Saturday, April 21, 2012

Seafood Braided Pizza a.k.a Pizza Jalinan Makanan Laut


jom kite ber-pizza-an lagi
tapi kali ni ala-ala jalinan kasih sayang gitew.. hehe
tiba-tiba nak buat style jalinan ni sebab tertengok gambar braided spaghetti bread kat pinterest
untuk braided spaghetti bread, kena letak spaghetti sebagai inti
saya tak nak lah macam tu
macam terlampau terlampau je
spaghetti lagi, roti lagi... ayarkkk
tapi mana tahu esok-esok nak try kan...^^

disebabkan saya taknak makan spaghetti bread
kite tukar ke braided pizza ...maka saya pun google-la macam mana cara-cara nak menjalin dengan penuh kasih sayang
dalam pukul 10:10 tu dah start memproses
sambil-sambil tu boleh cuci kain (mesin yang cuci)
sapu-sapu rumah
berfacebook
berwhatsapp
beralgorithm Y__Y (mudah-mudahan dipermudahkan)

sambil-sambil je dah boleh jadi seketul pizza yang yummy
by pukul 1pm tu dah boleh nom nom nom... hehheh
housemate cakap: sedapnyo kak kay, lain kali nok wat tu ajar ore deh.. (beliau orang kelantan) ^_^

untuk penyediaan bahan-bahan tu sama macam entry pizza yang lepas
cuma teknik nak menjalin dan nak bakar tu ada sedikit lain lah

let me show how to do the braided thing and how to bake...

1. dari pada doh yang dah naik tu, rollkan kat atas pizza pan atau dulang atau kat mana yang anda suka. saya terus uli atas pan pizza sebab tak yah susah-susah nak pakai banyak bekas. rollkan sampai rata macam kat bawah ni. agak-agak kalau rasa melekat..tabur sedikit tepung


2. lepas dah siap roll, potong-potong bahagian tepi dengan pizza cutter atau pisau atau gunting, gunakan apa sahaja method yang anda suka. janji sukses!


3. kemudian letak kan sos pizza (boleh refer kat sini untuk sos)


4. letakkan inti ikut selera masing-masing


5. taburkan cheese


6. mulakan jalinan, buat sampai siap. makesure semasa menjalin tu oven dah dipanas kan kesuhu 200°C


7. tak lawa sangat jalinan ni.. kurang kasih sayang kot.. haha


8. sapukan olive oil, taburkan rosemary dan oregano.rehatkan dalam 15 minit


9. kemudian barulah bakar selama 20-25 minit atau hingga kat bahagian atas tu dah nampak perang macam gambar kat bawah


10. Keratan rentas


11. dah boleh ngap... bismillah dulu eh ^^








0 comments:

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger