Tuesday, March 6, 2012

Patin tempoyak dan bayam goreng belacan

hari ni chef kay nak masuk dapur
resepi ni mana-mana blog pun dah ada
tapi saja nak letak sebab senang untuk future reference
sebab saya jenis tak hafal resepi
kecuali masakan tu memang saya dah buat hari-hari

patin tempoyak ni dikategorikan jenisan masakan yang saya akan masak setahun sekali barangkali
walaupun saya suka sangat makan patin tempoyak

seumur hidup saya
masakan patin tempoyak yang saya masih teringat-ingat hanya dari 2 orang je
iaitu kakak saya yang duduk nun kat temerloh
dan juga mak kawan saya yang juga duduk kat temerloh

last week entah macam mana tiba-tiba tekak ni nak sangat makan patin tempoyak
kebetulan saya ada buat tempoyak - kes tamak beli durian banyak-banyak lepas tu tak habis makan ^__^
kebetulan juga time saya shopping barang dapur kat mydin usj
tengok-tengok ada patin fresh
selama ni tak pernah nampak pun....haha
saya beli la seekor

dalam hati dah berkira-kira nak call tanya kakak saya
tapi sumpah saya tak berani nak call
saya kind of tak biasa sangat dengan kakak saya yang kat temerloh ni - apa punya adik la...huhu
saya pun tanya la anak kakak saya iaitu mama rafzique
dapat la resepinye

disamping tu saya mintak juga resepi dengan kawan saya tu
tapi sayang mak dia pergi umrah pulak
so, dia bagi resepi yang dia agak-agak je
tak pe, next time try resepi versi dia pulak

kali ni saya try resepi anak buah saya dulu

~~ patin tempoyak resepi temerloh tapi dimasak oleh orang kemaman ~~
bahan-bahan
1 ekor ikan patin
1 bekas tempoyak - saiz bekas tau fu fa
*bawang kecil 3 ulas
*cili api 7 biji
*kunyit hidup 3 inci
daun kesum
bunga kantan 1 kuntum
timun cina - optional
garam dan bahan perasa yang dibenarkan
air secukupnya
asam keping 1 keping
limau nipis 3 biji
asam jawa 3 sudu

cara-cara
1. ikan patin dipotong dan dibasuh dengan asam jawa dan limau nipis untuk buang lendir dan hilangkan rasa hanyir
2. bahan bertanda * ditumbuk lumat
3. masukkan air kedalam periuk
4. masukkan bahan yang ditumbuk
5. masukkan tempoyak dan kacau rata
6. agak-agak dah merenih masukkan ikan, daun kesum, bunga kantan, timun cina,  garam dan serbuk perasa
7. masukkan asam keping jika kurang masam, kalau dah cukup masam tak perlu dimasukkan lagi
8. kacau perlahan supaya ikan tak hancur
9. tutup api setelah masak dan cukup rasa


ok, next resepi is bayam goreng belacan
saja nak letak
sebab saya gigih cari resepi bayam
asyik-asyik keluar bayam masak air - boring dah
tak pun keluar resepi quiche bayam
orang putih sungguh resepi itewww

disebabkan saya suka makan kangkung belacan
maka dengan suka jiwa saya
saya tukar jadi bayam goreng belacan
saya percaya orang lain pun pernah buat kan? kan? kan?

~~ bayam goreng belacan - masa bila bayam tu terel menggoreng belacan tak tahu la , ok tak lawak ^^

bahan-bahan
1 ikat bayam
1 inci carrot di potong halus
1 biji tomato dipotong 6
*1 ulas bawang putih di ketuk dan di cincang
*1 ulas bawang merah di mayam
*3 biji cili padi
belacan secukup rasa
minyak
kicap

panaskan minyak
masukkan belacan
goreng sampai naik bau dan hancur bersebati dengan minyak
masukkan bahan bertanda *, tumis sampai layu
masukkan carrot dan tomato, kacau rata
masukkan bayam dan kicap , tak letak garam sebab belacan dan kicap dah cukup perasa
tutup kuali dengan penutup kuali sehingga bayam layu-layu manja - jangan layu sangat nanti overcooked dah habis semua zat zat dalam bayam
kacau hingga sebati dan tutup api

0 comments:

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger