Thursday, May 30, 2013

Lelaki - Yuna

part paling best nak sing along kuat-kuat "oh lelaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakiiii tak guuuuuuuuuunaaa..." (:



Kau fikir kau siapa
Cinta ini kau buang saja
Ku tak perlukan memori
Dan kau tak perlu kembali

Kau fikir ku apa
Siang malam engkau yang punya
Kau datang dan kau pergi
Kau buat aku begini

Oh lelaki
Tak guna ku berikan semua
Banggakah dirimu
Kekasihmu sahabatku
Rupanya selama ini
Dia menaruh hati
Kadang kala aku terfikir
Kau berikannya janji yang sama
Dan kau katakan padaku
Sepuluh tahun yang lalu

Oh lelaki
Tak guna ku berikan semua

Ini rupanya kau balas kembali
Semua yang ku beri
Tak pernah mencukupi
Kau bukan lagi yang aku kenali
Perempuan seperti ku
Tak ingin bersamamu

Dahulu kau bukan begini
Kau hancurkan hati
Ku yakin dahulu
Kau bukan kau bukan kau bukan

Oh lelaki
Tak guna ku berikan semua
Oh lelaki
Tak guna ku berikan semua
Lelaki lelaki
Tak guna tak guna tak guna

Monday, May 6, 2013

Pasca PRU 13

copy paste untuk rujukan sendiri. ada sedikit perubahan, edit sana sini sikit. copy sana sini sikit. maka jadi lah entry ni.




1)Pakatan kehilangan Kedah. Ketiga-tiga negeri PR yang lain - Selangor, Penang and Kelantan - kesemuanya menang dengan majoriti lebih 2/3:

Selangor - Pakatan 44, BN 12 ;
Penang - Pakatan 30, BN 10 ;
Kelantan - Pakatan 33, BN 12

2) MCA hanya tinggal 6 kerusi parlimen (berbanding 15 pada 2008), sementara Gerakan hanya tinggal satu (berbanding 2 ). Kerusi tunggal Gerakan ialah Simpang Renggam di Johor, yang dipertahankan oleh Liang Teck Meng.

3) DAP menambahkan 10 kerusi parlimen, sementara PKR dan PAS masing-masing kehilangan satu kerusi berbanding keputusan 2008.

DAP - 38
PKR - 30
PAS - 21


4) Terdapat 7 kerusi tambahan yang dimenangi oleh Pakatan dari Sabah (2 kerusi) dan Sarawak (5 kerusi).

5) Pengiraan awal menunjukkan secara keseluruhan Pakatan Rakyat telah menang dari sudut menerima lebih banyak undi popular - 50% berbanding 49% (1% lain-lain).

6) 4 orang menteri kabinet tewas. Mereka yang kalah ialah:

i- Datuk Seri Kong Cho Ha (Menteri Pengangkutan)
ii- Datuk Raja Nong Chik Raja Zainal Abidin (Menteri Wilayah Persekutuan dan Kesejahteraan Bandar)
iii- Datuk Seri Chor Chee Heung  (Menteri Perumahan dan Kerajaan Tempatan)
iv- Tan Sri Benard Giluk Dompok (Menteri Perusahaan, Perladangan dan Komoditi)

7) Timbalan menteri yang kalah ialah:

i-Datuk Saifuddin Abdullah (Timbalan Menteri Pengajian Tinggi)
ii-Datuk Puad Zarkashi (Timbalan Menteri Pelajaran)
iii-Datuk Lee Chee Leong (Timbalan Menteri Dalam Negeri)

8) Parti Progresif Penduduk (PPP) kalah di semua kerusi yang ditandinginya - satu kerusi parlimen dan empat kerusi parlimen - pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13). Selain tidak berupaya menyingkirkan calon DAP Dr Tan Seng Giaw bagi kerusi parlimen Kepong, parti komponen Barisan Nasional (BN) ini juga kalah di kerusi dewan undangan negeri Kota Laksamana (Melaka), Kota Alam Shah (Selangor), Pasir Bedamar (Perak) dan Guchil (Kelantan).

[Graf perbandingan keputusan PRU 11,12,13]

9) BN tidak mempunyai 2/3 majoriti di negeri-negeri berikut:

Perak BN 31 PR 28
Terengganu BN 17 PR 15
Kedah BN 21 PR 15
Negeri Sembilan 22 PR 14

9) Kelima-lima pegawai Datuk Seri Najib Razak kalah di kerusi yang ditandingi mereka pada pilihan raya umum ke-13 (PRU13) kali ini. Mereka ialah dua pegawai khas beliau tewas kepada calon PAS di Kedah, Datuk Shahlan Ismail dan Datuk Latt Shariman Abdullah. Shahlan tewas dengan majoriti 3,935 kepada calon PAS Datuk Mahfuz Omar di kerusi Parlimen Pokok Sena, manakala Latt Shariman pula tewas kepada calon PAS Mohd Nasir Mustafa dengan majoriti 1,044 di kerusi dewan undangan negeri (DUN) Kubang Rotan. Setiausaha Politiknya di Kementerian Kewangan, Datuk Mohd Shafei Abdullah tewas kepada calon PKR, Datuk Dr Tan Kee Kwong dengan majoriti yang lebih besar sebanyak 5,511 berbanding keputusan yang diperoleh pada tahun 2008. Dua lagi pegawai khas beliau yang tewas di kerusi Parlimen adalah Datuk Mohamad Fatmi Che Salleh di Kota Baru dan Datuk Mohamed Suffian Awang di Kuantan.

10) Bekas MB Johor, Abd Ghani Othman dan bekas KM Melaka, Mohd Ali Rustam tewas.

11) PAS berjaya melahirkan anak sulongnya di Melaka melalui kemenangan Dr Khalid Kassim di Dun Bukit Baru.

12) Rakyat tolak politik perkauman Najib & UMNO BN apabila calon dari PERKASA tewas. Veteran Ibrahim Ali tewas di tangan muka baru Nik Abduh Nik Aziz di Pasir Mas dan Zulkifli Nordin kalah teruk di tangan Khalid Samad di Shah Alam.



13) Secara keseluruhan 5.5 juta rakyat Malaysia memilih Pakatan Rakyat dan 5.2 juta rakyat Malaysia memilih BN.



p/s: There's none so blind as those who will not see - Englishman proverb.

Wednesday, May 1, 2013

makcik kepoh mulut macam tongkeng ayam



ni entry marah + geram

makcik ni banyak kali dah cari pasal dengan aku

tadi sekali lagi dia buat pasal iaitu bercakap tanpa guna otak dahulu, sebaliknya memakai mulut seperti tongkeng ayam untuk bercakap

pagi tadi aku join makcik-makcik kejiranan potong-potong sayur untuk kenduri (aku cakap potong sayur sebab kejadian terjadi sewaktu aku potong sayur kangkung)

dia tahu aku dah lama menganggur

dengan sinis dia berkata "awak tak dapat kerja lagi ke?"

aku pun jawab , "belum ada rezeki makcik" dengan muka yang sangat sedih serta kesian. :(

lepas tu dia jawab, "oo awak tak mintak kerja mesti lah tak dapat. anak dara makcik nun kat kayell dia kerja. dua-dua orang kerja kat kayell. awak tak mintak ni, sebab tu tak dapat. "

time tu jugak hati jahat aku rasa macam nak sumbat batang2 kangkung masuk mulut persis tongkeng ayam dia tu.

tapi disebabkan aku masih lagi mempunyai akal dan otak, aku pun jawab.. Allahuakbar makcik, dah beratus-ratus kerja saya mintak. satu pun tak dapat. yang dapat nun di kayell semuanya. kat terengganu mahupun pahang tak ada satu pun sangkut. kalau kat kayell nun, gaji yang dia offer bukan sikit makcik, saya rasa mesti 3kali ganda gaji anak makcik yang 2 orang tu." aku saja cakap riak sikit, geram sangat masa tu.

tapi yang bestnya, kakak ipar aku buat lauk tambah. "haah dia dapat offer gaji 10K, tapi dia tak mahu. dia sayang kan mak ayah dia ni ha. kalau dia mata duitan lama dah dia pergi kerja kat kayell nun."

makcik tu pun diam sambil terkebil-kebil dan mulut tongkeng ayam dia makin terjuih-juih.

sumber: cari menggunakan google


note: ramai makcik lain bengang juga dengan sikap makcik mulut tongkeng ayam tu, mereka mengucapkan syabas kat aku tadi. hahahaha


p/s: saya bukan lah seorang yang suka bermegah-megah dan riak tak tentu pasal. kadang-kadang orang macam ni kena  sekolahkan jugak. kalau tak sampai sudah dia akan berfikiran negatif dan sempit tanpa fikir letak duduk seseorang tu :D
 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger