Thursday, July 18, 2013

Roti Jala Sambal Sardin

nak share resepi je
sebab in future senang saya nak buat reference
mana-mana yang saya letak dalam blog ni insyaAllah yang saya dah try dan menjadi dan sedap dan dimakan sampai bertambah-tambah oleh mak dan ayah. sebab mak ayah saya jenis tak makan benda-benda pelik, bagi mereka.. berbuka dengan nasi putih dan lauk pauk biasa sudah memadai. tetapi since saya dah ada kat rumah ni.. ofcourse la saya nak masak ikut tekak saya juga kan, sambil-sambil tu memperkenalkan makanan-makanan lain yang jarang mak ayah saya makan.

untuk resepi roti jala ni, memang mudah je nak buat. sambil-sambil masak kari ayam / sambal sardin atau buat benda-benda lain pun. sebab memang simple sangat.
mak saya tak pernah buat roti jala, kalau makan pun sebab ada jiran bagi atau makan di jamuan-jamuan kat surau.  disebabkan saya ni spesis suka cuba resepi baru, jadi tak salah pun memecah tradisi mak ayah saya dengan berbuka dengan roti jala. ayah duk ulang-ulang tanya. nasi tak ada ke? saya diam je. sebab bagi orang-orang veteran ni. hanya nasi yang mengenyangkan. saya nak provekan pada mak ayah, makan selain nasi di waktu berbuka pun boleh kenyang. InsyaAllah :)


resepi roti jala mudah dan senang:

bahan-bahan
*2 cawan metrik tepung gandum
*2 cawan metrik air
*1 biji telur gred A (tak ada gred A pun tak apa)
*1/2 sudu teh garam halus
*sedikit pewarna kuning kalau suka
minyak untuk sapu pada kuali
daun pandan untuk menyapu minyak pada kuali

cara-cara
campurkan semua bahan bertanda (*)
gaul sebati
boleh blend pakai blender untuk sebatikan
cara saya tak guna blender, tapi saya tuangkan dalam penapis santan dan lenyek-lenyek pakai senduk mana-mana yang berketul tu. insyaAllah akan sebati :)

panaskan kuali
masukkan adunan dalam acuan roti jala atau dalam botol sos bermuncung 1 atau botol sos bermuncung 3.
tuangkan dalam kuali
biar sampai masak, tak perlu dibalik-balikkan. angkat dan gulung. dah siap


tips: untuk lebih menarik, buat dua warna.. nanti roti jala nampak macam anyaman tikar. cantik dan menarik untuk budak-budak kecik. orang dewasa pun suka kot. 

 
note: botol muncung 3 tu saya beli kat kedai barangan jepun 100yen kat bandar puteri puchong. tapi ada juga jual kat daiso kalau tak silap. harga dia bawah rm5 / rm5 je rasanya. 

 



resepi sambal sardin pekat dan sedap

1 tin sardin mackerel (saya suka mackerel sebab isi lebih pejal dan sedap)
*2 ulas bawang merah
*1 ulas bawang besar
*2 ulas bawang putih
1 sudu lada kering yang telah diblend
air asam jawa
1 ulas bawang merah - dimayang / potong nipis
2 biji cili padi - potong nipis
minyak untuk menumis
garam dan bahan perasa

cara-cara

kisar bahan (*)
tumis bahan kisar dan lada kering hingga garing
kemudian masukkan air asam jawa
biar sampai kering sikit, sebab nak makesure bahan kisar betul-betul masak, kalau tidak waktu makan nanti akan terasa lagi bawang tu mentah.
masukkan sos sardin (asingkan ikan dan sos)
bila dah merenih masukkan bawang dan cili potong
masukkan garam dan serbuk perasa kalau suka
bila bawang dan cili potong dah layu baru lah masukkan isi ikan sardin. kacau rata dah siap.

selamat mencuba :)

3 comments:

Ija said...

Wahhh mesti sedap..tertarik plak kat botol 3muncung tue..memang da jual kat kedai ka?hehehe

KayNisa said...

ija: ada mention kat atas tu kat mana jual botol 3 muncung tu :)

kedamaian hati said...

Salam. Sis boleh bg alamat kedai? Saya nk datang kedai

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger