Thursday, January 19, 2012

sambal pedas pedal ayam berkentang berkunyit...berapa banyak ber daaaa

source resepi ni tak ada
pasal aku pakai hentam saja lah labu
konon nak makan pedal masak goreng kunyit
dah siap gaul-gaul kunyit
kebetulan pulak hari ni aku buat chili paste
ada sisa-sisa chili paste kat blender tu aku bantai masuk salam masakan pedal masak goreng kunyit aku nih
hasil dia... pehhhh... walllaaaa.. baru rasa seketul
pasal ni bukan untuk makan malam
untuk bekal pergi kerja esok
mak tak rajin nak bangun pagi-pagi nak hadap dapur nyah... ^^

[gambar dari dalam kuali aku snap...malas nak bubuh dalam pinggan bagai... pakai kamera henpon je.. malas nak pakai digicam]

bahan-bahan dia
pedal 1 paket - aku beli kat mydin dia dah packet siap-siap (aku masak untuk 3 hari terus, rajin kan?)
cuci bersih dan potong kecil-kecil
potong besar-besar nanti susah pulak nak makan kat office.. nampak kurang sopan gitew ^^
dah basuh bersih, gaulkan dengan serbuk kunyit.. ada kunyit hidup lagi power then ketepikan

kentang sebiji di belah 2 dan dikerat-kerat tak terlalu nipis dan tak terlalu tebal..sedang-sedang aja
air asam jawa
air belacan (air + belacan)
* bawang putih 2 ulas dicincang
* bawang besar 1 biji di hiris halus (aku panggil mayang)
* halia 1/2 inch di potong nipis-nipis (ape je masakan aku suke letak halia...dalam kek tak letak la..agak-agak la korang)
* chili paste 1-2 sudu besar, ikut tahap pedas korang..

cara-cara
masukkan minyak - aku pakai olive oil..konon nak lebih sehat kekdahnye ^^
tumis bahan-bahan bertanda * agak-agak sampai naik bau
kemudian masukkan kentang, goreng sekejap agak-agak dah bersebati dengan bawang
masukkan pedal.. gaul sebati
masukkan air asam jawa, air belacan dan bahan perasa secukupnya
tutup kuali / periuk.. renih sampai kuah nampak pekat / kentang dah empuk...
dah siap dan boleh dimakan begitu sahaja , dengan roti, lempeng, peknga, pancake, nasi putih , nasi beras perang.. hahaha... aku merapu je lebih ni.. stress nak mengarang thesis aku p mengarang entry resepi.. woha!

0 comments:

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger