Wednesday, February 29, 2012

Cuti-Cuti Malaysia : Kampar - Rawang - Sentul - Setapak

* amaran: entry ni panjang *

weekend baru-baru aku jalan-jalan lagi
kiranya bulan february ni kerja aku berjalan je on weekend
dari awal bulan aku ke negeri sembilan dan melaka , lepas tu balik kampung kat terengganu, lepas tu ke kedah pulak, now ke kampar, perak dan sekitar negeri selangor dan juga wilayah persekutuan kuala lumpur..
lengkap selatan-timur-utara-barat-tengah
nasib baik aku tak terbang ke nun sarawak atau sabah (tak sampai lagi negeri sabah nih)
kiranya bulan february 2012 ni bulan cuti-cuti semenanjung malaysia untuk aku lah (walaupun tesis tak siap lagi Y_____Y , berjalan tak ingat dunia)

journey aku lebih kurang macam ni

1. puchong - bandar baru sentul - kampar

dari puchong iaitu rumah sewa aku
aku ke bandar baru sentul which is rumah kawan aku iaitu kak dhila, dah mention dalam entry previous
kes nak ke kampar ni sebab nak attend wedding ex-colleague kak dhila
aku ni kira peneman kak dhila lah
aku on aja
pantang orang ajak berjalan
dah hobi dari lahir.. hewhewhew
aku pernah menggelupur nak ikut pakcik aku balik kampung sebab dia ajak tapi ayah aku tak izin
korang rasa hasil penggelupuran tu aku dapat ikut pakcik aku tak??

dari bandar baru sentul tu gerak lah ke kampar
mula-mula aku ingat ipoh
rupa-rupanya kampar
pekan dia macam pekan koboi bagi aku
aku suka suasana macam tu
nampak tradisional
tak terlalu moden macam KL dan Puchong (aku cakap puchong pasal now aku stay kat puchong)
udara pun bersih je aku rasa (rasa je lah, sebab dalam kereta pasang aircond je)

kenduri kawan kak dhila tu kat kampung kuala dipang
tak banyak gambar pun aku ambil
pasal perut aku seronok berkeroncong (errr..negeri perak nak letak apa ye, melaka tahu la dondang sayang)
kak dhila lak dia jumpa kawan-kawan dia
mesti la bersembang-sembang
aku lak asyik pandang meja tempat letak nasi dan lauk je
dia buat style buffet




menu dia nasi minyak lauk dalca, ayam masak merah sedap nyam nyam, daging masak hitam sedap juga
minuman dia air hijau, tak tahu la air perasa apa
aku minum je
untuk desert pulak pihak pengantin dah letak booth (consider booth lah, ke nak letak gerai?) cendol dan gerai ais krim
aku ambil cendol je
tak larat nak beratur kat booth ais krim
nanti aku sorang je dewasa
lain-lain semua kanak-kanak

chendor, bukan cendol.. heheh

terliur pulak tengok gambar cendol ni
tapi kan, lepas makan cendol ni aku dengan kak dhila jadi pening-pening lalat
aku tak syak apa-apa.. betul ni, tak syak apa-apa (hewhewhew)

lepas dah siap semua
kak dhila dah siap bergambar dengan kawan-kawan dia
dah dapat goodie bag cantik yang ada buku surah amalan - i like, saya punya dulu dah tinggal kat surau matrix
lepas tu kak dhila tanya nak pergi mana?
saya memang tak tahu nak pergi mana
mulut asyik sebut cameron highland
tapi tak pergi pun pasal dua-dua belum gaji dan hujung bulan - thehehehe
last-last kami decide balik je



2. kampar - rawang

masa on the way ke kampar tu
kak dhila ada mention pasal kedai makan kat rawang sentral yang masuk jjcm
kami pun decide nak try makan kat situ
walaupun perut saya dah penuh
perut kak dhila belum penuh pasal kat kenduri tadi dia makan sikit


singgah kat hentian rehat rawang
tukar pakaian - sebab dah rimas dari pagi pakai baju sama je
kak dhila cakap dia pernah tengok dalam JJCM ada kedai sup tulang merah sedap kat rawang sentral
aku pulak memang lama dah teringin nak makan sup tulang merah since pernah tengok kat blog linda onn
merah menyala kot kuah sup dia

kami pun ke rawang
ni 1st time aku sampai kat rawang
kak dhila tak ingat nama kedai tu
google lah dengan keyword sup tulang merah rawang sentral
terus keluar jam's kitchen dan antara search result memang ada mention pernah masuk JJCM pun
teruslah bukak google map
serius google map bawa kami ke kawasan kedai yang teramat lah sunyi
apa la google map
search lagi sekali
nasib baik ada 1 bloggers tu mention kedudukan jam's kitchen
selepas giant baru kat rawang central tu
berhampiran petronas
berhadapan bengkel hankook tire, tak la depan sangat.. sebab yang betul-betul depan tu salon rambut


sign board jam's kitchen
nah, siap ada logo halal seketul kat situ kepada siapa-siapa yang nak tahu halal ke tak
dalam kedai dia pun ada gantung sijil halal
beserta gred kebersihan kedai iaitu gred A
hiasan dalaman kedai dia ok
cantik dan santai

ni alamat dia, sori dah tertepek cicak atas alamat pulak


waktu kami sampai tu dah pukul 5 suku petang
dah la hujan
usha-usha tak ada orang (pelanggan) pun dalam kedai
tiba-tiba nampak ada perempuan jalan-jalan dalam kedai
aku bukak tingkap lambai-lambai
then dia keluar dengan muka penuh tanda soal - pandai je reka
aku tanya dia kedai buka tak
dia cakap still buka, aku tanya sebab nampak kat notice board kedai tutup pukul 6 petang
aku tanya lagi kami nak masuk makan boleh tak?
dia cakap boleh.. yelah, kedai dah nak tutup
kot kot dia malas dah ke ape ke kan

nama tokey dia hajah jam*** , aku lupa jamaliah or jamilah

kami pun masuk dalam kedai
pilih meja kecil je
yelah berdua je
tak kan tamak nak meja besar
waitress kasi menu
kami pun belek menu

kedai ni buka dari 8am-6pm je, dalam buku tu sampai 11pm..
kedai dibuka setiap hari kecuali hari ahad

disebabkan dah terpengaruh dengan bloggers yang kasi direction yang tepat tu
aku pun order kacang pool dan  mi goreng special
sup tulang merah tu wajib order
kak dhila pulak order nasi goreng seafood
untuk minuman aku ambil hot lemon tea sebab aku dah kesejukan sampai tulang hitam
kak dhila pulak ice lemon tea

manis tahap mengundang diabetes, tapi aroma dia sedap
mungkin kalau kurangkan manis akan rasa lebih sedap..bagi tekak aku la

rasa dia sedap, walaupun manis tapi sebab ada ais so tak la rasa manis sangat



kacang pool / kacang pol - tak tahu mana satu nak eja
puree kacang yang pedas, rasa dia macam acar timun masak mak aku
memang pedas
tapi lebih sedap selepas ditabur dengan bawang besar cincang dan perah asam limau sikit


mi goreng special, sedap..tapi tak habis makan maka aku tapau buat breakfast

nasi goreng seafood - sedap jugak

sup tulang merah singapura - dia punya signature menu, sedap walaupun warna tak merah pun
seronok aku hirup pakai straw.. hehehe
yang putih-putih atas tulang tu kobis
ini mangkuk yang paling small
memang boleh makan untuk 2-3 orang
tak sangka pulak besar betul saiz dia


makan tinggal tulang.. kuah dia tak ada la licin

serius perut aku dah penuh gila
nak solat asar pun dah seksa
mulai dari hari ni, aku dah faham macam mana seksa orang mengandung cukup bulan nak solat
seksa woooo... aku makan macam naga
lepas dah makan singgah sat solat kat surau majlis perbandaran
surau bersih
telekung pun cantik


3. rawang - bandar baru sentul - sri rampai - setapak dan sekitarnya

lepas dah bagi lega sikit saluran pernafasan dek terlampau banyak makan
kami pun gerak pulang
kak dhila try highway baru - LATAR Expressway (KL-Kuala Selangor Expressway)
kalau malam-malam sumpah aku tak nak lalu
serius aku rasa seram

dari rawang kami ke bandar baru sentul
kat sana tiba-tiba terasa nak berkenalan dengan mall baru kat area sana - KL Festival City Mall Setapak
pusing-pusing kat sana
singgah masuk popular bookstore
tapi tak ada buku yang menarik
kak dhila je beli 1 novel
sempat lagi bersembang dengan kakak rock tapi minat baca novel

tengah pusing-pusing kat mall,
cik puan nurul azwa pulak ajak lepak kat oldtown white coffee
lepak lah kat situ sampai kena halau dek tomboy - kami syak dia kekasih pekerja kat situ. kekasih dia tak dapat balik sebab kami ni tak blah-blah lagi
syok sangat bersembang...haha

tu cik puan nurul azwa dan suami beliau

lepas dah kena halau we ols decide nak ke uptown danau kota
sebab aku tak pernah pergi
jalan-jalan lepak sana sampai pukul 2 lebih atau 3 lebih
entah lah dah lupa
balik tidur kat rumah kak dhila
pasal dah tak larat nak pulang
kalau pulang gak harus aku sampai negeri lain

esok nya iaitu hari ahad, aku breakfast dengan mee goreng special yang aku tapau tu
lepas tu keluar brunch kat de asian cafe
kat sini suasana dia macam kopitiam pun ada
lokasi tak sure pulak
pasal aku bukan kakak kawasan area ni
kena tanya kak dhila, beliau kakak kawasan


aku order char koay teow, dalam gambar dia nampak menarik je hiasan dia

yang aku dapat macam ni je hiasan dia
tapi rasa dia still sedap
cuma agak kering
sebab biasanya aku makan char kuay teow mesti basah
tapi tak apa lah
sebab rasa dia sedap
sekrang pun aku duk teringin nak pergi makan ni
tapi jauh sungguh kedai dia
aku kan kat puchong
jauh tau puchong - setapak
macam nak balik kuantan jauh dia....hahahahahahaha


kak dhila pulak order dry kuay teow foo chook
sedap rasa dia
aku cakap patutnya wet kuay teow foo chook
pasal kuah kicap dia banjir betul
tapi dah dia cakap dalam menu tu dry, aku terima je lah dengan hati yang rela
paling sedap foo chook dia, foo chook membaluti isi ikan kot, digoreng garing
memang sedap


steam homemade fish otak-otak dia pun sedap
serius sedap
dalam dia ada something yang chunky
aku syak tu isi udang
sedap bila kunyah-kunyah ada something yang chunky

untuk desert kak dhila order american cheesecake sebab tiramisu cake dah habis
kesian beliau kempunan
yang ni aku tak ingat aku rasa ke tak


aku pulak order sago gula melaka
bagi aku tak sedap
sebab dia guna susu cair
aku prefer santan
boleh lah untuk tekak orang KL - istilah kak dhila bagi


aku order soya cincau with cendol untuk minuman
rasa dia sedapppppppp
macam nak lagi je
hehe


lepas dah kekenyangan makan kat de asian cafe
kami ke rumah puan azwa
beliau jemput makan nasi ayam resepi baru
perut dah penuh ni
tapi tak nak hampakan jemputan orang
mesti lah memenuhi kan?

gambar nasi ayam tak ada pulak
puan azwa serve dengan air jus timun batang - sedap, boleh la mintak resepi
ayam goreng dia pun sedap - boleh lah mintak resepi juga

lepas tu lepak-lepak bersembang kay rumah puan azwa
hujan pun turun
kak dhila pun teringin nak makan cendol
aku follow je
dorang decide nak makan cendol wahab yang popular masuk surat khabar tu


ini lah cendolnya
aku ambil cendol pulut
rasa dia ok la untuk tekak orang KL - again
lepas dan puas makan cendol kami pun pulang
hantar puan azwa ke rumah beliau
ambil kereta aku kat rumah kak dhila
then aku pulang ke miho's territory which is kat puchong nan indah ni
sekian journey aku kali ni....


p/s: tak ada idea sangat nak bercerita sebab post entry kat office kes tak ada idea untuk settle bugs kat programming aku, pendek kata hari ni hari tak ada idea. anyway selamat 29 february . 4 tahun sekali je weh.. hehe. ade sapa-sapa kawen tak tarikh ni??

p/s II: aku re-read balik entry ni... lucu betul, kejap saya kejap aku.. conflict identity jap, korang perasan tak berapa kali aku makan cendol dalam entry nih.. betapa suka benar aku kat cendol.. hewhewhew , korang boleh tengok entry ini, tu cendol yang memang tak pernah tak sedap..sebab cendol tu mak aku yang buat. aku pun terel buat cendol tau... tak caya?? percaya lah.. hehehe

Wordless Wednesday #5 : What a Selfish Driver!!

Friday, February 24, 2012

Cuti-Cuti Malaysia : Melaka #1

* amaran: entry ni panjang *


awal bulan feb hari tu aku attend wedding member univ dulu
dah kawen dah beliau (ah meng)


majlis kawin member aku ni kat negeri sembilan
aku ni tak berapa familiar sangat dengan n9 nih
kenangan pun tak berapa nak ada
kalau ada pun mungkin setakat memori berpiknik bersama-sama kawan opis kat port dickson
atau pun memori berpiknik dengan family angkat tersayang juga di PD
tak pun memori bergathering dengan kawan-kawan forum asscrewz (aku tak active dah kat sini) pun di PD
(tak ada tempat lain kah nak piknik)

aku pergi wedding si ah meng ni dengan kak dhila (kawan aku)
berkonvoi dengan robell (kawan aku) dan azwa (kawan aku) dan suami (juga kawan aku)
haha.. semua pun aku mention kawan aku.. ape ape je lah

kami pergi majlis ahmeng ni agak lewat
jadi lauk pauk yang sedap-sedap pun dah habis (daging salai masak lomak sedap habis wohhh T____T)
lepas dah makan-makan
ambil-ambil gambar

aku dengan kak dhila pun gerak
aku tanye kak dhila
kite tak nak gi mana-mana ke?
then we ols decide nak pergi melaka
dulu aku study kat melaka
dari 2003-2007
jadi memang banyak sangat memori kat sini
suka duka pahit maung semua ada
haha
kenangan kena kejar dengan pak guard pun ada...tehehehe...aku tak nakal ok!

sampai kat sana dalam 8 lebih dah
terus pusing-pusing cari hotel
betul-betul membangun melaka
patutlah dapat title melaka maju 2010 - tahniah untuk melaka

kitorang check in kat Hash House Hotel
harga untuk hari minggu memang lain lah kan
tapi still ok RM140 untuk bilik yang ada 2 katil single
uncle yang jaga kaunter tu pun ramah je
hilang penat lelah berpusing-pusing cari hotel
kitorang checkin untuk bersihkan diri
then we decide nak pergi jonker walk
dulu aku selalu pergi sana bawa kawan-kawan yang tak pernah pergi
suka sangat jadi pemandu pelancong..haha
sampai kat jonker walk
ada naga air panjang melintangi kawasan tu
aku cakap naga air sebab ada air paip keluar kat mulut dia
kak dhila cakap tahun ni tahun naga air
aku pun cakap... ooo, ada jenis-jenis ye tahun naga
ingat sama je...suka jiwa aku je eh.. hehe

[ramai orang cina tadah tangan kat tempat air tu turun, aku tak tahu apa khasiat dan tuah dia. tak sempat nak interview, pasal ramai dan berebut-rebut]

kami jalan-jalan dengan perut lapar (kes tak kenyang makan kat kenduri ah meng)
makanan yang dijual kat stall sepanjang jalan jonker walk tu ada yang nampak tempting
tapi kami tak berani nak makan
tak tahu status halal dia..
jalan-jalan cuci mata kononnya
sempat la sambar satu cincin kristal hijau
pasal cincin kristal aku yang ada tu dah retak menanti belah
kak dhila beli cincin jade
aku tak beli yang jade pasal kaler yang aku suke tak de saiz dengan jari cute aku nih *wahahh*

[comel pulak sepit rambut ni... hari tu tak berkenan pulak]

sambung jalan-jalan lagi then aku beli fridge magnet khas untuk mak aku
aku tak tahu la mana mak aku belajar minat kumpul fridge magnet nih
aku layan je lah.. yang penting mak aku hepi aku pun hepi..
aku ada jugak beli tshirt melaka (aku kasik kat adik aku)
sebab dulu sepanjang duduk melaka tak pernah beli *hewhewhew*
lepas dah habis jalan-jalan kat jonker walk
kami jalan-jalan kat sekitar banda hilir
konon nak masuk muzium kapal sebab kak dhila tak pernah masuk
tengok-tengok dah tutup
kami patah balik pergi ke kereta konon-konon nak naik eye on melaka
bila sampai sana pun dah tutup
dia sampai pukul 12 malam je
kami sampai terlewat beberapa minit je
yang ada kat dalam eye on melaka tu orang-orang yang untuk last trip lah kononnya
hampa weh!
kami pun terus bercita-cita
one day kena datang melaka semata-mata untuk bercuti-cuti
tak de datang main aci terjah without plan macam ni
memang huru hara

 [eye on melaka... sedih tak dapt naik.. *sobs*]

lepas dah penat ronda-ronda
kami decide nak cari makan
cari la kat area dataran pahlawan tu
tapi yang bukak si MCD je..
tak nak la makan MCD .. kat selangor atau kl pun ada MCD!
kami pun terpaksa beli fries untuk alas perut pasal perut dah start nyanyi lagu dondang sayang (kat melaka kan, mesti tune ke dondang sayang.. hewhewhew)

[sepanjang duduk kat melaka, aku tak pernah naik beca kalerful nih..]

pastu kami pergi ke foodcourt ayer keroh yang berhampiran taman muzaffar tu
dulu masa study, sewa rumah kat belakang foodcourt ni je
asal lapar je jalan kaki turun beli nasi
dulu foodcourt dia tak lawa macam sekarang
dulu kucing-kucing besar banyak wooooo... yang bunyi cit cit cit tu.. bukan meow meow macam miho
bila dah sampai kat foodcourt tu
tengok-tengok dah tutup jugak kedai-kedainya - terus saya cakap, apa ni.. semua tutup awal!
(hello cik kak, tak tengok jam kah...dah pukul 1am lebih masa tu)
frust tak dapat makan tauhu bakar masih terasa sampai harini..sebab aku teringin sangat
aku belajar makan tauhu bakar kat melaka ni lah.. beli kat bazar ramdhan peringgit..
Ya Allah sedapnyaaaaaaaaaaaaa......
lepas dah frust ni
kami decide pergi makan asam pedas hajjah mona
check kat foursquare kata open from 5pm till 5am
try juga gagah pergi dengan perut berkeroncong
masa tu dah 1am lebih..





perut aku dah masuk angin campur ada intro gastrik dah
sampai kat sana alhamdulillah still buka
apa lagi cepat-cepat order asam pedas ikan parang (sangat sedap, isi dia manis, ikan segar),
asam pedas ikan pari (isi dia pejal dan fresh),
mula-mula kak dhila nak asam pedas tetel.. tapi habis pulak
pagi-pagi hari makan nasi lauk asam pedas layan jugak
aku tengok kat situ memang rata-rata meja penuh
lepas dah kenyang kami ke hotel untuk tidur

esok pagi
bangun tidur lepak-lepak dulu
kedai pun tak bukak lagi kalau keluar awal
dekat-dekat pukul 11 baru kami keluar
cari makan
decide nak makan kat newtown depan dataran pahlawan
kat situ ada 1 kedai nasi
dan 1 kedai air je yang bukak walaupun situ sebenarnya foodcourt
lain-lain kedai banyak tak bukak
agaknya sama-sama nak cuti maulidurasul dan taipusam kot
tengok lauk pauk kat kedai minang tu memang agak tempting
lebih-lebih lagi semuanya baru siap masak
so kami brunch terus
tengok-tengok ada asam pedas tetel...
so tak ada la kempunan sangat kan
semangkuk amik untuk share dua orang..


lepas dah siap makan
maka jadi lah kenyang perut suka hati
seronok la jalan-jalan shopping barang untuk bawa balik kampung
cuti panjang kan
harus dan wajib balik kampung... hehe
hasil cuci mata kat bazar
aku beli seketul spek mata hitam - 1st time beli tapi haram tak pakai pasal aku jadi pening-pening lalat bila pakai
beli kerepek-kerepek tradisional yang rm10 untuk 3 barang
dah habis shopping kami pun pulang dengan hati yang girang..
tu jelah ceritanya pun.. ada yang baca kah?
kalau ada terima kasih daun keladi
lain kali baca lagi ^_^

Monday, February 20, 2012

Cuti-Cuti Malaysia : Kedah #1

* amaran: entry ni panjang *

last weekend aku pergi kedah
saja mengikut kawan aku yang nak balik ke kampung halaman dia
KAMPUNG KEPALA BATAS, KEDAH bukan kepala batas yang penang tu eh
kawan aku iaitu kak dhila offer, aku suka je nak ngikut... hewhewhew

duk rumah kak dhila tu
serius aku tak sempat lapar
asyik kenyang je
mama kak dhila masak gulai tulang letak rebung madu...
perghhh... memang bestt

1st time aku kenal dengan gulai tulang ni masa aku pergi umah kawan lagi sorang kat yan iaitu kak inn
jadi bila kak dhila cakap mama dia a.k.a mak ngah (aku panggil mama kak dhila mak ngah) nak buat gulai tulang, aku suke lah... hewhewhew...bab makan suke je aku nih
konon nak belajar camne nak masak gulai tulang tu.. tapi aku malu-malu miho nak p tengok
tapi aku ada la usha-usha bahan yang mak ngah letak tu..
apa yang aku belajar, kat kedah.. kalau gulai tu, kuah dia letak santan eventho ada letak daun kari tetap dipanggil gulai
kalau dulu, asal je gulai tu ada daun kari, konpem aku panggil kari.. hehe
tapi sayang aku tak amik gamba.. sebab aku terlampau teruja nak makan sampai lupa nak snap gambar

hari 1st aku pergi jalan-jalan sekitar pekan jitra
lawat kedai kawan aku, dulu butik sekarang jadi ala-ala cafe kot
ada jual nasi lemak dan soto, sapa yang duk area jitra nun p la try..
kedai dia nama senora berhampiran aneka mall

lepas tu kak dhila bawa aku p pusing-pusing alor star
serius kenangan mengimbau
pasal dulu masa :
  • tahun 2002-2003 aku belajar kat matrik kulim, jadi aku pernah lah mai area anak bukit & alor star - ikut kawan aku bernama syamsurina balik rumah dia time weekend, mak dia pun terror masak... best!! aku belajar makan tapai dengan susu kat rumah kawan aku si syamsurina ni la.. hehe, belajar buat kek ceklat sedap pun melalui mama kawan aku ni. hewhewhew..kenangan sungguh!
  • tahun 2005 lak aku praktikal kat Jabatan Zakat Negeri Kedah kat menara zakat jalan telok wan jah tu, lagi la ligat aku duk berjalan kat sekitar negeri kedah nih. hehe
sebab tu aku memang suka kalau dapat pergi kedah
kedah ni aku boleh kata hometown aku yang ketiga selepas terengganu dan melaka
sambil pusing-pusing tu kak dhila tanya nak pergi mana, pastu kak dhila tanya tak nak naik menara alor star ke?
serius aku tak pernah naik
jadi aku cakap nak la kan..
tiket dia pun murah je
untuk dewasa RM6, tapi aku kan student lagi..
aku guna student card dapat la RM4, hewhewhew... suke ok!!

 [aku pun tak faham kenapa tulis menara kuala lumpur]

kami naik atas sana dah waktu senjakala
cantik
dapat tengok awan hitam berarak
sebab time tu hujan rintik-rintik air bergelora...
dapat la aku nampak sungai kedah..
tak tahu kenapa aku kagum tengok sungai tu.. memang aku cuma mampu cakap masyaAllah cantiknya
kilat berdentum-dentum jugak time tu
lepastu dapat dengar azan berkumandang dari masjid zahir kalau tak silap..
aku abaikan rasa gayat aku masa kat tempat meninjau tu
konon nak beli fridge magnet kat kedai kraft menara tu
tapi sayang dah tutup awal..sedih *sobs*
kalau tak mesti dah bertambah koleksi kat peti ais mak aku - beliau kini ada hobi mengumpul fridge magnet

lepas dah puas mengusha keindahan alam
kami turun
lepas tu kak dhila tanya nak makan apa
actually perut masih kenyang
tapi nafsu makan memang dasat
^____^
aku teringin nak makan char kuetoew
kak dhila cakap char kueteow iman memang famous kat sana
tapi aku dah lama teringin nak makan nasi lemak royale
pasal tak pernah makan masa zaman-zaman duduk kat kedah dulu
dulu mana nak tahu
pasal memang lone ranger masa zaman praktikal
zaman matrix lak aku sangat naif tak tahu pape
yang aku reti, masakan kat dewan selera tu dah paling best... haha

pastu kak dhila bawak la pergi makan kat nasi lemak royal pantai johor
masa kami sampai tu
orang dah 5-6 orang beratur
nasi pulak dah habis
tengah tunggu runner mai hantar nasi baru
bila dah sampai nasi
lagi la bertambah-tambah keterujaan aku.. aku memang mudah teruja dan memang akan terpampang kat muka aku --> minah ni sedang teruja ... hewhewhew ..*senyumsipusipumalumiho*
aku tanya kak dhila lauk apa best?
dia cakap ayam madu, ayam goreng, udang best
aku tengok foursquare lak cakap ayam goreng dia best
jadi aku pilih ketiga-tiga lauk ni.. hehe
nasi separuh, ayam madu bahagian kepak, ayam goreng bahagian peha, udang besaq sekoq, kuah campur, sayur bendi...!!!
ada beberapa brader yang sama-sama beratur pandang pelik kat muka aku
aku heran gak
tudung aku senget kah?
tapi aku abaikan.. aku amik nasik aku
tukang kira harga cakap rm38, aku tak terkejut mana pasal aku amik banyak lauk
brader-brader tadi masih usha aku dengan muka pelik
nasib aku tak reti buat kening ziana zain, kalau reti mesti aku dah buat.. haha

 [licin kan aku makan...hehe]

pastu aku p duduk kat meja aku
kak dhila dah duduk dah sambil tunggu mamat air datang tanya order
masa aku duduk kat meja tu
pakcik sebelah meja pun pandang aku pelik
aku tanya kak dhila pasaipa depa ni duk pandang semacam?
kak dhila cakap maybe sebab amik lauk udang - aku fikir, agaknya jarang orang ambil lauk udang kot
ape-ape jelah
aku nak makan
memang terbaik
puas hati
bila dah selesai makan kak dhila nak p bayar nasik dia
sekali rupanya tukang kira harga tu dah kira harga untuk kami berdua
tu jadi rm38 tu.. haha
baru nak bajet bangga, 1st time makan nasik harga mahal
biasanya makan nasik mahal-mahal ni orang belanja je.. haha

[ni kak dhila punya]

lepas dah kenyang kami pun pulang ke rumah kak dhila
tengok cerekarama tajuk jujur aku dayus
beto kusairi ensem woooooohhhhh... hahah miangs laksss
lepas dah abih drama kami pun tidoq

esok pagi aku bangun
tengok kat luar gelap lagi
aku pun p la bersihkan diri nak solat subuh
lepas dah solat aku tengok jam
oii... dah pukul 8?
pukul lapan pun masih baru nak terang-terang tanah...
serius aku duk ingat time tu masih gelap subuh lagi. ke mata aku rabun serta mamai tak tahu la
patut la air pun sejuk macam air batu...

pagi tu mak ngah jamu dengan ketupat pulut - my fav, biasanya mak aku buat time raya je
ni dapat makan time tak raya
den suka la
cicah dengan kuah gulai tulang
memang terbaik (macam boboi boy cakap - terpengaruh tengok boboi boy kat rumah kak dhila)
pastu mak ngah buat jugak tempek / peknga / lempeng kelapa
cicah dengan kuah gulai jugak
sedapnyaaaaaaaaa... makan sampai kenyang..memang buruk lantak
haha
lepastu dengan tak mandi kami p ke pasar tani kat pekan jitra 2
beli pekasam - aku suka ikan pekasam, belajar makan pun kat kedah ni la.. hehe
beli asam jawa tanpa biji - mak aku kirim
beli belacan kuala jerlun - mak aku kirim
mak aku mesti akan kirim asam jawa & belacan kalau dia tahu aku ke kedah... hehe

lepas dah siap membeli belah kat pasar tani
kami pulang
duduk-duduk bersembang kat dapur
jiran mak ngah kasi buah nanam
1st time tengok buah nanam
mak ngah suruh rasa
mula-mula takut-takut jugak
sebab tak suka masam
bila dah rasa.. 2 biji aku telan
rasa dia masam-masam manis
sedap cicah dengan garam


lepas dah pekena buah nanam
aku p layan katun boboi boy
dalam 11 lebih bersiap nak keluar
sebab mak ngah nak pergi hospital amik ubat
lepas dah amik ubat kami pergi ke pekan rabu
aku tak beli apa sangat pun kat sini
beli cakar ayam je - dah jadi jajan kesukaan since makan yang beli kat melaka awal bulan hari tu


lepas dah puas pusing kat pekan rabu
kami turun makan kat foodcourt kat pekan rabu tu
konon nak makan ABC
tapi ABC kehabisan bahan
jadi aku makan nasi ayam (walaupun still kenyang)
dengan lai ci kang - so so la rasa dia, agak manis

lepas dah siap makan
kami pun pulang ke rumah
tapi sempat lagi singgah beli gorpis, cucur jagung dan kuih-muih

 [kuih berbentuk karipap inti kastard]

sampai rumah sesi minum petang lepas tu solat zohor-asar then tidur tak sedar diri
pukul berapa ntah kak dhila gerak
tanya nak balik tak..
dengan mamai aku jawab nak.. haha
dalam pukul 7pm tu kami gerak pulang ke KL
mak ngah siap tapaukan gulai tulang dengan rebung madu, hati lembu goreng kunyit, ketupat
yeay! hari ni boleh buat lauk berbuka...xyah masak.. alhamdulillah

thanks kak dhila, thanks mak ngah


note I: dari bandar baru sentul ke puchong aku boleh sesat..mamai agaknya.. nasib baik la tak sesat jauh... hewhewhew

note II: sampai rumah aku tengok miho kurus sikit, tengok bekas makan dia tak berapa luak. hilang selera pasal kakak dia tak de kot.. kesian miho demok yang comot..pagi tadi aku tengok bekas makanan dia dah luak banyak.. selera makan dah kembali agaknya.

Friday, February 17, 2012

Friday Fish And Chips

resepi ikan

1 keping frozen fillet ikan dory,
2 sudu tepung gandum *
garam secukup rasa *
serbuk lada hitam secukup rasa *
serbuk lada putih secukup rasa *
serbuk kunyit secukup rasa *
sedikit olive oil 

defrost ikan dory dan basuh bersih
kemudian lap ikan dengan kitchen towel, ketepikan

campurkan bahan bertanda * dan gaul rata
panaskan non-stick pan
letak olive oil, ratakan kat kuali tu
ambil ikan dan salut dengan tepung yang dah digaul rata di kedua belah ikan, ratakan
letak dalam kuali
masak sampai kedua-dua belah ikan kelihatan garing / sampai ikan masak
angkat

untuk wedges
1 biji russet potato
buang kulit dan potong kentang macam dalam gambar / belahan epal / bentuk wedges (bentuk eh??)
masukkan air dalam periuk
masukkan kentang yang telah dipotong
rebus sampai air mendidih, pastikan kentang separuh masak
kalau terlebih masak lupakan hasrat mu untuk membuat wedges, sila refer sini untuk membuat mash potato..
apabila kentang dah agak separuh masak, tutup api dan tos kan
lebihan tepung yang digunakan untuk salut ikan tadi campur dengan sedikit air, jangan terlalu cair..
ambik kentang, celup dalam bancuhan
goreng deep fried sehingga kelihatan garing atau kekuningan
angkat, tos dan sedia untuk dimakan

fish n chips sedap dimakan bersama sos cili atau pun sos lada hitam

Wednesday, February 15, 2012

Lamb Chop on Wordless Wednesday... just eat, no talk ^__^

recipe here

Monday, February 13, 2012

gaviscon

gastrik
telan gaviscon 1 sachet
lepas tu muntah
memang tak best... T____T










sakit tu kifarah dosa kan?

Thursday, February 9, 2012

you tinggal serumah dengan boyfriend kah?

[sumber gambar: google]


soalan macam ni dah selalu sangat kawan-kawan non-muslim aku tanya

aku rasa lah kan, mesti dia ada kawan yang malay yang duduk serumah dengan boyfriend

sebab tu dia tanya kat aku macam tu

nak tergelak bila dia tanya soalan macam tu

dalam hati memang duk nauzubillah nauzubillah... mana lah tau esok-esok syaitonirrojim berjaya hasut aku untuk stay bersama boyfriend...nauzubillah nauzubillah

aku cakap kat kawan non-muslim aku tadi, if my boyfriend wanna stay with me.. he has to marry me first..

kami sama-sama gelak lepas tu ^__^

Wednesday, February 1, 2012

sudah kahwin kah belum?

biasanya kalau orang tanya dah kahwin ke belum rasa segan je nak jawab..
hari ni dan dan je nak jawab belum,













pasal kalau belum kahwin dapat angpow.. kah kah kah
 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger