Friday, December 28, 2012

Jumat Terakhir 2012

saje nak hapdet, jumpa lagi di hari jumaat tahun depan. Bye!

XO

Wednesday, December 26, 2012

Kiwi Cheese Tart

dah lama tak up entry baru kan?
maklum la aku super sibuk kalah kan yb kawasan
so far aku masih lagi menganggur (sila take note kepada yang berkenaan)
dan masih juga belum menikah (sila take note juga kepada anda yang berkenaan)

dah hampir 2 bulan aku menganggur
dalam hampir 2 bulan ni apakah perkara-perkara yang aku rasa boleh sharing is caring dengan kau orang?

#1 baiki areal tv, maklum la tak langgan astrok.. kalau ada angin ribut channel tv dia akan jadi kabur-kabur gitewww... panjat tangga tinggi untuk kali pertama setelah berpuluh tahun tak buat (tiba-tiba rasa diri ini sudah tua) gayat weh!

#2 baiki atap bocor, best juga tua-tua ni memanjat bumbung tinggi-tinggi. kali ni tak gayat dah.

#3 jadi penjual barang-barang jualan langsung - kastemer aku terdiri dari anak-anak buah, mak aku, kak ipar aku, jiran-jiran aku, kawan-kawan anak buah aku, budak-budak IIUM kampus kuantan... masyukkkk juga la income dia. jadi la dari aku duk rumah pintal-pintal rambut yang makin kasar dan keras kes pakai shampoo murah, tak kerja dah kan. tak kan nak beli hat mahal lagi. haha

#4 jadi penjual apam icecream yang sedap lagi lazat, kalau nak order boleh pm aku ye, cara dia.. p like page NisaShoppe then pm kat sana. senang aku nak tengok camne rupa kamu kamu serta kamu... ye, kamu le..eheh

#5 jadi penjual kek lapis indonesia, tapi gasak lah kalau kau orang nak jugak kata kek sarawak pun walaupun rasa kek lapis yang aku buat lagi super lazat dari kek sarawak tu. (haha, sungguh bedebah cara aku promot) kalau nak tempah sila lah ke page NisaShoppe tadi untuk pertanyaan. bukan apa, senang aku nak view dalam henpon memandangkan aku sangat lah super sibuk nak buka laptop.

#6 jadi supir untuk anak buah dan adik aku, hantar dan jemput mereka dari asrama masing-masing. sungguh rasa seperti mak-mak ketika menjemput mereka.. Ya Allah, jangan lah kau matikan aku sebelum aku punyai zuriat yang soleh dan baik. Ameen :)

#7 jadi ustazah ajar anak buah aku mengaji, kadang-kadang aku cubit juga telinga kalau duk ulang-ulang kesalahan sama. ye aku super garang kalau time mengajar. sebab tu aku tak berani jadi cikgu, tak pasal-pasal rabit telinga anak orang. nasib baik la anak buah aku ni cerdik, skala kesalahan tu sikit lah. eh, puji anak buah sendiri pulak. ye lah, aku belum ada anak nak puji. dah ada anak nanti aku puji anak aku pulak. woha!

#8 berjaya kenal beberapa jenis tumbuhan yang boleh buat ubat termasuk menanam 3 jenisan pokok

#9 berjaya menurunkan berat sebanyak 4 kilo, ye 4 kilo ye saudara-saudari sekalian. tips aku, mari lah buat kerja-kerja berat seperti buruh kasar kemudian bila perut lapar, makan lah 2-3 pinggan pun insyaAllah tak naik berat badan. aku suka!

#10 berjaya membuat cis tart yang super sedap walaupun buruk rupa...

eh, tadi tujuan asal nak share resepi cis tart, tapi lain pulak yang aku taip. lain kali lah noh, aku nak p goreng ikan darat a.k.a ikan sungai, bila sebut ikan darat ni aku teringat-ingat kat sorang makhluk tu.. kata-kata beliau bisa mengundang maki-maki di dalam hati aku. saborrrrrr je lahhhh.


k lah, jumpa lagi uols...iols nk p goreng ikan..

XO

Tuesday, December 4, 2012

kek lapis untuk minum petang :)

lamanyaaaaa tak post entry since duduk tanam anggur kat kampung
masih dalam proses mencari kerja
tak tahu la apa masalah susah benar nak dapat kerja kali ni
saya yang memilih atau kerja yang memilih
tapi yang paling saya kagum
kerja operator kilang lebih mahal gajinya dari kerja programmer
betul la kata-kata kawan-kawan saya yang kerja kat pantai timur...
jangan mengharapkan gaji yang tinggi kat sini - GAJI PANTAI TIMUR sangat rendah!
kalau lah kos pengangkutan, makanan, keperluan, minyak petrol tu kosnya rendah juga ikut rate GAJI PANTAI TIMUR tak apa la jugak kan.. tak kisah lah kalau kerja programmer gaji RM800 pun. ini....
adoi laaa..... mampu mengeluh je la..walaupun orang cakap tak baik mengeluh kan??

disebabkan belum kerja, maka saya berniaga la secara kecil-kecilan... jual apa?
kek lapis indonesia dan apam ice cream..
kalau ada siapa-siapa nak tempah boleh lah email ke nisadalim[at]gmail[dot]com

ini apam ice cream, nak tempah boleh emal direct kat saya ye.. :) 

ini namanya lapis horlicks , pm kalau berminat :)

ini pula lapis prune, tapi buat masa sekarang buah prune xde stock.. ini bukan saya yang cakap, orang yang jual barang2 kek kat kedai barang kek yang cakap.. 
tapi jangan risau, ada perisa lain seperti lapis hawflakes (masam-manis), horlicks, milo, choc button, rempah :)

ini pula saiz kek lapis, 
saiz paling besar tu lebih-kurang 8"x8"
sederhana lebih kurang 2" x 8"
saiz kecil lebih kurang 2" x 4"

kalau berminat jangan segan-segan email saya ye.. kalau nak tengok barang-barang lain yang saya jual boleh le like page NisaShoppe 
ada dua admin yang manage page tu... jangan kompius pulak tiba-tiba bukan nama nisa yang reply ye :) 

BTW, kek lapis indonesia & apam icecream ni homemade ye. bukan saya import dari tempat lain. sendiri bikin :)

 
ok lah, jumpa lagi next time ye. :)

XO
 

Saturday, November 10, 2012

jangan dah tak ada baru nak nyesal..




aku memang suka lagu ni
baru ni gigih cari official video dia
nangis ok tengok jalan cerita dia

moral dia.. jangan orang tu dah tak ada baru nak nangis/menyesal tercari-cari


"Hurt"

Seems like it was yesterday when I saw your face
You told me how proud you were but I walked away
If only I knew what I know today

I would hold you in my arms
I would take the pain away
Thank you for all you've done
Forgive all your mistakes
There's nothing I wouldn't do
To hear your voice again
Sometimes I want to call you but I know you won't be there

I'm sorry for blaming you for everything I just couldn't do
And I've hurt myself by hurting you
Some days I feel broke inside but I won't admit
Sometimes I just want to hide 'cause it's you I miss
You know it's so hard to say goodbye when it comes to this

Would you tell me I was wrong?
Would you help me understand?
Are you looking down upon me?
Are you proud of who I am?
There's nothing I wouldn't do
To have just one more chance
To look into your eyes and see you looking back

I'm sorry for blaming you for everything I just couldn't do
And I've hurt myself
If I had just one more day, I would tell you how much that
I've missed you since you've been away

Oh, it's dangerous
It's so out of line to try to turn back time

I'm sorry for blaming you for everything I just couldn't do
And I've hurt myself

By hurting you

Tuesday, October 30, 2012

aidiladha yang tak tahu apa perasaan

tahun ni menu pagi raya makan laksam
adik aku yang request, tiap kali raya pun apa-apa menu mesti beliau yang request
kalau orang lain request pun konfem mak aku buat dia punya request
tak apa la, aku spesis makan apa sahaja.. almaklum la gemokkkkkkkk (nanti la gua kurus lu nyesal tak sudah)
mak aku buat nasi himpit dengan kuah kacang + sambal ikan ... sedapppppp menjilat jari.. tak payah makan kepsi pun leh menjilat jari juga .. tehehehhehe

aidiladha tahun ni agak berbeza sebab ini tahun pertama aku melaksanakan ibadah korban
perasaan sewaktu nak bekorban?
macam-macam terlintas
happy, sedih, rasa berdosa sambil membayangkan dosa-dosa yang pernah dilakukan... macam-macam pun ada..dalam hati cuma mampu berdoa agar diampunkan segala dosa..insyaAllah Y_Y
syukur aku dapat juga sentuh sikit badan lembu korban tu
walaupun lembu tu sikit punya degil tak nak baring... sangat serupa dengan tuan dia (degil..hehe)
aku berdoa dalam hati (juga dalam blog) moga-moga tahun depan ada lagi rezeki nak buat ibadah korban..  insyaAllah. ameeen



 
aidiladha tahun ni agak sedih bila tengok keadaan ayah aku yang makin uzur
jalan pun dah terketar-ketar pakai tongkat
yang aku sedih, perubahan ayah aku sangat rapid
macam orang-orang tua lain macam slow-slow dia punya symptom
tapi ayah aku ni sangat rapid... sedih tak terkata.. 
aku ingat lagi ayah aku seorang yang gagah perkasa
orang muda dari dia pun tak larat nak buat kerja berat-berat
orang muda dari dia pun dah sakit macam-macam

tapi now...



*airmatamenitis*



tengok dia asyik pegang phone menantikan panggilan dari anak-anak dia yang jauh merantau dinegeri orang.. 



*kesatairmata*



hope aku bersedia seluruh jiwa raga dengan apa-apa yang bakal berlaku dimasa akan datang
serius aku tak ready nak hadapinya.. 


moga Allah beri aku kekuatan. insyaAllah.

Wednesday, October 24, 2012

kenapa masih belum insaf?

siapa-siapa yang terbaca entry ni
saya nak tanya la, macam mana ye nak delete fake blog profile?
saya dah cuba block url blog tu tapi still boleh keluar. macam boleh unblock pulak.

macam mana ye?
saya dah cuba deal cara baik dengan orang tu.
tapi masih buat perangai balik
kalau buat police report apa polis akan buat?
macam kesian pulak kalau polis tangkap orang tu ke?
fikir macam-macam ni.. still kesian kat mamat tu
tapi mamat tu tak kesian kat saya pun
masih duk sibuk up post pasal saya.. penuh dengan gambar-gambar saya

tersangat-sangat stress la macam ni
dah la berhenti kerja pun sebab family risau akan keselamatan saya disebabkan gangguan dia

kalau ada kuasa memang saya akan lenyapkan je orang tu.. sungguh.. baru nak happy sebab baru je lepas konvo
tengok-tengok ada orang post gambar-gambar personal kat fake blog tu.. hari tu google dah block
tapi macam dah unblock pulak.. hoi pening-pening


Ya Allah, berilah pengampunan pada hamba mu yang tersebut supaya dia sedar sampai tahap dia insaf sungguh-sungguh.

Monday, October 22, 2012

pre-convocation

bukan wedding je ada pre-wedding photoshoot
convocation pun ada  :)

tahniah untuk diri sendiri dan kawan-kawan :) 




rama-rama dalam perut
Esok . 2PM . 23 10 2012 . Sidang 8 . STM (SK) . FTSM . UKM

Saturday, October 20, 2012

Lets Win 2 Tickets To Japan

Ini entry melekat, nak baca yang baru sila scroll ke bawah ^__^



siapa-siapa nak 2 tiket ke jepang, boleh lah klik pada gambar
cepat, this promo only valid from 1Oct - 20Oct sahaja. 
Sapo rajin vote dia dapat.. 
Jom pakat-pakat vote pelayan restoran kegemaran demi tiket ke jepang :D

Note: entry ni aku tolong kawan aku, disebabkan aku tolong beliau.. dia kasik aku sebiji mug comel bertajuk GOMAKAN.. mentang-mentang aku suka makan. sila rajin-rajin lawat web GOMAKAN, banyak restoran menarik yang tak pernah aku tahu kewujudan ada disana .. lets GO MAKANGGGGGG... ^_^

Thursday, October 18, 2012

You Lost Me


I am done, smoking gun
We've lost it all, the love is gone
She has won, now it's no fun
We've lost it all, the love is gone

And we had magic
And this is tragic
You couldn't keep your hands to yourself

I feel like our world's been infected
And somehow you left me neglected
We've found our lives been changed
Babe, you lost me

And we tried, oh how we cried
We lost ourselves, the love has died
And though we tried you can't deny
We're left as shells, we lost the fight

And we had magic
And this is tragic
You couldn't keep your hands to yourself

I feel like our world's been infected
And somehow you left me neglected
We've found our lives been changed
Babe, you lost me

Now I know you're sorry and we were sweet
But you chose lust when you deceived me
And you'll regret it, but it's too late
How can I ever trust you again?

I feel like our world's been infected
And somehow you left me neglected
We've found our lives been changed
Babe, you lost me

marah sangat ni

rasa nak tumbuk muka orang sekarang ni!



mampu rasa je, tak mampu buat!  Y___Y

Wednesday, October 17, 2012

jangan salahkan aku

semua ni terjadi kerana kau!

Wednesday, October 10, 2012

Matilah Kau


.
.
.
Matilah kau di dalam hatiku
Bawa pergi saja dirimu
Sampai ke dasar lautan
.
.


aku suka jerit matilah kau kuat-kuat time nyanyi lagu ni

Tuesday, October 9, 2012

cepat lah hujan reda, tak sabar nak balik bermain-main dengan baby


omey kan?
mummyho sangat lah demand nak landing atas tilam je
tak mau duduk dalam kotak..
hari tu masa nak bersalin pun sama
anak duk menggelupur nak keluar dari tut dia pun still duk melompat nak landing atas tilam
kalau dalam kereta, tak ada aircond bising je
dapat air cond terus diam..
kalau bab makanan
nak yang mahal-mahal
pasir tempat membuang pun sama.. tak leh ada bau sikit rela xberak 2 hari.. sungguh mengada la ini mummyho
anak dia nanti tak tahu la.. 










hujan tak reda lagi... *sobs*

sedih tak dapat balik kerana hujan lebat maka mari meng OT kan diri sambil siapkan kerja-kerja tertunggak sebelum hari terakhir

tajuk tak ada kaitan dengan gambar pun... 
lawa kan bunga ni?

Monday, October 1, 2012

Down Memory Lane - 5 of My First

mokcik rai ada main tag-tag
aku kan tengah boring dengan kerja non-stop
maka aku nak clear sikit batu jemala ni bagi lega dari kesaratan coding-coding yang rupa macam ulat tu (kawan aku jaja cakap coding ni rupa dia macam ulat)

ni aku link kan entry mokcik rai - klik kat sini

nak kena ada 5 My First eh - lets down my memory lane

1st time makan pizza

Masa umur 18 tahun aku dah masuk matrikulasi, masa cuti semester aku ajak adik-adik aku pergi kuantan
kiranya aku belanja mereka makan pizza la
berbekalkan duit tambang bas pergi dan pulang serta duit untuk beli pizza, maka kami bertiga pun pergi la ke kuantan.
masa tu masih lagi ada perkhidmatan bas koperasi bukit kuantan, so orang-orang kampung aku kalau nak ke bandar kuantan biasanya akan naik bas ni. now tak ada dah sebab orang kampung aku semuanya dah ada kereta - (sarkastik)
bas ni yang jenis ada tekan loceng bulat kaler merah tu
dari kampung aku kalau naik bas ni, makan masa 1 jam 30 minit
tapi kalau dengan kereta 30 minit je .. masa tu mana ada kereta lagi, ayah aku ada sebiji motorsikal je
tapi aku biasa je pergi kuantan naik motor dengan ayah aku, bila sampi tu muka aku rasa macam ada semut-semut merayap, ayah aku tak rasa sebab helmet beliau ada visor. then aku come-out dengan solution, balut muka aku dengan kain petak yang di panggil key (i wonder why they call it key ???)

kami naik bas pukul 11.00, sampai sana pukul 12.30 ... berjalan laju-laju ke kuantan parade, beli pizza (take away) kemudian naik bas 1.3o untuk pulang. jam 3 petang dah sampai rumah... lama betul ambil masa nak  makan pizza.
pizza pertama yang aku makan yang perasa seafood - masa tu kira sedap gila la sebab 1st time makan kan
agak berebut-rebut dengan adik-adik, mak jamah sikit.. ayah langsung tak nak. (beliau memang tak suka fast food)
now kalau nak makan pizza, aku prefer buat sendiri.. lagi sedap dari pizza domino, dan paling seronok ayah aku pun suka.. ^___^  resepi dengan cara-cara nak buat pizza senang dan mudah korang boleh klik sini

1st time pergi melancong

Masa umur 14 tahun, masa tu tengah hangat dengan penganjuran sukan komanwel kat kuala lumpur
ayah aku decide untuk bawa kami sekeluarga pergi jalan-jalan kat kedah & langkawi
masa tu arwah kakak aku ada lagi kat sana, dia duduk menetap kat alor star sebab dia dan abang ipar aku dua-dua kerja kat LHDN alaor star tu
masa tu arwah kakak aku tengah sarat mengandung anak bongsu dia
aku ingat lagi aku dapat tshirt sukan komanwel - abang ipar aku kasik
pergi sana naik bas cap utama, tapi siapa ntah siot sangat muntah atas seat bas.. lepas tu tak cuci
tinggal bersepah-sepah macam tu.. sekurang-kurang lap la dengan kain ke apa kan
terpaksa la aku alas paper dan tahan loya dengan bau muntah...ewwwww
bas cap utama ni selow je bawak.. bagus la, tak ada la berdebor-debor je sepanjang perjalanan tu kan
gerak malam, sampai AS dah pagi
abang ipar aku dah tercangak tunggu kat stesen bas shahab perdana - ke stesen bas lain ek? aku pun dah lupa. masa tu aku lebih teruja sebab seronok dapat pergi negeri orang. biasanya duk jalan-jalan sekitar negeri terengganu dengan pahang je

1st time pergi pulau

ni macam sambungan dari part 1st time melancong, hahaha. (tak ada idea)
aku pergi pulau langkawi masa 1st time pergi melancong
abang ipar aku bawa pergi langkawi. tak banyak tempat yang dia bawak. yelah, aku tak reti request-request lagi nak pergi sana-sini. ikut je mana orang nak bawak.
yang aku ingat dia bawak kami pergi ke kolam air panas, mak aku siap rendam kaki dalam air panas tu..
lepas tu pergi kat makam mahsuri, lepas tu pergi dataran lang,  lepas tu pergi shopping - ni bahagian mak aku la, aku mana reti shopping masa tu...kecik comel lagi. walaupun perlancongan biasa-biasa je bagi orang lain tapi dah cukup seronok bagi aku dan adik-adik sebab memang tak pernah mak ayah aku bawa kami berjalan-jalan jauh-jauh sampai pergi negeri orang.

1st time jumpa bomoh

masa aku kecik-kecik, aku sering sakit kepala. sakit dia sampai tahap aku nangis meraung-raung sambil hantuk kepala kat dinding. klinik kesihatan air putih tu dah jadi tempat lawatan aku setiap bulan. masa tu kat kampung aku belum  ada klinik kesihatan. cuma ada 1 klinik kecil yang hanya dibuka pada hari sabtu, khas untuk rawatan baby - nak cucuk baby ka, cek pregnant ka.. semua kat klinik kecil tu je pada hari sabtu sahaja. kampung aku ni daif benor masa zaman-zaman dulu.
ni lah bayangan kedudukan kampung aku.. yang warna kelabu tu main road nak ke kuala terengganu- kuantan, lebuh raya jerangau - jabor nama dia
yang warna hijau tu hutan belantara, pokok kelapa sawit pun ada
yang tengah-tengah tu baru kampung aku.. sangat terpencil.. tapi dekat dengan bandar kuantan dan bandar cukai sebenarnya...

eh, ni cerita 1st time jumpa bomoh.. tiba-tiba cerita pasal kampung pula.. :D
lepas tu aku stop dah pergi klinik air putih since ada Dr berbangsa Singh cakap kalau datang lagi next time dia nak X-ray terus aku tak nak pergi klinik dah lepas tu. sebab aku bayangkan X-ray tu sejenis pembedahan kepala yang mengeluarkan otak aku. sakit pun sakit la.. baru darjah 1 kot masa tu.. mana la aku tahu x-ray ni benda apa. tapi last-last terpaksa juga bawa aku pergi klinik swasta sebab aku meraung-raung sakit sangat. lepas tu ada arwah makcik cadangkan mak aku  bawa jumpa bomoh pulak. mak aku pun tawakkal la bawa aku jumpa bomoh. 1st time jumpa bomoh masa darjah 4, pakcik bomoh tu orang kampung panggil pakcik beruk sebab dia sorang je ada bela beruk masa tu.. dia jampi-jampi pakai ayat quran dekat air dan sirih, jadi dari sejak itu, tiap kalu aku sakit kepala nyut nyut nyuuuuuuuuuuutttt, aku akan cari daun sirih, ramas-ramas sampai hijau kaler air dalam baldi, then aku buat mandi.. insyaAllah legaaaaaaaa :)

sekarang kalau balik kampung, makcik-makcik aku mesti tanya.. now tak sakit kepala dah ke? ni semuanya sebab aku dengan sakit kepala bagaikan air yang dicincang tak akan putus.. eh?

1st time orang panggil aku nisa

orang yang mula-mula panggil aku nisa ialah fairus .... heheheh hehehehe ...
hensem lah beliau ... hehehe heheheh ....masa tu form 2..
aku pun pelik, apesal dia panggil aku nisa... padahal kengkawan lain semua panggil aku kay,
aku kekal dengan nama panggilan kay sehingga umur aku 19 tahun, once aku masuk universiti aku mula kenalkan diri aku sebagai nisa :)


ni je lah kisah 1st time aku, banyak lagi 1st time.. tapi kan down 5ive memory lane je kan.. mana boleh lebih-lebih.. :D

Friday, September 28, 2012

Surat jemputan konvokesyen

Benda-benda rare dalam kehidupan macam ni haruslah diabadikan dalam blog tersayang
tahniah untuk diri sendiri
lepas dah berpenat lelah menempuhi pelbagai dugaan
suka duka pahit masin manis masam semua ada
bergaduh pun ada - kes esaimen data mining... siap hentak meja kot masa tu, aku ni baran sangat..hahaha
semuanya kenangan terindah yang InsyaAllah akan tersemat diingatan selagi nyawa dikandung badan 

k lah, ada banyak kerja hari ni.. bye XO

Tuesday, September 25, 2012

plant vs zombie

this is my latest addiction
balik kerja penat-penat harus main game...
tapi kalau kat office tak ada kerja pun mesti bukak game nih..
sambil sebut kill kill die die... hehehehe


Wednesday, September 19, 2012

orang negeri mana suka makan daging biri-biri



agak-agak orang negeri mana yang minat makan biri-biri? aku pun teringin nak tahu.. :D

Saturday, September 15, 2012

aku baru je dapat 5 anak baru

MummyHo kepenatan melahirkan 5 anak yang comel-comel belaka ^__^

Friday, September 14, 2012

Virgin Coconut Oil

aku start consume si VCO nih
memang ada mention metabolism akan naik
kulit jadi lebih cantik - awww cantik nye, tiada lagi kulit yang kusam ^__^
lain-lain benefit hangpa cari sendiri lah no.. atau tanya je pada ejen VCO


tapi kannn... antara kesan-kesan yang aku tak boleh tahan
metabolism naik = rasa lapar berganda-ganda

I is cannot tahan dengan benda lapar nih
lain-lain boleh
kalau lapar... fikiran pun boleh jadi tunggang langgang

Thursday, September 13, 2012

Cuti-Cuti Malaysia : Janda Baik #1

8 & 9 September lepas aku dengan kawan-kawan MIT pergi bercuti kat janda baik
kami memilih untuk stay kat Saujana Janda Baik.

purpose percutian kali ni adalah semata-mata untuk reward diri kami sambil bergosip pasal our long journey to finish our study..eceh, tiba-tiba kecek omputih.. kehkeh

 seawal 6 pagi dah keluar ke pasar membeli barang-barang untuk bbq
ikan-ikan memang segar
bersinar-sinar bak kata kawan aku ◠‿◠
lokasi pasar: pasar borong selangor 


kami sama-sama student executive untuk course STM(SK) atau nama panjang dia Sarjana Teknologi Maklumat (Sains Komputer)
InsyaAllah kalau tiada aral, 23 Oktober nanti kami akan sama-sama konvo
kami semua ni dari batch ke 14 untuk student eksekutif Pusat Kembangan Pendidikan UKM
asalnya ada 9 orang semuanya untuk batch 14 ni
lepas tu masa 1st sem, ada sorang tu dapat tawaran untuk buat master fulltime kat UKM
then she quit from this program
maka tinggal 8 orang je
then tiba-tiba masa sem 4, ada seorang lagi kawan kami ni tiba-tiba MIA
sedih juga la.. dari 9 orang tinggal 7, sebab kami ni semuanya perempuan
penyelaras pun kagum, sebab 1st time 1batch semuanya pelajar perempuan
kemudian masuk je sem 5 - semester paling mencabar kerana perlu menyiapkan tesis
walaupun jumlah kredit hour dia 9 jam je
tapi dia punya cabaran hebat juga
mungkin sebab kami semua ni bekerja sambil belajar
ada yang terpaksa bekerja lebih masa
ada yang kena attend kursus
ada yang kena outstation
ada yang dah bersuami dan beranak
macam-macam cabaran
ada juga yang putus cinta... ini cabaran juga tau, cabaran mental .. heheh

then, tengah semua duk kalut dengan tesis ni
tiba-tiba dikejutkan seorang lagi member quit terus
tak nak teruskan
macam-macam cara pujuk suruh dia habiskan
tapi dah orang kata tak nak
pujuk lah macam mana pun
tak jadi juga kan
agak ralat
sebab she's one of my best friend actually
dia ada sebab tersendiri
hanya Allah yang tahu

dan akhirnya
Alhamdulillah
dari 9 tinggal 6
kami ber6 akan berkonvo tak lama lagi
InsyaAllah


 ini je gambar yang tak ada muka kawan-kawan aku (mereka tak nak dieksposekan ) yang aku rasa view dia cantik dan boleh share dengan korang semua
cantik kan view dia
sungai ni betul-betul depan chalet yang kami sewa  ◕‿◕


demi meraikan kejayaan kami
kami plan bercuti di Janda Baik
sambil makan sambil gosip (ini gosip hal masing-masing je ^__^)
sambil bercerita pasal pengalaman masing-masing waktu viva, waktu menyiapkan tesis, waktu buat pembetulan tesis.. macam-macam cerita ada
yang pasti kami puas hati dengan percutian kali ni...

eh, ni tak ada review pasal Saujana Janda Baik pun kan.. semua pasal kami-kami je.. next part lah noh
tak ada modal nak cerita sebenarnya... till next entry yaww


XO

Tuesday, September 11, 2012

Sotong Goreng Tepung a.k.a Sotong Celup Tepung

masa pergi janda baik hari tu
selain BBQ
ada menu sotong celup tepung juga
memang sedap resepi yang aku belajar dengan kawan aku ni
aku belajar 4 resepi rahsia dari kawan aku masa kat janda baik, kini tidak lagi menjadi rahsia..hoho
later aku share resepi lain pulak (modal untuk blogging..hehehe)

mudah je resepi dia
korang pun boleh try
aku letak resepi ni kat sini supaya in future aku yang cepat lupa ni leh refer kat sini



bahan-bahan
sotong jenis besar panjang bulat-bulat - segar
telur
*tepung gandum
*tepung jagung
*tepung beras
*garam
*lada sulah
minyak untuk menggoreng


cara-cara
1. potong sotong bulat-bulat
2. pukul sebiji telur / ikut kuantiti sotong, letak sedikit garam dan lada sulah
3. campurkan bahan kering bertanda *, gaul bagi rata
ni ada tips, untuk tepung gunakan ratio / nisbah 1:1:1, contohnya, 1 sudu tepung gandum, 1 sudu tepung beras, 1 sudu tepung jagung, kalau nak letak 2 sudu, semuanya jadi 2 sudu.
4. celup sotong dalam telur, kemudian gaul dalam tepung, masukkan dalam minyak yang panas
5. goreng hingga kekuningan atau masak atau garing
6. sedap dimakan panas-panas, cicah sambal kicap.. perghh, kecur lak tiba-tiba ^__~

Friday, September 7, 2012

Lempeng Ikan

ha, pernah makan lempeng ikan tak?
raya hari tu
mak aku ada buat lempeng ikan
mula-mula dengar tu aku pelik la jugak
macam mana la rupa si lempeng ikan ni
bila dah buat, dah siap.. baru la..
ooooo, benda ni namanya lempeng ikan rupanya
selama ni tahu makan je
hehehe

kalau dah orang terengganu kan
semua benda pun mesti nak ikan / berasaskan ikan
keropok lekor
sorok lada
satar
otak-otak
bebola ikan - sedap ni, masak tumis pedas dengan sayur sawi letak suun
kuah rojak betik pun guna kuah ikan tau...sedapppp
kuah jeruk buah star pun kami guna ikan ... pun sedap juga
agaknya sebab terengganu ni negeri pesisir laut
jadi, most of our food mesti guna ikan
mudah diperolehi lah kot

bahan-bahan untuk buat lempeng ikan ni tak susah pun
cara nak buat pun senang
hari tu aku tak join pun buat
sebab aku busy buat benda lain
tapi sempat la usha cara-cara mak aku buat

yang ni belum goreng / mentah

bahan-bahan
ikan selayang / ikan sadin - ambil isi, buang tulang
kelapa parut - kelapa yang tak berapa tua
cili kering tumbuk
cili padi tumbuk
bawang merah
lengkuas
halia
gula dan garam secukup rasa

yang ni dah digoreng

cara-cara
tumbuk semua bahan
gaul sebati
bentuk-bentuk kan seperti begedil (maybe boleh panggil begedil ikan juga kot)
lepas dah bentuk boleh lah digoreng / kukus / bakar
tapi yang paling sedap yang goreng punya
sebab dia rasa crunchy sikit


note: bahan-bahan tak ada measurement sebab main letak ikut kuantiti ikan. agak-agak je.

boleh diratah begitu sahaja atau dimakan bersama nasi, selamat mencuba :)

Thursday, August 30, 2012

Oppa Gangnam Style....hahaha


GANGNAM (SUPER KAMPUNG) STYLE, ORANG KAMPUNG MESTI LA SUKA YANG KAMPUNG STYLE... ^____^

Tuesday, August 28, 2012

amboi amboi amboi amboi amboi amboi

Amboi amboi puteri Melayu
Berlenggang lenggok indah bergaya
Bukanlah hanya pandai merayu
Tetapi sanggup membela bangsa

( ramai )
Amboi amboi, amboi amboi
Amboi amboi, amboi ambol

Amboi amboi puteri jelita
Bersopan santun berbudi bahasa
Tidaklah hanya pandai bermanja
Berani pula ke medan laga

Ikan betuk di tengah sawah
Ikan puyu di rawa-rawa
Ingatlah pesan Datuk Hang Tuah
Tidak Melayu hilang di dunia

Budak-budak makan ketupat
Ketupat nasi dibelah-belah
Hidup kamu jasa tak dapat
Sekali hidup hai buktikanlah

( ramai )
Amboi amboi puteri rupawan
Berlemah-lembut memikat hati
Bukan hanya buat perhiasan
Mengharum wangi semarak negeri

Amboi amboi puteri sejati
Lemah longlai melangkah permai
Jangan disangka jinak merpati
Tak gentar pula membela diri

( ramai )
Amboi amboi, amboi amboi
Amboi amboi, amboi amboi


motip letak lagu ni?
sebab aku tengah berzikir perkataan amboi amboi amboi amboi amboi amboi je ni... hahahahahaha

Monday, August 27, 2012

berdoalah walaupun dah penat, insyaAllah nanti dimakbulkan juga ^__^


kalau ikut perangai aku zaman dahulu
sumpah demi Allah aku akan berdendam
now aku dah tua
28 tahun dah
tak nak berdendam dah
doa je lah senjata yang terbaik
mudah-mudah-an Allah Yang Kuasa lembutkan hati si dia
cukup-cukup lah aib kan saya.. 
saya maafkan awak
saya maafkan
lagi satu, tiada doa yang buruk-buruk
kerana doa hanya untuk yang baik-baik
jangan salah gunakan istilah dan penggunaan doa
kita sama-sama banyak dosa
kita sama-sama makin tua
kita sama-sama makin dekat nak masuk kubur
jom sama-sama kita bertaubat
terima atau tidak
semua itu atas urusan Allah Taala
kita cuma hamba
ingat tu
kita ni hamba
^__^

Wednesday, August 15, 2012

menumpang tuah dari orang-orang famous amos

assalamualaikum


subhanallah, aku sejak akhir-akhir ni duk perhati kat nuffnang bahagian referal
apesal lah banyak sangat pageview dari blog kak LG
ini bukan barang letrik LG tu ye
ni kak LemonGrass tuan punya blog salam2benua
my senior kat KMK.. nak jugak ngaku tuh.. sebab pernah baca entry lama-lama dia, ada letak gambar posing dia kat KMK

rupa-rupanya kan
kak LG dah listkan blog aku kat blog dia
walaupun dalam 2nd bloglist
tapi rasa terharu sangat-sangat

hari tu si raina hot mama tu dah list kan blog aku kat blog dia
ni kak LG pula

syukur sangat-sangat

mesti ada yang pelik apesal nak bersyukur
mesti lah bersyukur
bila makin ramai pengunjung
duit nuffnang makin banyak la naik

dah la aku bakal jadi penganggur ni
sorry rai, aku terpaksa juga
demi kesejahteraan mak aku
dia risau keselamatan aku kat sini
sorang-sorang terkontang kanting

eh, apesal melalut tiba-tiba...

apa-apa pun trimas pada kak LG & rai
trimas banyak-banyak ^__^

akhir kata
salam lebaran dari cik penulis alam maya fantasi reality
maaf zahir batin andai ada kata-kata dalam penulisan blog ni ada mengguris rasa hati kalian...

 - XO -


note: mula-mula aku, tiba-tiba kat hujung jadi saya.. ha ha ha

Chicken Wing, Mashed Potato, Black Pepper Sauce, Coleslaw

[lihatlah kegebuan kepak ayam itewwwww]

semalam walaupun ala-ala terkejut sebab tetamu tak diundang datang melawat
terkejut
terkedu
terkelu
sampai tak tahu nak cakap apa
misi memasak harus diteruskan demi memenuhi janji-janji manis terhadap adik bongsu tercinto


ayam bakar
resepi ayam bakar aku guna rempah perapan ayam goreng berempah untuk nasi lemak cuma aku tambah madu, perahan limau nipis dan sapu dengan olive oil

ayam potong kecil-kecil, supaya cepat masak
*daun kari
*bawang besar
*halba
*halia
*bawang putih
*cili kering 2-3 tangkai
tepung jagung
serbuk kunyit
1 sudu serbuk kari, bergantung pada kuantiti ayam.
garam secukup rasa
2 sudu besar madu
1 biji perahan limau nipis

1. tumbuk/blend bahan bertanda (*)
2. gaul rata serbuk kari, bahan tumbuk, serbuk kunyit, garam, tepung jagung
3. perap dalam 30 minit
4.bakar dalam oven bersuhu 190 darjah selama 1 jam / hingga masak
5.pastikan sentiasa sapu ayam dengan minyak yang terhasil supaya ayam nampak berkilat dan menyelerakan ;)


mashed potato
3 biji kentang di rebus sampai empuk, nak cepat potong kentang tu kepada 4 / 6 bahagian
rebus bersama 1 kiub ayam dan 3 ulas bawang putih
apabila sudah empuk, toskan air rebusan kemudian lenyek
masukkan 1/4 cawan susu - aku guna susu dutch lady full cream
gaul rata, boleh masukkan blackpepper untuk rasa sedikit spicy


coleslaw
1 batang carrot dihiris halus
1/4 kobis dihiris halus
garam, mayonis, gula secukup rasa
susu yang dicampur dengan perahan limau kasturi - resepi asal guna cuka
campurkan semua dan gaul sebati

kuantiti susu bergantung pada kuantiti sayur :)

Blackpepper sauce with mushroomsos ni dah pernah share resepi nya kat sini
tapi aku paste balik lah kat sini

Ingredients:
2 sudu besar lada hitam di tumbuk lumat - guna yang biji, yang serbuk tak sedap!!!
cili padi 3 biji di potong-potong
1 kiub pati ayam
1 biji bawang besar - dice
2 biji tomato - dice
1 paket serbuk mushroom soup segera
700 ml air
7 biji cendawan butang
olive oil & butter 2 sudu besar untuk menumis
1/2 cawan kicap manis - tak sukat pun, main tuang je
2 sudu besar tepung jagung

note I: aku tak guna garam sebab dalam kiub ayam, kicap, dan sup cendawan dah ada perasa

cara masak sos:
1. masukkan butter dan olive oil ke dalam periuk. tumis bawang besar dan cili hingga layu
2. kemudian masukkan tomato dan tumis lagi hingga tomato layu , kemudian masukkan lada hitam dan tumis lagi sampai ada bau ghau ghau bau dia.. haha
3. masukkan air, kiub pati ayam, dan kicap kacau rata. (tak perlu sampai mendidih cukup sekadar merenih)
4. masukkan serbuk mushroom dan tepung jagung, kacau rata
5. masukkan bahan² di dalam periuk tersebut ke dalam blender. kisar seketika hingga lumat kesemuanya dan masukkan semula ke dalam periuk tadi dan masak hingga mendidih
6. masukkan cendawan butang yang dihiris
7. setelah likat dan mendidih, angkat dan hidang.



lepas dah siap boleh lah siram atas mash potato atau ayam ...
makan tak toleh kiri kanan dah adik aku...om nom nom sampai 3 ketullll

Monday, August 13, 2012

Pavlova lova lova

weekend baru-baru ni otak aku agak keserabutan
banyak gangguan mental lately
bila aku stress
aku suka makan dessert
maka aku buat pavlova
lagipun housemate aku beria-ria suruh aku buat banyak kali dah
since belum puasa lagi..
maka terjadilah pavlova lova lova .. hehehe

pavlova ni banyak kali dah aku buat
tapi kali ni baru terasa nak snap gambar
baru terasa nak letak resepi dalam blog
sebab kali ni baru aku rasa rajin nak snap gambar
yang dulu-dulu tu tak sempat snap dah ngap makan
lepas makan semulut dua..baru cakap..alaaa, lupa ambil gambar.. hehehe

pertama kali aku tengok pavlova is dari blog kak LG nun di OZ
senior aku kat matrix kulim nih... super duper senior dah.. hehehe
resepi pun aku ambil dari blog dia
tapi aku combine dengan resepi dari blog pokcik mat gebu



bahan-bahan base
3 biji putih telur - pastikan putih telur aje, tak ada benda-benda lain, or else meringue tak akan menjadi
1/2 cawan gula kastor
2 sudu tepung jagung
2 sudu cuka makan yang warna putih macam air tu
1 sudu teh esen vanilla

bahan-bahan whip cream
1 kotak kecil - anggaran 250ml-300ml whip cream yang khas untuk topping, jangan tersilap ambil or else dia tak akan mengembang macam krim, tetap jadi cair :)
gula kastor 1/4 cawan
* pastikan whip cream duduk dalam peti ais paling kurang 24 jam :)

buah-buahan masam seperti strawbery, adik beradik berry, anggur, kiwi dan lain-lain

cara-cara buat base
1.bersihkan mixbowl dari sebarang bendasing seperti air / minyak, make sure betul-betul kering
2.pukul telur putih  dengan gula sehingga kembang, ada orang cakap sampai bertanduk.. stail aku, terbalikkan mangkuk, kalau tak tumpah tu dah siap lah tu :p
3. masukkan tepung jagung, cuka, dan esen vanilla. kaup balik dengan spatula je.
4. ambil baking paper, alas atas dulang pembakar.. lletakkan meringue tadi atas baking paper, rata kan
pastikan kat tepi-tepi tu ada tebing sebab nanti nak letak whip cream.
5. cara bakar ada dua cara:
a.bakar pada suhu 140-150 darjah selama 50 minit, 
b.atau panaskan oven pada suhu 150 darjah, bila nak masukkan pavlova turunkan suhu ke 120 darjah, bakar selama 1jam 20 minit
6. apabila dah masak, sejukkan dalam oven. jangan bawa keluar terus.. bagi dia duduk diam-diam dalam oven

cara-cara topping
pukul whip cream dan gula hingga kembang
ratakan atas base
aturkan buah-buahan

dah boleh ngap :)


Friday, August 10, 2012

nak juga tegakkan benang yang basah

aku makin menyampah lah tahu tak
nak juga tegakkan benang yang basah..

suka hati kau la..

Thursday, August 9, 2012

gastrik

aku memang ada penyakit gastrik
dari kecik lagi
cuma aku tak tahu tu gastrik - agak sengal kan

sebab masa kecik-kecik aku selalu sakit perut sebab selalu makan ubat dos dewasa
migrain terlampau teruk masa kecik-kecik dulu
ajaibnya..dah masuk sekolah menengah..migrain tiada lagi.. he3

tapikan.. dengan kuasa Allah subhanahwataala
aku tak pernah kena gastrik waktu berpuasa :)

tapiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii
malam tadi tengah syok-syok aku mimpi naik helikopter pergi pulau indah
tiba-tiba sakit perut macam kena hiris
sakit wooooooooo

gastrik datang lagi
kes 2-3 hari ni aku tak lalu nak makan
aku ulang...tak lalu nak makan ok!
gara-gara memikirkan macam-macam dugaan dalam bulan ramadhon yang mulia ni

sabar selagi mampu..insyaAllah
pagi ni sahur ubat gastrik..
pastu dengan bagusnya makan ikan goreng sambal ladooooooooo... cari nahas bukan.. hehe

Wednesday, August 8, 2012

nuffnang bertukar wajah

cantikkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkkk
naissssssssssssss


aku pun tengah develop sebijik web berkonsep ala-ala macam tu sekarang nih

ok tu je nak btau


baiiii baiiii :)

jangan baca kalau tak nak pahala puasa berkurangan

aku ni puasa

elok-elok aku hidup aman damai happy tak kacau orang
lu datang kacau

aku ni tak nak benci siapa-siapa
sebab antara sunnah Rasulullah sebelum tidur
mestilah memaafkan kesalahan orang...
so, aku memang tak nak marah siapa-siapa
tak nak benci siapa-siapa
sakit hati wooo
bila aku tak marah  / benci siapa-siapa
sumpah demi Allah aku mampu tidur lena + mimpi indah-indah je

tapi hari ni ada perempuan sorang tu dah usik aku
memang aku tak maafkan la
dah banyak kali dia buat hal dengan aku
tapi aku diam dan sabar je

dah la salahkan aku


tapikan, lepas aku taip entry ni sikit aku dah cepat-cepat rasa bersalah
mana boleh suka-suka nak benci orang kan?

dah la... malas fikir
abaikanlah beliau..maafkan jelah
kasik can la kat beliau menang
nah ambil lah piala-piala yang kau mahukan..
aku kalah pun tak apa... redha ni.. bukan pasroh

tapi perlu ingat la
kerana kau orang aku rela quit from my precious job
aku balik kampung tanam jagung-itu pun kalau ada tanah
aku tinggalkan kawan-kawan aku
kat kampung nun aku mana la ada kawan nak hangout
tak apa lah
aku kawan je dengan makcik-makcik kat kampung
jadi geng surau - insyaAllah

tapi aku set in mind
Allah uji aku macam ni
sebab, kalau aku balik kampung
maka, aku boleh jaga mak ayah aku
mak aku sekarang solat pakai kerusi dah
dah tak mampu nak solat normal
ayah aku pulak dah umur 86 tahun
jalan pun dah pelan-pelan
sedih aku tengok
so, aku fikir ni lah peluang aku untuk balas jasa mak ayah walaupun tak kan terbalas punya!
dah la aku ni asyik ditimpa musibah - aku tahu aku banyak dosa
sebab tu Allah bayar cash, mudah-mudahan insyaAllah diakhirat sana timbangan aku berat belah kanan je
sebab yang belah kiri semuanya Allah dah bayar cash kat dunia..insyaAllah amin amin amin Ya Rabb

lagi satu, pasal rezeki tu.. insyaAllah ada dimana-mana
rezeki tu Allah bagi
Allah dah bagi aku otak yang bijak
kepandaian dari segi kulinari - eceh
ada sedikit kepandaian dalam selok belok perniagaan
so, aku gunakan lah skill aku tu untuk meraih rezeki di bumi Allah
tak semestinya ada mastarji kena kerja kat opis
ye dok?

hehe... sat je aku dah cool
kepada anda yang itew... please lah
saya nak jaga mak ayah saya
tu aja..

mak ayah saya ada satu je dalam dunia ni
tak ada ganti dah.. tolong lah fahami.. tolong lah kembali pada si dia yang benar-benar lebih memerlukan awak. mak ayah saya lebih memerlukan saya dari awak memerlukan saya. hope awak faham lah. saya tulis dalam bahasa melayu ni. bukan bahasa orang asli kampung sungai pergam tau..

Tuesday, August 7, 2012

antara moment indah aku bersama mak

lokasi: surau al falah depan rumah
waktu: tengah tunggu waktu subuh masuk
tarikh: 6-ogos-2012 / 17 ramadhan 1433

saya: mok, hari ni bday kak. (sambil tersengih)
mok: ye ke? (terus menadah tangan berdoa utk saya)
saya: amin kan doa mak Y____Y

hadiah bithday yg tak terbanding selepas kurniaan Ilahi untuk terus hidup dimuka bumiNya. Syukur Ya Allah :)


antara doa mak, supaya aku mendapat jodoh yang soleh, yang boleh bimbing aku ke syurga Allah :)
InsyaAllah mak.

Thursday, August 2, 2012

Tasbih Digital

lupa pulak nak promote kat blog ni, he3
ni produk baru yang NisaShoppe jual
nama dia tasbih digital
kalau ada yang berminat boleh pm kat fb page NisaShoppe



warna bright pink dah sold out, lelaki pun beli warna bright pink :)

Tuesday, July 31, 2012

Nasi Lemak Ayam Goreng Berempah



resepi nasi lemak pun nak bubuh ka?
mesti lah... sebab ni 1st time buat nasi lemak rasa puas hati sangat-sangat
maka haruslah dijurnalkan dalam blog alam maya fantasi o realiti nih.. hohoh

bahan untuk nasi (untuk 4 orang makan)
beras 2 pot dicuci bersih dan toskan
halia dihiris halus
bawang besar dihiris halus
halba direndam dan dicuci bersih
daun pandan
santan
sedikit garam
air secukupnya
olive oil

cara masak
1. letak olive oil dan tumis bawang serta halia, jangan tunggu minyak panas.. terus tumis
2. kacau hingga naik bau / bawang layu
3. masukkan beras, kacau rata
4. masukkan santan, air, garam, halba, kacau rata
5. kemudian baru masak dalam rice cooker, kacau sekali sekala supaya santan tak berketul di atas
6. bila nasi dah masak boleh masukkan daun pandan

hasil dia nasi berberai cantik je. bau pun harum.

ayam goreng rempah
ayam potong kecil-kecil, supaya cepat masak
daun kari
*bawang besar
*halba
*halia
*bawang putih
*cili kering 2-3 tangkai
tepung jagung
serbuk kunyit
1 sudu serbuk kari, bergantung pada kuantiti ayam. 
garam secukup rasa

1. tumbuk bahan bertanda (*)
2. apabila dah lumat, masukkan daun kari tumbuk kasar
3. gaul rata serbuk kari, bahan tumbuk, serbuk kunyit, garam, tepung jagung
4. perap dalam 30 minit
5. goreng hingga masak

ayam goreng rasa macam ayam goreng kat kedai mamak

resepi sambal nak juga ke? sebab resepi sambal tu aku guna resepi biasa-biasa je
tapi aku share juga

sambal bilis
*cili kering 10-15 tangkai
*bawang putih 6 ulas
*bawang besar 1 biji
*halia 1 inci
belacan
santan 1/3 cawan
air asam jawa
air
minyak
ikan bilis yang dah dicuci bersih

blend dengan air yg sedikit bahan bertanda (*) supaya menjadi paste ala-ala cili boh yang dijual dikedai tu
panaskan minyak, goreng belacan sampai hancur, masukkan paste yang di blend tadi,
goreng sampai naik minyak / bau
masukkan air asam jawa
masak sampai kelihatan air kering, nak makesure bahan blend betul-betul masak, if tak masak nanti sambal rasa bawang bukan rasa sambal :)
masukkan sedikit air, masukkan ikan bilis, santan , garam secukup rasa, masak sampai pekat dan tidak terlalu kering. dah siap :)


sumber resepi nasi dan ayam tanya kakak-kakak otai dalam skype..
sumber resepi sambal pulak, aku belajar hands-on dengan mak angkat aku..

Monday, July 30, 2012

Puding Roti Buah Prune dan Nasi Goreng Tuna

dulu pernah ada entry puding roti ni
tapi versi masak pakai microwave
kali ni aku masak pakai oven pulak

ada roti cap masimo tak terusik atas rak pinggan
aku yang beli
pastu tak makan

daripada duk membazir berkulat
baik aku buat puding roti
sebab aku suka sangat makan puding roti ni
samada makan dengan sos kastard
atau makan dengan ais krim vanilla... memang syok la
tapi awas, puding roti sangat high calorie.. hehehe


puding roti

panaskan oven pada suhu 180 darjah celcius

*250ml susu cair
*1 biji telur
*1 sudu butter dicairkan
*esen vanila 1 sudu teh
*1/8 cawan gula - aku kurangkan gula sebab sos dh manis, prune pun manis
pukul hingga sebati bahan (*), pukul pakai garfu je

carikkan / gunting roti kecil-kecil, ikut banyak mana korang suka. aku buat cukup-cukup dengan adunan bahan (*). sebab resepi asal pakai 4 keping roti je.

buah prune kering digunting/hiris halus, nak guna buah kering lain pun boleh

gaulkan roti bersama separuh buah prune, dan bahan (*) hingga rata
kemudian taburkan lebihan buah prune di atas sebatian tadi

bakar dalam oven yang telah dipanaskan selama 20 minit atau hingga nampak keperangan

dah siap

sos kastard
bahan untuk sos kastard
3 sudu besar susu pekat manis
500ml air
2 1/2 sudu besar tepung kastard

sediakan sos
1. campur semua bahan dan gaul rata agar tidak berketul
2. masak hingga nak pekat, tak ada la pekat sangat. kalau terlampau pekat dia jadi koleh kastard pulak
3. tuangkan sos di atas puding semasa nak makan ;p
4. makan masa sejuk-sejuk peti ais bes! ;)




nasi goreng tuna

*5 tangkai cili kering
*bawang putih
*bawang besar
tumbuk bahan (*)

1 tin ikan tuna cap ayam, aku guna Tuna Chunks in Olive Oil light
3 ekor sotong dipotong bulat-bulat
nasi putih secukup rasa
garam secukup rasa
carrot dipotong halus
sedikit kobis dipotong halus

tumis bahan tumbuk hingga naik bau wangi
masukkan tuna & sotong, kacau rata hingga sotong masak
masukkan garam, kacau rata
masukkan nasi dan sayur
boleh letak kicap kalau tak nak nasi tu nampak pucat
kacau rata
dah siap!

Thursday, July 26, 2012

Resepi Nasi Carrot Mudah

petang semalam sembang dengan member dalam skype
aku cakap lah tak tahu nak masak apa
tapi teringin nak makan nasi
sebab kalau kat rumah sewa aku jarang masak dan makan nasi
sebab agak renyah bagi orang bujang
yelah, nak masak lauk, sayur, nasi
kalau makan 2-3 orang aku memang rajin nak masak
tapi kalau sorang-sorang je memang aku malas tahap puaka - macam tahu je rupa bentuk puaka tu..errrr #_#

lepastu kawan aku suggest la masak nasi carrot
aku cakap la tak reti buat
dia pun ajar lah
sonang je nak buat rupa-rupanya - mengikut resepi kawan aku ni la, kalau resepi gugel sumpah aku tak nak buat.. kemain serba mak nenek nak kena letak.. hohoho
balik kerja semalam dengan pantas aku ke mydin sebab ada barang yang nak kena beli
sampai rumah dalam 5.30pm
dengan pantas aku tukar uniform chef terus masuk dapur
dengan pantas keletung keetang sharp 7.25 siap aku masak
sempat la nak makan time berbuka iaitu pukul 7.30 ..




nasi carrot
beras dibasuh dan tos
separuh carrot diparut
- gaul beras yang dah tos dengan carrot yang dah parut, gaul rata. ketepikan

butter
*bunga lawang
*buah pelaga
*kulit kayu manis
*bunga cengkih
daun pandan
susu cair 1/3 cawan
air
1/2 kiub ayam - bergantung pada kuantiti nasi, aku buat untuk 3 orang makan berbuka dan sahur.

panaskan butter, tumis  (*) sampai naik bau
masukkan beras yang dah digaul dengan carrot tadi, gaul sebati
masukkan susu, air, kiub ayam... masak dalam rice cooker
bila nasi dah masak masukkan daun pandan

ayam masak merah
ayam 6 potongan kecil
serbuk kunyit
garam
asam jawa / jus limau nipis nak bagi hilang hanyir
- gaul ayam, serbuk kunyit, garam , asam jawa dan goreng sampai masak

bawang besar
halia 1/2 inci
bawang putih 1 ulas
cili kering secukup rasa, nak pedas bubuh banyak
- blend bawang besar, bawang putih, halia, cili kering dengan air yang sedikit, kalau air banyak lama pulak nak tunggu air kering waktu menumis nanti

1 biji tomato potong dadu besar
sos cili
gula merah 1inci, agak-agak je, kalau tak suka manis bubuh sikit je
1/2 kiub ayam
minyak
air
susu cair 1/4 cawan
garam

panaskan minyak, tumis bahan yang diblend sampai naik bau
masukkan tomato, sos cili, air (if nak kuah cair lebihkan), susu cair, gula merah, kiub ayam, garam
masak hingga pekat / mendidih
masukkan ayam, gaul rata dah siap


acar timun / jelatah

*timun batang
*carrot
*cili besar
*bawang besar
4 sudu cuka
garam
gula
air kapur sirih

potong nipis / halus semua bahan, rendam dalam air kapur dalam 30 minit supaya sayur-sayur jadi rangup
lepas tu bersihkan, masukkan cuka, garam, gula, gaul-gaul dan ketepikan
* boleh prepare waktu siapkan lauk, lagi lama perap lagi sedap.. orang besut cakap, biar berjeligho ;)


semua ni aku siapkan dari 5.30 - 7.25 sambil-sambil melayan housemate aku yang nak upload gambar kat online resume, cepat juga la sebab ada helper - adik aku dan housemate aku, dah lama tak masak dan makan ramai-ramai macam malam tadi.. seronok dan kenyang! ;-)

miho pun makan habis nasi carrot yang aku letak kat dalam piring dia, maybe sebab aku letak susu kot. ;)

Friday, July 20, 2012

lihatlah perbezaannya

daripada macam ni


macamni

 dah jadi macam ni.... kotoq, hodoh, dan busuk.. berguling dalam minyak ke apa?

 kaki hitam, gambar bawah dia usha bilik tempat ada tempat makan
aku lepas je meluru dia makan makanan dia yang dah masuk angin terbiar seminggu


lagi satu dia dah hilang dara... hope tak lama lagi dapat kucing baru yang comel-comel ^__^

dah seminggu dia hilang
aku hari-hari pergi kerja melilau-lilau kot-kot nampak dia melintas
balik kerja cepat-cepat sebab nak round kawasan block2 kat rumah aku tu cari dia
mana tahu dia tengah main-main ka
tengah makan sampah ka - bau dia agak-agak bau sampah + minyak tar, busuk sangat! 
teruk la kena sental

sepanjang dia hilang, paling aku gelisah bila time hujan lebat
dia takut air (semua kucing pun)
aku duk terbayang dia duk menggigil bawah pokok
bila bunyi guruh aku tak tahu mana dia nak nyorok
time bunyi orang main mercun entah kat mana dia nak lari nyorok - biasanya kat bawah katil
macam mana la dia nak makan
sebab aku tengok kucing liar lain makan sampah
dia dah la perut manja
silap makan mesti berak ceri beri

tadi telinga penuh dengan kutu
jenuh pula aku nak kena belek cari kutu
balik tadi, cepat-cepat aku bagi dia makan
rakus! 2 bekas dia habiskan
normally kalau makanan cap smartheart dia mesti pandang sebelah mata je
rela berlapar sampai aku tukar ke makanan cap royal canin atau snappy tom


badan dia dah kurus kering
baru je seminggu
aku tengok pakwe dia gemuk montel je
mesti dia makan semua sampah dan tak share dengan kucing betina
siot punya kucing jantan

suara dia pun dah serak
tak manja macam biasa
miho-miho
tak susah cari susah
aku cakap kat housemate
miho ni dah macam bohsia jalan kembali - serupa tajuk filem samsul yusop..ha3



- entry autopost, sebab sekarang aku sedang sibuk bergosip dan makan sedap-sedap mak aku masak
heheheheheheheh

Thursday, July 19, 2012

Selamat Menyambut Ketibaan Bulan Romadhon Yang Mulia Lagi Barokah, marilah kita penuhinya dengan amalan dan ibadat yang lebih berlipat ganda. insyaAllah.. moga kita semua sempat merasa sinar mulia Romadhon kali ini.. aminnn ^_^

memandangkan aku dah hantar tesis yang spesis hardcover seperti gambar kat bawah






maka dengan ini aku dengan hati girang mo pulang ke kampung halaman untuk membuat persiapan

andai ada tutur kata dalam entry-entry aku yang lepas bisa mengguris hati engkorang, mahapkan saya ye. seikhlas hati saya mohon maaf.. pada kawan-kawan, selamat berpuasa. jangan pose yang yuk eh ^__^

sandarkan pada kenangan

semalam aku mc sebab tak sihat
demam
batuk
selsema
ceri beri - terlampau stress sampai ceri beri,
ni semua kerana orang saiko punya pasal

pagi ni aku lepas subuh aku sambung tidur
aku solat subuh pun sambil pejam mata - buruk perangai
ni semua salah pemilik kereta iswara putih
dari pukul 12 malam sampai pukul 4 pagi alarm dia non stop bunyi
dah la aku jenis tak reti tidur tutup telinga mata berselubung bagai - lemas tidur

maka aku tidur ayam je dalam
pukul 5 alarm iswara tu dah bunyi macam burung berkicau
pukul 7 dah senyap terus aku syak bateri habis - hahahaha, jahat kan aku gelak
- aku gelak sebab aku bengang dah 2 malam tak dapat tidur malam pertama sebab ceri beri
malam kedua sebab alarm iswara putih berbunyi-bunyi diwaktu orang tengah enak2 beradu
betul-betul tepi bilik aku
memang haromi zadehi he betul...
geram ni
now mata aku dah lebam macam panda
kerja pun tak semangat

pagi tadi nak pergi kerja aku gagahi jua kaki ke kereta
tengok-tengok satria neo hitam jiran depan rumah aku blocking
biasanya aku dengan gagah akan tolak je kereta tu tapi pagi ni mintak mahap le
I is tak sihat belakang pun sakit sengal-sengal jalan macam atok kebayan
aku ketuk pintu rumah jiran aku suruh alih


lepas tu dia cakap camni

jiran: alah, awak sandar je kat belakang kereta lepas tu tolak
aku: what? saya dah pakai comel-comel ni nak kena bersandar kat kereta dalam hujan renyai-renyai ni kah? kotor la baju saya! saya tak sihat ni. mintak tolong sangat-sangat alihkan. sori ye ^^

lepas tu dia dengan mata merah menyala terpaksa gagahi jua meniggalkan bantal keyangan demi mengalihkan kereta dia sebelum aku sandar sambil mencalar.. hahaha

tu je lah nak cerita.. 

Saturday, July 7, 2012

ayam masak sos plum

lama tak buat entry resepi
aku ada beli beberapa ketul ayam
rasanya dah seminggu ayam tu bertapa dalam peti ais
tiap kali balik kerja aku bukak peti ais
pandang ayam yang beku kejung macam batu
pastu aku tutup peti
amik biskut
buat oligo koko
om nom nom nom
tu je dinner aku
tak pun aku makan yogurt
tak pun aku makan anggur - sentiasa ada dalam peti ais, beli sebab kat mydin murah, seedles dan manis pulak tu
mesti ada orang syak aku diet
tak lah
aku malas masak!
tu je alasan - makcik-makcik yang ada anak teruna kalau tahu, soheh tak berminat ambil aku buat menantu. jangan begitu makcik, saya rajin masak kalau ada orang tolong makan sama, tapi sorang-sorang ni.. berat jiwa sikit nak pegang sudip pisau kuali nih..
hahaha .. dan-dan promote diri ^__^

dihari minggu yang heaven ni aku teringin nak makan nasi
lama dah tak makan nasi masakan sendiri
asyik beli tapau je untuk lunch kat office tu
alang-alang hari tu masa shoping makanan miho dengan pasir tempat beliau beristinjak ;p
aku ada sambar sebotol sos plum cap life - main ambil je, tak tahu pun nak masak apa dengan sos tu
maka hari ni setelah aku berhempas pulas berfikir nak masak lauk apa (fikir dari pagi, tapi masak pukul 6) akhirnya aku decide nak masak ayam masak sos plum

google resepi dapatlah resepi - semuanya pakai resepi dari sumber yang sama iaitu blog Sky Blue's Kitchen
resepi asal guna nenas, ada orang lain olah resepi guna mangga muda / mangga masak, ada yang guna kentang, basic yang lain semua sama
aku pulak oter lagi resepi ni letak anggur dan cili kering
hasil dia yummmmehhhhhh
sebab buah anggur tu rasa macam makan acar buah - kalau kenduri kawin ada serve acar ni.. konfem aku ambil.. sedap!

hoi mana resepinya...bercerita cerekarama pulak dah..
jangan marah noh... aku memang suka bercerita baru lah share resepi
insyaAllah bulan romadhon nanti boleh try buat lauk sahur
sebab penyediaan dia pantas, mudah dan lazat

nampak memang macam buruk rupa, tapi sila rasa dahulu ye baru komen, hehe

bahan-bahan:
A
ayam potong kecil - kalau part peha tu potong dua, saiz ala-ala macam tu lah
tepung beras - resepi asal pakai tepung jagung
serbuk lada hitam - ada yang guna sos lada hitam, bergantung pada cita rasa

B
*3 ulas bawang putih
*5 biji lada kering digunting dan dibuang biji
*1 inci halia
1 biji bawang besar - dimayang / potong bulat
tumbuk yang bertanda *

C
6 sudu besar sos plum - aku tak sukat pun, main tuang ikut sedap rasa
2 sudu sos tomato - aku bubuh sos tomato kfc 2 peket
1 sudu sos cili - aku bubuh sos cili McD 1 peket
1 sudu sos tiram, jangan lebih-lebih nanti masin
air untuk kuah
garam secukup rasa

D
buah anggur


cara-cara
1. ayam yang dah cuci bersih masuk dalam 1 bekas
2. tepung beras dalam 2 sudu tabur atas ayam
3. masukkan serbuk lada hitam sebanyak mana yang anda suka
4. gaul sebati bahan A, kemudian goreng dalam minyak yang banyak sampai kekuningan / ayam masak
5. ambil sedikit minyak goreng ayam untuk tumis bahan B
6. tumis bahan B hingga naik bau wangi
7. masukkan air - kalau nak kuah cair banyakkan air, kalau nak kuah pekat bubuh sedikit je
8. masukkan bahan C, garam secukup rasa, kacau rata hingga mendidih atau kuah jadi pekat
9. masukkan ayam dan buah anggur
10. kacau rata dan siap boleh di makan

note: rasa dia macam kuah sweet sour, jadi boleh guna resepi ni untuk masak ikan sweet sour. orang yang tak suka manis akan cakap lauk ni tak sedap. sebab dah rasa dia SWEET sour..

Thursday, July 5, 2012

tips mari mengelak kesesakan persiaran kewajipan

aku stress
dah berapa minggu aku keluar nak pergi kerja pukul 8am sampai pukul 9.30am kat office
lama-lama macam ni bikin reputasi jatuh meh
memang la aku akan balik lewat lah instead balik sharp pukul 5.30pm sebab nak ganti 1 jam yang aku lewat tu
tapi tak kan hari-hari aku nak sampai kat rumah waktu bilal sedang azan maghrib sayup-sayup kan
keadaan macam ni sangat tak sihat
waktu syaitan berkeliaran aku sibuk nak pulang ke rumah

sekarang ni kat usj di sepanjang jalan persiaran kewajipan tu
ada pembangunan projek LRT / MRT tak tahu lah
aku baca LRT
kawan aku cakap MRT
ape-ape jelah
janji RT.. hohoh
projek ni kalau tak silap bakal siap tahun 2015
kalau ditakdirkan Allah rezeki aku masih di kampeni yang sama
dan kampeni ni tak pindah lokasi ofis
haruslah aku kena hadap jalan yang jem super teruk tu
kura-kura pun lagi laju aku rasa

bermula dari hari selasa minggu ni which is on 3rd july
aku dah nampak pekerja duk angkat-angkat penghadang / kon (tak ada rupa kon, aku tak tahu benda tu nama apa), pekerja tu angkat menutupi satu lagi lane
aku tak reti explain, lihat lukisan kat bawah
kira nya jalan yang luas jadi makin sempit
jadi, pada hari rabu iaitu semalam
kadar jem dia makin teruk
bayangkan aku konon-konon buat cita-cita nak sampai awal
maka aku gerak pukul 7.30am
tapi stillllllll sampai office pukul 9.30am
aku dah rasa bersalah je
bukan aku sengaja
hampir setahun aku pergi kerja pukul 8am akan sampai around 8.30am-8.45am
kadang-kadang je jadi 9am kalau tiba-tiba ada kenderaan rosak / accident
tiba-tiba disebabkan pembangunan demi kesejahteraan rakyat
jalan persiaran kewajipan tu makin teruk jem dia
lama-lama kadar rakyat malaysia yang mengalami penyakit stress akan meningkat..pandai-pandai je aku buat perangkaan..hohoh

lepas tu
nak dijadikan cerita
pagi tadi aku terpandang stesen petronas seberang jalan (arah berlawanan yang menghala ke puchong)
aku pun ternampak ada susur keluar dari putra heights tak jauh dari petronas tu
susur keluar tu akan menghala ke pusat bandar puchong
aku kalau pulang dari kerja
mesti akan keluar kat simpang depan petronas tu - shortcut!

dengan pantas aku memberi signal untuk masuk ke susur masuk ke putra heights
aku gamble!
masa tu dah 8.30am
aku memang nak sampai office sebelum 9am hari ni!
masuk je ke susur putra heigths aku nampak ada u-turn
senyum lebar wehhhhh
sila lihat lukisan kat bawah

normally aku akan lalu jalan hitam (bunyi macam kejahatan pulak) untuk ke office
hari ni aku masuk ke jalan purple
buat u-turn ke jalan coklat
kemudian masuk ke jalan biru
nampak tak kotak turquoise tu, tu stesen petronas :D

dengan senyum lebar aku sampai kat office pukul 8.50am!

Alhamdulillah dipagi yang mulia sempena 15 syaaban 1433, Allah bagi ilham dan petunjuk..hihi
syukur sangat... disebabkan aku sampai awal
sempat la aku melukis sambil buat entry ni
task pun tak ada...
maka boleh la blogwalking ..kehkehkeh
tu jelah cerita aku hari ni.. ^________^

Wednesday, July 4, 2012

dari sembilan tinggal enam je

hari ni 2 orang lagi member aku viva
seronok dia memang umppppphhhh...
tak boleh cakap
memang hepi...
saja nak blog kan
ni antara moment-moment indah kami ber 6 ^___^
nanti ada umur, bila baca balik hope aku masih tersenyum bahagia...

[12:31:25 PM] Liza: Tgh drive ni wei..taip 1 huruf kena benti..fedap btol la..Jom jommmm... Tgh bhagia ni.. Baru pas viva.. Yahuuuuu

[12:31:32 PM] Kak Jijah: wakakaka
[12:31:36 PM] Kak Jijah: finally ada kuar ayat

[12:31:45 PM] kayNisa: drive sambil senyum meleret kannnnn?
[12:31:47 PM] kayNisa: kah3
[12:31:56 PM] kayNisa: kan dh ckp dia ol kt henpon tu

[12:32:02 PM] Kak Jijah: rasa x dunia ni lg lawa??? nampak x warna warni hidup?

[12:32:10 PM] Liza: Dr rozi sgt baik arini..baru la pdn dgn muka cun dia..syg dr rozi lah.. Hihi

[12:32:16 PM] kayNisa: kan????????

[12:32:21 PM] Kak Jem: hahahaaha

[12:32:22 PM] kayNisa: dia sgt mesra dan ramah

[12:32:31 PM] Kak Jijah: waahh puja puji dr roziii

[12:32:34 PM] Kak Jem: kata dah...dr.rozi tiba2 bertukar jd baik masa viva

[12:32:36 PM] Kak Jijah: tebiaaaaat ke
[12:32:51 PM] Kak Jijah: dia mesti garang sbb nk suruh kita siapkan

[12:32:53 PM] Liza: Hahh bkn takat warna warni, terasa mcm baru dpt jodoh je punya bahagia ni

[12:32:53 PM] Kak Jijah: kann


baca kat tempat aku highlight tu
betapa hepinya perasaan lepas viva..
stress sebelum viva tu semua hilang terbang melayang-layang
ape-ape pun Alhamdulillah syukur...
tunggu lah bila hantar buku hardcover merah cili tulisan emas nanti
masa tu hepi berganda lagi..
masa konvo lagi hepi.. insyaAllah
moga-moga ada peluang nak konvo lagi sekali ^__^

Tuesday, July 3, 2012

Dae Jang Geum Episod 39

tengok citer jang geum ni kan
stress pulak aku
dah gaya tengok sinetron
kalau dah baik tu, nak cakap untuk pertahankan diri pun tak sempat
kalau jahat tu, pegang jawatan tinggi-tinggi je
ikut suka dia je nak kick siapa-siapa yang leh block cita-cita dia
corrupt sungguh

Monday, July 2, 2012

entry lemau

bulan syaaban aku dah start rasa ngantuk je
belum lagi masuk bulan ramadhon
normaly dibulan romadhon yang mulia aku mesti lemau
biskut lemau pun lagi elok sifat dari keadaan aku yang tengah lemau

segala progress kerja pun semua slow je.. dah la banyak task baru masuk bulan syaaban ni

camno eh?

tak tahu nak lunch kat mana *sobs*

aku tak tahu la kalau orang lain
aku ni kan
kalau tiba-tiba ada lelaki tegur atau tiba-tiba jadi ramah dengan aku
lepas tu sumpah aku tak nak pandang muka orang tu dah
kalau terserempak
aku rela pusing jauh untuk elak dari bertembung dengan lelaki tu


sekarang ni aku dah tak tahu nak makan kat mana yang murah lagi sedap
since mamak roti canai kat kedai yang selalu aku pergi tu asyik tegur dan senyum-senyum
kalau aku balik kerja dan lalu depan kedai tu pun dia asyik tegur tak nak singgah ke

aku memang jadi fobia dah nak pergi situ... orang lain kalau kena tegur-tegur macam ni akan rasa suka atau rasa lain macam? atau buat tak kisah

mamat dekat office aku ada sorang
suka sangat usha-usha
lepas tu renyih semacam je kat aku
aku ni mula la syak bukan-bukan
since pada tu
bila nak tanya apa-apa kat dia soheh aku buat muka garang
cakap macam berlagak dengan beliau
nak pandang muka dia pun dah malas
kalau terserempak depan lif
aku rela pergi tunggu lif untuk pekerja am
tak rela aku nak satu lif berdua dengan dia
sebab kesalahan dia adalah kerana terlebih mesra dengan aku...
aku tak boleh.... T______________T

sebabnya...aku ni pemalu weiiiiiiiiiii...
tak caya dah...bye.

Thursday, June 28, 2012

Suki Low - Terlalu Mencintaimu

mula-mula ingatkan Alyah yang nyanyi lagu ni






Sakit, perih, menusuk hatiku
Saat kamu ucap kata itu

Ku hanya bisa meneteskan air mata
Jatuh rasanya langit ini

Apa salahku?
Sampai kau tega tinggalkan ku
Padahal aku telah berikan segalanya
Belum cukupkah dirimu?
Rasakan cinta tulus ku
Selama ini hidupku hanya untuk kamu

Benarkah salahku?
Ku terlalu mencintaimu
Hingga kau buat aku terlarut kedalam
Mungkin ku tak bisa hidup
Tanpa kamu di sisiku
Ku yakin bisa melewati
Tapi berat… Sayang…

Wednesday, June 27, 2012

hahahha...topic berita ukm ari nie..."kedua2 pelajar sarjana IT diminta menarik napas dulu sebelum present"

tajuk entry hari ni aku petik dari kata-kata kawan aku yang aku anggap serupa kakak diarena pembelajaran demi mendapatkan mastarji..hahaha

kesnya sebab aku dengan member aku sama-sama masuk bilik pembentangan
cucuk pendrive buka slide terus bagi salam nak present
tak sempat puan penyelaras nak bagi ucapan kata dua..beliau siap cakap,
amboi tak sabarnya dia nak present,
aku ingat aku je tak sabar..
rupa-rupanya kawan aku yang present sebelum aku pun sama
cuak beb!
aku sengih sambil tercungap-cungap - kes jalan laju-laju lepas tu naik 4 tingkat tangga, pelik sungguh..
alamat dalam email bilik mesyuarat blok H aras bawah..
tapi perlu naik tangga sampai 4 tingkat..
kurus seketika peha ayam aku nih.. hohoh
penyelaras siap suruh aku duduk berehat seketika..
tapi aku kan seorang tidak penyabar..
haruslah present cepat-cepat.. lajuuuuuu macam naik jet
ingatkan mengaji quran je laju macam naik keretapi bullet..presentation pun sama.. hahaha


kalutnye aku hari ni - aku dan kekalutan xleh berpisah, cemerkap pun satu hal
aku sepatutnya present pukul 10.30 am
aku gerak dari rumah pukul 9.00am
suppose aku sampai kat bangi dalam 9.20 / 9.30 camtu la.. baru sampai bangi
belum sampai ukm.. hoho
kiranya duk berangan busuk-busuk pukul 10 dah ada kat perkarangan bilik mesyuarat blok H aras bawah kena naik tangga 4 tingkat tu..;p

tapiiiiiii... disebabkan kejadian seperti gambar kat bawah


jalan dia sikit punya jem dari sebelum simpang ke hospital serdang sampai ke susur ke UPM
aku ni punya la terkumat-kamit berdoa ke hadrat Ilahi agar dipermudahkan urusan aku hari ni
takut wei
dalam email penyelaras siap mention anda akan gagal jika gagal hadir pada waktu yang ditetapkan!
masa aku snap gambar ni jam dah pukul 9.50am
tangan aku menggigil-gigil ketakutan
punya la berdebar
2-3 hari ni memang dah dapat signal dari yang Esa
signal dia aku duk berdebar-debar je
rupa-rupanya ada eksideng blanggor waktu aku on the way nak ke ukm di pagi mulia yang bersejarah ni

alang-alang jem tak bergerak tu aku baca-baca sambil prektis prensent
sambil duk ingat-ingat point penting yang perlu aku jawab sekiranya disoal kelak

duk tengok-tengok slide, tengok-tengok macam ada slide kena buang sebab ulang benda sama
sempat lagi aku on laptop edit-edit slide
bayangkan betapa teruknya kesesakkan lalu lintas pagi tadi sampai aku boleh edit slide sambil memandu..
kalau orang jpj / polis trepik baca soheh beliau mau menyaman aku..
mintak mahap ye encik jpj / polis trepik ^__^

aku anggap..ini lah hikmah misteri yang tersembunyi yang Allah nak bagi kat aku
dia bagi ujian kat aku sebab nak kasik pelangi kemudiannya..
antara sinaran pelangi yang aku dapat hari ni adalah ucapan tahniah kerana lulus
lepas tu dapat makan 2 bijik sandwich subway buy 1 free 1
walaupun kena beratur macam kat bawah ni, aku rela.. ^__^



dapat redeem chatime free, sebab kupon aku dah chop 10 kali
lepas tu elok je aku masuk opis
hujan turun selebat-lebatnya
now hujan dah berenti
menara klcc dan kl tower dah boleh nampak dari opis aku..

hari ni banyak betul pelangi yang Allah nak bagi.. syukur Alhamdulillah
dari UKM hingga USJ, aku memandu sambil tersengih kegembiraan..

note i: aku present tak sampai 10 minit, laju macam naik jet...hahaha
note ii: supervisor aku cakap aku dapat 5star waktu viva tadi, sebab aku jawab dengan penuh kompideng!! banggo smetaaa.. pastu cepat-cepat mengucap syukur.
note iii: aku kena buat pembetulan minimum je, sebab ada ayat aku tergantung. almaklum lah..bahasa melayu dulu dapat B3 je.. woha!!
note iv: ye, thesis untuk UKM ditulis dalam bahasa melayu, korang cuba bayangkan aku mentranslate bahasa sains kompiter kedalam bahasa melayu..seksaaaaaaaa

tu je la nak cerita.. esok-esok aku ada umur bila baca balik insyaAllah aku menggelakkan diri sendiri.. hehehe

XOXO

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger