Friday, July 26, 2013

Jala Emas

bagun je dari tidur pagi ni (yes, after sahur dan subuh saya akan tidur) saya pergi kat mak saya
sebab nampak dia duk siang pucuk lemidin untuk dibuat sayur lemak dengan labu manis. saya tengok je, tak tolong pun. sebab memang habit saya suka tengok mak saya potong sayur-sayur kampung. teliti je dia buat. lebih-lebih lagi kalau dia buang kulit labu manis. nipisnye. kalau saya lah, dengan isi sekali saya potong. memang fail bab mengupas buah-buahan dan sayur-sayuran berbentuk buah.

mak saya pun pandang saya, lepas tu dia cakapa, "buatkan jala emas untuk mak. teringin nya nak makan."
saya jawab, "kakak tak suka la jala emas, manis"
mak pun cakap " amboi, nak ikut selera dia je " ada sedikit nada merajuk kat situ.

lepas tu saya pergi mengadun bahan-bahan untuk kek lapis, lepas siap mengadun saya akan berehat sekejap sebelum mula melapis. maklum lah tulang belakang tak kuat. kejap-kejap kena rehat, kejap-kejap kena baring. kalau tak memang cramp sampai tahap nak rukuk dalam solat pun seksa.

waktu nak rehat tu saya pergi melepak kat bilik mak, dia baru lepas solat. saya pun cakap, "mak, kalau buat kuah yang macam kuah putu mayam tu boleh tak? kakak tak suka lah kuah serawa."
mak pun cakap, "kuah putu mayam pun manis, suka pulak dia."
saya pun jawab, "alaaa, tapi kuah putu mayam rasa dia lainn... rasa sedap. heheheh"

mak pun layankan aja. so win-win situation lah in this situation. dapat makan jala emas dengan kuah putu mayam instead of kuah serawa yang paling saya tak suka dari kecil lagi. mungkin sebab rasa telur dalam kuah serawa tu yang saya tak suka.

cara-cara nak buat roti jala tu boleh refer kat resepi roti jala di sini
kat sini saya nak share resepi kuah putu mayam tu je
kalau putu mayam belah negeri lain yang saya tengok, putu mayam akan di cicah dengan kelapa parut dan gula. tapi kat sini di terengganu dan mungkin juga di kelantan, putu mayam dimakan dengan kuah santan manis. orang yang tak suka manis memang reject terus kuah ni. sebab memang manis. resepi ni pun saya dah minta izin untuk kurangkan manis. kalau ikut resepi asal dari mak saya, nak pitam kalau makan. manis dia ya ampunn, saya pun tak boleh nak telan. ^_^




bahan-bahan

2 cawan santan tak pekat dan tak cair
1 dan 1/2 keping gula merah yang keping
2 sudu gula
2-3 kuntum bunga cengkih
1 sudu tepung jagung
daun pandan
secubit garam halus

cara-cara
larutkan tepung jagung dengan sesenduk santan, ketepikan
masak santan, gula merah, gula - sentiasa kacau supaya tak berketul
apabila gula merah dan gula dah larut, masukkan garam, larutan tepung jagung, bunga cengkih. kacau seketika. tutup api dan masukkan daun pandan.

*boleh buat cicah dengan roti, roti jala, putu mayam

Thursday, July 25, 2013

Daging Masak Kicap

Amboi, daging masak kicap pun nak share ke?
of course lah, sebab masa saya duduk rumah bujang dulu, selalu je saya google resepi-resepi yang kedengaran mudah tapi untuk orang-orang yang tak pandai masak macam saya ni tetap rasa macam susah. heheh

daging masak kicap ni favourite adik bongsu saya, dia yang request berhari-hari dah. tapi saya ignore je sampai lah dia start merajuk. alahai adik bongsu, merajuk dia sebab nak daging kicap. saya bukan saja nak ignore, sebab saya ni tak suka campur-campur lauk darat dan laut. kalau boleh saya nak elak untuk campur. sebab saya dengar ceramah ustaz kat surau, Nabi SAW tidak mencampurkan/memakan secara serentak makanan laut dan darat, contohnya daging lembu (haiwan darat) dan ikan (haiwan laut). untuk penjelasan lanjut boleh lah tanya ustaz ustazah dikawasan anda. jangan lah tanya ustaz google je ye. hehehe

jadi, kalau hari tu saya masak seafood (ikan, udang, kerang, ketam) saya tak akan masak lauk ayam atau daging. macam tu lah lebih kurang. selagi boleh elak, saya akan elak. kadang-kadang termasak juga. sebab bukan masak untuk satu mulut je ni. ^_^



bahan-bahan dia tak sukar mana pun. senang je, nak buat pun senang

bahan-bahan

daging lembu dipotong nipis
kicap secukupnya
serai
cili padi dipotong
bawang besar dipotong
serbuk kunyit
garam dan serbuk perasa
minyak untuk menumis

cara-cara
gaulkan daging dengan serbuk kunyit,garam, dan serbuk perasa
masukkan kedalam kuali yang telah diletak sedikit minyak, tutup kuali. tungguh sehingga air daging kering dan agak-agak daging dah empuk.
kemudian masukkan bawang besar, cili, dan serai. kacau rata. biarkan hingga bawang layu. masukkan kicap secukupnya. kacau rata dah boleh tutup api.

boleh dihidangkan dengan nasi panas, bubur nasi, nasi impit


tips: guna kuali non stick untuk minimalkan penggunaan minyak dan supaya daging tak melekat dan berkerak :)

Wednesday, July 24, 2013

Mi Rebus Terengganu

Macam sure je cakap mi rebus terengganu
tapi saya rasa mungkin mi rebus pantai timur kot... entah lah, tak tahu pula mana origin resepi mi rebus ni. saya hanya jumpa mi rebus ni kat terengganu dan sekitar bandar kuantan, pahang je. kat kelantan saya tak tahu, sebab kalau ke sana tak ada lah pulak saya nak cari mi rebus. saya cakap mi rebus pantai timur sebab mi rebus negeri lain yang pernah saya makan, kuah dia pekat sangat. ada kata letak isi ubi keledek yang di blend halus, ada juga cakap letak biskut marie yang dikisar halus. tak tahu lah mana yang betul. tapi quite sedap juga mi rebus yang saya makan di negeri lain tu. antara yang saya suka mi abu (mi rebus, tauke dia nama abu ^_^) mi abu ni famous kat nun di utara semenanjung , alor star. kalau ke alor star saya memang mencari mi abu ni. sedap dia memang tuhan je tahu. kuah yang pekat likat tu memang best lah. nak buat sendiri tak tahu resepi pulak, lagi satu risau kalau buat jadi tak sedap dan dapat komen tak mengancam dari family, agak terguris hati disitu.. sensitif sikit dibulan puasa ni. haha

lagi satu mi rebus 'tuu dia paktam'. sedap juga untuk tekak saya. nama kedai tu memang tulis 'tuu dia paktam'. menurut kata kawan saya, pak tam ni asalnya meniaga pakai gerai pacak tepi jalan je. sekarang dah ada kedai besar siap dengan dewan seminar. bagus kan? dimana ada usaha, disitu ada jalan dan rezeki yang Allah bagi. sebab tu lah walaupun saya dah menganggur hampir 8 bulan, saya masih tetap percaya rezeki hanya Allah yang bagi. bukan kabel, bukan kawan-kawan, bukan juga pakcik makcik yang boleh bagi surat sokongan untuk mintak kerja. walaupun tak kerja, saya berusaha meniaga dalam talian (online bisnes). alhamdulillah masuk lah juga rezeki tu, cukup lah untuk membayar hutang-hutang belajar diuniversiti dulu. saya mohon kalian yang membaca ni, tolong doakan ye, agar saya dapat pekerjaan yang baik dan halal tak lama lagi. InsyaAllah moga dengan keberkatan bulan Ramadhan yang mulia ni ada lah nanti mana-mana syarikat yang akan panggil saya untuk bekerja. setelah musibah demi musibah datang menimpa. saya percaya, selepas hujan panas, akan ada pelangi yang indah. InsyaAllah. :)

ok, berbalik pada resepi mi rebus terengganu ni. sebenarnya senang sangat nak buat ni. kalau balik kerja, sampai rumah dalam pukul 6.15pm pun masih sempat nak buat mi rebus ni. bahan-bahan dia sangat simple. nak buat pun senang. jom cek resepi dia: 




bahan-bahan
1 paket mi kuning di cuci bersih
sayur-sayuran seperti sawi, carrot, tomato, kobis - boleh tambah / tukar sayur lain juga tapi saya tak pernah skip sawi, carrot, dan tomato.
ayam dipotong kecil-kecil
fish cake / fish ball - optional
2 sudu kecil lada hitam ditumbuk halus
3 ulas bawang putih ditumbuk kasar
garam dan serbuk perasa
1 sudu besar kicap
1 sudu besar sos cili
air secukupnya untuk kuah

cara-cara
panaskan minyak, tumis bawang putih hingga naik bau
masukkan lada hitam
masukkan ayam
kacau hingga ayam kelihatan separuh masak
masukkan air
apabila dah mendidih masukkan garam dan bahan perasa, kicap serta sos, kacau rata
masukkan mi serentak dengan sayur. kacau seketika dan tutup api.

siap untuk dihidangkan

tips#1: kalau tiada tomato, masukkan sedikit asam jawa untuk bagi sedikit hint masam-masam
tips#2: sedap dimakan dengan cili potong dan perahan limau nipis


- Selamat Mencuba ^_^

Monday, July 22, 2013

Puding Laici Dangdut

1st time try puding ni masa bulan syaaban lepas. masa tu duk prektis-prektis puasa dengan mak. mak saya ni suka desert berbentuk agar-agar atau jelly. favourite dia agar-agar sirap pandan. dulu saya tak pandai la nak buat agar-agar sirap pandan tu. memang tak jadi lah punya. tapi sejak duk kampung ni, banyak benda juga la saya belajar dalam bab masak memasak ni. ada la juga beberapa tips yang mak saya ajar. untung juga tak kerja ni kan. boleh eratkan silaturahim dengan mak.

bukanlah sebelum ni tak rapat, sebelum ni pun rapat. tapi sejak sambung pelajaran dari umur 18tahun, memang saya jarang dah ada kat rumah. dah la saya ni jenis suka berjalan. asal cuti je panjang je langkah pergi berjalan-jalan kenal negeri orang. sekarang ni bila dah menganggur, sampai ke bercucuk tanam pun saya buat. orang kampung pun fikir semacam je. tapi saya buat tak tahu je. yang penting tiap kali saya masak untuk breakfast , lunch, dinner.. mak ayah suka. banyak dah menu-menu baru saya perkenalkan pada mak ayah. seronok betul tengok mereka makan. tapi ada juga lah yang mereka tak suka. contohnya spaghetti, makaroni bakar, aglio olio.. memang mereka tak kan menambah. makan sekadar untuk kenyangkan perut. sedih juga. sebab tu favorite saya. heheh

ok lah, berbalik pada puding laici dangdut ni, tidak lah saya tahu kenapa nama dia macam tu. masa makan tak ada lah pulak saya nak berdangdut bagai. hahaha tapi rasa dia memang nyaman sangat. lebih-lebih lagi diwaktu puasa di musim panas. rujukan resepi ni banyak, antaranya kak ita dan pokcik mat. lain-lain source tu rata-ratanya dari sumber yang sama juga iaitu auty hanieliza.


resepi ni saya ubah sikit sebab ikut kesesuaian jenis agar-agar yang saya guna iaitu agar-agar tali. kalau dulu memang fail lah nak guna agar-agar tali ni. keras lah, terlembik lah. sekarang alhamdulillah dah pandai dah.. yeay tepuk tangan :)







bahan-bahan
1 paket agar-agar tali (15g)
2 plastik air - sukat air pakai plastik pembungkus agar-agar tali. / kalau tak nak sukat pakai plastik ni boleh sukat pakai tin susu cair iaitu anggaran 4tin air.
9 sudu besar gula - saya buat manis sebab mak saya suka manis. kalau tawar dia tak lalu nak telan. T_T
1 tin susu cair
1 tin laici

cara-cara masak puding
masak agar-agar dengan air hingga mendidih
blend kasar 3/4 tin isi laici bersama airnya dengan 3/4 tin susu cair.
apabila agar-agar sudah mendidih masukkan gula, kacau hingga gula melarut
kecilkan api dan masukkan bahan yang diblend tadi. kacau rata dan tutup api.
susun aturkan lebihan laici tadi dalam acuan
tuangkan larutan agar-agar kedalam acuan
sejukkan sebelum dimasukkan kedalam peti ais - kalau bubuh panas-panas nanti rosak peti ais. ;)

cara-cara masak kuah puding
masak 1/4 lebihan susu cair tadi dengan 3/4 tin air - sukat pakai tin yang sama
masak dalam periuk yang guna untuk masak agar-agar tadi, sebab bagi saya lebihan agar-agar yang masih melekat pada periuk tadi akan membantu untuk memekatkan kuah. masukkan 1sudu gula. masak hingga merenih. sejukkan sebelum masukkan kedalam peti ais.

cara menghidang
bubuh puding dalam bekas, tuang kuah dia. dah boleh ngap.

selamat mencuba. :)

tips: kalau guna buah laici fresh lagi sedap, sebab rasa masam manis tu lagi mengancam :)

Friday, July 19, 2013

Kebab Roti Arab Simple Yet Delicious

Ini satu lagi resepi sihat lagi mengenyangkan yang saya nak kongsi
mak dan ayah pun suka
ada karbohidrat, protein, vitamin - complete meal orang kata




bahan-bahan
roti arab
daging cincang cap ramli - nak pakai cap lain pun boleh, nak guna daging burger pun boleh
bawang besar dicincang
cherry tomato di belah 4 - tomato biasa pun boleh, tapi potong dadu 
sayur kobis potong halus
carrot di parut halus
* boleh tambah/tukar sayur-sayur lain juga
sos cili
sos cheese - saya beli yang serbuk yang orang guna untuk makan dengan cheesy wedges tu, tak ada tak apa
serbuk lada hitam - saya blend lada hitam biasa then bubuh dalam botol. senang bila nak guna.
garam dan bahan perasa secukupnya
olive oil untuk menumis

cara-cara
masukkan minyak zaitun, tak perlu panaskan terus masukkan bawang besar yang dicincang - kalau guna minyak zaitun memang tak perlu dipanaskan, boleh google kenapa :)
tumis sampai naik bau, masukkan cherry tomato dan daging cincang
taburkan serbuk lada hitam, garam dan serbuk perasa secukupnya.
masak sehingga air daging kering. dah boleh tutup api.

roti arab di kerat 2, belah bahagian tengah sebab nanti senang nak sumbat inti. buat macam poket.
goreng tanpa minyak dalam kuali.
isikan inti daging, bubuh sayur-sayur
bubuh sos kegemaran

dah siap dan boleh dimakan. 2 biji roti arab boleh dimakan untuk 4 orang. 1/2 tu dah cukup mengenyangkan. Alhamdulillah dan insyaAllah :)

Selamat mencuba.

Thursday, July 18, 2013

Roti Jala Sambal Sardin

nak share resepi je
sebab in future senang saya nak buat reference
mana-mana yang saya letak dalam blog ni insyaAllah yang saya dah try dan menjadi dan sedap dan dimakan sampai bertambah-tambah oleh mak dan ayah. sebab mak ayah saya jenis tak makan benda-benda pelik, bagi mereka.. berbuka dengan nasi putih dan lauk pauk biasa sudah memadai. tetapi since saya dah ada kat rumah ni.. ofcourse la saya nak masak ikut tekak saya juga kan, sambil-sambil tu memperkenalkan makanan-makanan lain yang jarang mak ayah saya makan.

untuk resepi roti jala ni, memang mudah je nak buat. sambil-sambil masak kari ayam / sambal sardin atau buat benda-benda lain pun. sebab memang simple sangat.
mak saya tak pernah buat roti jala, kalau makan pun sebab ada jiran bagi atau makan di jamuan-jamuan kat surau.  disebabkan saya ni spesis suka cuba resepi baru, jadi tak salah pun memecah tradisi mak ayah saya dengan berbuka dengan roti jala. ayah duk ulang-ulang tanya. nasi tak ada ke? saya diam je. sebab bagi orang-orang veteran ni. hanya nasi yang mengenyangkan. saya nak provekan pada mak ayah, makan selain nasi di waktu berbuka pun boleh kenyang. InsyaAllah :)


resepi roti jala mudah dan senang:

bahan-bahan
*2 cawan metrik tepung gandum
*2 cawan metrik air
*1 biji telur gred A (tak ada gred A pun tak apa)
*1/2 sudu teh garam halus
*sedikit pewarna kuning kalau suka
minyak untuk sapu pada kuali
daun pandan untuk menyapu minyak pada kuali

cara-cara
campurkan semua bahan bertanda (*)
gaul sebati
boleh blend pakai blender untuk sebatikan
cara saya tak guna blender, tapi saya tuangkan dalam penapis santan dan lenyek-lenyek pakai senduk mana-mana yang berketul tu. insyaAllah akan sebati :)

panaskan kuali
masukkan adunan dalam acuan roti jala atau dalam botol sos bermuncung 1 atau botol sos bermuncung 3.
tuangkan dalam kuali
biar sampai masak, tak perlu dibalik-balikkan. angkat dan gulung. dah siap


tips: untuk lebih menarik, buat dua warna.. nanti roti jala nampak macam anyaman tikar. cantik dan menarik untuk budak-budak kecik. orang dewasa pun suka kot. 

 
note: botol muncung 3 tu saya beli kat kedai barangan jepun 100yen kat bandar puteri puchong. tapi ada juga jual kat daiso kalau tak silap. harga dia bawah rm5 / rm5 je rasanya. 

 



resepi sambal sardin pekat dan sedap

1 tin sardin mackerel (saya suka mackerel sebab isi lebih pejal dan sedap)
*2 ulas bawang merah
*1 ulas bawang besar
*2 ulas bawang putih
1 sudu lada kering yang telah diblend
air asam jawa
1 ulas bawang merah - dimayang / potong nipis
2 biji cili padi - potong nipis
minyak untuk menumis
garam dan bahan perasa

cara-cara

kisar bahan (*)
tumis bahan kisar dan lada kering hingga garing
kemudian masukkan air asam jawa
biar sampai kering sikit, sebab nak makesure bahan kisar betul-betul masak, kalau tidak waktu makan nanti akan terasa lagi bawang tu mentah.
masukkan sos sardin (asingkan ikan dan sos)
bila dah merenih masukkan bawang dan cili potong
masukkan garam dan serbuk perasa kalau suka
bila bawang dan cili potong dah layu baru lah masukkan isi ikan sardin. kacau rata dah siap.

selamat mencuba :)

 
Themes by: Simple-Blogskins. Powered by Blogger