Tuesday, January 31, 2012

wake me up when september ends...

there are songs that make us want to dance, songs that make us want to sing along, but the best songs are the ones that bring you back to the moment you first heard them and once again break your heart.

ini entry yang penuh dengan kebencian


bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci
bencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibencibenci

 p/s: ini bukan benci bilang cinta, ini benci sebab aku je belum dapat gaji... wadappppp

Saturday, January 28, 2012

Easy Peasy Pan Fried Lamb Chop With Rosemary and Garlic

 [yang dah kena siram dengan sauce]

saya memang suka makan lamb
lamb chop, lamb kabsah, grilled lamb, lamb steak...
pendek kata saya memang suka makan lamb
maybe masa kecik-kecik ayah aqiqah biri-biri untuk saya..
sebab tu kot saya suka sangat makan daging biri-biri - ada kaitan kah?

selalu kalau order lamb chop kat kedai..
harga dia boleh buat belanja lunch untuk 2-3 hari

tiba-tiba aje berangan nak makan lamb chop yang sendiri masak
lagi pun tengok member letak gambar bbq... 
leleh dan terasa-rasa lamb dengan kuah sos lada hitam kat tekak
maka laju-laju ke mydin cari lamb
malangnya tak ada yang jual seketul je...
sekali dia jual.....
nah amek kau..

ada 5 slices!!
berat dekat 1 kg
harga rm16.84 je
kalau beli yang dah siap masak kat kedai...
harga dia around tu lah untuk 1 keping...
nah amik 5 keping lantak lah puas-puas... kikiki
saya marinate 3 slice je dulu
lagi 2 slice saya nak guna recipe lain
if sedap saya share kat blog jugak...


[berasap lagi - siap2 bubuh dalam bekal.. nak pergi kerja di hari sabtu nan indah .. *sobs*]

original recipe is here

Lamb chop with rosemary and garlic

Ingredients:
2-3 minced garlic
1 tbs olive oil
1 tbs dried rosemary
white pepper
salt
3 shoulder lamb chops about 3/4 inch thick

mix all together and marinate it atleast 1 hour in refrigerator, longer more tastier  

how to cook:
1/2 tbs olive oil in non stick pan
cook about 3-5 minute per side
once finished serve with mashed potato and sauteed vegetables

[masih dalam kuali]

Blackpepper sauce with mushroom

Ingredients:
2 sudu besar lada hitam - guna yang biji, yang serbuk tak sedap!!!
1 kiub pati ayam
1 biji bawang besar - dice
1 biji tomato - dice
1 paket serbuk mushroom soup - larutkan dengan air
700 ml air - digunakan untuk melarutkan serbuk sup cendawan & tepung jagung
7 biji cendawan butang
minyak untuk menumis
1/2 cawan kicap manis - tak sukat pun, main tuang je
2 sudu besar tepung jagung - larutkan dengan air

note I: 700ml air menyebabkan kuah cair, so boleh kurangkan air atau doublekan mushroom soup atau masak lebih lama untuk dapatkan sos yang pekat
note II : saya tak guna garam sebab dalam kiub ayam, kicap, dan sup cendawan dah ada perasa

cara masak sos:
1. masukkan minyak ke dalam periuk. tumis bawang besar hingga kekuningan
2. kemudian masukkan tomato dan tumis lagi hingga tomato layu 
3. masukkan mushroom soup yang telah dilarutkan ke dalam periuk 
4. masukkan air, lada hitam yang ditumbuk halus, kiub pati ayam, dan kicap kacau rata. (tak perlu sampai mendidih cukup sekadar merenih)
5. masukkan bahan² di dalam periuk tersebut ke dalam blender. kisar seketika hingga lumat kesemuanya dan masukkan semula ke dalam periuk tadi dan masak hingga mendidih
6. masukkan cendawan butang yang dihiris
7.masukkan tepung jagung kedalam periuk, masak sampai likat
8. setelah likat dan mendidih, angkat dan hidang.

[sup segera yang saya guna - pakai 1 paket je, dalam dia ada 3 paket]

Mashed potato with mayonnaise
1 biji kentang - kupas kulit dan potong 6
rebus dalam air letak garam sikit
rebus sampai soft and tender, agak-agak boleh lenyek
toskan dan letak 1 sudu mayonnaise, serbuk lada putih
lenyek dengan garfu sampai sebati, siap!

Sayur-sayur
makan apa-apa kalau tak ada sayur kenyang dia tak best
kalau ada ada sayur kenyang dia best..  ^___^
tapi jangan la makan kek atau ais krim kamu makan dengan sayur pulak.. 

ok, sayur-sayur kamu boleh pilih apa je sayur kamu suka.. better yang senang nak grill dan boleh dibolak-balik dengan mudah dalam pan

saya guna tomato dan sweet peas
tomato di slice
gaul sayur dengan pepper
grill bersama-sama lamb
tak perlu grill lama-lama, cukup agak-agak nampak sayur tu layu-layu manja gitew
bila makan still ada rasa crunchy dan manis sayur.. 

sekian resepi lamb chop yang mudah dari saya, chef kaynisa yang cute lagi comel ^___^

kalau nak buat lamb chop ni rasa sedap..
better marinate dia lama sikit, baru dia serap rasa dan rempah-rempah yang digaul tu
marinate malam, pagi dah boleh grill - pagi-pagi boleh breakfast lambchop.. woha!

kau pun bertudung tapi mengumpat sini sana dengan yang tidak bertudung

dasat betul keyword ni... 
opsss... ada keyword cerita***** laaaa... 
hahahahaha... 
ini bukan belog biru lahhhh...
ini belog tempat melampiaskan amarah
cerita pasal kucing demok bernama miho
pastu cerita aku koya-koya memasak ala-ala masterchef  gitew....

Friday, January 27, 2012

state of the art

the girl is from google... the cat is miho

Tuesday, January 24, 2012

antara IKEA dan aku kau pilih IKEA??????

tajuk tak agak-agak..
kesahnye macam ni
ajak si miho main-main
biasanya malam-malam di suka main-main
tak pun lepak kat meja study sambil tengok kakak dia surf tenet study
kadang-kadang malam-malam dia suka duk atas riba... comel je tidur

tapi sejak akhir-akhir ni dia tak mahu
dia dah ada tempat best
lagi nyaman
suasana pun biru je
romantik gitu....

sekarang ni miho suka tidur dalam plastik IKEA...
dari hari pertama plastik tu wujud kat situ dia memang suka masuk main
so aku biar je plastik tu kat lantai
sebab nampak seronok je dia duduk dalam tu...
dari dia duk tidur kat tempat yang bukan-bukan seperti lantai jamban misalnya.. haha
atau belakang tv ---> susah aku nak amik kalau dia lepak belakang tv


ni gambar semalam
aku cari dia tak keluar
panggil pun tak menyahut...bajet kucing pandai menyahut kah??
pastu terdengar sok sek sok sek....

pergi kat plastik ikea tengok macam tak ada benda



bila pergi dekat & selak sikit maka ternampak la seekor miho tengah tidur dalam tu
mata stim je tu... lepas tutup je kamera dia sambung tidur...
cam-whore sungguh kucing aku nan seekor nih..pantang nampak kamera



yang ni gambar terbaru... dia lepak dalam tu
bukan tidur pun... aku pandang dia..
dia pandang aku... nak ajak aku join dalam plastik tu kah???

Friday, January 20, 2012

flashmob

ecececece... orang buat entry flashmob
kau pun nak buat eh... hehehe
tapi aku memang suka tengok.. paling awesome yang aku tengok sekarang ni yang oprah life from chicago
masa tu dia jemput kumpulan Black Eye Peas...
masa aku tergolek depan tv tengok kat astro chanel Hallmark masa tu..
aku tak tahu pun benda tu dipanggil flashmob
tapi memang best lah...

kat malaysia pun ada flashmob gak..
yang terbaru yang buat kat KLIA tu..
produced by kitkatclub and enfinity vision media (tiara jaquelina punye kan.. if yes no wonder lah)

meh aku nak senaraikan flashmob yang aku kira best di mata aku..
setiap orang taste lain-lain kan?
maybe korang tak suka apa yang aku suka ni... bak kata chef wan.. ada aku kesah... ahaks...jangan sentap nok!! ^^ ... gurau-gurau je...

[Oprah at Chicago - Black Eyed Peas]


[Flashmob from korean drama - dream high]


[Flashmob kat bukit bintang by budak-budak malay - background song Again again by 2PM, terfikir gak sape coreographer budak-budak ni... lama dah yang ni]


[Flashmob Born This Way by Lady Gaga at France]


[Ni yang latest, yang sedang hangat diperkatakan... hoheh, paling best part makcik-makcik nyanyi lagu Rindu minit 3.11 ]

Thursday, January 19, 2012

sambal pedas pedal ayam berkentang berkunyit...berapa banyak ber daaaa

source resepi ni tak ada
pasal aku pakai hentam saja lah labu
konon nak makan pedal masak goreng kunyit
dah siap gaul-gaul kunyit
kebetulan pulak hari ni aku buat chili paste
ada sisa-sisa chili paste kat blender tu aku bantai masuk salam masakan pedal masak goreng kunyit aku nih
hasil dia... pehhhh... walllaaaa.. baru rasa seketul
pasal ni bukan untuk makan malam
untuk bekal pergi kerja esok
mak tak rajin nak bangun pagi-pagi nak hadap dapur nyah... ^^

[gambar dari dalam kuali aku snap...malas nak bubuh dalam pinggan bagai... pakai kamera henpon je.. malas nak pakai digicam]

bahan-bahan dia
pedal 1 paket - aku beli kat mydin dia dah packet siap-siap (aku masak untuk 3 hari terus, rajin kan?)
cuci bersih dan potong kecil-kecil
potong besar-besar nanti susah pulak nak makan kat office.. nampak kurang sopan gitew ^^
dah basuh bersih, gaulkan dengan serbuk kunyit.. ada kunyit hidup lagi power then ketepikan

kentang sebiji di belah 2 dan dikerat-kerat tak terlalu nipis dan tak terlalu tebal..sedang-sedang aja
air asam jawa
air belacan (air + belacan)
* bawang putih 2 ulas dicincang
* bawang besar 1 biji di hiris halus (aku panggil mayang)
* halia 1/2 inch di potong nipis-nipis (ape je masakan aku suke letak halia...dalam kek tak letak la..agak-agak la korang)
* chili paste 1-2 sudu besar, ikut tahap pedas korang..

cara-cara
masukkan minyak - aku pakai olive oil..konon nak lebih sehat kekdahnye ^^
tumis bahan-bahan bertanda * agak-agak sampai naik bau
kemudian masukkan kentang, goreng sekejap agak-agak dah bersebati dengan bawang
masukkan pedal.. gaul sebati
masukkan air asam jawa, air belacan dan bahan perasa secukupnya
tutup kuali / periuk.. renih sampai kuah nampak pekat / kentang dah empuk...
dah siap dan boleh dimakan begitu sahaja , dengan roti, lempeng, peknga, pancake, nasi putih , nasi beras perang.. hahaha... aku merapu je lebih ni.. stress nak mengarang thesis aku p mengarang entry resepi.. woha!

Monday, January 16, 2012

karangan bahasa melayu gaya UKM

serious tatabahasa aku berterabur
lebih-lebih lagi since aku dah jadi pengaturcara bahasa PHP
lagi lah haru bahasa melayu aku
cakap pun tunggang langgang
ini pulak nak buat karangan gaya UKM

huarghhhhhhh

fasa lukisan abstrak

cakap memang mudah
cuba kau yang berada kat tempat aku
aku nak tengok kau kuat ke tak???

lain aku tanya, lain dia jawab

sekali dua aku ok
tapi kalau banyak kali
aku akan jadi macam tak nak tanya dah kat beliau

bayangkan
aku : eh apasal module A ni jadi macam ni eh?

dia jawab.. ohh, hari tu aku dah bincang dengan supervisor
module F ni kena buat macam ni...bla bla bla module F...
bla bla bla module F

aku: errr...aku tanye module A ??? >"<

Thursday, January 12, 2012

aku stress.. aku nak marah kat sini

kalau nak macam-macam buat sendiri lah..
aku sorang je ni.. tahu??
tangan ada dua je..
lain la aku leh buat kage bunshin no jutsu macam naruto tu
sekali ada klon beratus-ratus

sabo-sabo


p/s: kerja banyak, leh lak post entry tak puas ati tiba-tiba... keh keh keh

Sunday, January 8, 2012

azam tahun 2012 aku dah tercapai...kah kah kah

hari tu aku buat list azam tahun baru
macam tahun-tahun sebelumnya
siap tampal kat dinding depan meja study aku
hari-hari aku tengok
lepas tu mesti aku akan berangan hope semuanya tercapai
insyaAllah hanya dengan izin Dia

2-3 kali tengok
azam aku tu macam azam budak-budak
tapi tak pelah
azam aku
bukan azam korang kan.. ahaks

ok, belum pun cukup seminggu masuk tahun baru
2 azam aku dah tercapai
kah kah kah

1. aku nak pakai smartphone [smartphone, tapi yang paling murah.. tak de sampai riban-riban pasal aku dah labur banyak kat azam no 2]
2. aku nak beli treadmill [rela kuar duit simpanan sebab nak beli benda alah ni...kes terlampau stress. bila stress aku boleh membuat sesuatu diluar jangkaan]

dua-dua aku dah dapat
dua-dua aku dah capai
dua-dua dah ada dalam genggaman aku..
err.. mesin treadmill tu aku tak dapat genggam
besar sangat
aku lari-lari je atas dia.. insyaAllah paling sekejap 30 minit sehari

azam no 2 tu kes aku nak capai azam ketiga aku
aku nak berat badan aku kembali macam masa 1st year aku kat uni dulu
kurus selim melim gitew.... kah kah kah
hope tercapai lah yang ni.. insyaAllah

benda alah mesin lari-lari ni aku leh consider as an advance birthday present for me self... terlampau-lampau advance nye.. haha

lagi satu azam aku is nak pakai braces... agak-agak bila la yang ni tercapai, sebab dari zaman sekolah menengah lagi aku berangan nak pakai.. harga & klinik pun dah survey... bila nak pergi tu belum tau lagi.. heheh

yang paling penting, azam untuk konvo tahun ni tercapai... moga-moga di izinkan Allah .. insyaAllah. aminn

p/s: konvo kali ni aku nak bergambar banyak-banyak, mak ayah aku kena ada guard supaya tak hilang macam masa konvo degree dulu.. too much regret, konvo degree tak ada gambar dengan BFF Y____Y

Wednesday, January 4, 2012

ini namanya coding tak siap sebab tak tahu nak letak apa condition dia..tak tahu nak mintak tolong sapa dah Y________Y

    $keypoint_id = array('Burglary' => 13, 'Public Liability Insurance' => 14, 'Fire Insurance' => 21);
   
    $query_insurance = $this->Assessment_model->get_company_insurance($company_id);
   
    $query_ins_type = $this->Assessment_model->get_insurance_type($company_id);
    $count_type = 0;
    $t = 0;
      foreach($query_ins_type as $key => $row_type)
      {                
      $ins_typo = $row_type->insurance_type;  
      
        if($ins_typo == 'Burglary'){
           
        }
                     
      }

Tuesday, January 3, 2012

nur amalina che bakri pelajar yang dapat SPM 17A

ok
sana-sini
rata-riti
duk cerita pasal amalina nih
mula-mula aku ingat amalina rindu ah ah tu
rupa-rupanya amalina si bijak pandai yang dapat straight A berberlas-belas bijik masa SPM dulu
ramai duk cakap dia culture shocked
aku tengok ok je
tak ada shocked mana pun

ya, dulu mungkin dia pakai tudung
tapi kan masa tu dia baru lepas sekolah
ramai je free-hair kal luar sekolah
apa kau orang ingat kalau kat sekolah bertudung litup, diluar sekolah pun bertudung kah?

kau orang yang duk bising-bising tu..
pergi angkat kain kat jemuran pakai tudung tak??
dengan ipar-ipar, dengan sepupu sepapat, dengan jiran-jiran kau orang ada jaga aurat kah??
jangan-jangan nak keluar jalan-jalan baru nak sarung tudung / tutup aurat

awat la korang nak bising-bising
biar la dia
janji dia still belajar betul-betul
tak sia-siakan duit tajaan bank negara malaysia
yang kau orang nak bising-bising hina dina kat dia tu pasal apa?
korang tahu tak? sekarang ni mungkin bahu kanan si amalina che bakri tuh dah berat
kes korang duk ngumpat-ngumpat
caci-caci kat dia
korang dapat apa?
buat berat bahu kiri je..
jangan la terlalu nak tunjuk yang kau orang ni meleis sangat

ye, aku memang bertudung
dan aku ada macam-macam jenis kawan
yang free-hair tetapi tak lagi mengunjungi club malam ada
yang free-hair tapi tak suka cakap hal orang pun ada - gila sexy kawan ni.. tapi baik ati wooo
yang bertudung segi bidang 45" ada
yang bertudung bidang 55", bidang 60" pun ada
yang bertudung bidang 60" tapi pernah fitnah aku macam-macam dan suka mengumpat serta busuk hati diiringi hasad dengki yang super tinggi pun ada - aku still kawan dengan dia sebab aku pemaaf orangnya *heh*
yang bertudung labuh pakai purdah pun ada
pendek kata semua pun aku berkawan...sebab aku tak judge orang by appearance
mungkin kawan tu free-hair sekarang, manatahu masa-masa depan Allah bagi hidayah kat dia dan dia lebih ustaz/ustazah dari kau orang yang perasan ustaz/ustazah...

perangai orang, syurga neraka, dosa pahala bukan terletak pada luaran sahaja
yang penting hati
hati kau orang putih ka, kelabu ka, hitam legam ka?

Allah je layak nak judge hamba-hamba Nya
kau orang tak ada hak
if nampak benda-benda tak elok
diam-diam sudah lah.. kalau tak puas hati sangat, email je kat dia senyap-senyap
siapa-siapa pun tak aib...
aku paling benci orang yang konon nak menegur tapi dalam masa yang sama dah aib kan orang yang nak ditegur...
kau orang tahu tak dosa mengaibkan orang tu macam mana?
kalau dia tak maafkan kau orang... kau orang tak takut ke?
ingat senang ke nak cari nur amalina che bakri kat padang mahsyar nanti?
sebelum nak kutuk dan mengata tu...fikir dulu
cermin diri dulu

note: tak baik cakap orang hodoh, kau tahu tak siapa cipta orang yang kau orang cakap hodoh tu?

entry ni memang winrar >> klik kalau mau baca

kalau itu yang terbaik

aku deactivate akaun facebook (hope tahan lama.. paling lama 1 minggu ^.~)
kes kejar masa nak siapkan kerja yang bertimpa yang diberi oleh supervisor secara bermurah hati *Alhamdulillah*
lagi satu, kes aku nak siapkan bab 2 (literature review) untuk dissertation aku before minggu ke dua january berakhir which is on 14 january 2012
sebab kalau aku siap bab 2 nih, aku dah boleh start buat experiment on my research...
nak kerja, nak belajar...
stresss sangat
tapi insyaAllah lepas dah settle hal study nih aku leh bergumbira... certificate pun dapat.. hasil yang berbaloi insyaAllah.. hope aku tak serik untuk continue study lagi lepas ni.. mana tahu, ada rezeki leh dapat title Dr lak.. InsyaAllah..ameen ^^

kenapa aku terpaksa deactivate fb? sebab nanti tengah-tengah buat kerja aku pergi lagha kat sana.. bukan ada apa pun.. huhu
wasting my golden time .. ahaks

tengok clip ni pun dah nangis


sedih betul citer kal ho na ho nih.. *sobs*
minggu ni mode tengok citer hindustan jek..
nak layan jiwa sket ^^

Sunday, January 1, 2012

Selamat tahun baru 2012

malam tadi 31 12 2011 saya countdown kat dataran merdeka shah alam
seronok
1st time join benda-benda macam ni
before ni malam tahun baru duk rumah atau asrama je
sebab malam tahun baru ni biasanya banyak mat rempit
jalan pun sesak

malam tadi ada shahir, imam muda, dak mie barongan, syam kamikaze, zizan raja lawak, dan juga ustaz azhar idrus
gabungan mantap zizan & ustaz azhar idrus memang best
rasa macam duduk kat negeri terengganu lak malam tadi
heheh
gambar?
dalam henpon kawan saya.. if dia upload boleh lah share kat sini

sempena tahun baru ni
meh nak jamu pulut durian style kelantan


ada pulut + santan mentah diperah dengan air suam dan di perasakan dengan garam sikit + durian + nisan (gula merah) racik
 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger