Tuesday, March 20, 2012

Ayam tandoori bakar dan goreng

bahan kisar 1:
  • 1 biji bawang besar + 3 biji bawang kecil
  • 3 biji bawang putih
  • 2 biji limau nipis – ambil jus
  • 1 sk garam
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 2 sk serbuk cili
  • 150g natural yogurt
  • 1/2 sk pewarna merah
  • sedikit gula
  • 3 sudu cili kering yang dah kisar / cili boh
  • 11/2 sk biji sawi
bahan kisar 2:
  • 1 sk halba - sangrai
  • 3 sk biji ketumbar - sangrai
  • 11/2 sk jintan putih - sangrai
  • 1 1/2 sk jintan manis - sangrai
bahan lain untuk goreng
  • 5 sb tepung goreng ayam
  • 2 sb tepung beras pulut
note: sumber resepi dari sini, mana2 yang kena potong tu aku tak letak

versi goreng:
  •     Gaul semua bahan kisar 1, 2 dan bahan lain untuk goreng dan perap selama1 jam.
  •     Goreng dalam minyak panas sehingga garing.
  •     Toskan minyak dan siap untuk dihidang.

versi bakar:
  • bakar di dalam oven dengan suhu 200C selama 30 minit, setiap 15 minit balikkan ayam

yang versi goreng lagi sedap!!

0 comments:

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger