Thursday, June 21, 2012

berkereta ke hulu, berenang-renang di tepian

setiap hari selasa lepas solat maghrib aku mesti ke pusat akuatik uniten
padahal baru 3 minggu je pun
hehehe

kolam dia besar!
keluasan dia pulak 50M x 25M (10 lane)
kedalaman dia yang paling cetek aku rasa 1.5M kot
sebab tinggi aku 1.6M
bila aku masuk dalam kolam, kepala aku je kat permukaan air
kiranya paras leher la
kawasan paling dalam is 3M, sumpah aku tak nak ke situ selagi aku tak terel berenang
kawan aku yang terel berenang tu pergi gak area 3M, tu pun sambil-sambil pegang dinding kolam..
kalau tengok kat website dia
kolam ni kononnya bersaiz olimpik

jenuh jugak la nak habiskan 1 lap (25M) - lap lahh sangattt.. haha
dalam gambar kolam kat bawah ni, aku cuma berenang kat kawasan garisan putih tu je
yang kuning tu tangga
kawasan 3M start kat tangga tengah
macam tu lah gambaran kolam uniten... gigih sungguh siap p lukis kat ms paint.. haha
macam konsep LadyRara, esok-esok kalau ada umur bila tengok balik entry ni mesti teringat balik... ooo time ni la nenek belajar berenang dulu... hewhewhew


aku ni memang tak pandai berenang
cuma tahu floating terlentang dan meniarap - belajar masa picnic kat PD tahun 2009

minggu pertama aku pergi
air kolam tu dah jadi minuman pula
uwek uwek aku termuntah... hahaha
uhuk uhuk aku terbatuk
gigih belajar berenang, kawan aku ajar, kawan pada kawan aku ajar
mereka yang expert ajar macam mana nak kayuh kaki
macam mana nak kuak tangan
siang-siang tu time rehat kat office siap tengok youtube swimming for beginner..;p
gigih la sangat-sangat
masa kat kolam siap belajar tahan nafas, tarik nafas panjang-panjang lepas tu selam kepala dalam air
habis je sesi belajar berenang terus balik rumah, solat isyak lepas tu terus lena, penat!
esok pagi timbang turun 1KG!
bertambah berkobar-kobar nak belajar berenang..haha

minggu kedua aku dah terel berenang di dalam air, maksud aku tanpa timbul untuk ambil nafas (nanti ada pulak orang salah faham, kena explen siap-siap..hoho)
aku cakap kat kawan aku, aku ni berenang gaya nak pergi menyelam
tak timbul-timbul...
memang memerlukan tong gas oksigen kot kalau tengok gaya aku berenang tu
memang aku fail nak angkat kepala untuk ambil nafas
bila angkat je terus tenggelam terkapai-kapai...

minggu ketiga aku dah mula terel angkat kepala untuk ambil nafas
tapi setakat 2 kali ambil nafas je
kali ketiga angkat kepala aku start minum air dah... kahkah
minggu ni aku berenang sampai kaki aku cramp
minggu ni juga ramai betul orang tiba-tiba
tengah syok-syok berenang tiba-tiba terpaksa kona (tukar haluan) sebab tiba-tiba nampak kaki orang yang berdiri dalam kolam
tak kan aku nak langgar....mesti lah kona..
kau pernah berenang sambil kona-kona? hahaha

disebabkan aku nak belajar berenang
gigih aku beli cap
beli goggle-boleh tengok pemandangan dalam air..teheheheh
beli seluar renang - bff aku cakap legging,
orang pakai legging untuk pergi jalan-jalan, aku pakai legging (seluar renang) dalam kolam renang..kehkehkeh
penyepit hidung je aku belum beli lagi,
sebab tak jumpa kat jusco..
kalau ada penyepit hidung, nanti boleh la koya renang berirama..hewhewhew
sekarang ni aku berani berenang kat tepi-tepi je
agak-agak nak tenggelam cepat-cepat aku pergi capai birai dinding kolam..
tak ada la terkapai-kapai sangat..hehehe

yuran nak masuk kolam uniten rm5 untuk orang luar
kalau staf tnb, staf uniten, pelajar, anak-anak mereka aku tak tahu pulak
kepada yang tak ada cap, sewa cap 50sen je
yang aku pergi ni selasa malam dibuka untuk perempuan sahaja dari 7.30-930
hari lain ada juga, tapi siang..aku kurang periksa pulak jadual dia

nanti lepas raya kalau ada umur aku dengan kawan aku plan nak join kelas renang
nak belajar basic je
water threading dan breaststroke style
nanti boleh lah aku berenang-berenang kat kawasan 3m tu... cita-cita ok! ^____^
tak ada la asyik nak berenang-renang di tepian je..

macam tu je la kisah aku pergi belajar berenang-renang ditepian kat kolam uniten.. (fail buat ending cerita...kahkah)

3 comments:

Anonymous said...

Penyepit hidung takdak? pakai je sepit baju tu.. Hehehehe

Lady RaRa said...

kahkah

aku pun tak reti berenang weyyy! tapi ok la pasai aku ada pelampung natural kat dada. peratusan nak tenggelam tu sikit la. kahkah.

KayNisa said...

hang buat aku jeles dengan aset mu itewwww.... T___T

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger