Tuesday, June 19, 2012

Tree with deep roots / deep rooted tree

[gambor search pakai pokcik google]

tiba-tiba je rasa nak review citer korea yang aku baru je habis tengok
kiranya ni citer korea pertama yang aku tengok selepas hampir setahun aku stop download citer korea
kesnya sebab aku dah tak tahu nak tengok cerita apa
semuanya dah habis marathon
house season 8 dah habis
vampire diaries season 3 pun dah habis
modern family season 3 dah habis
gossip girl season 5 dah habis
everybody loves raymond season 1 dah habis, season 2 kualiti gamba tak lawa..putus angin nak tengok..haha
2 and half man baru episod 17 season 1, tak dapat teruskan sebab malas nak on laptop
tv tak support pulak video format dia..
bones season 7 dah habis
new girls sampai episod 17 je tengok - macam boring lama-lama tengok series ni
the voice season 2 dah habis tengok
naruto pulak minggu lepas tak keluar last episod, ditangguh katanya
once upon a time season 1 dah habis
secret circle season 1 pun dah habis
semua stock series yang aku download dah habis aku tengok
aku ni jenis tak  berapa layan tengok movie

maka untuk tak bagi aku boring,
terpaksa lah aku cari series lain ataupun tengok siaran tv je la
dalam duk search channel kat astro tu
terbukak channel one hd
masa tu tengah tayang series deep rooted tree
episod ke dua kalau tak silap
aku pun layan je la..
habis satu episod dia tayang lagi sambungan episod seterusnya
memang boleh layan la
sebab cerita dia buat aku asyik tertanya-tanya dan berteka-teki
esoknya kat office
apa lagi kan
dengan gigih menggoogle torrent untuk download citer ni
sehari je dah habis download...hehehehe
hari-hari, lepas bali kerja aku akan tengok 2 episode
weekend hari tu tengok sampai citer tu yang tengok aku..hahaha
memang tak boleh nak tinggal
asyik tertanya-tanya dan berteka-teki
ada yang betul tekaan
ada gak yang salah..hihi

meh aku bagi sinopsis sikit
kisah dia macam ni
ada pun king sejong the great ni nak cipta huruf baru untuk kegunaan rakyat joseon
sebab, tulisan yang dorang guna zaman tu semuanya menggunakan huruf-huruf cina
jadi, hanya geng-geng noble je la mampu belajar
sebab huruf-huruf cina tu mengandungi sebanyak lebih dari 2ribu huruf
kau mampu nak belajar huruf sampai 2ribu?
mujur la huruf jawi kita ada 37 huruf je
antara kata-kata yang sangat menginsofkan aku,
seorang pakcik marhaen cakap... kami mana mampu belajar membaca dan menulis yang memerlukan masa yang panjang. nanti siapa yang nak bagi makan? kami perlu bekerja untuk mencari rezeki daripada menghadap buku membaca dan menulis

tujuan king sejong nak cipta tulisan ni sebab dia tak nak rakyat dia buta huruf
sampaikan wabak penyakit menular pun rakyat tak tahu nak baca preskripsi ubat yang ditulis oleh ahli perubatan
disebabkan nak cipta huruf-huruf baru ni,
ramai scholar dan orang-orang yang terlibat dalam penciptaan huruf baru mati dibunuh
sebab ada gerakan rahsia iaitu hidden root (milbon) berusaha gigih tak nak bagi huruf baru dilancarkan / diperkenalkan
timbalan menteri pendidikan dorang pun menentang keras usaha penciptaan huruf-huruf baru
orang-orang noble dan ahli scholar memang menentang
alasan dorang, nanti kalau rakyat biasa pun pandai menulis dan membaca
senang lah rakyat nak memberontak kata nya... ada lah lagi reason-reason lain

tapi king sejong the great ni tetap nak publish huruf-huruf ni
elemen cinta cintun memang tak ada
kalau ada pun seciput je
sebab tu kot aku suka

sebab kalau cerita korea yang normal
jalan cerita dia mesti macam ni
2 lelaki suka 1 perempuan baik
lepas tu mesti ada seorang lagi perempuan yang jahat benci kat perempuan baik tu

actually kan
citer deep rooted tree ni memang diadaptasi dari sejarah korea
memang betul king sejong the great tu yang cipta huruf hangul yang rakyat korea duk pakai sekarang
asalnya terdapat 28 huruf
tapi setelah berevolusi, tinggal 24 huruf sahaja yang digunakan sampai sekarang
katanya, huruf baru ni boleh dipelajari dalam masa 10 hari je paling maximum untuk foreigner
(mengikut dalam cerita tu lah)

lagi kan, aku suka cerita ni sebab kebanyakan watak dan plot adalah benar-benar dari kisah sejarah dorang, antaranya:
- king sejong the great
- king taejong - ayah king sejong
- Hall of worthies - king sejong yang tubuhkan, scholar yang terpilih sahaja boleh jadi ahli hall of worthies ni.
- kumpulan hidden root benar-benar wujud menurut sejarah korea
- choe manri - timbalan menteri pendidikan yang menentang penciptaan huruf baru
- ada lagi beberapa watak, malas pulak nak search..hehe

apa-apa pun cerita ni memang dari kisah sebenar yang ada sedikit tokok tambah untuk menyedapkan lagi cerita..
sumber pembacaan mestilah wikipedia..hahaha
tak kan aku nak bukak buku sejarah korea ye tak?

eh lupa nak cakap, masa episod hujung-hujung tu aku nangis
sedih tak terkata...T___T

lepas ni aku nak layan cerita Jewel in the palace, ini pun dari kisah sejarah joseon jugak. dimana watak Dae Jang Gum adalah watak sebenar dari zaman joseon. cerita ni tengah tayang kat tv alhijarah setiap hari pukul 3.30. tapi aku kan kerja, mana sempat nak tengok.. harus lah dimuat turunkan.. ^___^

6 comments:

MrsLisaRedzuan said...

Gigihnye mendownload citer korea...kalau kat ONE HD tu layan RUNNING MAN je..citer lain2 malas nak layan sbb takut tersangkut...huhu...nnti bolehla bg sinopsis semua citer korea yg dah tgk yee...wee~~~

KayNisa said...

opkos la gigih..tak tengok semua gak. tengok sinopsis gak kdg2.. kalau bes baru layan. kalau kat tv tu mmg xnak tgk sgt. nanti nak kemana2 pun asyik teringat tv.. haha

Lady RaRa said...

huhuhuu aku pun la ni tetiap hari layan Jewel in the Palace kat tvhijrah

heheheh walaupun dah 3 kali ulang tengok. tetap nak tengok gak!

Lady RaRa said...

huhuhuu aku pun la ni tetiap hari layan Jewel in the Palace kat tvhijrah

heheheh walaupun dah 3 kali ulang tengok. tetap nak tengok gak!

KayNisa said...

wow, dah 3 kali ulang. hebat. aku baru 1st time nk tgk.

Anonymous said...

Dulu layan dgn mak aku. Dulu kat tv2 rasanya. Lupa plak. Pastu aku masa mengandung kat Bambam aku layan kat youtube. Pastu la ni kat 114 plak hehe

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger