Friday, September 28, 2012

Surat jemputan konvokesyen

Benda-benda rare dalam kehidupan macam ni haruslah diabadikan dalam blog tersayang
tahniah untuk diri sendiri
lepas dah berpenat lelah menempuhi pelbagai dugaan
suka duka pahit masin manis masam semua ada
bergaduh pun ada - kes esaimen data mining... siap hentak meja kot masa tu, aku ni baran sangat..hahaha
semuanya kenangan terindah yang InsyaAllah akan tersemat diingatan selagi nyawa dikandung badan 

k lah, ada banyak kerja hari ni.. bye XO

Tuesday, September 25, 2012

plant vs zombie

this is my latest addiction
balik kerja penat-penat harus main game...
tapi kalau kat office tak ada kerja pun mesti bukak game nih..
sambil sebut kill kill die die... hehehehe


Wednesday, September 19, 2012

orang negeri mana suka makan daging biri-biri



agak-agak orang negeri mana yang minat makan biri-biri? aku pun teringin nak tahu.. :D

Saturday, September 15, 2012

aku baru je dapat 5 anak baru

MummyHo kepenatan melahirkan 5 anak yang comel-comel belaka ^__^

Friday, September 14, 2012

Virgin Coconut Oil

aku start consume si VCO nih
memang ada mention metabolism akan naik
kulit jadi lebih cantik - awww cantik nye, tiada lagi kulit yang kusam ^__^
lain-lain benefit hangpa cari sendiri lah no.. atau tanya je pada ejen VCO


tapi kannn... antara kesan-kesan yang aku tak boleh tahan
metabolism naik = rasa lapar berganda-ganda

I is cannot tahan dengan benda lapar nih
lain-lain boleh
kalau lapar... fikiran pun boleh jadi tunggang langgang

Thursday, September 13, 2012

Cuti-Cuti Malaysia : Janda Baik #1

8 & 9 September lepas aku dengan kawan-kawan MIT pergi bercuti kat janda baik
kami memilih untuk stay kat Saujana Janda Baik.

purpose percutian kali ni adalah semata-mata untuk reward diri kami sambil bergosip pasal our long journey to finish our study..eceh, tiba-tiba kecek omputih.. kehkeh

 seawal 6 pagi dah keluar ke pasar membeli barang-barang untuk bbq
ikan-ikan memang segar
bersinar-sinar bak kata kawan aku ◠‿◠
lokasi pasar: pasar borong selangor 


kami sama-sama student executive untuk course STM(SK) atau nama panjang dia Sarjana Teknologi Maklumat (Sains Komputer)
InsyaAllah kalau tiada aral, 23 Oktober nanti kami akan sama-sama konvo
kami semua ni dari batch ke 14 untuk student eksekutif Pusat Kembangan Pendidikan UKM
asalnya ada 9 orang semuanya untuk batch 14 ni
lepas tu masa 1st sem, ada sorang tu dapat tawaran untuk buat master fulltime kat UKM
then she quit from this program
maka tinggal 8 orang je
then tiba-tiba masa sem 4, ada seorang lagi kawan kami ni tiba-tiba MIA
sedih juga la.. dari 9 orang tinggal 7, sebab kami ni semuanya perempuan
penyelaras pun kagum, sebab 1st time 1batch semuanya pelajar perempuan
kemudian masuk je sem 5 - semester paling mencabar kerana perlu menyiapkan tesis
walaupun jumlah kredit hour dia 9 jam je
tapi dia punya cabaran hebat juga
mungkin sebab kami semua ni bekerja sambil belajar
ada yang terpaksa bekerja lebih masa
ada yang kena attend kursus
ada yang kena outstation
ada yang dah bersuami dan beranak
macam-macam cabaran
ada juga yang putus cinta... ini cabaran juga tau, cabaran mental .. heheh

then, tengah semua duk kalut dengan tesis ni
tiba-tiba dikejutkan seorang lagi member quit terus
tak nak teruskan
macam-macam cara pujuk suruh dia habiskan
tapi dah orang kata tak nak
pujuk lah macam mana pun
tak jadi juga kan
agak ralat
sebab she's one of my best friend actually
dia ada sebab tersendiri
hanya Allah yang tahu

dan akhirnya
Alhamdulillah
dari 9 tinggal 6
kami ber6 akan berkonvo tak lama lagi
InsyaAllah


 ini je gambar yang tak ada muka kawan-kawan aku (mereka tak nak dieksposekan ) yang aku rasa view dia cantik dan boleh share dengan korang semua
cantik kan view dia
sungai ni betul-betul depan chalet yang kami sewa  ◕‿◕


demi meraikan kejayaan kami
kami plan bercuti di Janda Baik
sambil makan sambil gosip (ini gosip hal masing-masing je ^__^)
sambil bercerita pasal pengalaman masing-masing waktu viva, waktu menyiapkan tesis, waktu buat pembetulan tesis.. macam-macam cerita ada
yang pasti kami puas hati dengan percutian kali ni...

eh, ni tak ada review pasal Saujana Janda Baik pun kan.. semua pasal kami-kami je.. next part lah noh
tak ada modal nak cerita sebenarnya... till next entry yaww


XO

Tuesday, September 11, 2012

Sotong Goreng Tepung a.k.a Sotong Celup Tepung

masa pergi janda baik hari tu
selain BBQ
ada menu sotong celup tepung juga
memang sedap resepi yang aku belajar dengan kawan aku ni
aku belajar 4 resepi rahsia dari kawan aku masa kat janda baik, kini tidak lagi menjadi rahsia..hoho
later aku share resepi lain pulak (modal untuk blogging..hehehe)

mudah je resepi dia
korang pun boleh try
aku letak resepi ni kat sini supaya in future aku yang cepat lupa ni leh refer kat sini



bahan-bahan
sotong jenis besar panjang bulat-bulat - segar
telur
*tepung gandum
*tepung jagung
*tepung beras
*garam
*lada sulah
minyak untuk menggoreng


cara-cara
1. potong sotong bulat-bulat
2. pukul sebiji telur / ikut kuantiti sotong, letak sedikit garam dan lada sulah
3. campurkan bahan kering bertanda *, gaul bagi rata
ni ada tips, untuk tepung gunakan ratio / nisbah 1:1:1, contohnya, 1 sudu tepung gandum, 1 sudu tepung beras, 1 sudu tepung jagung, kalau nak letak 2 sudu, semuanya jadi 2 sudu.
4. celup sotong dalam telur, kemudian gaul dalam tepung, masukkan dalam minyak yang panas
5. goreng hingga kekuningan atau masak atau garing
6. sedap dimakan panas-panas, cicah sambal kicap.. perghh, kecur lak tiba-tiba ^__~

Friday, September 7, 2012

Lempeng Ikan

ha, pernah makan lempeng ikan tak?
raya hari tu
mak aku ada buat lempeng ikan
mula-mula dengar tu aku pelik la jugak
macam mana la rupa si lempeng ikan ni
bila dah buat, dah siap.. baru la..
ooooo, benda ni namanya lempeng ikan rupanya
selama ni tahu makan je
hehehe

kalau dah orang terengganu kan
semua benda pun mesti nak ikan / berasaskan ikan
keropok lekor
sorok lada
satar
otak-otak
bebola ikan - sedap ni, masak tumis pedas dengan sayur sawi letak suun
kuah rojak betik pun guna kuah ikan tau...sedapppp
kuah jeruk buah star pun kami guna ikan ... pun sedap juga
agaknya sebab terengganu ni negeri pesisir laut
jadi, most of our food mesti guna ikan
mudah diperolehi lah kot

bahan-bahan untuk buat lempeng ikan ni tak susah pun
cara nak buat pun senang
hari tu aku tak join pun buat
sebab aku busy buat benda lain
tapi sempat la usha cara-cara mak aku buat

yang ni belum goreng / mentah

bahan-bahan
ikan selayang / ikan sadin - ambil isi, buang tulang
kelapa parut - kelapa yang tak berapa tua
cili kering tumbuk
cili padi tumbuk
bawang merah
lengkuas
halia
gula dan garam secukup rasa

yang ni dah digoreng

cara-cara
tumbuk semua bahan
gaul sebati
bentuk-bentuk kan seperti begedil (maybe boleh panggil begedil ikan juga kot)
lepas dah bentuk boleh lah digoreng / kukus / bakar
tapi yang paling sedap yang goreng punya
sebab dia rasa crunchy sikit


note: bahan-bahan tak ada measurement sebab main letak ikut kuantiti ikan. agak-agak je.

boleh diratah begitu sahaja atau dimakan bersama nasi, selamat mencuba :)

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger