)

bahan untuk caramel
50 gm gula
air secukupnya

bahan untuk puding
3 biji telur
50gm gula
1 sudu teh susu pekat manis
250ml susu cair
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu tepung kastard

cara untuk karamel
ratakan gula dalam loyang
basahkan dengan sedikit air ~ cara dia titiskan air kat keseluruhan gula
panaskan sampa nampak warna keemasan / ligth brown
angkat loyang dan ketepikan

cara untuk puding
blend semua bahan dalam blender
tuang kedalam loyang yang mengandungi caramel

masak puding
option 1 - kukus hingga masak
option 2 - water-bath dalam microwave pada suhu high 100% selama 10minit / hingga masak

bila dah masak, sejukkan
terbalikkan ke atas pinggan untuk hidangan
sedap dimakan selepas didinginkan dalam kulkas (peti es)


Thursday, June 9, 2011

anak dara mengintai teruna

tajuk kemain lagi eh
kucing saya si gumiho dah makin besar
dah anak dara sunti orang kata
kalau umur-umur manusia
umur dia dah macam budak 11-12 tahun
tapi belum menunjukkan tanda-tanda nak mengawan  (◕‿-)
cuma dia kerap mengintai kat tingkap sekarang ni
kadang-kadang lama jugak dia bertenggek kat tepi tingkap
tapi ada juga time dia dengar burung hinggap dan berkicau
pantas je nak mengejar walaupun burung tu kat luar tingkap!
dasar kucing! heh ◠‿◠ 

tengoklah, ralit je dia tengok kat luar.
kita snap gambar pun dia tak sedar dah

nak tahu dia pijak atas apa untuk mengendap kat tingkap ni?

nahh.. dah nampak bukan?
si spongebob!
cantekk je dia pijak tang mata

spongebob: miho, sakit lah mata saya
miho: ala, sekejap je lagi. pakwe hensem lalu ni..♥‿♥

Puding Roti Microwave

serious sedap
paling sedap sos kartard tu
sumber resepi saya ambil dari sini
tapi saya dah ubah suai ikut kesediaan bahan-bahan


bahan-bahan puding
A: 
250ml susu ~ saya guna susu anlene yang dibancuh dengan 250ml air suam
4 keping roti ~ saya guna roti wholemeal

B: 
2 sudu besar gula
2 sudu besar butter 
1 biji telur
1 sudu teh esen vanilla 
1 sudu besar tepung jagung 
1 sudu teh serbuk kayu manis ~ resepi asal tak letak

C: 
2 sudu besar kismis / kurma ~ saya campur both, boleh juga guna buah campuran

bahan untuk sos kastard
1 tin susu cair 
2 1/2 sudu besar tepung kastard 
2 sudu besar gula 

cara-cara 
1. carik-carikkan roti dan rendam dalam susu 1/2 jam 
2. kacau sebati roti bersama bahan B
3. masukkan kismis/kurma dan tuangkan kedalam loyang yang telah digris dengan sedikit butter
4. bakar pada suhu moderate-high 60% selama 8 minit atau hingga masak

sediakan sos
1. campur semua bahan dan gaul rata agar tidak berketul
2. double boiled hingga sos kelihatan pekat dan likat
3. tuangkan sos di atas puding semasa nak makan ;p

note: sedap juga kalau makan dengan ice-cream

Wednesday, June 8, 2011

nuffnang analytic

Ada negara unknown?? 

keyword lain memang best, tapi ada jugak yang search gambar kartun perempuan sakit hati? anda sakit hati kah? maaf, anda tersalah landing.. kat sini tempat perempuan baik hati jek.. hahaha, boleh gitu?

bila saya mengidam saya upload gambar #1 ~ durian pancake

inilah yang dikatakan wordless wednesday untuk saya! ohhhsemmmm!!

blurry

2 days for public holiday - saturaday & sunday
2 days mc - food poisoning + low blood pressure

today back to work with blurry mind
dont know what to do

still headache and still wanna lay down on my bed :(

Monday, June 6, 2011

asam pedas ayam bujang

jangan gelak dengan nama resepi tu eh
saje je nak letak perkataan bujang kat belakang tu
yelah, rasa macam tak adil je
ada makanan tu namanya roti kahwin
bakso pengantin baru lah
sambal telur pengantin lah
yang bujang-bujang pun nak juga nama... hehehe

dah lama saya tak buat asam pedas ayam ni
kali terakhir buat masa saya duduk kat kota damansara dulu
phewwww... lama tu
last duduk sana mac 2009
menu ni memang antara fav saya
tapi dah lama tak buat
sebabnya tak tahu kenapa tak buat..hahah, boleh gitu?

bahan-bahan
  • ayam
  • cili kering blend
  • air asam jawa secukupnya
  • *bawang merah
  • *bawang putih
  • *halia (blend yang bertanda *)
  •  kunyit hidup ditumbuk halus
  • garam
  • belacan
  • daun kesum
  • serbuk lada hitam
  • daun limau purut
  • tomato belah 4
  • asam jawa untuk ayam 
  • minyak untuk menumis

cara-cara
  1. potong ayam kecil-kecil dan cuci bersih 
  2. kemudian gaulkan ayam dengan asam jawa dan kunyit yang ditumbuk, ketepikan
  3. panaskan minyak, kemudian goreng belacan sampai naik bau
  4. kemudian masukkan bahan-bahan yang di blend sampai naik bau
  5. masuk kan cili kering blend, tumis sampai pecah minyak
  6. kemudian masukkan ayam, daun kesum, daun limau purut, serbuk lada hitam dan gaul sebati, biarkan sampai air ayam hampir kering
  7. kemudian barulah masukkan air asam jawa, tomato dan masak hingga mendidih
  8. masukkan garam secukupnya kemudian boleh lah tutup api
  9. makan bersama nasi panas, telur masin, ulam timun batang...phewww terangkat dengan peluh meleleh-leleh.. hehehe
note: tak letak sukatan sebab saya pun main letak agak-agak ikut kecukupan bahan..maklumlah orang bujang.. ^_^


Saturday, June 4, 2011

persamaan the vampire diaries dengan nora elena

lately rata-rata status kat facebook cakap pasal nora elena dan seth tan
hari ni saya pun nak cakap jugak lah
tapi nak cakap pasal persamaan antara the vampire diaries dengan drama nora elena
kenapa nak compare kedua-dua drama ni?
sebab sepanjang tengok nora elena dari semalam
saya asyik fikir,  kat mana aku dengar nama elena ni ek?
tak kan maria elena si pemilik blog peliks tu kot, rasa macam bukan
saya fikir lagi pagi ni
sambil-sambil cuci baju (mesin yang cuci)
sambil-sambil potong sayur
sambil-sambil gigit tangan miho
hah!!! dah tau dah, dengar dalam drama the vampire diaries (baru je selesai khatam season 2)

so, dari situ saya nak buat la sikit analisis pasal persamaan kedua-dua drama ni
(kekdah orang tak ada kerja pi cari kerja..hahah)


  1. nama awek ~ elena
  2. kedua-duanya adaptasi dari novel : the vampire diaries by  L. J. Smith, manakala kasih yang suci by Meen Zulaikha
  3. dua lelaki nak 1 awek yang sama
  4. dalam gambar promo, si awek pakai baju merah


ha, tu je pun persamaan dia...
mesti korang rasa menyesal baca entry ni kan?
hahah, dah saya tengah rasa boring...
saya buat la entry ni. jangan la marah ek...ek..ek..
walau apa pun, saya lebih suka the vampire diaries lah, tak bias okeh!
sebabnya si damon salvatore tu handsome...heheheh...

Friday, June 3, 2011

My Girlfriend is a Gumiho #6 ~ bila miho pandai memanjat

di sebalik langsir, nampak tak apakah itewwwww? 

selak sikittt, nampak dah ekor dia.. kaki dia..
miho: iyah...iyah... nak panjat..nak panjat

miho: yeay, dah sampai dah. 

miho: cak!!!

kakak: oi miho, tercabut langsir kakak kau jahit baru eh!!!!


p/s: mak call, terus tanya soalan. "michiko sehat??" .. dapat nama baru lagi si miho. hahah

Thursday, June 2, 2011

my mind is purple


  • Purple minded people are constantly on a quest for culture, and don't like to get their hands dirty. ~ totally wrong!
  • You are very civilized and sensitive. ~ sensitive! civilized?
  • You enjoy helping others, and you are not afraid of change. ~ half-half
  • You love history, but hate quickly changing weather. ~ yep!
  • You feel you are an important person, and you only allow yourself to get into situations where you'll be completely comfortable. ~ ofcourse!
  • You are proud of the person you are. ~ sometimes feel like bajet bagus! (-'_'-)
  • The color your life needs more of is pink, meaning you can afford to let loose once in a while! 
  • The next time you go see a movie, don't go for the kind you usually see, see something completely out of the ordinary for you.It'll be a nice break from your normal routine, and you may find that you like it. Broaden your horizons! ~ nak kena tengok horror movie kah? nahhhhhhhhhhhhh!


baked cheesy black-pepper macaroni potato

ok, ni saya nak share resepi zaman muda remaja saya
saya buat masa umur saya 14-15 tahun macam tu
masa tu sangat muda dan slim serta tinggi
[sekarang dah giant dan terasa diri ini sangat pendek (-'_'-) ~ bersyukurlah]

tapi dulu-dulu saya tak guna pun cheese dengan macaroni
sebab kedai runcit mak saya tak ada jual benda-benda canggih macam tu
hanya ada kentang sahaja
dulu untuk bagi lekat-lekat kentang tu
saya siram dengan telur
kiranya resepi yang saya nak bagi hari ni yang dah upgrade punya
daripada telur ianya bertukar menjadi cheese
hehehe
jom kita tengok resepi ~ serius resepi ni hanya rekaan semata-mata
menggunakan daya imaginasi tinggi yang kreatif kurniaan ilahi

note: gambar malam ni lah upload, malam tadi ambil gambar tapi tak transfer masuk laptop lagi.

bahan:
  • 3 biji kentang saiz sederhana - peel then slice then rebus smpai masak. jangan overcook! (jangan slice macam nak buat kerepek ye, nanti kentang tu layak dibuat kentang lecek atau nama glam dia mashed potato)
  • 4 genggam makaroni - rebus sampai masak (genggam saya lebar)

inti:
  • 1/3 paket daging cincang - anggaran 200gm
  • 1 biji bawang besar - belah dua then mayang halus
  • 3 ulas bawang putih - chop
  • lada hitam serbuk 3 sudu kecil - nak pedas letak lag banyak
  • 3 sudu besar sos lada hitam
  • 2 sudu besar sos tiram
  • minyak untuk menumis
  • garam secukup rasa
  • air asam jawa sesedap rasa - nak masam sila lebih kan
  • cheese - suka hati nak banyak mana and jenis apa, saya guna brand mothers choice yang slice

option tambahan
  • 1 biji tomato - dice
  • 1 batang carrot - dice / potong panjang2 / suka hati nak potong macam mana
  • cili padi cincang - tak letak sebab perut saya puasa cili

cara:
  1. tumis bawang putih sampai naik bau
  2. masuk bawang besar, goreng sampai layu
  3. masukkan daging kisar dan serbuk lada hitam, masak sampai hampir kering air daging
  4. masukkan air asam jawa, carrot, tomato, sos lada hitam, sos tiram
  5. masak sampai air hampir kering then tutup api
  6. gris loyang dengan butter
  7. kemudian susun kentang untuk 1st layer
  8. kemudian letakkan makaroni untuk 2nd layer
  9. letak inti daging, ratakan
  10. cover dengan cheese
  11. tutup dengan 1 layer makaroni
  12. kemudian layer lagi dengan lebihan kentang sehingga menutupi makaroni
  13. kalau suka, cover lagi dengan cheese (saya tak buat yang ni)
  14. bakar pada suhu oven korang sampai kentang nampak nak coklat sikit..(agak-agak cheese dah melt)

bila dah masak boleh lah makan
jangan lupa baca bismillah ye!
selamat mencuba.

gambar

from bottom : kentang, macaroni, inti

kemudian letak cheese

lepas letak cheese, kaver dengan macaroni, and paling atas letak kentang. lagi sedap kalau kaver lagi dengan cheese

berkepul-kepul wap dia

nampak tak dia punya layer?
 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger