Saturday, December 31, 2011

Caramel Pudding Cake also known as Kek Puding Karamel

kek ni saya buat masa cuti xmas yang lalu
lagipun adik bongsu nan seorang (ada ke adik bongsu 2 orang??)
adik bongsu saya yang bertapa kat asrama kes nak final exam pesan suruh bawa makanan sedap-sedap on xmas day... chopp, kami tak sambut xmas tu. cuma time xmas tu saya cuti..
saya dengan adik ipar saya fikir lah nak masak apa ye... sebab teringin nak buat desert selain dari bawak nasik dan lauk pauk.. then saya terfikir caramel cake & adik ipar cakap dia pernah makan dan sedap. saya pun memang dah google the recipe actually. tapi terpaksa google lagi sekali sebab confuse tang pudding dia.. perlu kukus dulu kah? tak kan main tuang je cake barter tu kan?
so, this is the combination recipe. source dah tak tahu siapa punya. main salin je.. maklum lah kat kampung.. line slow macam siput gondang daaa...

pandangan atas.. memang nampak tak lawa, 1st time buat dan acuan dia saya guna periuk
rumah mak saya manalah ada acuan kek bagai ^^

nampak tak the pudding... seriously the taste of cake soooo moist and nyummmeehhh
the pudding part memang superb... sebab caramel pudding ni one of my fav food... huehuehue


Bahan-bahan
(A) - Bahagian Karamel
2 sudu besar gula (untuk buat gula hangus a.k.a karamel)
guna loyang bersaiz 7" x 7"
*tabur gula dalam loyang dan masak atas api perlahan. Biar gula cair dan warna bertukar menjadi perang atau keemasan. tutup api dan biarkan sejuk

(B) - Bahagian Pudding
1/2 tin susu cair
40gm gula kastor
1/2 sudu teh esen vanila
3 bj kuning telur

* kalau nak lebih tebal, gandakan bahan

(C) - Lapisan Kek
140gm tepung gandum
60gm gula kastor
3 biji  kuning telur
135 ml air
1 sudu teh baking powder
1 sudu susu pekat manis
45ml minyak masak atau minyak sayuran

(D) - Cara Buat Meringue
6 biji putih telur
50gm gula kastor
1 sudu teh krim of tartar



Cara membuatnya:
1. Kacau semua bahan (B) perlahan-lahan. tak perlu guna mixer. cuma kacau macam nak buat air. slow and steady gitu. jangan sampai berbuih. nanti pudding dia berbuih-buih. nanti jadi tak cantik sebab ini bukan puding buih ^^
2. masukkan (B) tadi ke dalam loyang gula hangus/karamel yang dah mengeras tadi. sewaktu menuang anda akan bunyi karamel keras tu. bunyi macam mana tak reti nak explain. anda dengar lah sendiri
3. pukul bahan (C)
4. pukul sampai bahan (D) smpai jadi kembangdan bila kita angkat letak atas kepala pun dia tak jatuh. ada petua tau, make sure telur putih tu tak bercampur dengan bahan-bahan lain seperti kuning telur atau air. bekas yang nak guna untuk mix the meringue ni mesti bersih dan kering. insyaAllah meringue akan cepat jadi dan tak jatuh walaupun bekas diterbalikkan
5. campurkan adunan (C) + (D) kemudian gaul dengan senduk hingga sebati..
6. bahgikan kepada beberapa bahagian untuk diwarnakan, kalau nak warna warni lah
7. masukkan barter ke dalam loyang perlahan-lahan.. ingat bahan puding tadi tak perlu dikukus terlebih dahulu. just tuang cake barter perlahan-lahan kedalam adunan puding
8. Bakar cara double boiling/steam bath - selama 1jam suhu 160-180C mengikut kondisi oven anda
9. Bila masak angkat dan rest the cake sampai sejuk supaya mudah nak dikeluarkan dari acuan. masa nak keluarkan tu memang nampak macam berair sikit because of the pudding
10.Masukkan dalam peti sejuk untuk rasa yang lebih enak

kek ni sangat gebu dan moist.. dia punya texture tu ala-ala texture new york cheese cake. saya cakap texture ye, bukan rasa.. nanti ada lak yang tersalah faham. kek ni memang tak rugi kalau cuba. sebab rasa dia memang superb!!

ombak rindu memang buat saya menangis


1. kata mila emylia : redha tu ikhlas... pasrah itu menyerah
kata nisa: tak redha mahupun pasrah...hanya tuhan yang membalas
2. aku kesian kat watak wafi (julia ziegler): 6 tahun bercinta dengan lelaki yang rupa-rupanya suami orang, hampehh

sekian komen aku lepas tengok ombak rindu...

Friday, December 30, 2011

hyperlink blog kesukaan nenek hilang gara-gara menukar baju T__Y


nak kena cari balik
mana-mana blog yang nama/url dia senang taip tu senang la nak cari
mana-mana yang nama agak pelik-pelik tu nanti-nanti lah nenek nak cari noh ... sedih-sedih
sumber pembacaan berkurang dah ni.. uhukd

tukar baju


ramai blogger duk tukar template
aku pun nak tukar jugak lah...

apesal letak gambar pisang?
aku google 'tukar baju' keluar gambar pisang
aku pun letak lah.. haha

Sunday, December 25, 2011

Peach Cobbler Sedap dan Mudah


saya ambil resepi dari sini

teringin nak makan peach cobbler ni gara-gara baca novel 5 tahun 5 bulan karya hlovate
dah berapa kali ulang baca dah
tengok kat dapur ada 1 tin peach in syrup
apa lagi google recipe lah
lagi pun di waktu petang nan indah dihiasi hujan dan guruh kilat sabung menyabung ni
perut mudah terasa lapar
craving nak makan sesuatu yang sedap (asyik craving aje, sebab tu badan pun makin chomelll)
tapi tak tahu nak makan apa

bila tengok resepi peach cobbler mudah macam makan kacang goreng aje
jom lah kite ke dapur sambil bergurau senda dengan my gumiho yang gomok

resepi dan cara-cara:

panaskan oven 180C

1/4 cawan butter cairkan kemudian tuangkan butter cair kedalam baking pan sederhana besarnya

*1/2 cawan tepung gandum
*1 ts baking powder
*1/3 cawan gula
*pinch of salt
*1/2 cawan full cream milk

campurkan bahan * dan kacau sebati, kemudian tuang kedalam butter cair.
tuang je, tak perlu kacau-kacau dah.

1 tin besar buah peach
sudukan buah peach perlahan-lahan kedalam adunan tadi, susun cantik-cantik (saya susun tak cantik pun .. heheh)
tak perlu gaul atau kacau, hanya letakkan sahaja buah peach tersebut dan sedikit sirap peach

bakar pada suhu 180C selama 30 ke 40 minit

hidang panas atau sejuk. sedap juga makan dengan aiskrim

Saturday, December 24, 2011

cicak cicak cicak metalik

cicak metalica
balik kerja jumpa kereta ni
mata terus tertancap kat binatang nan se ekor tuh

cuba nak usha pemandu
tapi laju sangat dia bawak
sang kancil dan buaya saya tak mampu nak kejar.. hahha


Friday, December 23, 2011

jika terpaksa kerja overtime maka harus lah stress dan perut lapar melampau-lampau

sebelum
.
.
.
.
.
.
selepas

Sunday, December 18, 2011

Kek Pisang Coklat a.k.a Kek Coklat Pisang

Hari selasa lepas
konon berangan nak buat muffin pisang
then after kerja, pergi lah mydin usj beli pisang
konon nak buat time cuti minggu la
beli pisang yang hijau-hijau sikit
so sempat lah dia nak ranum by the time kan
tapi hari ni, which is on weekend lah
tiba-tiba tak jadi lak nak buat muffin
sebab terjumpa resepi kek pisang yang mudah
tak perlu pakai mixer, just kacau pakai sudip atau whisk je
saya ni suka kalau buat kek yang tak susah payah ni.. hehe
bahan-bahan dia pun mudah je
jom tengok resepi
sumber resepi ambil kat sini
bahan
2 cawan gula (saya guna 1 3/4 cawan gula perang)*
1 3/4 cawan tepung gandum*
3/4 cawan cocoa powder*
1 1/2 teaspoons baking powder*
1 1/2 teaspoons baking soda*
1/2 teaspoons garam halus*
2 biji telur saiz besar
1 cawan pisang yang telah dilecek - dalam 2 biji pisang saiz besar (saya pakai 4 biji saiz kecil, betul-betul rasa pisang)
1 cawan air suam
1/2 cawan susu
1/2 cawan minyak masak - kes kehabisan minyak jagung
1/2 teaspoons vanilla essence

cara
- panaskan oven 180 °C, dan letakkan rak di kedudukan tengah 
- gris loyang yang bersaiz 8" x 8"
- campurkan semua bahan-bahan kering di dalam mangkuk besar dan sebatikan (yang bertanda *)
- di dalam mangkuk lain, campurkan bahan-bahan basah dan gaul dengan sudip pun boleh, tak perlu guna mixer (saya gaul pakai garfu dalam jug, senang nak tuang nanti)
- kemudian masukkan bahan basah kedalam bahan kering, kacau sebati
- batter memang kelihatan cair
- masukkan kedalam loyang yang telah di gris tadi
- bakar dalam oven selama 30-40 minit atau sehingga lidi yang dimasukkan di tengah kek tidak melekat / bersih bila ditarik
- sejukkan sebelum dipotong

Thursday, December 15, 2011

Puding Kiwi tak letak susu - kes modify resepi orang ^^


sangatlah senang nak sediakan pudding ni
saya siapkan pudding ni sambil-sambil buat karangan
karangan apa jangan tanya, stress ok. haha
resepi asal saya kutip kat sini, sini, dan sini..
macam sama je resepi dorang ni,
sebab dorang pun ambil dari source yang sama iaitu sini

bahan-bahan:
serbuk konnyaku jelly 10g
gula 200g
air 650ml
* air 300ml
* buah kiwi - boleh tukar buah-buah lain juga
kisar kasar bahan-bahan bertanda *

cara-cara
1. campurkan sebuk konnyaku jelly dan gula, gaul sebati
2. masukkan air 650ml
3. masak api perlahan sampai mendidih
4. masukkan buah yang dikisar
5. kacau sebati dan tutup api
6. masukkan ke dalam jelly mould
7. sejukkan

[keratan rentas pudding]

Wednesday, December 14, 2011

Tengku Sophia?? Siapa beliau nih?

ni aku petik dari official page Wardina

Siapa Tengku Sophia ni? Boleh tak sy x nak ambik tahu. Orng mcm ni JANGAN layan-membazir masa, wht ur going2 change her opinion? Dnt bother.
betul juga kan? tak perlu lah nak ambil tahu hal dia ni. tapi aku sempat la usha2 sikit tuiter si tg sopia nih, orang indo rupa-rupanya. so tak de hal lah.. orang-orang indo kan suka butthurt ngan orang malaysia.. heheh
kita doa lah supaya benda-benda ni tak melarat-larat. doa supaya dihindari dari keburukan, dekatkan pada kebaikan. InsyaAllah ^^

Tuesday, December 13, 2011

entry mana yang buat duit nuffnang saya naik mendadak??

mari kita drum roll....nombor teratas adalah yang paling hot!! ^__^

1. gambar couple islamic - gambar-gambar ni saje je letak, sebab banyak sangat koleksi dalam hardisk. nak delete sayang. jadi saya letak kat sini sebagai backup

2. Resepi Kek Lobak Merah Yang Mudah - ramai peminat carrot cake rupanya.. hehe, lagipun resepi dia memang sangat mudah. saya leh siapkan dalam masa 30 minit je termasuk siap bakar!

3. Puding Koktel Berkuah  -  resepi mudah yang saya modify dari beberapa source ^_^

entry ni aje yang banyak membantu akaun nuffnang saya naik mendadak. tak perlu nak letak entry-entry merepek pun.. hehe

lagi satu yang penting, ejaan dalam entry tu penting. gunakan ejaan penuh, bukan short-form yang pelik-pelik. sebab bila kamu nak google anything, tak kan kamu nak taip short-form kan?

Monday, December 12, 2011

resepi aglio olio cara saya


resepi saya mudah je
thanks to 'mak su' ajarkan resepi ni - siap pm kt facebook semata-mata nak resepi ni.. heheh
resepi saya mudah je, sebab basically aglio olio(garlic & oil) ni memang spaghetti yang basic je penyediaan dia

bahan-bahan
bawang putih di cincang
olive oil
spaghetti - rebus sampai lembut
oregano
* cili padi di cincang
* serbuk lada hitam
* serbuk lada putih
* udang / sotong / ayam (saya tak suka campur, suka letak salah satu sahaja)
* carrot di potong halus

yang bertanda * adalah optional

cara
panaskan olive oil, jangan tunggu sampai panas sangat ( biasanya lepas letak minyak saya terus letak bawang)
masukkan bawang putih , tumis hingga naik bau
masukkan cili padi, oregano, udang, carrot
goreng hingga layu dan udang masak
masukkan spaghetti dan bahan perasa
gaul sebati dan boleh diangkat
 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger