Friday, May 25, 2012

Cermin retak seribu boleh jumpa Dr Cermin, hati retak seribu boleh mintak doa pada Allah je laaa *sobs*

tajuk tak agak-agak
kontrolbersi sungguh (tangan ke bahu mata ke atas rolling rolling..hohoh)

alkisahnya macam ni
semalam aku balik kerja agak lewat
lepas dah solat maghrib baru aku keluar dari office
tak berani lah nak jalan-jalan time senjakala
baik aku solat dulu
papehal berlaku atleast aku dah solat maghrib
dah la maghrib tu waktu dia pendek seciput je

nak diceritakan lah
aku ni seorang yang berkira bab belanja ni
nak saving lebih sikit
maklum lah ada misi utama tahun 2013 ni kan..hoho
jadi, aku rela park kereta aku kat kawasan parking mydin nun instead of parking kat summit usj yang berbayar tu
aku tak sure berapa pulak kos parking untuk menara heitech ni
masa hari aku dapat offer letter dulu pun boss aku cakap pekerja kat bangunan ni rata-rata park kat mydin
jadi aku ikut je la majority kan

since ahad hari tu aku ada letak beg telekung dalam kereta
aku bajet mat pet atau penyamun pencuri perompak tak terhingin la nak pecahkan cermin kereta aku
dah la kereta kancil je
semak bersepah pulak tu
tiba-tiba ada satu beg telekung
takkan la kan pecahkan jugak kot noh -- fikirku dengan brilliant sekali (brilliant la sangattt)

semalam dalam gelap malam disinari lampu jalan warna oren yang samar-samar
aku berjalan selamba pergi ke kawasan parking tu
dalam 15-20 langkah ke kereta aku dah nampak cermin kereta aku berkaca-kaca ala-ala bling bling gitew
bila dah sampai dekat
lahhhh... dah retak seribu rupanya
aku usha-usha la kot kot ada kesan terkopek ke apa
syukur tak ada
aku tengok kat cermin tu memang dia pecah bermula dari satu kawasan dan merebak ke tempat lain
mula-mula aku nak syak macam ni, mesti batu terpercik masa orang mesin rumput
tapi cepat-cepat aku sangkal
tak kan pakcik mesin rumput cerdik benor nak mesin rumput kat kawasan parking ber tar
lepas tu aku  syak pula kat pencuri,mat pet, penyamun, perompak yang ketuk
tempat yang pecah tu pun dekat pintu depan bahagian penumpang
atas seat penumpang depan ada beg telekung yang aku cakap tu
sebab tu aku syak kat golongan pencuri,mat pet, penyamun, perompak yang pecahkan
tapi mereka bernasib malang sebab tak berjaya bagi pecah habis
sebab tinted cap cool world sangat kukuh untuk ditembusi
jadi aku bersyukur je la
tak ada apa barang yang kena curi
cermin je la yang pecah

serious aku hairan bin ajaib dengan diri sendiri malam tadi
cool je
tak melatah
tak terkejut
normally aku akan jadi kalut semacam kalau jadi benda-benda macam ni
malam tadi aku cuma pergi tepi cermin tingkap kereta tu
aku cuma tolak-tolak dengan tangan aku sambil berfikir-fikir dan membuat observation
tak ada nak nangis teresak-esak atau terus call mak ayah bagi tahu cermin kereta dah kena pecah
relaks je
yang aku aku buat
masuk kereta dan call kawan aku cik biskut oren cakap tak dapat nak jumpa beliau kat rasta ttdi
sebab tak berani nak drive dengan kereta bercermin macam tu
susah ok, sebab aku tak nampak cermin side mirror belah kiri

aku whatsapp gambar ni kat supervisor aku supaya beliau percaya cermin kereta aku pecah, boleh lah aku masuk lewat sikit dengan alasan nak tukar cermin kereta

memang bawa kereta pun santai je
siap call supervisor aku tanya kat mana kedai yang boleh tukar cermin pecah area puchong sebab beliau pun duduk kat puchong
supervisor aku cadangkan pergi ke dr cermin
thanks for the tips ye inche supervisor

sampai rumah aku park cantik-cantik
aku pergi lagi kat cermin yang bahagian retak seribu tu
aku baca ayat qursi
mana belajar entah baca ayat qursi kat cermin pecah .. haha, lucu kat diri sendiri
sambil dalam hati mintak Allah lindungkan harta aku yang satu tu, tawakkal je

lepas tu naik kat rumah aku rehat rehat main dengan miho
makan creampuff sedap
tu je lah..
tak fikir mana pun pasal cermin yang retak
tak ada rasa sedih
aku memang hairan dengan diri aku
biasanya aku akan sedih dan stress
yelah... asyik macam-macam ujian je berlaku kat aku
lepas satu per satu
maybe sebab aku dah jadi kuat kot
tak fragile macam dulu dah
Allah dah train aku cukup-cukup
aku memang syukur je

kes cermin pecah ni pun aku cuma fikir
ada lah tu yang tak kena dengan aku
Allah terus bayar cash...^__^

bak kata seorang kenalan aku
dia siap tanya ostat, apesal aku ni asyik diuji je...
sedangkan dia tak pernah dapat rasa ujian macam aku...
ostat cuma mampu tersenyum sambil memandang kat mana aku pun tak tahu pasal aku tak pandang muka dia
apa tak malu ke tiba-tiba kenalan aku tanya camtu kat ostat
siap mention aku ni asyik diuji je.. hoh!

aku cuma mampu kata im no stranger to controversy trials and im ok with that..^___^


aku snap sebelum ke bengkel dr cermin di pagi jumaat yang indah permai

 3 orang pekerja sedang gigih memasang cermin baru

papehal pun
aku nak recommend dr cermin ni
servis ok
rajin jawab soalan aku yang macam-macam soalan (aku suka tanya, tak tanya tak tahu ye x?)
servis pun cepat
aku hantar pukul 9.35am
pukul 9.55 am dah siap...
pantas kan?
harga pun ok la kalau dah terdesak , rm150. walaupun ada tempat yang menawarkan harga yang lebih rendah. tapi kalau dah urgent..dan tak tahu tempat lain dah. lagi pun dr cermin ni banyak cawangan.. tu je lah aku nak share je pun... haha

2 comments:

Fahmi Yunus said...

Apesal tak tolak insuran aja? lenkali pastikan insuran kaver utk cermin sekali. RM500 damage baru tambah RM75 dalam insuran.

KayNisa said...

cermin sisi pn kaver ke? aku ingat cermin depan je.

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger