Friday, December 28, 2012

Jumat Terakhir 2012

saje nak hapdet, jumpa lagi di hari jumaat tahun depan. Bye!

XO

Wednesday, December 26, 2012

Kiwi Cheese Tart

dah lama tak up entry baru kan?
maklum la aku super sibuk kalah kan yb kawasan
so far aku masih lagi menganggur (sila take note kepada yang berkenaan)
dan masih juga belum menikah (sila take note juga kepada anda yang berkenaan)

dah hampir 2 bulan aku menganggur
dalam hampir 2 bulan ni apakah perkara-perkara yang aku rasa boleh sharing is caring dengan kau orang?

#1 baiki areal tv, maklum la tak langgan astrok.. kalau ada angin ribut channel tv dia akan jadi kabur-kabur gitewww... panjat tangga tinggi untuk kali pertama setelah berpuluh tahun tak buat (tiba-tiba rasa diri ini sudah tua) gayat weh!

#2 baiki atap bocor, best juga tua-tua ni memanjat bumbung tinggi-tinggi. kali ni tak gayat dah.

#3 jadi penjual barang-barang jualan langsung - kastemer aku terdiri dari anak-anak buah, mak aku, kak ipar aku, jiran-jiran aku, kawan-kawan anak buah aku, budak-budak IIUM kampus kuantan... masyukkkk juga la income dia. jadi la dari aku duk rumah pintal-pintal rambut yang makin kasar dan keras kes pakai shampoo murah, tak kerja dah kan. tak kan nak beli hat mahal lagi. haha

#4 jadi penjual apam icecream yang sedap lagi lazat, kalau nak order boleh pm aku ye, cara dia.. p like page NisaShoppe then pm kat sana. senang aku nak tengok camne rupa kamu kamu serta kamu... ye, kamu le..eheh

#5 jadi penjual kek lapis indonesia, tapi gasak lah kalau kau orang nak jugak kata kek sarawak pun walaupun rasa kek lapis yang aku buat lagi super lazat dari kek sarawak tu. (haha, sungguh bedebah cara aku promot) kalau nak tempah sila lah ke page NisaShoppe tadi untuk pertanyaan. bukan apa, senang aku nak view dalam henpon memandangkan aku sangat lah super sibuk nak buka laptop.

#6 jadi supir untuk anak buah dan adik aku, hantar dan jemput mereka dari asrama masing-masing. sungguh rasa seperti mak-mak ketika menjemput mereka.. Ya Allah, jangan lah kau matikan aku sebelum aku punyai zuriat yang soleh dan baik. Ameen :)

#7 jadi ustazah ajar anak buah aku mengaji, kadang-kadang aku cubit juga telinga kalau duk ulang-ulang kesalahan sama. ye aku super garang kalau time mengajar. sebab tu aku tak berani jadi cikgu, tak pasal-pasal rabit telinga anak orang. nasib baik la anak buah aku ni cerdik, skala kesalahan tu sikit lah. eh, puji anak buah sendiri pulak. ye lah, aku belum ada anak nak puji. dah ada anak nanti aku puji anak aku pulak. woha!

#8 berjaya kenal beberapa jenis tumbuhan yang boleh buat ubat termasuk menanam 3 jenisan pokok

#9 berjaya menurunkan berat sebanyak 4 kilo, ye 4 kilo ye saudara-saudari sekalian. tips aku, mari lah buat kerja-kerja berat seperti buruh kasar kemudian bila perut lapar, makan lah 2-3 pinggan pun insyaAllah tak naik berat badan. aku suka!

#10 berjaya membuat cis tart yang super sedap walaupun buruk rupa...

eh, tadi tujuan asal nak share resepi cis tart, tapi lain pulak yang aku taip. lain kali lah noh, aku nak p goreng ikan darat a.k.a ikan sungai, bila sebut ikan darat ni aku teringat-ingat kat sorang makhluk tu.. kata-kata beliau bisa mengundang maki-maki di dalam hati aku. saborrrrrr je lahhhh.


k lah, jumpa lagi uols...iols nk p goreng ikan..

XO

Tuesday, December 4, 2012

kek lapis untuk minum petang :)

lamanyaaaaa tak post entry since duduk tanam anggur kat kampung
masih dalam proses mencari kerja
tak tahu la apa masalah susah benar nak dapat kerja kali ni
saya yang memilih atau kerja yang memilih
tapi yang paling saya kagum
kerja operator kilang lebih mahal gajinya dari kerja programmer
betul la kata-kata kawan-kawan saya yang kerja kat pantai timur...
jangan mengharapkan gaji yang tinggi kat sini - GAJI PANTAI TIMUR sangat rendah!
kalau lah kos pengangkutan, makanan, keperluan, minyak petrol tu kosnya rendah juga ikut rate GAJI PANTAI TIMUR tak apa la jugak kan.. tak kisah lah kalau kerja programmer gaji RM800 pun. ini....
adoi laaa..... mampu mengeluh je la..walaupun orang cakap tak baik mengeluh kan??

disebabkan belum kerja, maka saya berniaga la secara kecil-kecilan... jual apa?
kek lapis indonesia dan apam ice cream..
kalau ada siapa-siapa nak tempah boleh lah email ke nisadalim[at]gmail[dot]com

ini apam ice cream, nak tempah boleh emal direct kat saya ye.. :) 

ini namanya lapis horlicks , pm kalau berminat :)

ini pula lapis prune, tapi buat masa sekarang buah prune xde stock.. ini bukan saya yang cakap, orang yang jual barang2 kek kat kedai barang kek yang cakap.. 
tapi jangan risau, ada perisa lain seperti lapis hawflakes (masam-manis), horlicks, milo, choc button, rempah :)

ini pula saiz kek lapis, 
saiz paling besar tu lebih-kurang 8"x8"
sederhana lebih kurang 2" x 8"
saiz kecil lebih kurang 2" x 4"

kalau berminat jangan segan-segan email saya ye.. kalau nak tengok barang-barang lain yang saya jual boleh le like page NisaShoppe 
ada dua admin yang manage page tu... jangan kompius pulak tiba-tiba bukan nama nisa yang reply ye :) 

BTW, kek lapis indonesia & apam icecream ni homemade ye. bukan saya import dari tempat lain. sendiri bikin :)

 
ok lah, jumpa lagi next time ye. :)

XO
 

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger