Friday, September 7, 2012

Lempeng Ikan

ha, pernah makan lempeng ikan tak?
raya hari tu
mak aku ada buat lempeng ikan
mula-mula dengar tu aku pelik la jugak
macam mana la rupa si lempeng ikan ni
bila dah buat, dah siap.. baru la..
ooooo, benda ni namanya lempeng ikan rupanya
selama ni tahu makan je
hehehe

kalau dah orang terengganu kan
semua benda pun mesti nak ikan / berasaskan ikan
keropok lekor
sorok lada
satar
otak-otak
bebola ikan - sedap ni, masak tumis pedas dengan sayur sawi letak suun
kuah rojak betik pun guna kuah ikan tau...sedapppp
kuah jeruk buah star pun kami guna ikan ... pun sedap juga
agaknya sebab terengganu ni negeri pesisir laut
jadi, most of our food mesti guna ikan
mudah diperolehi lah kot

bahan-bahan untuk buat lempeng ikan ni tak susah pun
cara nak buat pun senang
hari tu aku tak join pun buat
sebab aku busy buat benda lain
tapi sempat la usha cara-cara mak aku buat

yang ni belum goreng / mentah

bahan-bahan
ikan selayang / ikan sadin - ambil isi, buang tulang
kelapa parut - kelapa yang tak berapa tua
cili kering tumbuk
cili padi tumbuk
bawang merah
lengkuas
halia
gula dan garam secukup rasa

yang ni dah digoreng

cara-cara
tumbuk semua bahan
gaul sebati
bentuk-bentuk kan seperti begedil (maybe boleh panggil begedil ikan juga kot)
lepas dah bentuk boleh lah digoreng / kukus / bakar
tapi yang paling sedap yang goreng punya
sebab dia rasa crunchy sikit


note: bahan-bahan tak ada measurement sebab main letak ikut kuantiti ikan. agak-agak je.

boleh diratah begitu sahaja atau dimakan bersama nasi, selamat mencuba :)

0 comments:

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger