Monday, August 29, 2011

Diari Ramadhan Nisa

dulu tiap kali ramadhan mesti tengok diari ramadhan rafiq
tahun ni tak sure ada sambungan/ulangan lagi ke tidak
meh saya nak tulis diari ramadhan versi nisa pulak
tak ada la diari sangat pun
just senarai makanan yang saya makan sepanjang puasa kali ni

1 Ramadhan:
sahur - oat + soy milk + 3 ulas kurma ajwa + air masak 1 liter
iftar - 3 ulas kurma safiya + moi sup (RM 4) + kuih peneram (RM 1) + cocktail pudding + air masak 1 liter
komen: cocktail pudding dah prepare sehari sebelum puasa. stock untuk seminggu. ^_^

2 Ramadhan:
sahur - oat + milo + susu + biskut oat + 3 ulas kurma ajwa + air masak 1 liter
iftar - 3 ulas kurma safiya + laksa (RM 3) + karipap kentang (RM 0.40) + pau goreng (RM 0.50) + cocktail pudding + air masak 1 liter
komen: laksa sedap!

3 Ramadhan:
sahur - oat + soy milk + 3 ulas kurma ajwa + air masak 1 liter
iftar -  3 ulas kurma safiya + roti john say-full (RM3.50) + karipap kentang (RM 0.80) + cocktail pudding + air masak 1 liter
komen: roti john tak sedap!

4 Ramadhan:
sahur - oat + milo + susu + 3 ulas kurma ajwa + lebihan roti john (separuh) + lebihan karipap (separuh) + air masak 1 liter
iftar - 3 ulas kurma safiya + ayam bakar (RM 2.50) + char kuay teow (RM 3.50) + karipap daging (RM 0.80) + air masak 1 liter
komen: hari ni beli kat bazar usj 1. semuanya tak sedap. kecuali kurma dan air masak T___T

5 Ramadhan:
sahur bullet train - susu + cereal + milo + oat , semua tak habis sebab waktu sahur dah habis. lewat jaga
iftar - air tembikai laici (RM2.50) + air kelapa laut (x 2) + air teh bunga (RM 2.50) + murtabak daging(RM 3 x 2) + lamb kabsah (RM 15.00 x 2) + chicken kabsah (RM 10.00 x 2) + half chicken hanith (RM 12.00)
komen: beli kat restaurant saba cyberjaya, bazar precint 3 putrajaya. semuanya sedap...banyak sebab adik , adik ipar dan sepupu adik ipar datang berbuka kat rumah

6 Ramadhan / 6 Ogos:
6 Ramadhan lain macam sikit, kena nyanyi lagu happy birthday... heheheh
sahur - kurma ajwa 3 biji + lamb kabsah lebihan berbuka + air masak 1 liter
iftar - nasi kerabu (RM2.50) + murtabak (RM3.50) + air cendol (RM2.00) + kuih [koleh kacang, bronok sagu , tepung kapur (RM1.80)] + pau goreng [RM0.50] +  kurma ajwa 3 biji + air masak 1 liter
komen: beli kat bazar puchong perdana, semua sedap kecuali nasi kerabu..totally failed!!


7 Ramadhan:
sahur - kurma ajwa 3 ulas + kuih muih [koleh kacang, bronok sagu , tepung kapur] + pau goreng + air 1 liter
iftar - nasi putih + chicken hanith lebihan iftar 5 ramadhan + tomyam sayur (1st time masak ramadhan 1432) + air cendol lebihan iftar 6 ramadhan + air masak 1 liter


8 Ramadhan:
sahur - nasi putih + tomyam sayur + chicken hanith + kurma ajwa 3 ulas + air masak 1 liter
iftar - laksa penang (RM 3.00) + cendawan goreng (RM3.00) + air cendol lebihan iftar 6 ramadhan + air masak 1 liter
komen: beli kat bazar puchong prima, semua sedap!

9 Ramadhan:
sahur - TAK SAHUR!!!! - mula-mula dah terjaga pukul 3.30 am, awalnyeee... bila terjaga lagi dah 6.30 am T___T
iftar - nasi putih + tomyam sayur from iftar 7 ramadhan (masak banyakkkk ^_^) + kurma ajwa 3 ulas + puding koktel (ni pun buat banyakkkk) + air 1 liter

10 Ramadhan:
sahur - cereal + susu + kurma ajwa + air masak 1 liter
iftar - spaghetti bolognese (2nd time masak di bulan puasa)+ kek lapis cheese cadburry + kurma ajwa 3 ulas + air masak 1 liter

11 Ramadhan:
sahur - TAK SAHUR AGAIN T________T, sedar-sedar dah 5.52, tepat-tepat masuk waktu subuh.
iftar - KFC dinner plate (seketul je makan, balance simpan peti ais ^__^), kurma 1 ulas (ajwa sudah mo habis T__T), air 1 liter, puding koktel sedap nyam..nyam..nyam
komen: order kfc snack plate tapi dapat dinner plate, bayar harga snack plate... rezeki ramadhan orang kate.. rare!!!

12 Ramadhan:
sahur -  spaghetti bolognese from juadah iftar 10 ramadhan, air 1 liter, makan sambil mata tertutup, miho pun sibuk nak sahur jugak
iftar:
komen: sahur kat puchong, buka puasa kat ceneh kemaman terengganungggggggg... happpppyyyyyy oyeahhh (gedix kuasa 16)



Saturday, August 20, 2011

Homemade Cendol Pulut

hari tu balik kampung terus request kat mak nak cendol
mak mestila memenuhi hajat anak perempuan dia yang merantau jauh ni
jauh lah sangat... 3 jam perjalanan dengan kancil je pun... hahah

hari tu mak ajar cara-cara buat cendol
before ni kalau mak ajar saya tak adalah nak ambil tahu sangat pun...
sekadar...ohhh...ahhhh...hmmmm camtu je
kali ni belajar betul-betul dah
kan dah nak kawen...teheheheh
(●*∩_∩*●)


cendol dan pulut...sangat tempting dimakan waktu cuaca panas terik...

Friday, August 19, 2011

Puding Caramel Jagung


[tak reti potong lawa-lawa]

Resepi ambil dari myresepi, tapi dah lupa siapa yang post
sebab salin laju-laju kat office

bahan-bahan
10 biji telur
1 tin susu cair
1/2 tin susu pekat
1 sudu teh esen vanilla
1 tin krim jagung
*5-7 sudu besar gula

  1. cairkan gula didalam loyang sehingga nampak keemasan / coklat / perang kemudian ketepikan
  2. campurkan semua bahan-bahan lain kacau sebati dengan 1 arah putaran, jangan kacau sehingga telur kembang
  3. masukkan adunan kedalam loyang yang berisi gula caramel tadi
  4. kukus 15-20 minit, jangan terlalu lama supaya puding tak keras
puding ni rasa dia sedap dan tak berbau hanyir macam puding caramel yang biasa

Friday, August 12, 2011

Ikan Ubi Masak Stim Tempoyak

ini namanya ikan ubi
abang ngah saya yang pancing
dia pancing sehari sebelum saya balik kampung
dia simpan untuk saya

ni masa bulan 5 hari tu
baru terasa nak upload

ikan ni memang sedap kalau masak stim
isi dia putih macam ubi kayu

manis je, segar pun ye



ramuan nak stim pun tak susah
saya main lumur je apa yang ada kat dapur mak saya






nampak tak isi dia tu...
bertambah-tambah nasik 

malas nak bercerita
nak share resepi mudah ni aje
boleh apply kat ikan lain yang sedap dimasak stim

ramuan:
ikan dicuci bersih dan perap dengan limau nipis
*kulit limau dihiris halus
*bawang merah 2 ulas dihiris halus
*bawang putih 3 ulas dihiris halus
*cili api 10 biji dihiris halus, nak pedas bubuh lebih
*cili kering kisar 1 sudu besar
*garam secukup rasa
*tempoyak secukupnya
daun kunyit

cara-cara
gaul bahan-bahan (*) bersama ikan, lumur seluruh badan ikan dan celah-celah ikan
perap sekejap
balut ikan dengan daun kunyit
stim selama 20 minit atau hingga masak

Wednesday, August 10, 2011

Wordless Wednesday #2: Meja IFTAR

kagum tak tengok gambar ni?
meja penuh dengan makanan
gambar ramadhan tahun 1430 / 2009
Iftar kat hotel singgahsana
sponsored by office laaa
kiranya staff treat la...
makan memang best
lebih-lebih kambing cincang dia...
kalau ada yang terliur tengok gambar ni
hamba mintak maaf la.. 
jangan marah yeee...
 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger