Friday, March 30, 2012

Induction Day # 12 Hari tak sihat

upon wake-up : phsyllium husk 2 teaspon heap

breakfast: ubat saraf & pain killer lepas tu tidur sampai tengah hari.. haha



lunch: ayam tandori goreng, kobis ungu gaul dengan mayonnaise



dinner: lamb chop tanpa sos, sayur asparagus pan fried

before bedtime: psyllium husks 2 teaspon (heap)

air mineral: 4L++
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga

Thursday, March 29, 2012

Induction Day # 11

upon wake-up : phsyllium husk 2 teaspon heap

breakfast: daging burger dengan cheese, grill tomato


lunch: lamb chop tanpa sos, asparagus grill


dinner: daging beger dengan cheese, tomato grill

before bedtime: psyllium husks 2 teaspon (heap)

air mineral: 4L++
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga
Exercise: 35 minit berjalan 3KM/Jam

Wednesday, March 28, 2012

Induction Day # 10

upon wake-up : phsyllium husk 2 teaspon heap

breakfast: scramble egg

lunch: telur dadar dengan sayur kubis


pre-dinner: tutti frutti


dinner: daging beger dengan cheese, tomato grill

before bedtime: psyllium husks 2 teaspon (heap)

air mineral: 4L++
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga

Tuesday, March 27, 2012

Induction Day # 9

malas nak snap gamba, tulis je eh

upon wake-up : phsyllium husk 2 teaspon heap

breakfast: scramble egg

lunch: ayam goreng tandoori


dinner: telur dadar dengan sosej

before bedtime: psyllium husks 2 teaspon (heap)

air mineral: 4L++
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga

Monday, March 26, 2012

Cheat Day # 5 Nasi Beriani Tumpah

aku break fast sebiji karipap ikea
lepas tu aku ke UKM bangi
sebab nak pergi ke perpustakaan PKP - kat sini ada koleksi tesis senior yang ambil part time macam aku jugak
duk ralit tengok rujukan tu
tak sedar dah pukul dua
pukul 3.30 aku nak kena jumpe supervisor
dah la hujan lebat
memang tak sempat nak lunch la

lepas dah settle jumpa supervisor
aku balik la
jam dah 4 lebih
balik puchong tak larat dah nak masak
perut dah kasi intro gastrik
singgah restoran baser beli beriani kambing

sampai rumah tangan dah start menggigil
serius lapas
cepat-cepat letak dalam pinggan
angkat pinggan nak makan kat depan tv kononnya
sekali pinggan jatuh
maka jadi lah beriani tumpah
nangis ok!!

terpaksa la makan sosej je Y___Y *sobs*
tu pun dah tak lalu dah
sebab terlampau lapar campur sedih terkenangkan briani tumpah

breakfast: karipap ikea

lunch: sosej 3 batang

dinner : -

before bedtime: psyllium husks 2 teaspon (heap) 

air mineral: 3L++
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga

Sunday, March 25, 2012

Cheat Day # 4 Nasi Lemak Sentul

aku bermalam kat rumah kawan
so tak dapat nak induction lagi hari ni


breakfast: nasi lemak pasar sentul

lunch: sayur bendi kukus, ikan cencaru bakar, daging bakar, sayur manis masak lemak

dinner: roti telur, barli limau ais

dessert: ais krim ikea 1 kon

air mineral: 2L++

Saturday, March 24, 2012

Cheat Day # 3 Char Ho Fun

Again on cheatday, sebab nak ke UKM lepas tu rush ke KL sebab ada urusan dengan takaful woman

Upon wake-up : phsyllium husk 2 teaspon heap




breakfast: sosej mc muffin





lunch: auntie annes pretzel original, char hor fun, fruit dessert special

minum petang: secret recipe brownie cheese, celery apple juice

dinner: mcD chicken bites, fries

supper: roti bakar old town,Oldtown Enrich Chocolate

air mineral: 2L++ 
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga
Naturalle Evening Primerose Oil untuk kesihatan wanita

Friday, March 23, 2012

Induction Day # 8 : Vege Curry menjadi Ayam goreng

Upon wake-up : phsyllium husk 2 teaspon heap

breakfasr: scramble egg (no pic)





lunch: ayam goreng, sup sayur


dinner: sosej 3 batang ditabur cheese

before bedtime: psyllium husks 2 teaspon (heap)

air mineral: 5L++ 
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga
Naturalle Evening Primerose Oil untuk kesihatan wanita

Thursday, March 22, 2012

No Induction (Fasting) # 1

sahur: sup ayam 1 ketul peha, sayur kailan goreng ada udang 5 ekor






berbuka: sup ayam 1 ketul peha, telur dadar 1 biji telur, sosej daging 3 batang, kurma 3 biji, buah prune 3 biji

air mineral: 3L++ 
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification

Wednesday, March 21, 2012

Induction Day # 7 : Bean Curd Roll


breakfast: ayam tandoori goreng 1 ketul


lunch: bean curd roll , untuk inti 1 keping boneless chicken aku dice kecik2, bubuh sayur (celery, kubis, bawang besar)


dinner: tomyam putih ada udang 6 ekor

before bedtime: psyllium husks 1 teaspon (heap)

air mineral: 5L++ 
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga
Naturalle Evening Primerose Oil untuk kesihatan wanita

Notes: next time aku cerita apa benefit psyllium husk, tapi korang boleh google sendiri kalau nak tahu lebih..

Tuesday, March 20, 2012

Ayam tandoori bakar dan goreng

bahan kisar 1:
  • 1 biji bawang besar + 3 biji bawang kecil
  • 3 biji bawang putih
  • 2 biji limau nipis – ambil jus
  • 1 sk garam
  • 1 sk serbuk kunyit
  • 2 sk serbuk cili
  • 150g natural yogurt
  • 1/2 sk pewarna merah
  • sedikit gula
  • 3 sudu cili kering yang dah kisar / cili boh
  • 11/2 sk biji sawi
bahan kisar 2:
  • 1 sk halba - sangrai
  • 3 sk biji ketumbar - sangrai
  • 11/2 sk jintan putih - sangrai
  • 1 1/2 sk jintan manis - sangrai
bahan lain untuk goreng
  • 5 sb tepung goreng ayam
  • 2 sb tepung beras pulut
note: sumber resepi dari sini, mana2 yang kena potong tu aku tak letak

versi goreng:
  •     Gaul semua bahan kisar 1, 2 dan bahan lain untuk goreng dan perap selama1 jam.
  •     Goreng dalam minyak panas sehingga garing.
  •     Toskan minyak dan siap untuk dihidang.

versi bakar:
  • bakar di dalam oven dengan suhu 200C selama 30 minit, setiap 15 minit balikkan ayam

yang versi goreng lagi sedap!!

Induction Day # 6 : Panfried Salmon with coleslaw


breakfast: telur dadar



lunch: panfried salmon dengan coleslaw (kubis purple+mayonaise) , cauliflower + broccoli tuna casserole


dinner:balance cauliflower + broccoli tuna casserole, tomyam sayur + udang 5 ekor


air mineral: 4L++ 
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga
Naturalle Evening Primerose Oil untuk kesihatan wanita

Monday, March 19, 2012

Induction Day # 5 : Ayam tandoori payat


breakfast: telur separuh masak



lunch: 2 ketul ayam tandoori bakar, 1 mangkuk tomyam sayur



dinner: 1 ketul ayam tandoori goreng, 1 cawan kailan belacan + udang 5 ekor

air mineral: 4L++ 
add-on: green tea 700ml
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga
Naturalle Evening Primerose Oil untuk kesihatan wanita

status: Pass!

Sunday, March 18, 2012

Cheat Day # 2 Nasi Beriani

kes cheat day lagi ni sebab nak habis kan tea cake
nasib buat sikit je
housemate jenis tak makan
patut la kurus cekedi je... isy isy isy

breakfast: custard teacake

lunch: nasi beriani

dinner: balance nasi beriani,  custard teacake

air mineral: 3L++  (hari ni kurang minum air kes bz sangat sapu & mop lantai, kemas-kemas dapur sampai berpeluh-peluh macam lari 30 minit atas tredmil)
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga
Naturalle Evening Primerose Oil untuk kesihatan wanita
exercise: 30 min berjalan atas treadmill (3km/h)

Saturday, March 17, 2012

Cheat Day # 1 Custard Teacake

breakfast: telur separuh masak 1 biji, biasanya 2 biji


lunch: pedal ayam goreng kunyit


tea time: custard tea cake - mengidam sangat nak makan benda-benda yang ada custard


dinner: pedal ayam goreng

air mineral: 4L++ 
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga
Naturalle Evening Primerose Oil untuk kesihatan wanita
exercise: 30 min berjalan atas treadmill (3km/h)

Friday, March 16, 2012

Induction Day # 4 : Chicken Skew

breakfast: telur separuh masak

lunch: chicken skewers dengan sayur broccoli

dinner: chicken skewers, broccoli, cheese 1 keping

air mineral: 5L++  (kesan ketosis bermula kot, sebab terlalu dahaga)
supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga
Naturalle Evening Primerose Oil untuk kesihatan wanita

Status: Pass!

Thursday, March 15, 2012

Induction Day # 3 : Ikan cencaru bakar

breakfast: masih telur hancur, ini yang paling pantas



lunch: ikan bakar dengan sayur campur

dinner: telur separuh masak, hari ni terlalu kenyang. makan ni je la untuk dinner.. series!!

air mineral: 4.5L++ (3 botol air mineral besar, super dahaga hr ni)
add-on: green tea 700ml

supplement:
bitreen - untuk cuci darah dan detoxification
Proviton Multivitamin with Ginseng untuk bekalkan tenaga
Naturalle Evening Primerose Oil untuk kesihatan wanita

exercise: exercise: 40 min berjalan atas treadmill (3km/h)



Status: Pass!

Diet Tips #1: Kenapa perlu multivitamin? ~ Siri vitamin larut lemak

image source from google

ok, kalau korang rajin membaca blog dan web pasal diet
mesti akan ada cakap pasal pengambilan multivitamin kan?
kalau korang cakap tak, maknanya korang belum habis membaca dan tak buat research menyeluruh pasal nak diet..

aku taknak cerita apa benefits ambil multivitamin
tapi aku nak cerita benefits dari vitamin-vitamin yang terkandung dalam multivitamin
kiranya boleh nampak benefits pengambilan multivitamin secara menyeluruh kan

Vitamin A


  1. Juga dikenali sebagai retinol
  2. Adalah vitamin larut lemak
  3. boleh ditemui dalam kebanyakan sayur dan buah-buahan seperti aprikot, brokoli, tembikai, lobak merah, kale,  mangga, lada merah, bayam dan keledek
  4. dari binatang boleh didapati dari hati, telur, susu, ayam
  5. antara benefits nya ialah, untuk immunity, kesihatan mata, untuk tulang dan gigi, menghalang pembentukan batu karang, powerful antioxidant yang membantu mencegah cancer, antioxidant dalam vitamin A juga membantu melawan radikal bebas untuk kebaikan kulit, bagus untuk sistem pembiakan untuk lelaki dan perempuan 
  6. sehari sekurang-kurangnya perlu ambil vitamin A sebanyak 10,000 to 15,000 IU
    Vitamin D

    1. adalah vitamin larut lemak
    2. sumber dia dari cahaya matahari, kalau orang yang dah selalu kerja kat panas terik memang tak perlukan tambahan vitamin D dah.
    3. sumber lain vitamin D adalah pure cod liver oil (cth: Scott's Emulsion), salmon, mackerel, tuna, sardines, milk, egg, liver, beef, cheese, alga (alfalfa) , fungus seperti cendawan dan kulat
    4. Antara benefits vitamin D:
    • Mengekalkan keseimbangan kalsium dalam badan
    • Menggalakkan pembezaan sel dalam badan, setiap sel perlu dibezakan untuk menjalankan fungsi berbeza contoh nya sel tulang dan sel darah
    • boost your immunity!
    • membantu tahap gula dalam darah. kekurangan vitamin D boleh menyebabkan pengeluaran insulin terganggu maka boleh mengundang diabetes!
    • membantu menurunkan tekanan darah
    • membantu melindungi badan terhadap kesan low level radiation
    • sesuai untuk kesihatan kulit, melindungi dari penyakit kulit
    • vitamin D yang cukup menghasilkan rambut yang sihat, oooo... kurang vitamin D lah ni.huhu
      Vitamin E


      1.  merupakan vitamin larut lemak
      2. sumber untuk mendapatkan vitamin E ni mudah je, ada dalam wheat germ oil, sunflower oil, safflower oil, kekacang , minyak kekacang, high value green leafy vege seperti bayam dan collard, avovado (kena minum jus alpukat selalu), asparagus, broccoli, pumpkin, lettuce, buah kiwi dan lain-lain
      3. Antara benefits vitamin E:
      • banyak manfaat untuk kulit seperti membaki struktur kulit dan menghilangkan parut, boleh membantu untuk kelihatan muda
      • mengandungi antioxidant yang tinggi
      • merawat menstrual pain - ooo, kurang vitamin E kot
      • mencegah jangkitan mata
      • merawat kekurangan sperma
      • merawat/mencegah kerosakan otak contohnya dementia
      • melegakan ketegangan otot
      • membantu merawat penyakit asma
      • merawat/mencegah penyakit Rheumatoid arthritis
      • merawat/mencegah penyakit berkaitan dengan kardiovascular

      kenapa vitamin ADE adalah larut lemak?
      sebab nanti dia senang nak attach dengan lemak-lemak yang berada dibawah kulit manusia
      perasan tak, ketiga-tiga vitamin ADE memberikan benefit yang baik untuk kulit
      sebab, kat bawah kulit kita ni ada lemak.. jadi vitamin ni senang nak serap  ke dalam darah kemudian disebarkan keseluruh badan melalui   ^___^ vitamin jenis larut lemak jika berlebihan akan disimpan di dalam hati untuk penggunaan dikemudian hari. oleh sebab itu, kita tidak memerlukan vitamin larut lemak setiap hari dalam diet..

      Next entry aku share pasal vitamin larut air pulak..hehehe

      Notes I: sebenarnya entry ni khas untuk aku, sebab aku malas nak google dah next time.. senang aku nak refer nanti. tapi korang yang baca still boleh dapat input bermanfaat kan?

      Notes II: ada yang bahasa bercampur sebab aku tak tahu nak translate ke dalam bahasa melayu yang betul. guna google translate makin jadi tak faham aku rasa. haha
       
      Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger