Monday, December 2, 2013

makna hujan


suram
sejuk
ubi kayu rebus
kopi panas
warm blanket
&
my mom
 

Saturday, November 30, 2013

Pertemuan dan Perpisahan

setiap pertemuan pasti ada perpisahan
kematian contohnya

tetapi pertemuan yang dimulai dengan bibit cinta dan sayang
apabila bertukar menjadi perpisahan yang penuh benci dan dendam
ia amat menyakitkan

hancur hati
orang yang pernah disayang terpaksa dilepaskan pergi
kerana sudah tidak sehaluan lagi

 melihat pasangan yang disangka terlalu bahagia
tiba-tiba bercerai
rasa berdesup menusuk halus ke hujung dasar hati
perkahwinan adalah satu perkara yang menakutkan

seriously aku rasa tak mahu berkahwin
takut


bercinta dengan Allah dan Rasul, insyaAllah akan tenang dan bahagia
berkasih dengan ibu bapa, hanya kematian yang memisahkan
menyayangi lelaki lain yang tak tahu dari mana datang - belum tentu bahagia ke syurga.

.
.
.
.
.

kelu
resah
sakit hati
benci
rindu
dendam

semuanya bercampur baur

Saturday, November 16, 2013

2 tahun November

2 tahun lepas
november saya benar-benar november rain
hujan air mata menjadi teman

air mata mengalir bagai anak sungai yang laju tatkala terpandang pada bekas kesan cincin dijari
lama juga kesan cincin tu nak pudar
menandakan sejak ia disarung, cincin tu tak pernah tanggal

since that day
jari jemari kembali kosong
sekosong hati saya

tak pernah ingat the exact date
tak mahu ingat
tak sanggup nak ingat

pilu
pedih
hancur
sedih
marah
semuanya bercampur baur

saya seorang diri cuba tabah kan hati *mata mula bergenang*
mak cuma mampu menelefon dari jauh
setiap hari mak telefon
dia akan suruh abang ngah dail kan
sebab mak tak pandai guna phone

kalau saya tak mampu nak tanggung sedih
saya akan call kawan baik saya
she is one of my best friend
dah anggap seperti adik beradik
sampaikan parents dia pun tolong pujuk saya
supaya tak bersedih
sedih tapi manis tetap ada
walau hati dirobek hancur
masih ada yang sudi tolong menampal
mencantum kembali hati yang dah berkecai

sampai hari ni, saya masih seorang
masih sendiri meniti usia yang bakal menginjak 3 series
yes - next year I'm gonna be 30 years old
masih lagi merawat luka-luka yang tersisa
belum mampu nak buka hati ni pada insan yang lain
im not ready yet
seriously im not ready

but if jodoh datang
saya akan terima dengan hati terbuka
siang malam doa saya
moga dijodohkan dengan lelaki yang soleh,
yang meminang dan menikahi saya dan menjadi sahabat saya dunia dan akhirat

november tahun lepas
satu lagi keputusan besar saya buat
berhenti kerja dan pulang ke kampung
menemani kedua ibu bapa yang semakin tua
menganggur itu macam-macam rasa
seperti buah anggur
ada masam manis kelat

november tahun ni
saya berhijrah ke suatu tempat yang baru
moga dengan restu dari ibu bapa
saya mendapat cahaya baru
jodoh yang baru juga mungkin *smile and blush*
InsyaAllah
moga Allah permudahkan segalanya
permudahkan jalan rezeki dan jodoh saya
dan tentunya permudahkan jalan hidup saya sehingga ke akhirat
aminn aminn aminn ya Rabb

Sunday, September 8, 2013

Mimpi







pernah tak
tersuka pada orang yang kita tak layak untuk dia
lalu kita simpan dia kemas-kemas jauh disudut hati
dan tiba-tiba
once in a blue moon

dia muncul dalam mimpi
bila terjaga dari mimpi
ada rasa bahagia yang muncul di hati
hati yang gundah gulana berasa tenang bila dapat jumpa dia dalam mimpi

seolah-olah
dia muncul untuk memberi kata-kata semangat
disaat diri ini benar-benar rapuh
rapuh di asak terlalu banyak ujian dan dugaan
di saat kesabaran makin menipis
di saat keraguan pada sang Pencipta makin tinggi

walau sekadar muncul di dalam mimpi
cukup sebagai peyejuk hati
dapat memujuk diri agar tabah, sabar,
dan kembali berpegang kuat kepada tali-Nya

syukur Ya Allah
andai aku tak dapat memiliki si dia
cukup lah dia hadir dalam mimpi
di saat aku benar-benar memerlukan a shoulder to cry

walau di mana pun dia berada
aku sentiasa mendoakan kesejahteraan dia
sedikit ilmu yang dia kongsikan
akan aku jadi kan bekal untuk hari-hari yang mendatang
InsyaAllah

Friday, July 26, 2013

Jala Emas

bagun je dari tidur pagi ni (yes, after sahur dan subuh saya akan tidur) saya pergi kat mak saya
sebab nampak dia duk siang pucuk lemidin untuk dibuat sayur lemak dengan labu manis. saya tengok je, tak tolong pun. sebab memang habit saya suka tengok mak saya potong sayur-sayur kampung. teliti je dia buat. lebih-lebih lagi kalau dia buang kulit labu manis. nipisnye. kalau saya lah, dengan isi sekali saya potong. memang fail bab mengupas buah-buahan dan sayur-sayuran berbentuk buah.

mak saya pun pandang saya, lepas tu dia cakapa, "buatkan jala emas untuk mak. teringin nya nak makan."
saya jawab, "kakak tak suka la jala emas, manis"
mak pun cakap " amboi, nak ikut selera dia je " ada sedikit nada merajuk kat situ.

lepas tu saya pergi mengadun bahan-bahan untuk kek lapis, lepas siap mengadun saya akan berehat sekejap sebelum mula melapis. maklum lah tulang belakang tak kuat. kejap-kejap kena rehat, kejap-kejap kena baring. kalau tak memang cramp sampai tahap nak rukuk dalam solat pun seksa.

waktu nak rehat tu saya pergi melepak kat bilik mak, dia baru lepas solat. saya pun cakap, "mak, kalau buat kuah yang macam kuah putu mayam tu boleh tak? kakak tak suka lah kuah serawa."
mak pun cakap, "kuah putu mayam pun manis, suka pulak dia."
saya pun jawab, "alaaa, tapi kuah putu mayam rasa dia lainn... rasa sedap. heheheh"

mak pun layankan aja. so win-win situation lah in this situation. dapat makan jala emas dengan kuah putu mayam instead of kuah serawa yang paling saya tak suka dari kecil lagi. mungkin sebab rasa telur dalam kuah serawa tu yang saya tak suka.

cara-cara nak buat roti jala tu boleh refer kat resepi roti jala di sini
kat sini saya nak share resepi kuah putu mayam tu je
kalau putu mayam belah negeri lain yang saya tengok, putu mayam akan di cicah dengan kelapa parut dan gula. tapi kat sini di terengganu dan mungkin juga di kelantan, putu mayam dimakan dengan kuah santan manis. orang yang tak suka manis memang reject terus kuah ni. sebab memang manis. resepi ni pun saya dah minta izin untuk kurangkan manis. kalau ikut resepi asal dari mak saya, nak pitam kalau makan. manis dia ya ampunn, saya pun tak boleh nak telan. ^_^




bahan-bahan

2 cawan santan tak pekat dan tak cair
1 dan 1/2 keping gula merah yang keping
2 sudu gula
2-3 kuntum bunga cengkih
1 sudu tepung jagung
daun pandan
secubit garam halus

cara-cara
larutkan tepung jagung dengan sesenduk santan, ketepikan
masak santan, gula merah, gula - sentiasa kacau supaya tak berketul
apabila gula merah dan gula dah larut, masukkan garam, larutan tepung jagung, bunga cengkih. kacau seketika. tutup api dan masukkan daun pandan.

*boleh buat cicah dengan roti, roti jala, putu mayam

Thursday, July 25, 2013

Daging Masak Kicap

Amboi, daging masak kicap pun nak share ke?
of course lah, sebab masa saya duduk rumah bujang dulu, selalu je saya google resepi-resepi yang kedengaran mudah tapi untuk orang-orang yang tak pandai masak macam saya ni tetap rasa macam susah. heheh

daging masak kicap ni favourite adik bongsu saya, dia yang request berhari-hari dah. tapi saya ignore je sampai lah dia start merajuk. alahai adik bongsu, merajuk dia sebab nak daging kicap. saya bukan saja nak ignore, sebab saya ni tak suka campur-campur lauk darat dan laut. kalau boleh saya nak elak untuk campur. sebab saya dengar ceramah ustaz kat surau, Nabi SAW tidak mencampurkan/memakan secara serentak makanan laut dan darat, contohnya daging lembu (haiwan darat) dan ikan (haiwan laut). untuk penjelasan lanjut boleh lah tanya ustaz ustazah dikawasan anda. jangan lah tanya ustaz google je ye. hehehe

jadi, kalau hari tu saya masak seafood (ikan, udang, kerang, ketam) saya tak akan masak lauk ayam atau daging. macam tu lah lebih kurang. selagi boleh elak, saya akan elak. kadang-kadang termasak juga. sebab bukan masak untuk satu mulut je ni. ^_^



bahan-bahan dia tak sukar mana pun. senang je, nak buat pun senang

bahan-bahan

daging lembu dipotong nipis
kicap secukupnya
serai
cili padi dipotong
bawang besar dipotong
serbuk kunyit
garam dan serbuk perasa
minyak untuk menumis

cara-cara
gaulkan daging dengan serbuk kunyit,garam, dan serbuk perasa
masukkan kedalam kuali yang telah diletak sedikit minyak, tutup kuali. tungguh sehingga air daging kering dan agak-agak daging dah empuk.
kemudian masukkan bawang besar, cili, dan serai. kacau rata. biarkan hingga bawang layu. masukkan kicap secukupnya. kacau rata dah boleh tutup api.

boleh dihidangkan dengan nasi panas, bubur nasi, nasi impit


tips: guna kuali non stick untuk minimalkan penggunaan minyak dan supaya daging tak melekat dan berkerak :)

Wednesday, July 24, 2013

Mi Rebus Terengganu

Macam sure je cakap mi rebus terengganu
tapi saya rasa mungkin mi rebus pantai timur kot... entah lah, tak tahu pula mana origin resepi mi rebus ni. saya hanya jumpa mi rebus ni kat terengganu dan sekitar bandar kuantan, pahang je. kat kelantan saya tak tahu, sebab kalau ke sana tak ada lah pulak saya nak cari mi rebus. saya cakap mi rebus pantai timur sebab mi rebus negeri lain yang pernah saya makan, kuah dia pekat sangat. ada kata letak isi ubi keledek yang di blend halus, ada juga cakap letak biskut marie yang dikisar halus. tak tahu lah mana yang betul. tapi quite sedap juga mi rebus yang saya makan di negeri lain tu. antara yang saya suka mi abu (mi rebus, tauke dia nama abu ^_^) mi abu ni famous kat nun di utara semenanjung , alor star. kalau ke alor star saya memang mencari mi abu ni. sedap dia memang tuhan je tahu. kuah yang pekat likat tu memang best lah. nak buat sendiri tak tahu resepi pulak, lagi satu risau kalau buat jadi tak sedap dan dapat komen tak mengancam dari family, agak terguris hati disitu.. sensitif sikit dibulan puasa ni. haha

lagi satu mi rebus 'tuu dia paktam'. sedap juga untuk tekak saya. nama kedai tu memang tulis 'tuu dia paktam'. menurut kata kawan saya, pak tam ni asalnya meniaga pakai gerai pacak tepi jalan je. sekarang dah ada kedai besar siap dengan dewan seminar. bagus kan? dimana ada usaha, disitu ada jalan dan rezeki yang Allah bagi. sebab tu lah walaupun saya dah menganggur hampir 8 bulan, saya masih tetap percaya rezeki hanya Allah yang bagi. bukan kabel, bukan kawan-kawan, bukan juga pakcik makcik yang boleh bagi surat sokongan untuk mintak kerja. walaupun tak kerja, saya berusaha meniaga dalam talian (online bisnes). alhamdulillah masuk lah juga rezeki tu, cukup lah untuk membayar hutang-hutang belajar diuniversiti dulu. saya mohon kalian yang membaca ni, tolong doakan ye, agar saya dapat pekerjaan yang baik dan halal tak lama lagi. InsyaAllah moga dengan keberkatan bulan Ramadhan yang mulia ni ada lah nanti mana-mana syarikat yang akan panggil saya untuk bekerja. setelah musibah demi musibah datang menimpa. saya percaya, selepas hujan panas, akan ada pelangi yang indah. InsyaAllah. :)

ok, berbalik pada resepi mi rebus terengganu ni. sebenarnya senang sangat nak buat ni. kalau balik kerja, sampai rumah dalam pukul 6.15pm pun masih sempat nak buat mi rebus ni. bahan-bahan dia sangat simple. nak buat pun senang. jom cek resepi dia: 




bahan-bahan
1 paket mi kuning di cuci bersih
sayur-sayuran seperti sawi, carrot, tomato, kobis - boleh tambah / tukar sayur lain juga tapi saya tak pernah skip sawi, carrot, dan tomato.
ayam dipotong kecil-kecil
fish cake / fish ball - optional
2 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
garam dan serbuk perasa
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
air secukupnya untuk kuah

cara-cara
panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau
masukkan lada hitam
masukkan ayam
kacau hingga ayam kelihatan separuh masak
masukkan air
apabila dah mendidih masukkan garam dan bahan perasa, kicap serta sos, kacau rata
masukkan mi serentak dengan sayur. kacau seketika dan tutup api.

siap untuk dihidangkan

tips#1: kalau tiada tomato, masukkan sedikit asam jawa untuk bagi sedikit hint masam-masam
tips#2: sedap dimakan dengan cili potong dan perahan limau nipis


- Selamat Mencuba ^_^

Monday, July 22, 2013

Puding Laici Dangdut

1st time try puding ni masa bulan syaaban lepas. masa tu duk prektis-prektis puasa dengan mak. mak saya ni suka desert berbentuk agar-agar atau jelly. favourite dia agar-agar sirap pandan. dulu saya tak pandai la nak buat agar-agar sirap pandan tu. memang tak jadi lah punya. tapi sejak duk kampung ni, banyak benda juga la saya belajar dalam bab masak memasak ni. ada la juga beberapa tips yang mak saya ajar. untung juga tak kerja ni kan. boleh eratkan silaturahim dengan mak.

bukanlah sebelum ni tak rapat, sebelum ni pun rapat. tapi sejak sambung pelajaran dari umur 18tahun, memang saya jarang dah ada kat rumah. dah la saya ni jenis suka berjalan. asal cuti je panjang je langkah pergi berjalan-jalan kenal negeri orang. sekarang ni bila dah menganggur, sampai ke bercucuk tanam pun saya buat. orang kampung pun fikir semacam je. tapi saya buat tak tahu je. yang penting tiap kali saya masak untuk breakfast , lunch, dinner.. mak ayah suka. banyak dah menu-menu baru saya perkenalkan pada mak ayah. seronok betul tengok mereka makan. tapi ada juga lah yang mereka tak suka. contohnya spaghetti, makaroni bakar, aglio olio.. memang mereka tak kan menambah. makan sekadar untuk kenyangkan perut. sedih juga. sebab tu favorite saya. heheh

ok lah, berbalik pada puding laici dangdut ni, tidak lah saya tahu kenapa nama dia macam tu. masa makan tak ada lah pulak saya nak berdangdut bagai. hahaha tapi rasa dia memang nyaman sangat. lebih-lebih lagi diwaktu puasa di musim panas. rujukan resepi ni banyak, antaranya kak ita dan pokcik mat. lain-lain source tu rata-ratanya dari sumber yang sama juga iaitu auty hanieliza.


resepi ni saya ubah sikit sebab ikut kesesuaian jenis agar-agar yang saya guna iaitu agar-agar tali. kalau dulu memang fail lah nak guna agar-agar tali ni. keras lah, terlembik lah. sekarang alhamdulillah dah pandai dah.. yeay tepuk tangan :)







bahan-bahan
1 paket agar-agar tali (15g)
2 plastik air - sukat air pakai plastik pembungkus agar-agar tali. / kalau tak nak sukat pakai plastik ni boleh sukat pakai tin susu cair iaitu anggaran 4tin air.
9 sudu besar gula - saya buat manis sebab mak saya suka manis. kalau tawar dia tak lalu nak telan. T_T
1 tin susu cair
1 tin laici

cara-cara masak puding
masak agar-agar dengan air hingga mendidih
blend kasar 3/4 tin isi laici bersama airnya dengan 3/4 tin susu cair.
apabila agar-agar sudah mendidih masukkan gula, kacau hingga gula melarut
kecilkan api dan masukkan bahan yang diblend tadi. kacau rata dan tutup api.
susun aturkan lebihan laici tadi dalam acuan
tuangkan larutan agar-agar kedalam acuan
sejukkan sebelum dimasukkan kedalam peti ais - kalau bubuh panas-panas nanti rosak peti ais. ;)

cara-cara masak kuah puding
masak 1/4 lebihan susu cair tadi dengan 3/4 tin air - sukat pakai tin yang sama
masak dalam periuk yang guna untuk masak agar-agar tadi, sebab bagi saya lebihan agar-agar yang masih melekat pada periuk tadi akan membantu untuk memekatkan kuah. masukkan 1sudu gula. masak hingga merenih. sejukkan sebelum masukkan kedalam peti ais.

cara menghidang
bubuh puding dalam bekas, tuang kuah dia. dah boleh ngap.

selamat mencuba. :)

tips: kalau guna buah laici fresh lagi sedap, sebab rasa masam manis tu lagi mengancam :)

Friday, July 19, 2013

Kebab Roti Arab Simple Yet Delicious

Ini satu lagi resepi sihat lagi mengenyangkan yang saya nak kongsi
mak dan ayah pun suka
ada karbohidrat, protein, vitamin - complete meal orang kata




bahan-bahan
roti arab
daging cincang cap ramli - nak pakai cap lain pun boleh, nak guna daging burger pun boleh
bawang besar dicincang
cherry tomato di belah 4 - tomato biasa pun boleh, tapi potong dadu 
sayur kobis potong halus
carrot di parut halus
* boleh tambah/tukar sayur-sayur lain juga
sos cili
sos cheese - saya beli yang serbuk yang orang guna untuk makan dengan cheesy wedges tu, tak ada tak apa
serbuk lada hitam - saya blend lada hitam biasa then bubuh dalam botol. senang bila nak guna.
garam dan bahan perasa secukupnya
olive oil untuk menumis

cara-cara
masukkan minyak zaitun, tak perlu panaskan terus masukkan bawang besar yang dicincang - kalau guna minyak zaitun memang tak perlu dipanaskan, boleh google kenapa :)
tumis sampai naik bau, masukkan cherry tomato dan daging cincang
taburkan serbuk lada hitam, garam dan serbuk perasa secukupnya.
masak sehingga air daging kering. dah boleh tutup api.

roti arab di kerat 2, belah bahagian tengah sebab nanti senang nak sumbat inti. buat macam poket.
goreng tanpa minyak dalam kuali.
isikan inti daging, bubuh sayur-sayur
bubuh sos kegemaran

dah siap dan boleh dimakan. 2 biji roti arab boleh dimakan untuk 4 orang. 1/2 tu dah cukup mengenyangkan. Alhamdulillah dan insyaAllah :)

Selamat mencuba.

Thursday, July 18, 2013

Roti Jala Sambal Sardin

nak share resepi je
sebab in future senang saya nak buat reference
mana-mana yang saya letak dalam blog ni insyaAllah yang saya dah try dan menjadi dan sedap dan dimakan sampai bertambah-tambah oleh mak dan ayah. sebab mak ayah saya jenis tak makan benda-benda pelik, bagi mereka.. berbuka dengan nasi putih dan lauk pauk biasa sudah memadai. tetapi since saya dah ada kat rumah ni.. ofcourse la saya nak masak ikut tekak saya juga kan, sambil-sambil tu memperkenalkan makanan-makanan lain yang jarang mak ayah saya makan.

untuk resepi roti jala ni, memang mudah je nak buat. sambil-sambil masak kari ayam / sambal sardin atau buat benda-benda lain pun. sebab memang simple sangat.
mak saya tak pernah buat roti jala, kalau makan pun sebab ada jiran bagi atau makan di jamuan-jamuan kat surau.  disebabkan saya ni spesis suka cuba resepi baru, jadi tak salah pun memecah tradisi mak ayah saya dengan berbuka dengan roti jala. ayah duk ulang-ulang tanya. nasi tak ada ke? saya diam je. sebab bagi orang-orang veteran ni. hanya nasi yang mengenyangkan. saya nak provekan pada mak ayah, makan selain nasi di waktu berbuka pun boleh kenyang. InsyaAllah :)


resepi roti jala mudah dan senang:

bahan-bahan
*2 cawan metrik tepung gandum
*2 cawan metrik air
*1 biji telur gred A (tak ada gred A pun tak apa)
*1/2 sudu teh garam halus
*sedikit pewarna kuning kalau suka
minyak untuk sapu pada kuali
daun pandan untuk menyapu minyak pada kuali

cara-cara
campurkan semua bahan bertanda (*)
gaul sebati
boleh blend pakai blender untuk sebatikan
cara saya tak guna blender, tapi saya tuangkan dalam penapis santan dan lenyek-lenyek pakai senduk mana-mana yang berketul tu. insyaAllah akan sebati :)

panaskan kuali
masukkan adunan dalam acuan roti jala atau dalam botol sos bermuncung 1 atau botol sos bermuncung 3.
tuangkan dalam kuali
biar sampai masak, tak perlu dibalik-balikkan. angkat dan gulung. dah siap


tips: untuk lebih menarik, buat dua warna.. nanti roti jala nampak macam anyaman tikar. cantik dan menarik untuk budak-budak kecik. orang dewasa pun suka kot. 

 
note: botol muncung 3 tu saya beli kat kedai barangan jepun 100yen kat bandar puteri puchong. tapi ada juga jual kat daiso kalau tak silap. harga dia bawah rm5 / rm5 je rasanya. 

 



resepi sambal sardin pekat dan sedap

1 tin sardin mackerel (saya suka mackerel sebab isi lebih pejal dan sedap)
*2 ulas bawang merah
*1 ulas bawang besar
*2 ulas bawang putih
1 sudu lada kering yang telah diblend
air asam jawa
1 ulas bawang merah - dimayang / potong nipis
2 biji cili padi - potong nipis
minyak untuk menumis
garam dan bahan perasa

cara-cara

kisar bahan (*)
tumis bahan kisar dan lada kering hingga garing
kemudian masukkan air asam jawa
biar sampai kering sikit, sebab nak makesure bahan kisar betul-betul masak, kalau tidak waktu makan nanti akan terasa lagi bawang tu mentah.
masukkan sos sardin (asingkan ikan dan sos)
bila dah merenih masukkan bawang dan cili potong
masukkan garam dan serbuk perasa kalau suka
bila bawang dan cili potong dah layu baru lah masukkan isi ikan sardin. kacau rata dah siap.

selamat mencuba :)

Thursday, June 20, 2013

Oksigen dan Jerebu

sumber: twitter

IMHO wise man should never talk like this. oxygen suppliers???

Thursday, May 30, 2013

Lelaki - Yuna

part paling best nak sing along kuat-kuat "oh lelaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakiiii tak guuuuuuuuuunaaa..." (:



Kau fikir kau siapa
Cinta ini kau buang saja
Ku tak perlukan memori
Dan kau tak perlu kembali

Kau fikir ku apa
Siang malam engkau yang punya
Kau datang dan kau pergi
Kau buat aku begini

Oh lelaki
Tak guna ku berikan semua
Banggakah dirimu
Kekasihmu sahabatku
Rupanya selama ini
Dia menaruh hati
Kadang kala aku terfikir
Kau berikannya janji yang sama
Dan kau katakan padaku
Sepuluh tahun yang lalu

Oh lelaki
Tak guna ku berikan semua

Ini rupanya kau balas kembali
Semua yang ku beri
Tak pernah mencukupi
Kau bukan lagi yang aku kenali
Perempuan seperti ku
Tak ingin bersamamu

Dahulu kau bukan begini
Kau hancurkan hati
Ku yakin dahulu
Kau bukan kau bukan kau bukan

Oh lelaki
Tak guna ku berikan semua
Oh lelaki
Tak guna ku berikan semua
Lelaki lelaki
Tak guna tak guna tak guna

Monday, May 6, 2013

Pasca PRU 13

copy paste untuk rujukan sendiri. ada sedikit perubahan, edit sana sini sikit. copy sana sini sikit. maka jadi lah entry ni.




1)Pakatan kehilangan Kedah. Ketiga-tiga negeri PR yang lain - Selangor, Penang and Kelantan - kesemuanya menang dengan majoriti lebih 2/3:

Selangor - Pakatan 44, BN 12 ;
Penang - Pakatan 30, BN 10 ;
Kelantan - Pakatan 33, BN 12

2) MCA hanya tinggal 6 kerusi parlimen (berbanding 15 pada 2008), sementara Gerakan hanya tinggal satu (berbanding 2 ). Kerusi tunggal Gerakan ialah Simpang Renggam di Johor, yang dipertahankan oleh Liang Teck Meng.

3) DAP menambahkan 10 kerusi parlimen, sementara PKR dan PAS masing-masing kehilangan satu kerusi berbanding keputusan 2008.

DAP - 38
PKR - 30
PAS - 21


4) Terdapat 7 kerusi tambahan yang dimenangi oleh Pakatan dari Sabah (2 kerusi) dan Sarawak (5 kerusi).

5) Pengiraan awal menunjukkan secara keseluruhan Pakatan Rakyat telah menang dari sudut menerima lebih banyak undi popular - 50% berbanding 49% (1% lain-lain).

6) 4 orang menteri kabinet tewas. Mereka yang kalah ialah:

i- Datuk Seri Kong Cho Ha (Menteri Pengangkutan)
ii- Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar)
iii- Datuk Seri Chor Chee Heung  (Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan)
iv- Tan Sri Benard Giluk Dompok (Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi)

7) Timbalan menteri yang kalah ialah:

i-Datuk Saifuddin Abdullah (Timbalan Menteri Pengajian Tinggi)
ii-Datuk Puad Zarkashi (Timbalan Menteri Pelajaran)
iii-Datuk Lee Chee Leong (Timbalan Menteri Dalam Negeri)

8) Parti Progresif Penduduk (PPP) kalah di semua kerusi yang ditandinginya - satu kerusi parlimen dan empat kerusi parlimen - pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13). Selain tidak berupaya menyingkirkan calon DAP Dr Tan Seng Giaw bagi kerusi parlimen Kepong, parti komponen Barisan Nasional (BN) ini juga kalah di kerusi dewan undangan negeri Kota Laksamana (Melaka), Kota Alam Shah (Selangor), Pasir Bedamar (Perak) dan Guchil (Kelantan).

[Graf perbandingan keputusan PRU 11,12,13]

9) BN tidak mempunyai 2/3 majoriti di negeri-negeri berikut:

Perak BN 31 PR 28
Terengganu BN 17 PR 15
Kedah BN 21 PR 15
Negeri Sembilan 22 PR 14

9) Kelima-lima pegawai Datuk Seri Najib Razak kalah di kerusi yang ditandingi mereka pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) kali ini. Mereka ialah dua pegawai khas beliau tewas kepada calon PAS di Kedah, Datuk Shahlan Ismail dan Datuk Latt Shariman Abdullah. Shahlan tewas dengan majoriti 3,935 kepada calon PAS Datuk Mahfuz Omar di kerusi Parlimen Pokok Sena, manakala Latt Shariman pula tewas kepada calon PAS Mohd Nasir Mustafa dengan majoriti 1,044 di kerusi dewan undangan negeri (DUN) Kubang Rotan. Setiausaha Politiknya di Kementerian Kewangan, Datuk Mohd Shafei Abdullah tewas kepada calon PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong dengan majoriti yang lebih besar sebanyak 5,511 berbanding keputusan yang diperoleh pada tahun 2008. Dua lagi pegawai khas beliau yang tewas di kerusi Parlimen adalah Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh di Kota Baru dan Datuk Mohamed Suffian Awang di Kuantan.

10) Bekas MB Johor, Abd Ghani Othman dan bekas KM Melaka, Mohd Ali Rustam tewas.

11) PAS berjaya melahirkan anak sulongnya di Melaka melalui kemenangan Dr Khalid Kassim di Dun Bukit Baru.

12) Rakyat tolak politik perkauman Najib & UMNO BN apabila calon dari PERKASA tewas. Veteran Ibrahim Ali tewas di tangan muka baru Nik Abduh Nik Aziz di Pasir Mas dan Zulkifli Nordin kalah teruk di tangan Khalid Samad di Shah Alam.



13) Secara keseluruhan 5.5 juta rakyat Malaysia memilih Pakatan Rakyat dan 5.2 juta rakyat Malaysia memilih BN.



p/s: There's none so blind as those who will not see - Englishman proverb.

Wednesday, May 1, 2013

makcik kepoh mulut macam tongkeng ayam



ni entry marah + geram

makcik ni banyak kali dah cari pasal dengan aku

tadi sekali lagi dia buat pasal iaitu bercakap tanpa guna otak dahulu, sebaliknya memakai mulut seperti tongkeng ayam untuk bercakap

pagi tadi aku join makcik-makcik kejiranan potong-potong sayur untuk kenduri (aku cakap potong sayur sebab kejadian terjadi sewaktu aku potong sayur kangkung)

dia tahu aku dah lama menganggur

dengan sinis dia berkata "awak tak dapat kerja lagi ke?"

aku pun jawab , "belum ada rezeki makcik" dengan muka yang sangat sedih serta kesian. :(

lepas tu dia jawab, "oo awak tak mintak kerja mesti lah tak dapat. anak dara makcik nun kat kayell dia kerja. dua-dua orang kerja kat kayell. awak tak mintak ni, sebab tu tak dapat. "

time tu jugak hati jahat aku rasa macam nak sumbat batang2 kangkung masuk mulut persis tongkeng ayam dia tu.

tapi disebabkan aku masih lagi mempunyai akal dan otak, aku pun jawab.. Allahuakbar makcik, dah beratus-ratus kerja saya mintak. satu pun tak dapat. yang dapat nun di kayell semuanya. kat terengganu mahupun pahang tak ada satu pun sangkut. kalau kat kayell nun, gaji yang dia offer bukan sikit makcik, saya rasa mesti 3kali ganda gaji anak makcik yang 2 orang tu." aku saja cakap riak sikit, geram sangat masa tu.

tapi yang bestnya, kakak ipar aku buat lauk tambah. "haah dia dapat offer gaji 10K, tapi dia tak mahu. dia sayang kan mak ayah dia ni ha. kalau dia mata duitan lama dah dia pergi kerja kat kayell nun."

makcik tu pun diam sambil terkebil-kebil dan mulut tongkeng ayam dia makin terjuih-juih.

sumber: cari menggunakan google


note: ramai makcik lain bengang juga dengan sikap makcik mulut tongkeng ayam tu, mereka mengucapkan syabas kat aku tadi. hahahaha


p/s: saya bukan lah seorang yang suka bermegah-megah dan riak tak tentu pasal. kadang-kadang orang macam ni kena  sekolahkan jugak. kalau tak sampai sudah dia akan berfikiran negatif dan sempit tanpa fikir letak duduk seseorang tu :D

Thursday, April 18, 2013

MARU yang haru

dah lama tak buat entry baru

idea banyak

tapi malas

ni anak miho yang baru, nama dia maru

nama sempena watak kang ma ru dalam cerita innocent man (opkos le cerita korea) :p

klik untuk gambaran lebih clear


Sunday, March 24, 2013

kenduri kahwin

soalan lazim dari saudara mara jauh .. saudara dekat mesti tak tanya soalan macamni because they know the reason:


1. dah berapa orang anak?
 - eh belum ada..

2. mana suami nya?
 - eh belum kahwin lah...

3. dah tu bila nak kahwin?
 - belum sampai jodoh..

4. tak kan tak ada pakwe?
 - memang tak ada lah

5. memilih sangat ke?
 - tak memilih pun..tolong lah cari sorang untuk saya

actualy tak desperate pun nak kahwin. tapi ada jugak orang bangang asyik-asyik perli-perli apesal aku tak kahwin. tak ada terfikir langsung pun pasal kahwin-kahwin ni. orang lain yang tolong terlebih fikir untuk aku.  yang aku banyak fikir sekarang ni, bila laaaaa nak dapat kerja. penat dah tanam anggur nih..

Tuesday, March 5, 2013

Kerabu Sotong

mari menyotong ^^

dari minggu lepas kat rumah ni asyik makan sotong
entah hantu sotong mana rasuk ayah saya
dia asyik beli sotong je
hari tu dia beli seekor sotong yang saiz dia besar nya
seekor pun dah seberat hampir 2 kilo
dalam rumah ni ada tiga orang je
bukan 13 orang wahai ayah ku
dan pagi tadi dia beli lagi sekilo sotong yang panjang sejengkal tu sekilo lagi

saya dan mak dah naik pening nak masak apa dengan sotong ni
layan kan je ayah saya yang comel tu...
kalau mak saya, tak ada masakan lain dah - sotong rebus letak serai dan lada hitam. tu aje - naik boring dah saya makan sotong rebus ni
kalau saya pulak, akan masak sotong goreng kunyit + sayur-sayur - mak ayah tak suka
tak pun sambal sotong - pun mak ayah saya tak suka
mereka cuma suka - sotong rebus letak serai dan lada hitam tu... arghhhhhhh

sampai lah suatu hari, saya bertandang kat rumah abang ngah saya (sebelah rumah je pun)
nampak kakak ipar tengah buat kerabu sotong - dia dapat resepi ni dari customer kat kedai runcit dia. customer dia tu tak tahu la pula saya mana dia dapat resepi ni
lepas tu kak ngah saya bagi lah sepiring untuk mak ayah rasa, saya dah rasa dah kat rumah dia - sedap!

bila mak ayah makan - dorang pun kata sedap. maka hari ni saya pun decide nak buat kerabu sotong. disebabkan kerabu sotong tak ada kuah, maka mak saya pun masak lah sotong rebus serai supaya ada kuah T_T 

lets cekidaud the recipe yawww!





bahan-bahan
1kg sotong
5 biji cili padi - nak pedas sila tambah lagi
1 labu bawang besar
2 biji tomato yang besar
2 batang serai
2-3 helai daun limau purut
1/2 biji lemon / limau nipis - ambil jus dia
2 pokok daun ketumbar 
garam , gula secukup rasa

cara-cara
1. sotong dibersihkan, buang tulang dan mata sotong supaya tak hanyir
2. potong sotong nipis-nipis dan rebus sampai masak kemudian toskan
3. hiris nipis cili padi, serai, daun limau purut, dan daun ketumbar
4. potong dadu bawang besar dan tomato
5. campurkan semua bahan, perahkan jus lemon / limau nipis. masukkan garam dan gula kemudian gaul sebati. dah siap untuk dimakan. selamat mencuba ^_^

Sunday, February 17, 2013

Nyanyian Hati

A CHANCE...

Once,
I used to live in the dark,
A flicker of light,
Came stealing in,
I closed my eyes,
And it’s gone,
I bit my lips,
And moved on.

Then,
I stayed in the dark,
A shot of light,
Came washing in,
Too strong, too bright,
I closed my eyes,
Willed it away,
And it’s gone,
I bit my lips,
And moved on.

Now,
I’m no longer in the dark,
As a stray of light,
Comes shining in,
My eyes refuse to close,
The light stays there,
Shining bright,
Neither hurting,
Nor fading,
And I let it in,
Give it a chance,
‘Cos that’s how I want to move on,
With you.
Bummer!

- RodieR

Friday, February 15, 2013

Japanese Crispy Cream Puff

cream puff adalah salah satu favourite saya, pernah kat midvalley saya hampir-hampir nak membeli cream puff super mahal. nasib baik tanya harga dulu. seketul beharga rm8. bapak mahal cream puff tersebut. entah apa la dia letak sampai mahal benar.

previously kalau nak makan cream puff, adik bongsu saya yang membuat. cream puff goreng je. tapi rasa dia... hmppppphhh wallahh.. resepi? itu kena tanya adik saya lah. saya tak tahu apa resepinya. kakak dia tahu makan je ^_^. cream puff yang saya nak share resepi ni adalah pertama kali saya membuatnya. jadi, ala-ala berdebar juga lah waktu nak mencubanya. takut tak menjadi. actually memang tak jadi pun.. ada cerita disebalik kejadian kenapa tak jadi :)

saya ambil resepi ni dari blog kak ita, saya follow sebiji-sebiji step dia. untuk pembakaran pertama, saya betul-betul ikut step kak ita. 20 minit pertama bakar pada suhu 210 darjah, untuk 15 minit kedua turunkan suhu ke 100 darjah. dan hasilnya cream puff saya jadi penyek. mula-mula dah cantik menggelembung, bila tukar suhu. dia terus menurun dan jadi penyek. setelah berbincang dengan adik ipar, kami sama-sama buat keputusan. untuk pembakaran adunan kedua kami bakar straight 35min pada suhu 210 darjah. dan hasilnya.... hmppppphhh wallla. cream puff yang rangup di luar, lembut di dalam. 

bagi saya, dunia masakan adalah satu eksperimen. dengan mencampurkan beberapa bahan. dan menggunakan teknik memasak yang berbeza akan menghasilkan suatu makanan yang sedap dan jika gagal akan menjadi tak sedap. ada juga menghasilkan makanan yang buruk rupa, tapi masih mengekalkan rasa yang sedap. malah ada juga yang hasilnya cantik menawan, tetapi rasa dia faillll. nak telan pun menangis. hahaha :)

resepi yang saya nak kongsikan kali ni, bagi saya amat mudah untuk mereka yang pertama kali nak mencubanya. yang penting, semangat dan kerajinan! tak ada semangat memang tak jadi la.  lagi satu, memasak mestilah ikhlas. baru lah hasilnya berbaloi. InsyaAllah ^_^



Puff Pastry (Choux)

Bahan-bahan
  • *120 g butter
  • *3/4 cup air
  • 1 1/3 cup (170g) tepung gandum di ayak
  • 5 biji telur gred A (60g/telur) = 300g, jika terlebih buangkan bahagian putih telur. Pukul rata telur menggunakan garfu / whisk.
  • *1/4 tsp garam
  • *1 tsp gula
Cara-cara

  • Dalam satu periuk kecil, satukan bahan bertanda (*).Panaskan atas dapur hingga ia mendidih.Bila dah mendidih, segera alihkan dari api atau tutup api.
  • Dengan segera tuangkan tepung yang telah di ayak tadi.Kacau dengan senduk kayu/plastik hingga adunan menjadi doh yang lembut - jangan guna senduk besi!
  • Panaskan semula atas dapur dengan api yang sederhana dan terus kacau hingga  dasar periuk terbentuk kepingan-kepingan nipis.
  • Tutup api dan masukkan telur. Tuangkan telur sedikit-sedikit dan terus kacau hingga adunan menjadi licin dan sebati.
  • Masukkan adunan ini ke dalam piping bag.Jika ada nozel boleh letak nozel jika tak de potong bucunya anggaran 1cm.'
  • Panaskan oven terlebih dahulu ~ 15 minit sebelum adunan di bakar. Suhu 210 - 220 bergantung kepada kepanasan oven masing-masing.Guna api atas dan bawah dan jika  oven ada kipas boleh hidupkan kipasnya, jika tiada tak mengapa.
  • Sediakan dulang pembakar. Lapik dulang dengan baking paper / griskan loyang pembakar jika tidak menggunakan baking paper. 
  • Paipkan adunan atas dulang pembakar. Biarkan ia agak meninggi sedikit. Jarakkan sedikit kerana adunan akan mengembang 2 kali ganda. 
  • Dengan segera masukkan ke dalam oven. Bakar selama 35  minit sehingga permukaannya kuning keemasan. Jika puff dah nampak coklat masa pembakaran ke 20 minit, tutup api atas, hanya guna api bawah  untuk membakar sehingga masak (cukup 35minit).
  • Apabila masak, biarkan puff seketika di dalam oven barulah keluarkan agar puff tidak mengelami kejutan suhu. (suhu dalam oven tinggi, luar oven rendah ^__^).
  • Untuk dapatkan puff yang naik membulat tinggi, selepas di paipkan atas dulang pembakar dengan segera terus bakar supaya doh tidak turun.

 
Cream
bahan-bahan:
1 cawan non-dairy whip cream yang dah manis, jika terbeli yang tawar, tambahkan gula 1/4 cawan.

cara-cara:
pukul whip cream hingga kental.


Tunggu puff benar-benar sejuk barulah di paipkan Cream di dalamnya
Untuk paipkan Cream , masukkan Cream dalam paiping bag
Cucukkan ke dalam puff dan picitkan hingga ia penuh dan terkeluar sedikit.
 
boleh juga gunakan lemon curd sebagai inti cream puff, nanti nama dia jadi lemon curd puff. 




note: suhu oven juga bergantung pada saiz oven, jika oven kecil puff lebih cepat hangus. jadi, kena pandai kawal suhu. selamat mencuba!

note II: 1 adunan boleh dapat dalam 30-35 biji

source: puan azlita , little japan mama

Wednesday, February 13, 2013

Lemon Curd

pokok lemon yang sedang lebat berbuah, tips: mak saya tanam sisa-sisa perut ikan dekat akar pokok lemon. 



Situasi: Kat depan rumah mak di waktu pagi nan indah sambil cabut rumput rampai

Mak: (sambil pandang pokok lemon) buoh lemong ni banyok doh dalam peti, selain buat air tok leh buat benda lain ke?
Saya: buleh, wat sekaya lemong.

lepas siap merumput, aku pun siap-siap untuk masak untuk lunch. dah siap masak bermula lah projek membuat sekaya lemon also known as lemon curd ^_^

bahan-bahan

*3 biji telur gred A
*3/4 cawan gula
*1/3 cawan jus lemon
4 tbsp unsalted butter (suhu bilik)
1 tbsp parutan kulit lemon




cara-cara
1. jerang air hingga merenih
2. dalam mangkuk besi yang tahan karat kacau sebati / rata bahan bertanda (*)
3. masukkan mangkuk dalam air yang merenigh (teknik double boil) , kacau perlahan tanpa henti hinggat pekat. (estimate 10-15 min)
4. apabila telah pekat, keluarkan mangkuk. teruskan mengacau sambil cepat-cepat masukkan butter dan parutan kulit lemon.



kacau rata sampai jadi pekat

apabila dah sejuk akan jadi macam ni


kalau ada ketulan, tapis dahulu baru masukkan parutan kulit lemon.

tips: boleh juga tambah 1/2 cup heavy whip cream, whip kemudian kaup balik ke dalam lemon curd.

note: sedap dimakan dengan roti , cream puff, inti kuih muih dan lain-lain

source: http://www.joyofbaking.com

Tuesday, January 22, 2013

iklan pizza hut

4 beranak tengok tv
keluar iklan pizza hut

mak pun tanya,

mak: kak pandai buat pizza tak?
kak: kan hari tu dah buat..
mak: tapi takde tarik-tarik macam dalam iklan tu (referring to mozzarella cheese yang sticky tu)
kak: oo, yang tu dia letak banyak cheese. mak nak makan pizza ke?
mak: eh, tak ada lah.. saje je tanya.


konklusi aku:

sebagai anak yang kenal mak dia, aku tahu mak aku nak makan pizza. tapi dia tak suka yang beli kat kedai. maka aku kena buat pizza. ahhh... piece of cake je buat pizza nih (sambil kebas-kebas rambut kat bahu)

mak aku memang seorang yang indirect kalau dia nak makan atau nak apa-apa.. tapi bab-bab lain sangat direct sampai menikam dasar qalbu aku. contohnya pasal aku tak kerja-kerja lagi nih.. woha!

mak aku kalau dia nak makan kuih ulat bulu misalnya,

mak: tepung pulut kat kedai ada 1 plastik yang bocor. nyor kulit muda pun ada tu.
aku: mak nak makan kuih ulat bulu ke?
mak: haa, buat lah. kalau buat mak makan je. heheheh


macam tu lah dia kalau dia tiba-tiba nak makan sesuatu. hari tu dia tengok aku beli sosej. dia pun cakap, roti gulung letak sosej sedapkan makan hujan-hujan ni. dia tak minta aku buat. dia cuma mention nama makanan tu. maka aku pun gulung la sosej dengan roti dan frozen dalam peti ais siap-siap. sekarang ni, popia pun aku selalu buat stock frozen. sebab mak ayah aku suka makan. kalau habis pasti dia tanya, kulit popia tu mahal tak?

comel kan mak aku..

tapi mak siapa-siapa pun mesti akan berperangai comel dengan anak-anak dia kan?

sejak aku tak kerja ni memang kerja aku jadi chef, susah jugak nak masak ikut selera mak ayah ni. mak aku ok lagi, walaupun tak suka dia makan je. kalau ayah aku, direct dia cakap "TAK SEDAP" sangat demand la ayah aku tu. layannnn je.. heheh

oh btw, sambil-sambil up entry pertama ditahun 2013 ni aku nak buat iklan sikit. maklum la tak kerja, kena la cari duit poket jugak kan. iols nak pergi pulau redang ni. maka kena lah kumpul dana. uols-uols tolong lah iols ye.. woha!

iklan:

kalau sesiapa minat nak beli produk felinna, vcoa treenea, produk catalyst, boleh email kat nisadalim[@]gmail[.]com
boleh jugak sms 012 929 6002 
atau like je page nisaShoppe dan inbox untuk sebarang pertanyaan :)
boleh juga tengok kat entry felinna dan treenea

kalau nak rasa kek lapis resepi indonesia pun boleh. cara nak contact sama macam kat atas tu. homemade tau, insyaAllah sedap :)
 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger