Tuesday, June 12, 2012

ketupat sotong terengganu


aku letak nama terengganu sebab
kalau ketupat sotong kelantan lain kaedah pembuatan dia
rasa pun lain
versi kelantan manis yawwwww

aku kan orang terengganu
mesti la suka resepi terengganu kan
hehe

actually senang je nak buat ketupat sotong ni
bahan-bahan dia pun senang
meh aku tunjuk resepi
nanti buat lah
serius sedap!

bahan-bahan
1. sotong bulat, bukan yang runcing tajam dan panjang tu..antara may-ogos sotong macam ni banyak
sebab tu belah-belah terengganu kalau time macam ni orang giat mencandat sotong, tips pilih sotong pulak, pilih yang gemuk-gemuk sebab kat dalam dia mesti ada telur.. ^__^
2. santan kelapa 1 biji
3. beras pulut yang dicuci bersih dan toskan
4. halia di hiris halus
5. bawang merah / bawang besar di hiris halus
6. halba
7. garam secukup rasa
8. lidi untuk mencucuk


cara-cara
1. bersihkan sotong, buang tulang, buang dakwat, buang kotoran, buang gigi sotong, buang kulit dia. basuh bersih
2. masukkan beras pulut memenuhi separuh badan sotong, kalau sotong dah ada telur, pulut tu sikit je lah, kemudian masukkan kepala sotong, cucuk dengan lidi supaya tak tertanggal
3. buat sampai habis sotong
4. masukkan santan dalam periuk, bawang, halia, halba, garam secukup rasa dan sotong
5. sentiasa kacau supaya santan tak berketul
6. api mesti perlahan
7. walaupun santan dah mendidih, pulut dalam sotong belum masak. mesti make sure pulut dalam sotong benar-benar masak. agak-agak dalam 15-20 minit tu boleh test makan sekor. tengok pulut kat dalam dah masak ke tak. kalau dah yakin masak.. tutup api dan sila lah makan.

2 comments:

Eda Latiff said...

boleh try ni kalau cmni...:)

KayNisa said...

try la.. sng sgt2 je ni.. hehe

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger